Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy mały dom a ogrzewanie elektryczne w 2 taryfie.

Recommended Posts

Czy obecnie w nowej parterówce - 105 - 110m2, można przewidzieć ogrzewanie elektryczne(nie PC) i dostać pozwolenie na budowę. Wodna podłogówka, kocioł elektryczny, 2 taryfa, grubsza akumulacyjna wylewka.

Po jakimś czasie fotowoltaika do tego. Jak wygląda rozliczenie produkcji z PV w 1 a jak w 2 taryfie?

gt12345 napisał:
Czy obecnie w nowej parterówce - 105 - 110m2, można przewidzieć ogrzewanie elektryczne(nie PC) i dostać pozwolenie na budowę. Wodna podłogówka, kocioł elektryczny, 2 taryfa, grubsza akumulacyjna wylewka.

Po jakimś czasie fotowoltaika do tego. Jak wygląda rozliczenie produkcji z PV w 1 a jak w 2 taryfie?

A co ma na celu ogrzewanie wody w podłogówce aby ogrzewać powietrze ? Nie lepiej pominąć wodę.

gt12345 napisał:
Głównie ze względu na prostszą instalację elektryczną, mniej sterowników, aparatów, zabezpieczeń, przewodów zasilających.

Wydaje się, że sprawność obydwu rozwiązań powinna być bardzo zbliżona?

o jakie aparaty i zabezpieczenia ci chodzi?

Urządzenia elektryczne nie wymagają serwisu i mają żywotność wykraczającą poza żywotność inwestora więc o co ci konkretnie chodzi.

Poza tym ogrzewanie elektryczne nie zamarza,

gt12345 napisał:
A z klimatyzacją w salonie?

dobre pytanie.

Z 2 strony projekt to jedno, a zgłoszenie zakończenia budowy i uprawomocnienie się kończące inwestycję to 2. Domy jednorodzinne nie podlegają co do zasady odbiorom, więc nikt tego nie będzie sprawdzał. Poza owczy pęd w stronę coraz bardziej wyśrubowanych norm przegród w nowych domach nie uwzględnia ocieplenia klimatu, tak jakby ustawodawca miał cement w głowie albo udziały w przemyśle materiałów izolacyjnych ?

gawel napisał:
dobre pytanie.

Z 2 strony projekt to jedno, a zgłoszenie zakończenia budowy i uprawomocnienie się kończące inwestycję to 2. Domy jednorodzinne nie podlegają co do zasady odbiorom, więc nikt tego nie będzie sprawdzał. Poza owczy pęd w stronę coraz bardziej wyśrubowanych norm przegród w nowych domach nie uwzględnia ocieplenia klimatu, tak jakby ustawodawca miał cement w głowie albo udziały w przemyśle materiałów izolacyjnych ?

Zeszłoroczna zima pokazała jakie skutki przynosi ocieplenie klimatu - jedno z drugim nie ma wiele wspólnego.

Buduję aktualnie dom parterowy 117m2. Według OZC będę potrzebował do ogrzania 5700 kWh rocznie. W projekcie mam pompę ciepła. Zamierzam jednak zrobić ją sam, tzn zwykły klimatyzator przerobić do grzania wody. Klimatyzator już nawet mam, czeka na przeróbkę. Zamierzam grzać wyłącznie w tańszej taryfie, akumulacyjnie. Nie wiem tylko czy wylewka 10cm wystarczy. Pod nią będzie 10cm styropianu, drugie 10cm jest pod płytą fundamentową.

L.mArK napisał:
Buduję aktualnie dom parterowy 117m2. Według OZC będę potrzebował do ogrzania 5700 kWh rocznie. W projekcie mam pompę ciepła. Zamierzam jednak zrobić ją sam, tzn zwykły klimatyzator przerobić do grzania wody. Klimatyzator już nawet mam, czeka na przeróbkę. Zamierzam grzać wyłącznie w tańszej taryfie, akumulacyjnie. Nie wiem tylko czy wylewka 10cm wystarczy. Pod nią będzie 10cm styropianu, drugie 10cm jest pod płytą fundamentową.

Nie ma i nie będzie taniego prądu więc nawet nocna taryfa to nie rewelacja. Wszystko zależy od cen różnych rozwiązań. Może w cenie wodnego okładu grzewczego i pompy ciepła da się zainstalować ogrzewanie elektryczne +PV i wtedy będzie to za darmo.

5700 KWh już teraz to koszt ok 2500 licząc 100 procent użycia w II strefie co nie zawsze się uda. do tego dolicz koszt przeglądów PC nie wiem czy za 100 zl ktoś to zrobi podejrzewam ze co najmniej 500 zł . Mamy na dzień dobry 3000 zł za PC :no:. Dla mnie to za drogo zdecydowanie już na starcie, a taniej nie będzie.

Ogrzewanie elektryczne nie wymaga serwisu i ma dłuższą żywotność niż PC, nic nie zamarznie i nie przecieknie.

• 3 weeks później...

PnB z 2020, ogrzewanie bufor ciepła z grzałką elektryczną, koza jako dodatkowe źródło ciepła (żeby w obliczeniach się zmieściło, raczej tylko dla klimatu i rezerwa). Parterówka 113m2. Wylewka typowa jak na OP - 7cm. Bufor tak obliczony, żeby naładowanie ciepła w taniej nocnej taryfie wystarczyło na resztę dnia.

gawel napisał:
dobre pytanie.

Poza owczy pęd w stronę coraz bardziej wyśrubowanych norm przegród w nowych domach nie uwzględnia ocieplenia klimatu, tak jakby ustawodawca miał cement w głowie albo udziały w przemyśle materiałów izolacyjnych ?

Przede wszystkim ustawodawca nie uwzględnia ekonomicznego uzasadnienia, przyjmuje się jedynie na sztywno jeden parametr a ignoruje całą resztę.