Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy 12 grzejników i drugie tyle pętli podłogówki ma prawo działać poprawnie w instalacji z piecem kondensacyjnym, sprzęgłem i rozdzielaczami?

Dlaczego aż tyle? Grzejniki na piętrze oraz w piwnicy i garażu oraz drabinki w łazienkach, podłogówka na parterze oraz korytarzach, a także w łazience na piętrze. Niestety nie chce wyjść inaczej.

Stąd moje pytanie, czy nie okaże się, że np wody jest zbyt dużo i piec nie daje rady jej zagrzać? Czy nie wzrośnie zużycie energii?

Obecnie mam tylko grzejniki, ale są w większości żeliwne oraz grube rury. Cała instalacja do wymiany, więc rury cieńsze miedziane w otulinie oraz grzejniki stalowe Purmo C22 o różnej długości. Największy to 600x2000. Dokładamy także podłogówkę.

Zastanawiam się poza tym, czy nie dorzucić dodatkowych dwóch grzejników w pokojach na parterze - skoro piony i tak będą przez nie przechodziły, więc to kwestia tylko dodatkowych trójników i może metr rury więcej. Co o tym sądzicie pomijając koszt dodatkowych dwóch grzejników w pokojach z podłogówką?

https://forum.murator.pl/topic/267556-grzejniki-i-pod%C5%82og%C3%B3wka/