Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowanie największe wzięcie mają wentylatory ZEPHYR-VENT o długości 80cm. Oznacza to, że wspomagane jest przede wszystkim grzanie przez większe grzejniki usytuowane w większych pomieszczeniach, po przejściu na kocioł kondensacyjny lub pompę ciepła.

Uniwersalne wentylatory podgrzejnikowe są dostępne wyłącznie w Regulus-system w firmowym sklepie internetowym.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wentylatory podgrzejnikowe ZEPHYR. Opinie są zdecydowanie pozytywne. Kilka z ostatniego okresu... Zainteresowanie produktem duże.

• Bardzo dobry produkt, bardzo cicha i wydajna praca

• Brakuje opcji regulacji obrotów lub zależnie od temp. On/Off poza tym super. Nie ma innego podobnego produktu na rynku.

• Cichy. Przy tych samych ustawieniach na grzejniku wydaje mi się, że jest cieplej (nie mierzyłem)

• Bardzo dobry jakościowo produkt. Wentylator pracuje bardzo cicho. Zaskoczył mnie zmyślny, dwuczęściowy sposób mocowania wentylatora do ściany: do ściany przykręcamy na stałe stelaż, do którego zaczepiamy wentylator za pomocą magnesów. Świetne i wygodne rozwiązanie ułatwiające demontaż po sezonie grzewczym. Wentylator posiada gniazdo IEC. W zestawie jest również przewód przyłączeniowy z pasującą do gniazda wtyczką IEC (otwarty z drugiej strony). Po połączeniu z niedrogim regulatorem uruchamiającym wentylator tylko kiedy grzejnik jest gorący udało mi się w znacznym stopniu poprawić komfort w pokoju. Dołączona instrukcja montażu i instalacji również okazała się bardzo dobrze przygotowana. Serdecznie polecam :)

• 9 months później...

Uniwersalne wentylatory podgrzejnikowe ZEPHYR-VENT? - info o produkcie w poprzednich wpisach.

Gdy tylko temperatura mocniej spada, popyt na zefiry rośnie skokowo. Użytkownicy, którzy kupili "na próbę" pojedyncze sztuki wracają po kolejne lub po komplet... Wpisy użytkowników cieszą.

=== 

Kolejny zamontowany wentylator pod moim grzejnikiem. Poprzez nawiew od dołu grzejnika podnosi jego moc a co najważniejsze w przeciwieństwie do innych tego typu produktów jest praktycznie bezszelestny. Czasami, żeby sprawdzić czy w ogóle pracuje muszę klęknąć i przyłożyć ucho do wentylatora. Cena nie jest może najniższa ale adekwatna do jakości. Na pewno jeszcze zakupię kilka sztuk. Polecam. 

Działa idealnie , cicho ,wydajnie.

Tak jak w opisie, jest super.

Dokładnie tak, jak opisano. Cicho pracujące wentylatory znacznie skracają czas nagrzewania pomieszczeń i zapobiegają powstawaniu ciepłych lub zimnych stref. Nie miałem jeszcze rachunków za gaz, ale jestem pewien, że nasz piec działa krócej niż przed instalacją. Kupiłem zarówno modele 80 cm, jak i 40 cm. W przypadku dużych grzejników uruchamiam jeden długi i jeden krótki obok siebie i efekt jest naprawdę zauważalny. Mogę stwierdzić, że wentylatory Zephyr są warte swojej ceny.

Produkt bardzo cichy spełnia swe zadanie w 100 %

Łatwy montaż i dość cicho pracują.

• 2 months później...

Z powodu pojawienia się w sieci przekłamań w temacie, powtórzę info z innego wątku:

Wentylatory podgrzejnikowe nie grzeją!

Wentylatory podgrzejnikowe podwyższają sprawność grzejnika poprzez przyspieszenie usuwania powietrza ogrzanego z jego wnętrza i otoczenia, wprowadzając w jego miejsce powietrza chłodniejsze. Z powodu delikatnego przedmuchu zwiększa się odbiór ciepła od czynnika grzewczego, zwiększa się dT pomiędzy zasilaniem a powrotem czyli zwiększa się moc grzejnika. O ile? Wg przeprowadzonych badań w instytucie akredytowanym w UE średnio o około 30% na wyższym biegu. Czyli grzejnik 1000W, po zastosowaniu wentylatora nie będzie mieć nagle 4 kW lecz około 1300 W. Ta różnica w mocy powoduje nagrzewanie szybsze, uzupełni ewentualny niedobór mocy, który pojawił się po obniżeniu parametrów pracy instalacji c.o. po przejściu na ogrzewanie niskotemperaturowe. Różnica mocy spowodowana jest zwiększeniem sprawności grzejnika.

REGULUS ma w swojej ofercie grzejniki z zabudowanym wentylatorem 24V - typoszereg REVERS (wykorzystywane do grzania i pasywnego chłodzenia pomieszczeń) i grzejniki z zabudowanym wentylatorem 230V - typoszereg E-VENT. Jeżeli jednak ktoś ma grzejniki od Regulusa w innych wersjach tj. nieprzystosowane do zabudowania w nich wentylatora poprzecznego, może zastosować wentylator usytuowany pod grzejnikiem - znikomy pobór mocy, cicha praca trzybiegowa lub z płynną regulacją obrotów.

Regulowana odległość wirnika od ściany umożliwia zastosowanie wentylatorów ZEPHYR także pod grzejnikami innego typu.