stos 21.05.2022 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Około 50m. https://lumier.pl/kalkulator/ Policz dla Twoich danych spadek/podbicie napięcia na Twoim WLZ. Nie powinno być więcej niż 0.5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 21.05.2022 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Dzięki. Jestem laikiem stąd dalsze pytania? Ale co to za moc w KW? Moc czego? Ilość żył to w moim przypadku 4, bo 4x25mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 21.05.2022 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Dzięki. Jestem laikiem stąd dalsze pytania? Ale co to za moc w KW? Moc czego? Ilość żył to w moim przypadku 4, bo 4x25mm? Moc Twojej instalacji PV (podbicie) albo max moc pobierana z sieci (spadek). Jeśli instalacja 3 fazowa wybierasz 400V. Nie zapomnij po wybraniu średnicy przewodu wybrać materiał (Cu lub Al). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 21.05.2022 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2022 Taki wynik:Spadek napięcia=1.047V na pojedynczej żyle dla prądu=19.324AProcentowy wskaźnik=0.152% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.05.2022 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 Taki wynik: Spadek napięcia=1.047V na pojedynczej żyle dla prądu=19.324A Procentowy wskaźnik=0.152% Nie jest źle. Teraz trzeba ten wynik potwierdzić w praktyce zanim zaczniesz reklamować w ZE. Dwa mierniki do ręki i mierzyć napięcia na złączu i na inwerterze pracującym na pełnej mocy i wysyłającym tą moc do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 22.05.2022 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 Na złączu czyli gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 22.05.2022 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2022 Na złączu czyli gdzie? Złącze to jest miejsce gdzie kończy się sieć ZE a zaczyna Twoja wewnętrzna instalacja. Miejsce w którym ZE powiesił licznik energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 08.06.2022 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Sąsiad zarzeka się , że mam dużą autokonsumpcję. Nie podpisał pisma. Reszta podpisała. ZE zaczął coś robić i okazało się, że był jakiś problem z transformatorem. Naprawili i na razie jest OK. Nie wyłącza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 16.06.2022 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2022 Od kilku dni też mam fotowoltaikę i od razu standardowy problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci. Zjawisko nasila się w dni wolne od pracy. Napięcia faz odczytane z licznika PGE, dzisiaj około godz. 12-tej: 253,7V, 252,8V i 255,5V. Od kilku tygodni zdarzało mi się mierzyć napięcia w gniazdkach. Najniższy zanotowany pomiar był rzędu 234V. Standardem jest zakres 238-245. Niestety dyndam na samym końcu linii przesyłowej. Na razie notuję, robię zdjęcia ekranu licznika, a na dniach przyjdzie dzwonić do PGE. Jak to nie pomoże, to będę skrobał pisma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 17.06.2022 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Jak się odczytuje napięcia faz z licznika PGE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.06.2022 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Od kilku dni też mam fotowoltaikę i od razu standardowy problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci. Zjawisko nasila się w dni wolne od pracy. Napięcia faz odczytane z licznika PGE, dzisiaj około godz. 12-tej: 253,7V, 252,8V i 255,5V. Od kilku tygodni zdarzało mi się mierzyć napięcia w gniazdkach. Najniższy zanotowany pomiar był rzędu 234V. Standardem jest zakres 238-245. Niestety dyndam na samym końcu linii przesyłowej. Na razie notuję, robię zdjęcia ekranu licznika, a na dniach przyjdzie dzwonić do PGE. Jak to nie pomoże, to będę skrobał pisma. Nie dzwoń tylko pisz. Na stronie PGE dystrybucja jest zakładka i tam można zrobić zgłoszenie. Ja zgłosiłem i na drugi dzień już obniżyli napięcie. Za parę dni przyszło potwierdzenie listem o wykonanej regulacji napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 17.06.2022 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Od kilku dni też mam fotowoltaikę i od razu standardowy problem ze zbyt wysokim napięciem w sieci. Zjawisko nasila się w dni wolne od pracy. Napięcia faz odczytane z licznika PGE, dzisiaj około godz. 12-tej: 253,7V, 252,8V i 255,5V. Od kilku tygodni zdarzało mi się mierzyć napięcia w gniazdkach. Najniższy zanotowany pomiar był rzędu 234V. Standardem jest zakres 238-245. Niestety dyndam na samym końcu linii przesyłowej. Na razie notuję, robię zdjęcia ekranu licznika, a na dniach przyjdzie dzwonić do PGE. Jak to nie pomoże, to będę skrobał pisma. jak myślisz dlaczego w dni wolne od pracy jest wyższe napięcie? myślałem, że powinno być odwrotnie. dni wolne od pracy->więcej ludzi w domu w ciągu dnia i więcej urządzeń powłączanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz1983 17.06.2022 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Pewnie z powodu znikomego poboru energii przez firmy napięcie w dni wolne wzrasta. Chyba to jest u każdego do zaobserwowania. Napięcie na liczniku odczyta się przeklikując guzikami góra/dół aż do wyświetlenia napięcia na danej fazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 17.06.2022 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 Jak się odczytuje napięcia faz z licznika PGE? ... Napięcie na liczniku odczyta się przeklikując guzikami góra/dół aż do wyświetlenia napięcia na danej fazie. No, właśnie tak. Dwa przyciski na liczniku ze strzałeczkami/trójkącikami. W mim liczniku fazy są pod kodami: 32.7.0 - faza L1 52.7.0 - faza L2 72.7.0 - faza L3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 17.06.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2022 (edytowane) Nie dzwoń tylko pisz. Na stronie PGE dystrybucja jest zakładka i tam można zrobić zgłoszenie. Ja zgłosiłem i na drugi dzień już obniżyli napięcie. Za parę dni przyszło potwierdzenie listem o wykonanej regulacji napięcia. Masz na myśli tę stronkę? https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/formularz-kontaktu Edit: Przed chwilą próbowałem wysłać zgłoszenie i nie wyszło. Dostałem komunikat: Token CSRF jest nieprawidłowy. Proszę spróbować wysłać formularz ponownie. Edytowane 17 Czerwca 2022 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 22.06.2022 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Masz na myśli tę stronkę? https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/formularz-kontaktu Edit: Przed chwilą próbowałem wysłać zgłoszenie i nie wyszło. Dostałem komunikat: Token CSRF jest nieprawidłowy. Proszę spróbować wysłać formularz ponownie. Sam sobie odpowiadam, ale przy okazji podbiję wątek. Następnego dnia po opisanym wyżej zdarzeniu ponowiłem próbę i tym razem udało się wysłać do PGE zgłoszenie o zbyt wysokim napięciu. Ku mojemu zdziwieniu, dzisiaj zadzwonił mój telefon i pracownik PGE poinformował mnie o obniżeniu napięcia w mojej linii zasilającej. 12V w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 28.06.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Bo jesteś na końcu lini, a pisałeś że najniższe zanotowane było powyżej 230V, to znaczy że mieli możliwość obniżenia. W najgorszej sytuacji są ci którzy są podpięci do za małego trafa, które kiedyś wystarczało. Ludzie się pobudowali podłączali i transformator przestał wystarczać, no to zamiast go wymienić podbili napięci - sposób działał jak nie było instalacji PV. Obecnie są takie sytuacje że w nocy zwłaszcza jak jest zimno i ludzie grzeją się prądem wprost lub PC napięcie spada poniżej 210V, a w dzień przebija 253V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 30.06.2022 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Bo jesteś na końcu lini, a pisałeś że najniższe zanotowane było powyżej 230V, to znaczy że mieli możliwość obniżenia. W najgorszej sytuacji są ci którzy są podpięci do za małego trafa, które kiedyś wystarczało. Ludzie się pobudowali podłączali i transformator przestał wystarczać, no to zamiast go wymienić podbili napięci - sposób działał jak nie było instalacji PV. Obecnie są takie sytuacje że w nocy zwłaszcza jak jest zimno i ludzie grzeją się prądem wprost lub PC napięcie spada poniżej 210V, a w dzień przebija 253V. Powiem krótko, gadasz bzdury. Jakby trafo przestało wystarczać to by się po porostu, popularnie mówiąc "spaliło", czyli doszło do jego uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 30.06.2022 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Ledwo starcza, 210V to jeszcze w normie, a trafo się nie spali, przeciążone co najwyżej się wyłączy i owszem są na tej lini częste wyłączenia, a napięcia są zalogowane w falowniku (od włączenia do wyłączenia) i były też niezależnie mierzone. IPZ tej lini to ~1.7 I jakoś jeszcze się trafo nie spaliło. Sprawdzany też był spadek napięcia jak sąsiad tego punktu poboru (100m) włączał mocną dwufazowa ładowarkę do elektryka (2x32A) to też napięcie mocno leciało w dół (~15V). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 02.07.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2022 Widzę, że tu problemem jest długa albo "cienka" linia a nie rtafo. Małe trafa są zabezpieczone tylko bezpiecznikami topikowymi po stronie SN i tyle, nie mogą się wyłączać i włączać samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts