Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okiem - zdjęcia z kamery termowizyjnej

Recommended Posts

Dzień dobry,

Krótko po wprowadzeniu się do domu, zleciłem wykonanie zdjęć otworów okiennych przy użyciu kamery termowizyjnej. Okna są 7-mio komorowe, 3 szybowe. Pod poniższym linkiem można znaleźć fotografie:

https://drive.google.com/drive/folders/1M-jY3ZY9Yzt2UlshXDLF7GODrayZ9vat?usp=sharing

Czy na ich podstawie można dokonać oceny poprawności montażu lub jakości samych okien? Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby to ocenić swoim okiem? Czy raczej należałoby zlecić komuś taką ekspertyzę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

M.

Edytowane przez michal_zachwalski

Czy na ich podstawie można dokonać oceny poprawności montażu lub jakości samych okien?

Nie można.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów mógłby to ocenić swoim okiem?

Mogłem. Oceniłem.

Czy raczej należałoby zlecić komuś taką ekspertyzę?

Odradzam.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie ma za co. Drobiazg. Bardzo proszę :-)

Niewygodnie to oglądać i wszystkiego nie oglądałem. To, co widać to z pewnością nieszczelność - pewnie część da się poprawić regulacją (między innymi dlatego nawet skrzydła tylko rozwierne warto okuć jak rozwierno-uchylne, żeby były dociągane "grzybkami" przy zamykaniu klamki).

W dolnych rogach to normalne, że jest chłodniej - zwłaszcza przy podłogówce, gdy nie ma konwekcji. Zwyczajnie, wnęka nie ma jak zostać ogrzana i nawet standardowe straty przy prawidłowym, szczelnym i ciepłym montażu będzie chłodniej. Pytanie, czy aż tak chłodno, jak na fotkach.

Dookoła okien były taśmy od zewnątrz i od wewnątrz? Są ciepłe parapety?

Dja temperatury pokojowej max 23*C minimum to 13*C.

Jaka temperatura panowała na zewnątrz ?

Jakiego typu są parapety? PVC czy konglomerat .

Jeśli zdjęcia były by robione z zewnątrz przy większym mrozie to wyjdzie wszystko bez zbędnych szczegółów zamazujących sytuację.

Temperatura była na pewno ujemna, natomiast nie pamiętam dokładnie, około minus 5.

Parapetów praktycznie nie ma ponieważ większość okien jest do ziemi. Natomiast zapomniałem wspomnieć, że były one montowane z listwą docieplającą oraz tzw. ciepłym montażem czyli taśma na bokach.

Niewygodnie to oglądać i wszystkiego nie oglądałem. To, co widać to z pewnością nieszczelność - pewnie część da się poprawić regulacją (między innymi dlatego nawet skrzydła tylko rozwierne warto okuć jak rozwierno-uchylne, żeby były dociągane "grzybkami" przy zamykaniu klamki).

W dolnych rogach to normalne, że jest chłodniej - zwłaszcza przy podłogówce, gdy nie ma konwekcji. Zwyczajnie, wnęka nie ma jak zostać ogrzana i nawet standardowe straty przy prawidłowym, szczelnym i ciepłym montażu będzie chłodniej. Pytanie, czy aż tak chłodno, jak na fotkach.

Dookoła okien były taśmy od zewnątrz i od wewnątrz? Są ciepłe parapety?

Dziękuję za odpowiedź. Tak, był tzw. ciepły montaż, czyli taśmy dookoła + listwa docieplająca. Z tego co piszesz powinienem zwrócić się do firmy montującej w celu regulacji. Pytanie jak podchodzą do tego w praktyce.

Odpowiedź użytkownika T12345T pozwolę sobie pozostawić bez odpowiedzi, PRO QUALITY to chyba jest u niego w nabijaniu postów takimi odpowiedziami, na które zarówno on jak i my tracimy czas.

Odpowiedź użytkownika T12345T pozwolę sobie pozostawić bez odpowiedzi, PRO QUALITY to chyba jest u niego w nabijaniu postów takimi odpowiedziami, na które zarówno on jak i my tracimy czas.

Szanowny Panie, zadał Pan pytania, więc odpowiedziałem. Zrobiłem to najlepiej, jak to możliwe na podstawie przedstawionych przez Pana "zdjęć" i informacji. Odpowiedzi są jakie są, bo znam treść pkt 4 i 6 Polskiej Normy PN-EN 13187 Właściwości cieplne budynków -- Jakościowa detekcja wad cieplnych w obudowie budynku -- Metoda podczerwieni. Pan też posługuje się tą normą robiąc i oceniając zdjęcia zrobione w podczerwieni? :-). Rozumiem, że oczekuje Pan rozbudowanych wypowiedzi, najlepiej takich, które będą zgodne z Pańskimi oczekiwaniami. Przykro mi, że nie mogłem pomóc.

Skala jest dobrana tak z tyłka że przy 13*C wskazuje niebieski kolor. Na podstawie tych zdjęć można dojść do wniosku że inwestor szukał okien 4 szybowych a zapłacił za 3 szybowe. Pewnie bez ciepłego montażu, czy mamy ciepły parapet też nie wiemy. Edytowane przez marcinbbb

Z tego co piszesz powinienem zwrócić się do firmy montującej w celu regulacji. Pytanie jak podchodzą do tego w praktyce.

Ja w umowie na montaż stolarki miałem zapis:

"W ramach niniejszej umowy Wykonawca wykona jeden dodatkowy przegląd zamontowanej stolarki, wraz z jej niezbędną regulacją, po robotach wykończeniowych, na pisemne zgłoszenie Zamawiającego w terminie do 21 dni od daty zgłoszenia".

Przyjechał technik, wyregulował (chociaż u mnie to raptem były drzwi wejściowe i tarasowe, bo resztę mam fixów a miał dosyć daleko). Żeby było śmieszniej, po jakimś czasie drzwi tarasowe po regulacji znowu opadły i przyjechał serwis Vetrexa (przykleił pakiet silikonem do ramy dziwiąc się, że tak dobra ekipa jak ta, co mi montowała nie zrobiła tego od razu) - i od tego czasu wszystko działa bez problemu (poza smarowaniem oczywiście).

Skala jest dobrana tak z tyłka że przy 13*C wskazuje niebieski kolor.

Skala, jak ktoś nie zablokuje, dobiera się sama. Na każdej fotce masz wyskalowane najzimniejsze miejsce do najciemniejszego fioletowego i najcieplejsze do bladoczerwonego. Nie ważne, czy najcieplejsze miejsce ma 150 czy 20*, a najzimniejsze +10 czy -30*.

Wiemy, że są taśmy "listwa docieplająca" (cokolwiek to znaczy).