Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyłącza się moja instalacja fotowoltaiczna z powodu wysokiego napięcia w sieci.Na mojej ulicy są w sumie 4 instalacje. Dzwoniliśmy do zakładu energetycznego i zgłaszaliśmy problem. Teraz chcemy wspólnie napisać pismo w tej sprawie. I tutaj zdziwienie. U jednego sąsiada instalacja się nie wyłącza. Dlatego nie chce podpisać pisma. Początkowo myślałem, że nie wie, o co chodzi. Ale pokazał wykresy na aplikacji i rzeczywiście jego instalacja nie wyłącza się. To wszystko bardzo dziwne, bo wszystkie instalacje robiła ta sama firma. Co może być nie tak z moją instalacją?
  • Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sąsiad ma ustawioną normę niemiecką i ma w 4 literach wasze instalacje. Co zrobić, pisać pisma możecie codziennie i nic z tym nie zrobią, możecie zamawiać urządzenia pomiarowe certyfikowane które zostaną Wam założone w pochmurny dzień - kiedy PV działa normalnie.

A może jesteście na końcu linii energetycznej od trafo?

U mnie na wsi mamy około (120-150 instalacji PV) o mocy około 750kWp i nikomu sprzęt się nie wyłącza napięcie w nocy około 225V w dzień 243V. Przed pikiem instalacji napięcie szalało nawet do 252V, ale jak ZE zobaczyło że coś jest nie teges obniżyło napięcie na trafo.

Tak to nielegalne i za to grozi zerwanie umowy przez ZE czyli utrata starych warunków. Udowodnić to może ZE(zapisy w liczniku, moga ząłożyc pomiar na słupie itd) ale sam też możesz te podejrzenia zweryfikować przyglądając się napięciom na licznku ZE w słoneczny dzień-jak podskoczą wyraźnie i na długo ponad te 253V to znak, że ktoś ma inną norme niż PL albo sieć ma usterkę-w szczególności gdy Ty swoją foto masz wyłączoną.
Niemiecka norma? To chyba nielegalne? Można to jakoś sprawdzić ? Udowodnić?

Zanim powtórzysz jak papuga coś o tej "niemieckiej" normie. poczytaj jak ona wygląda i czym się rożni od polskiej.

Tak to nielegalne i za to grozi zerwanie umowy przez ZE czyli utrata starych warunków. Udowodnić to może ZE(zapisy w liczniku, moga ząłożyc pomiar na słupie itd) ale sam też możesz te podejrzenia zweryfikować przyglądając się napięciom na licznku ZE w słoneczny dzień-jak podskoczą wyraźnie i na długo ponad te 253V to znak, że ktoś ma inną norme niż PL albo sieć ma usterkę-w szczególności gdy Ty swoją foto masz wyłączoną.

Zanim zaczniecie oskarżać sąsiada popatrzcie na zwoje WLZ i podbicie napięcia które ona powoduje.

Sąsiad jest może trochę mądrzejszy w wyborze średnicy swojego WLZ.

WLZ to wewnętrzna linia zasilająca, czyli linia elektryczna, służąca do przesyłu energii elektrycznej, zlokalizowana pomiędzy przyłączem, a rozdzielnicą główną w budynku.

https://www.oszomega.pl/helpie_faq/co-to-jest-wlz/

Wszyscy się wymądrzają, szczególnie ci, u których wszystko gra. ZE jest odpowiedzialny za obniżenie napięcia, czego nie robią. A później odcinają nie stwierdzając nieprawidłowości na swojej sieci przesyłowej. A dwa. Ja mam 110m do licznika i są straty. Nie wiem jak gruby przewód musiałbym mieć (obecnie niemożliwa wymiana) by nie było strat. Także nie róbcie z siebie oświeconych, bo nie macie problemów i cwaniakujecie tak samo jak ZE. Edytowane przez klaudiusz_x
Wszyscy się wymądrzają, szczególnie ci, u których wszystko gra. ZE jest odpowiedzialny za obniżenie napięcia, czego nie robią. A później odcinają nie stwierdzając nieprawidłowości na swojej sieci przesyłowej. A dwa. Ja mam 110m do licznika i są straty. Nie wiem jak gruby przewód musiałbym mieć (obecnie niemożliwa wymiana) by nie było strat. Także nie róbcie z siebie oświeconych, bo nie macie problemów i cwaniakujecie tak samo jak ZE.

Tu nie o straty na długim kablu chodzi tylko o podbicie napięcia podczas wpychania energii do sieci.

Autor tego tematu narzeka że jego PV się wyłącza z powodu za wysokiego napięcia a jego sąsiadowi się nie wyłącza.

Zaraz znajdują się tacy którzy bez żadnych danych oskarżają sąsiada o "nielegalne" ustawienia jego inwertera na sieć niemiecką.

Pojęcia nie mają jak jest różnica między polskimi ustawieniami a niemieckimi ale to dobrze brzmi i z sąsiada robią przestępcę.

Sugeruję autorowi żeby się w pierwszej kolejności zainteresował jakością swojej instalacji.

Jeśli jego inwerter PV włączony jest do rozdzielnicy domowej albo co gorsze do gniazdka w garażu to niech lepiej szuka problemu u siebie.

Niech w pierwszej kolejności pomierzy spadki napięć na swoim WLZ.

Zanim pobiegnie do ZE z pretensjami że napięcie w sieci jest za wysokie bo mu się inwerter wyłącza, nie zmierzy napięcie na swoim inwerterze i porówna z napięciem na złączu. ZE interesuje tylko to drugie napięcie.

Tak. Zgadza się. Jednak sam ZE także robi problemy.

Nie wiem jakie przekroje ma autor tematu, za to wiem, co u mnie. U mnie falownik musi cisnąć według wskazań naszych falowników o 3V więcej. Całe 3V. Natomiast kiedy falownik sąsiada nie pracuje, a mój tak, różnica pomiędzy jego wskazaniami na falowniku a tym co mój pcha, to 1V. Odczyty z samych falownikow. Nie sprawdzane miernikiem.

U mnie 70m przewodu Al 25mm² później rozdzie rozdzielnia i 10m 6mm2 Cu. Na końcu 4x16mm² Al 30m.

Podaję do porównania.

Nie wiem jakie przekroje ma autor tematu, za to wiem, co u mnie. U mnie falownik musi cisnąć według wskazań naszych falowników o 3V więcej. Całe 3V. Natomiast kiedy falownik sąsiada nie pracuje, a mój tak, różnica pomiędzy jego wskazaniami na falowniku a tym co mój pcha, to 1V. Odczyty z samych falownikow. Nie sprawdzane miernikiem.

U mnie 70m przewodu Al 25mm² później rozdzielnia i 10m 6mm2 Cu. Na końcu 4x16mm² Al 30m.

Planuję wymienić jeszcze ten odcinek 10m Cu 6mm² na Al 25mm², pozostał po budowie i wpiąć się przed rozdzielnią dodawając różniczkę.

Jednak według tej strony https://helukabel.pl/baza-wiedzy/kalkulator-elektryka/ i tak mam 2,5V straty. Więc odległość robi różnicę.

Podaję do porównania.

Edytowane przez klaudiusz_x

U mnie 70m przewodu Al 25mm² później rozdzie rozdzielnia i 10m 6mm2 Cu. Na końcu 4x16mm² Al 30m.

Podaję do porównania.

Przy max mocy Twojego inwertera (9kW) wciskanej do sieci masz 2.7V podbicia napięcia tylko na przewodach.

https://lumier.pl/kalkulator/

70m/Al25 + 1.319V

10m/Cu6 + 0.496V

30m/Al16 + 0.883V

Suma 2.7V

Do tego trzeba dodać podbicia napięć na wszystkich łączeniach poszczególnych kabli.

Twój falownik widzi około 3V więcej niż jest w sieci.

Wyłączy się przy napięciu sieci 250V i jak będziesz próbował dyskutować z ZE to Cię wyśmieją.

A czekam od ponad 2 miesiecy na jakakolwiek info co wykazal analizator i doczekac sie nie moge dzwonic juz mi sie nie chce do tych idiotow..wczoraj zadzwonilem na pogot.energ przyjechali na jednej fazie 254v przy mojej wylaczonej i gowno kierownik sie nie zgodzil obnizyc na trafo ze bedzie zima za nisko.mowie im ze zima w nocy mam zawsze 240 conajmniej choc na koncu mieszkam to do 207 jeszcze daleko ale niestety nie zgodzil sie.
Jak bym wiedzial ze maja takie niewydolne sieci to bym sie w to nie pakowal .wywalilem 42k w bloto i wkur... sie od pol roku .niech zrywaja ze mna umowe i tak na pl falownik spi caly dzien.w d.. to mam.nie wywiazuja sie z umowy uniemozliwiajac odbior nadprodukcji.to ja tez nie bede .
Jak bym wiedzial ze maja takie niewydolne sieci to bym sie w to nie pakowal .wywalilem 42k w bloto i wkur... sie od pol roku .niech zrywaja ze mna umowe i tak na pl falownik spi caly dzien.w d.. to mam.nie wywiazuja sie z umowy uniemozliwiajac odbior nadprodukcji.to ja tez nie bede .

myślisz, że to z powodu niewydolnej/niemodernizowanej sieci?

U mnie instalacja fotowoltaiczna jest przyłączona do rozdzielni. WLZ to przewód YAKY 4x25mm2 -1kV. Nie wiem, czy to pomaga , czy przeszkadza fotowoltaice?

Ile metrów ma Twoje WLZ?