radziula 06.03.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Czy 12 grzejników i drugie tyle pętli podłogówki ma prawo działać poprawnie w instalacji z piecem kondensacyjnym, sprzęgłem i rozdzielaczami?Dlaczego aż tyle? Grzejniki na piętrze oraz w piwnicy i garażu oraz drabinki w łazienkach, podłogówka na parterze oraz korytarzach, a także w łazience na piętrze. Niestety nie chce wyjść inaczej. Stąd moje pytanie, czy nie okaże się, że np wody jest zbyt dużo i piec nie daje rady jej zagrzać? Czy nie wzrośnie zużycie energii?Obecnie mam tylko grzejniki, ale są w większości żeliwne oraz grube rury. Cała instalacja do wymiany, więc rury cieńsze miedziane w otulinie oraz grzejniki stalowe Purmo C22 o różnej długości. Największy to 600x2000. Dokładamy także podłogówkę. Zastanawiam się poza tym, czy nie dorzucić dodatkowych dwóch grzejników w pokojach na parterze - skoro piony i tak będą przez nie przechodziły, więc to kwestia tylko dodatkowych trójników i może metr rury więcej. Co o tym sądzicie pomijając koszt dodatkowych dwóch grzejników w pokojach z podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 06.03.2022 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 Tak, to wszystko może działać poprawnie. Ale ze względu na rozległość instalacji proponuję zlecić wykonanie projektu, bo błędy będą kosztować znacznie więcej niż projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redox7 06.03.2022 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2022 im więcej wody w instalacji tym lepiej dla kotła, będzie mógł pracować spokojniej a co za tym idzie dużo ekonomiczniej, oczywiście o ile nie wpadniesz na jakiś głupi pomysł z zaworkami 0/1.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts