Pauliq 19.04.2022 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Witam. Na strychu mam wełnę położona tylko między krokwiami. Niestety ostatnio jak tam wszedłem mnóstwo kurzu na podłodze.. a że trzeba tam na kolanach to nie może tak być. Pytanie czy jeśli położę teraz na to folie paroizolacyjną to będzie ok? W sensie że nie będzie mi się ta wełna tam w lato parzyć pod tą folia? W lato na samym strychu będzie kosmiczna temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 19.04.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 To sie paroizolacja nazywa. Jak dasz ją prawodłowo (bez przedmuchów) to jeszcze na rachunkach zaoszczędzisz. Nieruchome powietrze izoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.04.2022 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Od dołu (od stropu licząc) najpierw paroizolacja aby odciąć wilgoć z wnętrza niżej połozonych pomieszczeń, wełna i ewentualnie na wełnę membrana paroprzepuszczalna właściwą stroną. Ewentualna para wodna ma wydostać się na zewnątrz. Na wełnie nie wolno kłaść paroizolacji, gdyż zawilgocona wełna będzie warta tyle co mokra, niewyżęta szmata. Żadna izolacja, tylko obciążenie stropu a woda jest ciężka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 20.04.2022 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Postaram się zrobić rysunek i wrzucić żebyście wiedzieli o co dokładnie mi chodzi. Bo to jest strych nieogrzewany oddzielony stropem drewnianym ocieplonym wełna od pomieszczenia poniżej. A na tym pomieszczeniu nieogrzewanym szczyty są ocieplone wełną tylko między krokwiami. I chcę ta wełnę zakryć folia żeby się nie kurzyło lecz boje się że będzie się tam skraplać wtedy woda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 20.04.2022 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Od dołu (od stropu licząc) najpierw paroizolacja aby odciąć wilgoć z wnętrza niżej połozonych pomieszczeń, wełna i ewentualnie na wełnę membrana paroprzepuszczalna właściwą stroną. Ewentualna para wodna ma wydostać się na zewnątrz. Na wełnie nie wolno kłaść paroizolacji, gdyż zawilgocona wełna będzie warta tyle co mokra, niewyżęta szmata. Żadna izolacja, tylko obciążenie stropu a woda jest ciężka. Sorry ale skasuj może swój post bo wprowadzasz ludzi w błąd. Paroizolacja może dotykać wełny i zwykle to robi. Wełna może też dotykać folii paroprzepuszczalnej jeżeli nie ma pełnego deskowania. Wełna nie zamoknie, jeżeli jej włókna nie są połamane. Przy tej grubości wełny jaka jest u autora postu wełna może lekko przytrzymać wilgoć zimą ale na wiosnę ona odparuje i wyjdzie przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 20.04.2022 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Czy w tej podłodze masz paraizolację od strony pomieszczeń poniżej tego poddasza? Jeżeli tak to nie musisz dawać folii paroizolacyjnej na strychu. Możesz tam na te krokwie przykręcić bezpośrednio albo płyty OSB ( drogie rozwiązanie), płyty GK -nawet 9,5mm. Jeżeli są problemy z wniesieniem to możesz zastosować takie jak są w marketach 60x200cm i wtedy przejdą przez właz. Możesz też nakleic folię, jakąkolwiek, tak żeby się nie "kurzyło". Chociaż sugerowałbym to zrobić porządnie. Zawsze by to było cieplej na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.04.2022 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Sorry ale skasuj może swój post bo wprowadzasz ludzi w błąd. Paroizolacja może dotykać wełny i zwykle to robi. Wełna może też dotykać folii paroprzepuszczalnej jeżeli nie ma pełnego deskowania. Wełna nie zamoknie, jeżeli jej włókna nie są połamane. Przy tej grubości wełny jaka jest u autora postu wełna może lekko przytrzymać wilgoć zimą ale na wiosnę ona odparuje i wyjdzie przez dach. Bertha chyba jednak ma trochę racji. Ciepłe (a więc zwierające sporo pary wodnej) powietrze migruje do zimnych przestrzeni, a zatem paroizolacja