vwrafi 01.03.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Witam. Mam w projekcie styropian EPS100 o grubości 20cm na chudziaka. Na styropianie będzie ogrzewanie podłogowe. Jakie grubości styropianu zastosować? Jedną płytę 20cm gładką, czy może jedną płytą 20cm z frezem czy też może 2 płyty każda po 10cm na mijankę? Chcę dać styropian grafitowy o lambdzie 0,30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 02.03.2022 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Z tego co wymieniłeś to najlepsza opcja ta z frezem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 02.03.2022 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Przy styropianie z frezem może być dużo odpadu bo jednak na podłodze jest więcej "pomieszczeń" niż na ścianie w związku z czym częściej trzeba będzie go przycinać także szedłbym w 2 x 10 albo nawet jedna warstwa mniejsza żeby w niej schować rurki wody czyli np 2x8 + 4 co by za dużo nie rzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.03.2022 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Z tego co wymieniłeś to najlepsza opcja ta z frezem Tam gdzie nie ma zadnych instalacji to i owszem, ale zwykle mamy instalacji czy to zwu, cwu, zasilanie rozdzielaczy, czy to kanalizacja czasem odkurzacz i wtedy 20 cm, nieistotne ze frezem jest zym wyborem. Szczegolnie przy cwu, Tu pasuje dac po 10 cm i rury cwu umiescic na pierwszej warstwie czyli 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.03.2022 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 2x10cm tam, gdzie nie ma instalacji. Tam, gdzie idzie hydraulika 10cm na których kładziesz hydraulikę + 2-3cm + 7-8cm. Dużo łatwiej przeciąć płytę na wylot, niż bawić się w bruzdowanie (co jest lepszą opcją - ale nakład pracy IMO nie odpowiada korzyściom - podobnie zresztą jest z frezem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 02.03.2022 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 OK. Czyli z tego piszecie, w ogóle nie brać 20cm, tylko jeśli już to 2x10cm i ewentualnie w miejscu gdzie będzie instalacja wodna dać 4cm + 2x8cm, tak? Nigdy nie robiłem nic w styropianie EPS100, naprawdę tak ciężko w nim wyciąć bruzdę na rury? Są do tego jakieś narzędzia specjalnie czy to się nożem wycina? Kaizen napisał, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, żeby najpierw dać 10cm na chudziaku, na to instalacja, następnie na to 3cm żeby rury schować i na to 7cm, dobrze zrozumiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.03.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 OK. Czyli z tego piszecie, w ogóle nie brać 20cm, tylko jeśli już to 2x10cm i ewentualnie w miejscu gdzie będzie instalacja wodna dać 4cm + 2x8cm, tak? Aby nie bruzdowac albo zmniejszyc do minimum to bruzdowanie, czesto stosujemy styropian o grubosciach 10 i 5 cm, szczegolnie tam gdzie zachodzi krzyzowanie róznych nstalacji, nic trzeba bruzdowac a tylko docinac styropian 5 cm a szczeliny pianowac. Tam gdzie nie ma instalacji 10+10 cm na przekładkę. Trzeba oszacowac gdzie zageszczenie instalacji bedzie najwieksze lub beda skrzyzowania i tam przeliczyc ile bedzie potrzebne styropinu o grubosci 5 cm. Układanie 10+5+5 jest moze bardziej czasochłonne ale mało jest bruzdowania i mozna dokładnie ten instalacje objac styropianen oczywiscie uzupelniajac pianką która pelni tez role kleju tak aby calosc była jednolita i rury podłogówki nie podnosiły wierzchniej warstwy styropianu. Czasem widze ułozone deski na rurkami gdzie oszczednosciowo nie uzyto grama pianki, ładny to widok nie jest, ale gdy sie liczy zysk nic nie jest wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 02.03.2022 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Nigdy nie robiłem nic w styropianie EPS100, naprawdę tak ciężko w nim wyciąć bruzdę na rury? Są do tego jakieś narzędzia specjalnie czy to się nożem wycina? Są jakieś bruzdownice do styro, ale do jednej instalacji to zbędny wydatek. Wystarczy dobra lutownica transformatorowa i kawałek drutu miedzianego Kaizen napisał, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, żeby najpierw dać 10cm na chudziaku, na to instalacja, następnie na to 3cm żeby rury schować i na to 7cm, dobrze zrozumiałem? Może tak być, pytanie jakie chcesz rury chować. Bo np. odkurzacz centralny ma 5cm i ci się w tej 3cm warstwie nie zmieści. Ogólnie jest też łatwiej wycinać rowki w leżącej warstwie a nie układać instalację i do tego dopasowywać styropian. Ja ogólnie na pokoje 10+10, a na resztę 10+5+5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vwrafi 02.03.2022 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Nie będę mieć odkurzacza centralnego. Zwykłe rury od kanalizacji i od wody. Dzięki, czyli już wiem co i jak. Zadzwonię jeszcze do hydraulika i zapytam jak on to widzi. Na pewno już nie wezmę 20cm, tylko 2x10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 02.03.2022 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Nigdy nie robiłem nic w styropianie EPS100, naprawdę tak ciężko w nim wyciąć bruzdę na rury? Są do tego jakieś narzędzia specjalnie czy to się nożem wycina? Na YT są setki filmików jak ludzie to robią (np. kanały m.in. Stanisław Migas GLOB ENERGY lub Pan Hydraulik). Po kilku sam ocenisz z czym to się je i co będzie dla Ciebie wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts