Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co warto inwestowac podczas wykańczania domu

m_kaz5

Recommended Posts

z piekarnikiem to fakt. Od momentu zakupu ani razu nie użyłam pirolizy do czyszczenia, bo nie chce mi się demontować wnętrza.

Używam pieczenie "góra-dół" i wsio.

zmywarka też pracuje w zasadzie stale na jednym programie i jest włączana na noc, więc obojętnie nam jak długo pracuje - i tak rano jest już wymyte i wysuszone.

Co sprzętu grającego nie trzeba 2O tys.

Ja ma niepozorne KEF LS50 Meta (wiszą na ścianie) + sub REL t7i

Całość gdzieś za około 9k.

Zestaw wg niektórych magazynów jest najlepszy w przedziale do 5k dolarów. Więc na fajny dźwięk nie trzeba wydawać nie wiadomo ile. A wgniata to w fotel jakością brzmienia.

Co do TV to polecam OLED. Mam Plazmę w Salonie i OLED do konsoli w sypialni. Naprawdę, nie warto obecnie kupować innego TV. Obraz na Netflix żyleta.

Dom inteligentny też ok. Ale tylko w tym co korzystamy. U mnie to by nie zdało egzaminu. Za tępy jestem do Fibaro, Somfy itp. No i polecam wszystko na kablach jak już.

Zrobiłem tak czujniki zalanie z odcięciem wody w całym domu w razie W, czadu, gazów usypiającego, dymu itd. Kamery, alarm też polecam, zwłaszcza te pierwsze. Alarm rzadko włączam. No i podłogowe ogrzewanie polecam np. na Salusie. Wydaje mi się że przez to mało place za gaz.

Mi się wydaje że to, te bajery to dają radość życia, taką ogólną.

Czy masz Silke, BK czy Porotherm, tego i tak nie widać, a przewaga jednego nad drugim,co się tyczy komfortu życia, tak naprawdę jest mocno dyskusyjna. I tak nie czuć praktycznie różnicy. Szkieletowego jedynie bym nie robił.

Zadowolony jestem z piecokominka mega, tu od Piotra Batury z forum. Zajebiście lubię w nim palić. Drinki przy nim jakoś lepiej smakują ;) Jeżeli kasy komuś za dużo to chociaż koza. Zwykły kominek, z obudową z płyt to szmelc. Tego bym nie robił.

W każdej łazience z bajerów mam radio, takie w gniazdku Becker. Polecam, nie słychać bączków

Nie bardzo się zgodzę co do baterii. Mieszkam w domu 5 lat. Część baterii mielismy budzetowych (za stówkę lub dwie( a część drogich - okolo 500zł. I ich trwałość jest bardzo podobna. OBecnie wymieniłem już jedną tanią i jedną drogą. Na obu chromy wyglądały już nieciekawie. Poza tym co 5 lat trzeba takie rzeczy zmieniać - zuzywające się uszczelnienia, zmiana mody itp....

W kuchni mam blaty drewniane, dąb. Nie zmieniłbym na inne bo kocham naturalne drewno. Raz na rok trzeba olejować (godzina roboty) ale po tym zabiegu znów wyglądają jak nowe.

Edytowane przez cactus

Nie bardzo się zgodzę co do baterii. Mieszkam w domu 5 lat. Część baterii mielismy budzetowych (za stówkę lub dwie( a część drogich - okolo 500zł. I ich trwałość jest bardzo podobna. OBecnie wymieniłem już jedną tanią i jedną drogą. Na obu chromy wyglądały już nieciekawie. Poza tym co 5 lat trzeba takie rzeczy zmieniać - zuzywające się uszczelnienia, zmiana mody itp....

W kuchni mam blaty drewniane, dąb. Nie zmieniłbym na inne bo kocham naturalne drewno. Raz na rok trzeba olejować (godzina roboty) ale po tym zabiegu znów wyglądają jak nowe.

Mowiac drogie baterie mowilem o markowych typu hansgrohe - czyli raczej 1000 pln w gore. Wspomniany 1000 to nie jest drogo tylko raczej punkt startowy...

Dodatkowo w przypadku markowych w najgorszym wypadku wymienia sie glowice. Chinskie maja glowice o rozmiarach ktorych nie ma mozliwosci dostac na naszym rynku wiec cala bateria jest do wymiany.

Radio też masz w gniazdku? Jak jest rozwiązana antena? Ile masz tych głośniczków w łazience? Gra to jakoś przyzwoicie?

Antena z każdego z tych gniazdek wyprowadzona jest na dach (w sensie kabel antenowy) ale nie wiem czy to, było konieczne.

Radio w gniazdku po prostu gra jak radio w kibelku- tyle. Jeden głośnik, w zupełności wystarczy.

Mowiac drogie baterie mowilem o markowych typu hansgrohe - czyli raczej 1000 pln w gore. Wspomniany 1000 to nie jest drogo tylko raczej punkt startowy...

Dodatkowo w przypadku markowych w najgorszym wypadku wymienia sie glowice. Chinskie maja glowice o rozmiarach ktorych nie ma mozliwosci dostac na naszym rynku wiec cala bateria jest do wymiany.

Mam termostatyczną baterię prysznicową Deante Begonia

https://sklep.deante.pl/pl/lazienka/737-bat-begonia-chrom-natryskowa-termostatyczna-kwadratowa-5908212016893.html

i żadnego problemu z dostępnością głowic.

ja do łazienek jak chce posłuchać muzyki to mam głośnik z multiroomu denona. Brzmienie na pewno 100 razy lepsze jak z gniazdka + możesz z telefonu słuchać czego chcesz, radio, spotify... tidal - do wyboru do koloru.

Aha. I jak masz gości to łączą się swoimi telefonami z tym głośnikiem pomiędzy siusiu, a kupką.Ty jak Ci się bardzo chce jedni lub drugie, również szybciutko odpalasz, zanim pójdzie siusiu

Aha. I jak masz gości to łączą się swoimi telefonami z tym głośnikiem pomiędzy siusiu, a kupką.Ty jak Ci się bardzo chce jedni lub drugie, również szybciutko odpalasz, zanim pójdzie siusiu

Twoi goście słuchają radia w kiblu? Bo ja tego używam raczej na dłuższe pobyty typu jacuzzi itp...

blat tak - jest tak piękny, że mogę mieć do śmierci. A potem niech go przerobią na nagrobek, a co!

Drzwiczki szafek mogę wymieniać za to bez związku z blatem.

słusznie, nie dosc ze ładne to i praktyczne rozwiazanie. a i rodzina zaoszczedzi jak bedzie musiala placic tylko za przerobke :lol2::lol2::lol2:

swoja droga ciekawy watek, szczegolnie w moich rozwazaniach co wybrac, realia cenowe nas z lekka zaczely przerastac.

ja na pewno duzo wrzuce w kuchnie i dobry sprzet. no i zadnych szafek gornych, kosz elektryczny najlepszy patent tak samo jak cargo czy lemans. plus dobry okap. oczywiscie wentylacja mechaniczna. meble z czasem sie zmieni ale zabudowy na wymiar jak kuchnia, wiatrolap to warto zrobic. baterie kuchenne, baterie lazienkowe z dobrej polki a nie byle jakie chinole.