Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż odpływu liniowego - kto się tym zajmuje

raryt

Recommended Posts

Cześć,

Za niedługo mam wylewki - myślałem że Panowie mi zamontują w trakcie w łazienkach odpływy (hydraulik przygotował pod to syfony) i zrobią spad.. Powiedzieli jednak że spad zrobią, ale odpływu nie będą montować - żeby zrobił to hydraulik. Hydraulik robiący instalacje mówi że się tym nie zajmuje i że najlepiej to zostawić dziurę metr na metr i żeby potem fliziarz to zrobił.... Tyle że ja nie będę miał płytek w łazienkach na podlodze tylko żywice poliuretanowa.... Do niej od ekipy mam takie wytyczne że odpływ ma być zlicowany z wylewką, spad 1.5-2 procent i żadnej izolacji (żywica stanowi ją sama w sobie ponoć, żywica musi być lana na beton bezpośrednio).

I w sumie teraz już zgłupiałem. Zadzwoniłem do dwóch hydraulików, obaj nie montują odpływów liniowych ..... To takie skomplikowane jest ?

Wolałbym to zrobić od razu z wylewkami, zamiast szukać potem kogoś kto będzie mi dorabiał ta wylewkę i osadzał odpływ - bo i kto ?

... i najważniejsze, żeby przy odpływie zrobił izolacje. Cokolwiek to znaczy. :)

Do autora, masz mieć walk in z jednostronnym nachyleniem, czy jakaś kabina narożna, wtedy łamana, kopertowa konstrukcja jest wymagana. Jak masz mieć tak niech wylewke wykonają robotnicy. W miejscu odpływu niech włożą kawałek styropianu. Po wykonaniu wylewki sam sobie osadzisz odpływ licując go z górą wylewki. Worek betonu i 30 min pracy. :)

Resztę wykonają ci od żywicy.