gryziciel 20.03.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2022 witam, w wyniku lektury FM zdecydowałem się dla małego domku na kable w wylewce. problem w tym, ze z kimkolwiek rozmawiam (elektrycy, czy ogólnie budowlańcy), to mi to wybijają z głowy - bo niby "nie widział Pan jak ci posadzkarze łażą w buciorach, gdzie tam jakieś kabelki dawać, rurki to inna sprawa". Albo: "musi Pan znaleźć firmę co da gwarancję, że będzie działać". A już to widzę jak elektryk mi daje gwarancje, że posadzkarze nie zniszczą albo posadzkarze, że elektryk nie skopał. jak to jest - czy to jest naprawdę rozwiązanie przy którym będę musiał w kaloszach stać posadzkarzom nad głową i na każdy krok patrzeć? czy może są jakieś patenty ograniczające ryzyko wpływu buta posadzkarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.03.2022 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) No niestety. Praca na budowie nie jest lekka ani czysta. Oczywiście bywają solidne ekipy które zwracają uwagę na szczegóły jeśli mają to w swoim zakresie obowiązków.Dlatego najlepiej uczulić kierownika lub brygadzistę o takim stanie rzeczy i zabezpieczyć wszystko maksymalnie.Uszkodzenie może się stać przez nieuwagę ale również gdy jakiś element przeszkadza w pracy.Są też tacy którzy specjalnie uczynią psikusa tylko dlatego że inwestor stoi mu nad głową a zorientujesz się dopiero po wyschnięciu podczas wygrzewania posadzki gdy pieniążki już zostały skasowane. Dodatkowy zapis w umowie niekiedy kosztuje. Łączenia są z regóły przy ścianach w narożnikach więc łatwo je zabezpieczyć, natomiast należy zwrócić uwagę na to aby elementy nie przeszkadzały w wylewaniu anhydrytu bądź zacieraniu betonu z mixokreta. Sprawdzić przed wylaniem posadzki oraz wykonać dokumentację zdjęciową posadowienia głównych elementów przyłączeniowych tak aby podczas sprawdzenia wiedzieć gdzie rozkuć i poprawić. Edytowane 23 Marca 2022 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.03.2022 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Idź do sklepu i zobacz kabel grzewczy.Jak nie będą na niego z impetem rzucać końcówki miksokreta i pechowo nie trafią akurat krawędzią nogi to trudno go uszkodzić. A jak będą nim tak rzucać, to i tak zmasakruję styropian.Dla pewności pomiary elektryczne są robione przed i po betonowaniu. Uszkodzenie stosunkowo łatwo wykryć i naprawić. Ale jakoś nie czytałem, żeby komuś kable posadzkarze uszkodzili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts