Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki. Jestem laikiem stąd dalsze pytania? Ale co to za moc w KW? Moc czego? Ilość żył to w moim przypadku 4, bo 4x25mm?

Moc Twojej instalacji PV (podbicie) albo max moc pobierana z sieci (spadek).

Jeśli instalacja 3 fazowa wybierasz 400V.

Nie zapomnij po wybraniu średnicy przewodu wybrać materiał (Cu lub Al).

Taki wynik:

Spadek napięcia=1.047V na pojedynczej żyle dla prądu=19.324A

Procentowy wskaźnik=0.152%

Nie jest źle.

Teraz trzeba ten wynik potwierdzić w praktyce zanim zaczniesz reklamować w ZE.

Dwa mierniki do ręki i mierzyć napięcia na złączu i na inwerterze pracującym na pełnej mocy i wysyłającym tą moc do sieci.

Na złączu czyli gdzie?

Złącze to jest miejsce gdzie kończy się sieć ZE a zaczyna Twoja wewnętrzna instalacja.

Miejsce w którym ZE powiesił licznik energii.

• 3 weeks później...
Sąsiad zarzeka się , że mam dużą autokonsumpcję. Nie podpisał pisma. Reszta podpisała. ZE zaczął coś robić i okazało się, że był jakiś problem z transformatorem. Naprawili i na razie jest OK. Nie wyłącza się.
Od kilku dni też mam fotowoltaikę i od razu standardowy problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci. Zjawisko nasila się w dni wolne od pracy. Napięcia faz odczytane z licznika PGE, dzisiaj około godz. 12-tej: 253,7V, 252,8V i 255,5V. Od kilku tygodni zdarzało mi się mierzyć napięcia w gniazdkach. Najniższy zanotowany pomiar był rzędu 234V. Standardem jest zakres 238-245. Niestety dyndam na samym końcu linii przesyłowej. Na razie notuję, robię zdjęcia ekranu licznika, a na dniach przyjdzie dzwonić do PGE. Jak to nie pomoże, to będę skrobał pisma.
Od kilku dni też mam fotowoltaikę i od razu standardowy problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci. Zjawisko nasila się w dni wolne od pracy. Napięcia faz odczytane z licznika PGE, dzisiaj około godz. 12-tej: 253,7V, 252,8V i 255,5V. Od kilku tygodni zdarzało mi się mierzyć napięcia w gniazdkach. Najniższy zanotowany pomiar był rzędu 234V. Standardem jest zakres 238-245. Niestety dyndam na samym końcu linii przesyłowej. Na razie notuję, robię zdjęcia ekranu licznika, a na dniach przyjdzie dzwonić do PGE. Jak to nie pomoże, to będę skrobał pisma.

Nie dzwoń tylko pisz. Na stronie PGE dystrybucja jest zakładka i tam można zrobić zgłoszenie. Ja zgłosiłem i na drugi dzień już obniżyli napięcie. Za parę dni przyszło potwierdzenie listem o wykonanej regulacji napięcia.

jak myślisz dlaczego w dni wolne od pracy jest wyższe napięcie?

myślałem, że powinno być odwrotnie. dni wolne od pracy->więcej ludzi w domu w ciągu dnia i więcej urządzeń powłączanych

Pewnie z powodu znikomego poboru energii przez firmy napięcie w dni wolne wzrasta. Chyba to jest u każdego do zaobserwowania.

Napięcie na liczniku odczyta się przeklikując guzikami góra/dół aż do wyświetlenia napięcia na danej fazie.

Jak się odczytuje napięcia faz z licznika PGE?

...

Napięcie na liczniku odczyta się przeklikując guzikami góra/dół aż do wyświetlenia napięcia na danej fazie.

No, właśnie tak. Dwa przyciski na liczniku ze strzałeczkami/trójkącikami. W mim liczniku fazy są pod kodami:

32.7.0 - faza L1

52.7.0 - faza L2

72.7.0 - faza L3

Nie dzwoń tylko pisz. Na stronie PGE dystrybucja jest zakładka i tam można zrobić zgłoszenie. Ja zgłosiłem i na drugi dzień już obniżyli napięcie. Za parę dni przyszło potwierdzenie listem o wykonanej regulacji napięcia.

Masz na myśli tę stronkę?

https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/formularz-kontaktu

Edit: Przed chwilą próbowałem wysłać zgłoszenie i nie wyszło. Dostałem komunikat: Token CSRF jest nieprawidłowy. Proszę spróbować wysłać formularz ponownie.

Edytowane przez gondoljerzy
Masz na myśli tę stronkę?

https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/formularz-kontaktu

Edit: Przed chwilą próbowałem wysłać zgłoszenie i nie wyszło. Dostałem komunikat: Token CSRF jest nieprawidłowy. Proszę spróbować wysłać formularz ponownie.

Sam sobie odpowiadam, ale przy okazji podbiję wątek.

Następnego dnia po opisanym wyżej zdarzeniu ponowiłem próbę i tym razem udało się wysłać do PGE zgłoszenie o zbyt wysokim napięciu. Ku mojemu zdziwieniu, dzisiaj zadzwonił mój telefon i pracownik PGE poinformował mnie o obniżeniu napięcia w mojej linii zasilającej. 12V w dół. :wave:

Bo jesteś na końcu lini, a pisałeś że najniższe zanotowane było powyżej 230V, to znaczy że mieli możliwość obniżenia. W najgorszej sytuacji są ci którzy są podpięci do za małego trafa, które kiedyś wystarczało. Ludzie się pobudowali podłączali i transformator przestał wystarczać, no to zamiast go wymienić podbili napięci - sposób działał jak nie było instalacji PV. Obecnie są takie sytuacje że w nocy zwłaszcza jak jest zimno i ludzie grzeją się prądem wprost lub PC napięcie spada poniżej 210V, a w dzień przebija 253V.
Bo jesteś na końcu lini, a pisałeś że najniższe zanotowane było powyżej 230V, to znaczy że mieli możliwość obniżenia. W najgorszej sytuacji są ci którzy są podpięci do za małego trafa, które kiedyś wystarczało. Ludzie się pobudowali podłączali i transformator przestał wystarczać, no to zamiast go wymienić podbili napięci - sposób działał jak nie było instalacji PV. Obecnie są takie sytuacje że w nocy zwłaszcza jak jest zimno i ludzie grzeją się prądem wprost lub PC napięcie spada poniżej 210V, a w dzień przebija 253V.

Powiem krótko, gadasz bzdury. Jakby trafo przestało wystarczać to by się po porostu, popularnie mówiąc "spaliło", czyli doszło do jego uszkodzenia.

Ledwo starcza, 210V to jeszcze w normie, a trafo się nie spali, przeciążone co najwyżej się wyłączy i owszem są na tej lini częste wyłączenia, a napięcia są zalogowane w falowniku (od włączenia do wyłączenia) i były też niezależnie mierzone. IPZ tej lini to ~1.7

napiecia.jpg

I jakoś jeszcze się trafo nie spaliło. Sprawdzany też był spadek napięcia jak sąsiad tego punktu poboru (100m) włączał mocną dwufazowa ładowarkę do elektryka (2x32A) to też napięcie mocno leciało w dół (~15V).

Widzę, że tu problemem jest długa albo "cienka" linia a nie rtafo. Małe trafa są zabezpieczone tylko bezpiecznikami topikowymi po stronie SN i tyle, nie mogą się wyłączać i włączać samodzielnie.