Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup dzialki budowlanej - ogrodzenje

Yomulus

Recommended Posts

Witam. Mam takie techniczne pytanie. Przymierzam sie wlasnie do zakupu dzialki budowlanej, ktora jest elementem wiekszej, ogrodzonej parceli. W jaki sposob uregulowac kwestie usuniecia ogrodzenia i zapewnienia dostepu do dzialki? Rozumiem, ze w akcie notarlialnym o tym nie bedzie slowa. Zostaje mi tylko ustne ustalenie szczegolow ze sprzedajacym? Z gory dziekuje za pomoc

Już myślałem, że nic mnie nie zaskoczy dzisiaj. :) Wszystko co jest na kupionej działce jest Twoje. Jeśli kupujesz z ogrodzeniem to jest to Twoje ogrodzenie. Wchodzisz i robisz bramę.

Chyba nie do końca. Znajomy ma działkę, na które jest ogrodzenie sąsiada (przywłaszczony pas ok. 2 m). Sąsiad przywłaszczający nie chciał dobrowolnie usunąć, więc jest sprawa w sądzie, ażeby dostać nakaz komorniczy egzekucji. Podobno legalnie nie wolno mu było zniszczyć tego ogrodzenia, mimo że jest na jego terenie tylko przez sąd i komornika, bo ogrodzenie stawiał ten, który przywłaszczył teren.

Podobna sprawa jest z ruchomościami np. pozostawiony samochód czy w gorszym przypadku barak mieszkalny na kołach. Nie możesz od tak sobie usunąć go ze swojej działki, a tym bardziej zniszczyć. Natomiast w przypadku śmieci podrzuconych na swoją działkę stajesz się ich pełnoprawnym właścicielem (gdzieś na forum był przypadek jak gmina zobowiązała właściciela do usunięcia śmieci na swój koszt, które pod jego nieobecność podrzuciła jakaś firma budująca nb. dla gminy).

Witam. Mam takie techniczne pytanie. Przymierzam sie wlasnie do zakupu dzialki budowlanej, ktora jest elementem wiekszej, ogrodzonej parceli. W jaki sposob uregulowac kwestie usuniecia ogrodzenia i zapewnienia dostepu do dzialki? Rozumiem, ze w akcie notarlialnym o tym nie bedzie slowa. Zostaje mi tylko ustne ustalenie szczegolow ze sprzedajacym? Z gory dziekuje za pomoc

Do aktu możesz dodać zobowiązania według woli i tak też bym radził. Dodatkowo ich wykonanie - termin i skutki objął egzekucją na podst. 777.

Pozdrawiam