Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Po dwuletnim szukaniu projektu (pierwsze był "orliczki" potem "wyjątkowy 2" a ostatecznie zdecydowaliśmy się na projekt doskonały 2e https://www.mgprojekt.com.pl/doskonaly-2-wariant-e

Wybraliśmy ten projekt ponieważ na ten moment wszystko w nim wygląda bardzo dobrze i praktycznie. Czy jako doświadczeni użytkownicy domów jednorodzinnych oraz eksperci w budowie domów możecie wypowiedzieć się na temat tego projektu?

Moje założenia:

- duże przeszklenia na południe (salon) mamy ładny widok na rzekę

- dom parterowy (pracuję na wysokości i mam dość schodów...)

- przejście z garażu przez "szatnie" abyśmy mogli trzymać okrycia wierzchnie schowane, a zarazem pod ręką.

-rodzina 2+2 (jedna dzidzia w brzuszku, a druga w planach)

- potrzebny gabinet

-dom na działce 32ar więc jest potrzebne miejsce na narzędzia (nie planuję budowy dodatkowego składzika na coś innego niż drewno do kominka)

- garaż na dwa auta

Moje zmartwienia:

-pokoje dzieci na północ (nie wiem czy nie będą zbyt ciemne)

-brak piwnicy (żona uwielbia robić przetwory, a nie wiem czy w spiżarce będzie wystarczająco chłodno)

-wąski garaż 5,65m

Z przyjemnością wysłucham Waszych rad. Może rzuci się Wam w oczy coś na co zwrócić większą uwagę.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi

Jeżeli można to tak ogólnie koncepcyjnie - przy 4 sypialniach ja bym jednak rozważał dom z poddaszem, mimo że sam mieszkam w parterówce.

Masz tu chałupę na planie 360m2 z ogromnym marnotrawstwem miejsca na korytarze i poddasze. Kwestia co chcesz osiągnąć kasa/efekt.

Mam wrażenie, że jakiś dom z poddaszem na prostym planie będzie tańszy w budowie i ogólnie utrzymaniu (długości instalacji).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Liczyłem na odpowiedzi w stylu: "ale zajebisty projekt", "szkoda że go nie znalazłem za nim zbudowałem mój dom" etc... A tu niestety poszło inaczej. Dom mi się podoba, a jeśli macie alternatywę, to chętnie zobaczę.

Moje wymagania względem domu:

-dom parterowy

-przeszklona strona południowa (widok)

-wejscie i garaż oddzielony szatnią. Strona wschodnia

-3 sypialnie w tym jeden master bedroom

-1 gabinet

-pomieszczenia gospodarcze

-spizarnia przy kuchni

Chętnie zobaczę alternatywę

Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi

• 2 months później...

Dzięki za odpowiedzi. Przepraszam, że po tak długim czasie odpisuję, jednak musiałem zweryfikować wszystko od nowa... I chyba macie rację... Elfir, to co wykreśliłeś ma sens. Na tapecie mamy teraz projekt "dom w Amarantusach" https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-amarantusach-2-t-mfbe211000d69a

Czy coś takiego jest praktyczne? Na forach ludzie którzy zbudowali ten dom są zadowoleni - jak wszędzie na forach konkretnych projektów.

Pozdrowienia dla wszystkich

Proponuję zacząć od określenia czego Ty chcesz. Jakie masz oczekiwania i możliwości.

Nie słuchaj tego co chcą inni. Ty tam będziesz mieszkał i płacił za budowę i utrzymanie.

Pierwsza myśl po obejrzeniu projektu - skomplikowany, duży, parterowy. Drogi w budowie. Szykowanym 1,5 mln na taką budowę.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Liczyłem na odpowiedzi w stylu: "ale zajebisty projekt", "szkoda że go nie znalazłem za nim zbudowałem mój dom" etc... A tu niestety poszło inaczej. Dom mi się podoba, a jeśli macie alternatywę, to chętnie zobaczę.

Moje wymagania względem domu:

-dom parterowy

-przeszklona strona południowa (widok)

-wejscie i garaż oddzielony szatnią. Strona wschodnia

-3 sypialnie w tym jeden master bedroom

-1 gabinet

-pomieszczenia gospodarcze

-spizarnia przy kuchni

Chętnie zobaczę alternatywę

Pozdrawiam Wszystkich i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi/podpowiedzi

Tu choćbyś nie wiem jaki projekt zaprezentował, to nie dostaniesz takich odpowiedzi. Tu pochwałę dostaniesz tylko za stodółkę dwuspadową do 115 m2. Czy zauważyłeś, żeby tu ktoś budował dom 500m2 i był za to pochwalony nawet jak ma pieniądze i go stać?

Piszą CI 2 mln zł budowa tego domu. Ale za co? Chyba za marmury z Dolomitów, bo przeciez nie za wykłądzinę dywanową w pokojach dzieci i płytki w normalnej cenie, a nie hiszpańskie po 500 zł m2. I takie tu jest gadanie...

Elfir: tam sam strop i fundament będzie kosztować krocie. Samego dachu jest 366m2. To jest landara.

krocie, czyli ile?

Dla Ciebie landara, dla innych dom spełniających potrzeby. Nie każdy chce mieszkać w domu, za który zapłaci i tak pół miliona, bo pewne koszty budowy są stałe i kisić się w salonach 21 m2?

Tu choćbyś nie wiem jaki projekt zaprezentował, to nie dostaniesz takich odpowiedzi. Tu pochwałę dostaniesz tylko za stodółkę dwuspadową do 115 m2. Czy zauważyłeś, żeby tu ktoś budował dom 500m2 i był za to pochwalony nawet jak ma pieniądze i go stać?

Piszą CI 2 mln zł budowa tego domu. Ale za co? Chyba za marmury z Dolomitów, bo przeciez nie za wykłądzinę dywanową w pokojach dzieci i płytki w normalnej cenie, a nie hiszpańskie po 500 zł m2. I takie tu jest gadanie...

Napisz ile kosztowała Cię budowa i jakiej wielkości i projektu masz dom.

krocie, czyli ile?

Dla Ciebie landara, dla innych dom spełniających potrzeby. Nie każdy chce mieszkać w domu, za który zapłaci i tak pół miliona, bo pewne koszty budowy są stałe i kisić się w salonach 21 m2?

Równie dobrze można wygodnie funkcjonować na takich salonach a kisić się nawet na 500m2. Zależy do ergonomiczności układu funkcjonalnego i rozwiazań architektonicznych.

Pierwsza propozycja projektu, mając do dyspozycji "landarę" 150m2 pu na parterze i mimo to wciskać pralkę do łazienki... no sorry. Projekt z poprzedniej epoki, z wielką kotłownią i pom. gospodarczym, do którego trzeba przechodzić przez garaż. Fajnie w wczasach jak można nawet landarę wybudować za śmieszne pieniądze (w stosunku do sytuacji dziś), w zamian za dodatkowy etat palacza. Dziś to wiocha.

Drugi projekt jest lepszy pod tym względem.