musi odcinać wełnę od strony ogrzewanego pomieszczenia. W tym wypadku ocieplonego stropu, paroizolacja musi więc leżeć POD wełną, natomaist NAD wełną może leżeć paroprzepuszczalna membrana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 21.04.2022 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Pomieszczenie nad którym jest strych jest ocieplone prawidłowo. Wełna zakryta paroizolacja a na to płyta g-k. Powyżej jest nieogrzewane. Strop z osb, na bokach jedna warstwa wełny. Chce ją zakryć żeby się nie kurzyło lecz martwi mnie że latem np. zacznie się tam wykraplac woda pod folią. Nie ma tam żadnych okien procz 2 otworów wentylacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 21.04.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Jeśli jest możliwosć wykraplania pary wodnej to znaczy że ocieplenie oraz wentylacja są nieprawidłowo wykonane.Ramen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 21.04.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 Bertha chyba jednak ma trochę racji. Ciepłe (a więc zwierające sporo pary wodnej) powietrze migruje do zimnych przestrzeni, a zatem paroizolacja musi odcinać wełnę od strony ogrzewanego pomieszczenia. W tym wypadku ocieplonego stropu, paroizolacja musi więc leżeć POD wełną, natomaist NAD wełną może leżeć paroprzepuszczalna membrana. Ja odnosiłem się do TYCH słów "Na wełnie nie wolno kłaść paroizolacji, gdyż zawilgocona wełna będzie warta tyle co mokra, niewyżęta szmata. Żadna izolacja, tylko obciążenie stropu a woda jest ciężka." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 23.04.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Pomieszczenie nad którym jest strych jest ocieplone prawidłowo. Wełna zakryta paroizolacja a na to płyta g-k. Powyżej jest nieogrzewane. Strop z osb, na bokach jedna warstwa wełny. Możesz tak zrobic. ja tak mam od wielu lat i jest OK. Oczywiście, jeżeli naprawdę strop jest prawidłowo izolowany (idąc od dołu: KG, paroizolacja, wełna, strop właściwy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.05.2022 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2022 Wełna nie zamoknie, jeżeli jej włókna nie są połamane. A to ciekawa informacja. Mogę prosić o rozwinięcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 03.05.2022 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 A to ciekawa informacja. Mogę prosić o rozwinięcie? Chodzi o to, że nie wełna nie "naciągnie wody" kiedy jej włókna nie są połamane. W pozostałych przypadkach w cyklu rocznym wełna wigotnieje i ta wilgoć jest potem odprowadzana wraz ze wzrostem temperatur przez membranę paroprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 03.05.2022 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Możesz tak zrobic. ja tak mam od wielu lat i jest OK. Oczywiście, jeżeli naprawdę strop jest prawidłowo izolowany (idąc od dołu: KG, paroizolacja, wełna, strop właściwy). w Twoim podpisie są treści niezgodne z normami społecznymi. Możesz to usunąć? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.05.2022 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 Chodzi o to, że nie wełna nie "naciągnie wody" kiedy jej włókna nie są połamane. W pozostałych przypadkach w cyklu rocznym wełna wigotnieje i ta wilgoć jest potem odprowadzana wraz ze wzrostem temperatur przez membranę paroprzepuszczalną. Może jestem mało pojętny ale dalej nie rozumiem pierwszego zdania. Drugie zaś jest w dużym stopniu życzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.05.2022 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Może jestem mało pojętny ale dalej nie rozumiem pierwszego zdania. Drugie zaś jest w dużym stopniu życzeniowe. To zadzwoń do isovera i pogadaj z działem technicznym. Koniecznie opisz to co ci powiedzą. Jak czegoś nie rozumiesz to drąż temat. To dobra metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts