Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styrodur na podłogę czy to ma sens ??

ciszkoffo2.pl

Recommended Posts

Witam

Jestem przed ociepleniem posadzki muszę położyć 13 cm styropianu z czego 5 cm to styropian pod podłogówkę. Zastanawiam się czy tych 8 cm nie dać ze styroduru np 5vm i 3 cm .

Co podpowiecie czy to ma sens ?

Słyszałem opowieści ze ba zwykłym styropianie posadzka może siadać … czy to możliwe ??

Co proponujecie jakie rozwiązanie

Nie ma sensu przepłacać za XPS, skoro EPS z zapasem spełnia warunki nośności.

Osiadanie podłow w większości przypadków spowodowane jest niewłasciwem zageszceniem gruntu, ewentualnie niedbale ułożonym styropianem.

U mnie od 7 lat pod wylewka znajduje się 10cm grafitowego EPS80, nie ma śladów osiadania

Nie spotkałem się z takim.ktora pracownia tak wpuszcza w koszty ?

Poza tym - wiele projektów "typowyxch" jest przewymiarowanych...

Natomiast spotkałem się z projektam, kiedy EPS200 był zaprojektowany pod płytą fundamentową

Proszę bardzo, poniżej zestawienie. To jest z projektu indywidualnego (nie moja budowa,budynek usługowy).

Są projektanci którzy uważają, że tylko xps jest odpowiednio twardy. Czy słusznie, nie wiem. Zapewne mają jakieś uzasadnienie. Ja pod płytę fundamentową dałem xps a pod wylewki eps100.

https://images89.fotosik.pl/583/cb567f4cff4041bf.jpg

Edytowane przez boconek03

To pierwsze kładziesz termoizolację a potem wpuszczasz na nią hydraulików i elektrykow żeby w niej rzeźbili?

CWU robi się przeciez w izolacji.

Może inaczej - powinno się robić :)

Poza tym, nawet, jak peszle i rury CWU leża na chudziaku/płycie, to trzeba jakoś wyciąć ten XPS, żeby je zakryć

Proszę bardzo, poniżej zestawienie. To jest z projektu indywidualnego (nie moja budowa,budynek usługowy).

Są projektanci którzy uważają, że tylko xps jest odpowiednio twardy. Czy słusznie, nie wiem. Zapewne mają jakieś uzasadnienie. Ja pod płytę fundamentową dałem xps a pod wylewki eps100.

https://images89.fotosik.pl/583/cb567f4cff4041bf.jpg

OK, ale rozmawiamy o budownictwie mieszkaniowym - nie wiadomo na jakie obciążenia była projektowana ta posadzka.

W mieszkaniu tez raczej nie stosuje sie zbrojenia siatką

Edytowane przez fotohobby

XPS pod jastrych - chyba na parkingu podziemnym dla ciężarówek.

Jak nie masz co robić z pieniędzmi to zabierz kobietę na kolację czy weekend w spa a nie marnuj na xps-a

A projektanta co daje xps pod jastrych w budownictwie mieszkaniowym należy obciążyć kosztami za błędy projektowe.

Jak nie masz co robić z pieniędzmi to zabierz kobietę na kolację czy weekend w spa a nie marnuj na xps-a

A projektanta co daje xps pod jastrych w budownictwie mieszkaniowym należy obciążyć kosztami za błędy projektowe.

A co dasz jako izolację gdy ma ona mieć grubość 25 cm przy lambda=0,032?

Śmiesznie to wszystko brzmi. Skoro tak się znasz to uzasadnij, bo projektanci którzy dają w projekce XPS pod wylewki mają na to swoje uzasadnienie. Poczytaj, poszukaj a dopiero potem bądź taki wygadany. Podaj konkretne wartości bo na razie zero konkretów.

Edytowane przez boconek03

Najpierw piszesz, że 0,032, potem że 0,030 - czemu tyle?

Druga sprawa, to dlaczego eps100? To nie jest tak, że eps 100 nadaje się do max. 20 cm grubości?

Nie chyba 0.030 jest lepszy, niż 0.032, prawda ?

Podaj mi linka do normy, warunków technicznych mówiących o max 20cm warstwie EPS100.

Ile Ty masz w podłodze ?