Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w spiżarni... RATUNKU!

dan1822

Recommended Posts

Witam,

Nie dogadałem się z instalatorem i w mojej (mikro) spiżarni w której w ogóle miało nie być podłogówki, pojawił się rozdzielacz i rury które pokrywają większą część pomieszczenia. Zakładam że w tej sytuacji docelowo najzimniejsze pomieszczenie w budynku stanie się najcieplejszym... O sprawie dowiedziałem się dzisiaj, jutro deweloper wylewa posadzkę tak więc zostanie to zalane w takiej formie jak na załączonych zdjęciach...

Czy w tej sytuacji:

1. nie mam spiżarni i mogę ją co najwyżej zmienić na schowek na miotły?
  2. jest szansa zastosować wykończenie podłogi które ograniczy ciepło oddawane przez posadzkę? myślałem o jakimś podkładzie pod panele o dużym oporze cieplnym + najtańsze panele laminowane (również z wysokim oporem)
  3. czy może jako pierwszą warstwę wykończenia posadzki mógłbym zastosować odwróconą folię pod podłogówkę (tak żeby "odbijała" ciepło w dół)? Czy taki zabieg nie wpłynie negatywnie na działanie całego systemu?

Dodam jeszcze że spiżarnia sąsiaduje z korytarzem na którym położone zostaną panele winylowe o grubości 6mm (już razem z podkładem). Tak więc najlepiej gdyby łączna grubość wykończenia nie przekraczała 15 mm, żeby uniknąć zauważalnej różnicy wysokości...

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc...

Zdjęcie:

https://images89.fotosik.pl/578/dd29fbe6eee68133gen.jpg

Edytowane przez dan1822

Dokładnie tak… dlatego skoro mleko i tak się rozlało i wszystko w taki sposób będzie zalane, zastanawiam się czym wykończyć posadzkę, tak żeby ograniczyć emisję ciepła do pomieszczenia...

Nie rozlało sie do konca, daj te otuliny, duzo pomogą, wykonczenie posadzki wtedy będzie łatwiejsze.

• 2 weeks później...