ciszkoffo2.pl 03.04.2022 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 WitamJestem przed ociepleniem posadzki muszę położyć 13 cm styropianu z czego 5 cm to styropian pod podłogówkę. Zastanawiam się czy tych 8 cm nie dać ze styroduru np 5vm i 3 cm .Co podpowiecie czy to ma sens ?Słyszałem opowieści ze ba zwykłym styropianie posadzka może siadać … czy to możliwe ??Co proponujecie jakie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 03.04.2022 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2022 Ja robie posadzkę ze styroduru bo po prostu mogłem go kupić taniej w drugim gatunku. W innym wypadku położył bym pewnie max EPS100.Jeśli chcesz kupować styrodur 3cm dobrze sprawdź czy nie jest pofalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Oczywiście, że tak. Są tacy co twierdzą, że pod wylewkami powinien być tylko i wyłącznie XPS a nie EPS. Ja dałem EPS100 ale gdyby kasa nie grała roli to dałbym wszędzie XPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie ma sensu przepłacać za XPS, skoro EPS z zapasem spełnia warunki nośności.Osiadanie podłow w większości przypadków spowodowane jest niewłasciwem zageszceniem gruntu, ewentualnie niedbale ułożonym styropianem.U mnie od 7 lat pod wylewka znajduje się 10cm grafitowego EPS80, nie ma śladów osiadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Oczywiście racja, natomiast jeśli ktoś chce to danie xps na pewno nie będzie błędem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Oczywiście, że nie, kwestia kosztów.Można zwiększać szerokość ław, grubość słupów, belek, lać beton 2klasy lepszy, niż w projekcie...Jak kogoś stać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Niektóre projekty akurat mają XPS jako termoizolacja pod wylewkami więc to nie byłoby robienie czegos "więcej" niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Nie spotkałem się z takim.ktora pracownia tak wpuszcza w koszty ? Poza tym - wiele projektów "typowyxch" jest przewymiarowanych... Natomiast spotkałem się z projektam, kiedy EPS200 był zaprojektowany pod płytą fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 04.04.2022 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 Tylko gratuluje temu kto będzie w XPSie rzeźbił pod instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 To pierwsze kładziesz termoizolację a potem wpuszczasz na nią hydraulików i elektrykow żeby w niej rzeźbili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 04.04.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) Nie spotkałem się z takim.ktora pracownia tak wpuszcza w koszty ? Poza tym - wiele projektów "typowyxch" jest przewymiarowanych... Natomiast spotkałem się z projektam, kiedy EPS200 był zaprojektowany pod płytą fundamentową Proszę bardzo, poniżej zestawienie. To jest z projektu indywidualnego (nie moja budowa,budynek usługowy). Są projektanci którzy uważają, że tylko xps jest odpowiednio twardy. Czy słusznie, nie wiem. Zapewne mają jakieś uzasadnienie. Ja pod płytę fundamentową dałem xps a pod wylewki eps100. https://images89.fotosik.pl/583/cb567f4cff4041bf.jpg Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.04.2022 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2022 (edytowane) To pierwsze kładziesz termoizolację a potem wpuszczasz na nią hydraulików i elektrykow żeby w niej rzeźbili? CWU robi się przeciez w izolacji. Może inaczej - powinno się robić Poza tym, nawet, jak peszle i rury CWU leża na chudziaku/płycie, to trzeba jakoś wyciąć ten XPS, żeby je zakryć Proszę bardzo, poniżej zestawienie. To jest z projektu indywidualnego (nie moja budowa,budynek usługowy). Są projektanci którzy uważają, że tylko xps jest odpowiednio twardy. Czy słusznie, nie wiem. Zapewne mają jakieś uzasadnienie. Ja pod płytę fundamentową dałem xps a pod wylewki eps100. https://images89.fotosik.pl/583/cb567f4cff4041bf.jpg OK, ale rozmawiamy o budownictwie mieszkaniowym - nie wiadomo na jakie obciążenia była projektowana ta posadzka. W mieszkaniu tez raczej nie stosuje sie zbrojenia siatką Edytowane 4 Kwietnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 09.04.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 XPS pod jastrych - chyba na parkingu podziemnym dla ciężarówek. Jak nie masz co robić z pieniędzmi to zabierz kobietę na kolację czy weekend w spa a nie marnuj na xps-a A projektanta co daje xps pod jastrych w budownictwie mieszkaniowym należy obciążyć kosztami za błędy projektowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.04.2022 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 XPS pod jastrych - chyba na parkingu podziemnym dla ciężarówek. Jak nie masz co robić z pieniędzmi to zabierz kobietę na kolację czy weekend w spa a nie marnuj na xps-a A projektanta co daje xps pod jastrych w budownictwie mieszkaniowym należy obciążyć kosztami za błędy projektowe. A co dasz jako izolację gdy ma ona mieć grubość 25 cm przy lambda=0,032? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2022 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 EPS o lambdzie 0.032 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.04.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 EPS o lambdzie 0.032 Jaki EPS? Z relacji słyszałem, że zwykły elewacyjny będzie osiadał przy takiej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2022 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 EPS 100,, oczywiście.I to o lambdzie 0.030 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.04.2022 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 EPS 100,, oczywiście. I to o lambdzie 0.030 Najpierw piszesz, że 0,032, potem że 0,030 - czemu tyle? Druga sprawa, to dlaczego eps100? To nie jest tak, że eps 100 nadaje się do max. 20 cm grubości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 09.04.2022 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 (edytowane) XPS pod jastrych - chyba na parkingu podziemnym dla ciężarówek. Jak nie masz co robić z pieniędzmi to zabierz kobietę na kolację czy weekend w spa a nie marnuj na xps-a A projektanta co daje xps pod jastrych w budownictwie mieszkaniowym należy obciążyć kosztami za błędy projektowe. Śmiesznie to wszystko brzmi. Skoro tak się znasz to uzasadnij, bo projektanci którzy dają w projekce XPS pod wylewki mają na to swoje uzasadnienie. Poczytaj, poszukaj a dopiero potem bądź taki wygadany. Podaj konkretne wartości bo na razie zero konkretów. Edytowane 9 Kwietnia 2022 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.04.2022 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 Najpierw piszesz, że 0,032, potem że 0,030 - czemu tyle? Druga sprawa, to dlaczego eps100? To nie jest tak, że eps 100 nadaje się do max. 20 cm grubości? Nie chyba 0.030 jest lepszy, niż 0.032, prawda ? Podaj mi linka do normy, warunków technicznych mówiących o max 20cm warstwie EPS100. Ile Ty masz w podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts