dan1822 14.03.2022 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 (edytowane) Witam,Nie dogadałem się z instalatorem i w mojej (mikro) spiżarni w której w ogóle miało nie być podłogówki, pojawił się rozdzielacz i rury które pokrywają większą część pomieszczenia. Zakładam że w tej sytuacji docelowo najzimniejsze pomieszczenie w budynku stanie się najcieplejszym... O sprawie dowiedziałem się dzisiaj, jutro deweloper wylewa posadzkę tak więc zostanie to zalane w takiej formie jak na załączonych zdjęciach... Czy w tej sytuacji: nie mam spiżarni i mogę ją co najwyżej zmienić na schowek na miotły?jest szansa zastosować wykończenie podłogi które ograniczy ciepło oddawane przez posadzkę? myślałem o jakimś podkładzie pod panele o dużym oporze cieplnym + najtańsze panele laminowane (również z wysokim oporem) czy może jako pierwszą warstwę wykończenia posadzki mógłbym zastosować odwróconą folię pod podłogówkę (tak żeby "odbijała" ciepło w dół)? Czy taki zabieg nie wpłynie negatywnie na działanie całego systemu? Dodam jeszcze że spiżarnia sąsiaduje z korytarzem na którym położone zostaną panele winylowe o grubości 6mm (już razem z podkładem). Tak więc najlepiej gdyby łączna grubość wykończenia nie przekraczała 15 mm, żeby uniknąć zauważalnej różnicy wysokości...Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc... Zdjęcie:https://images89.fotosik.pl/578/dd29fbe6eee68133gen.jpg Edytowane 14 Marca 2022 przez dan1822 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 14.03.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 Będzie ciepło. Wszystko co możesz to założyć izolacje, ale jak wylewki dazą 5cm to będzie krucho z grubością nad rurkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 14.03.2022 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2022 To są rurki prowadzące do innych pomieszczeń? Bez otuliny w spiżarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dan1822 15.03.2022 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 To są rurki prowadzące do innych pomieszczeń? Bez otuliny w spiżarni? Dokładnie tak… dlatego skoro mleko i tak się rozlało i wszystko w taki sposób będzie zalane, zastanawiam się czym wykończyć posadzkę, tak żeby ograniczyć emisję ciepła do pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2022 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Dokładnie tak… dlatego skoro mleko i tak się rozlało i wszystko w taki sposób będzie zalane, zastanawiam się czym wykończyć posadzkę, tak żeby ograniczyć emisję ciepła do pomieszczenia... Nie rozlało sie do konca, daj te otuliny, duzo pomogą, wykonczenie posadzki wtedy będzie łatwiejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 15.03.2022 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 A jakby zalać te pomieszczenie styrobetonem zamiast używać standardowej wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.03.2022 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Perlitobetonem.A na wierzch dać płat aerożelu.https://www.google.pl/search?q=aero%C5%BCel+krzemionkowy&source=hp&ei=OlQwYujEKcP3kgXw6YfoDw&iflsig=AHkkrS4AAAAAYjBiSoqYY5aRsVV3dRHCipo_jfH58KUG&oq=aero%C5%BCel&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYAzIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CwgAEIAEELEDEIMBOhEILhCABBCxAxCDARDHARCjAjoLCC4QgAQQxwEQ0QM6CAgAEIAEELEDOg4ILhCABBCxAxDHARCjAjoRCC4QgAQQsQMQxwEQ0QMQ1AI6DgguEIAEELEDEIMBENQCOggILhCABBCxAzoRCC4QgAQQsQMQgwEQxwEQ0QM6CAgAELEDEIMBOg4ILhCABBDHARCvARDUAlAAWOUZYIZPaABwAHgAgAFNiAHdA5IBATeYAQCgAQE&sclient=gws-wiz Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dan1822 15.03.2022 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Udało mi się dogadać z deweloperem, jutro jadę na budowę i sam założę otuliny. Czy otulina 9mm z polietylenu będzie wystarczająca? Czy może warto spróbować 13mm? Pytam ponieważ przy 13mm średnica rury z otuliną to już 4,5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.03.2022 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2022 KAŻDA otulina będzie uspokojeniem inwestora...Weż najgrubszą, to najbardziej się uspokoisz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dan1822 20.03.2022 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 Bardzo wszystkim dziękuję za pomoc! wszystko dobrze się skoczyło, na rury założyłem otulinę 9mm (z grubszą był problem bo dość mocno odginała rurki, tak więc wolałem nie ryzykować). Wygląda na to że mogę już spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 23.03.2022 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 nawet jakbyś nie miał tam rozdzielacza i rurek to i tak byś miał w środku z 17-20 stopni w zależności jak mocno grzejesz w sąsiednich pomieszczeniach więc to raczej "spiżarnia" by nie była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
western 31.03.2022 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2022 Polecam podłogę korkową jako dodatkowa izolacja. Miałem ten sam przypadek, ale otuliłem rurki dodatkowym styropianem i spiżarnia jest znowu najchłodniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts