Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przetrwanie zimy bez doprowadzonego gazu

gilange

Recommended Posts

Zastosuj się do swojej rady i nie wprowadzaj w błąd.

Prawo budowlane:

Art. 62. 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli:

1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:

[...]

c) instalacji gazowych oraz przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych);

Doprawdy? Pokaż swoją fakturę. Policzymy, bo ewidentnie sobie z tym nie radzisz.

W PGE G12 jest 0,7752/0,3754 zł/kWh brutto wszystkie składniki naliczane od kWh. Gdy zrezygnujesz z ogrzewania gazem - nie płacisz abonamentu. Gdy zrezygnujesz z ogrzewania prądem - dalej płacisz abonament, bo bez prądu nie da się żyć.

attachment.php?attachmentid=458808

Tak, zapomniałem o pb. Znaczenie przepisów typu należy coś robić, jak np. obowiązek donoszenia na osoby naruszające przepisy (vide kk). Tak jak i 100 innych obowiązków, które też na pewno wykonują wszyscy, łącznie z Tb - jak np. regularna ocena estetyki budynki, badanie instalacji elektrycznej (pomiary), oceny środowiskowe, oceny ciśnienia w ogumieniu itd.? Nie ma realnej możliwości egzekwowania takich przepisów. Tym bardziej nie widzę sensu oceniać stan 1 mb rury stalowej przechodzącej przez ścianę (a o tym był mój post).

Fakturę już kilkukrotnie dostałeś ode mnie. Jest kilka wątków ze zdjęciami. Po tym zawsze milkłeś.

Rozumiem że możesz mieć taką taryfę u siebie, ale nie każdy tak ma.

Sprawdziłem jak wygląda to w innym budynku i tam mam w innym budynku i jest tam niecałe 72gr/kWh.

Edytowane przez Sativum

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma realnej możliwości egzekwowania takich przepisów. Tym bardziej nie widzę sensu oceniać stan 1 mb rury stalowej przechodzącej przez ścianę (a o tym był mój post).

To już mówimy o egzekwowaniu, a nie o

Podaj może podstawę do obowiązkowej "wizyty" kominiarskiej. J

Poczytaj jeszcze PB jakie kary grożą za brak przeglądu. Prokurator w razie W też się zainteresuje, kto nie dopełnił obowiązków. Ubezpieczyciel też może skorzystać z pretekstu do niewypłacenia odszkodowania.

Art. 93. Kto:

[...]

8) nie spełnia obowiązku, o którym mowa w art. 62 ust. 1 pkt 1–4a,

[...]

podlega karze grzywny.

Art. 94. Orzekanie w sprawach o czyny, określone w art. 92 i art. 93, następuje

na podstawie przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

A to albo już jest, albo zaraz będzie żyła złota dla naszego kochanego państwa bo:

5. Protokół, o którym mowa w ust. 1, w zakresie kontroli przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) przeprowadzanej na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 1 lit. c, jest sporządzany w formie dokumentu elektronicznego, z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego obsługującego centralną ewidencję emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2020 r. poz. 22, 284, 412 i 2127).

Więc kilka klików i korespondencja seryjna śmiga do tych, co nie maja przeglądu w systemie.

Sprawdziłem jak wygląda to w innym budynku i tam mam w innym budynku i jest tam niecałe 72gr/kWh.

Już nie:

80 gr za kWh to droga taryfa? No tak - jeśli liczysz tylko część faktury, to na pewno XD

Znajdziesz gdzieś te 80gr/kWh? Nawet drogiej strefy nie znajdziesz (a kto grzeje w drogiej strefie?).

Edytowane przez Kaizen