darianus 22.08.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Wymień kraje w których wydobycia rośnie "Raj, który śpi na węglu" - a to dobre jest, uśmiałem się z rana Przykładowo Chiny zwiększyły w tym roku wydobycie o około 300 mln ton, czyli 6 razy więcej niż w Polsce wydobywamy rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.08.2022 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Przykładowo Chiny zwiększyły w tym roku wydobycie o około 300 mln ton, czyli 6 razy więcej niż w Polsce wydobywamy rocznie. Aś się dał wypuścić – u niego to jest rzeczą normalną – sławi się tym i lubuję się w tym, że w taki sposób na innych napada – dla tego zadałem mu jego sławetne pytanie za które mu tu teraz dowalę i podpowiem jeszcze Tobie. Po którym nowym roku? Bardzo optymistycznie licząc do grudnia 2022 MOŻE uda się rozładować połowę potrzebnego węgla, czyli 5 mln ton z potrzebnych 11 milionów -- 5 dla ludności i 6 dla energetyki, liczę 3 dni na rozładunek statku 100000DWT w porcie. Arytmetyka: zaokrągam do 10 mln ton dzielę przez 100tys ton, wynik 100 razy 3dni czyli 300 TRZYSTA dni na rozładunek w porcie. Gdzie ewentualne sortowanie/przesianie, transport do składów, od składów do domów lub kotłowni czy elektrowni??????????? Ostatni optymistycznie może dostaną opał w maju 2023. GRATULACJE dla rządu za logistykę. Założenia optymistyczne: 1. wyładunek 3 dni - ludzie z wybrzeża twierdzą, że 3 do 5 dni 2. zima lekka, wagony nie zamarzną a cargo będzie śmigać jak pendolino i lokomotyw oraz maszynistó na obsadę nie zabraknie. itd...... Oby moje wyliczenia w gónwo się obróciły. Tfuj!Jak powyższe do poniższego teraz wygląda - ano tak jak byś wiedział o tym co z naszym węglem się porobiło i dzieje ale chcąc niejako usprawiedliwić tą sytuację mydlisz oczy tym czego pewnie też nie ma i nie będzie. Te doniesienia którymi się posłużyłem też pewnie są fałszywe, bo nic nie słychać o tym węglu który dawno temu ze statków miał być rozładowywany nie wspominając tu o tych statkach które z węglem do nas zmierzać miały. Stojący przy sterze tyle o tym gadają ale o przyczynie tego nie nadmieniają – wszyscy ze wszystkim są zmówieni a tu do tego jeszcze na FM-ie się nas mami. Wydało się! Węgiel MASOWO Wywożony z Polski, a Dla Polaków BRAKUJE! - Analiza Ator Finanse Inflacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 22.08.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Aś się dał wypuścić – u niego to jest rzeczą normalną – sławi się tym i lubuję się w tym, że w taki sposób na innych napada – dla tego zadałem mu jego sławetne pytanie za które mu tu teraz dowalę i podpowiem jeszcze Tobie. Odkąd skończyłem budowę własnego domu w złotych czasach, gdzie wszystko było tanio, rzadko zaglądałem na to forum. Teraz zacząłem znowu, ponieważ chcę zrezygnować z węgla i szukam innych opcji. A niech sobie napada, mam to w d.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.08.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 (edytowane) No fakt że cena węgla już w pgg zaczyna być całkowicie nieopłacalna w stosunku do ogrzewania np pompą ciepła a dodać do tego cenę transportu to już całkowicie się to nie spina , trzeba brać to na bary i powiedzieć sobie każdy z osobna tak dupcę ten cały węgiel drewno itp a chociażby nawet dla wygody , trzeba by założyć nowy wątek jak sklecić sobie pompę ciepła tymi ręcoma ale z mety wyrzucać z wątku ludzi tzw mieszaczy czytaj w domyśle każdy wie o jakie grupy ludzi chodzi a wierz mi pompę ciepła da się zrobić taniej niż nowy piec na ekogroszek nawet podłej jakości a nie te wypasione ba nie wspominam nawet o peletowca bo w ich cenie mamy naprawdę super wydajną Japońską pompę ciepła do samodzielnego montażu .Zaś masz problem ze zrozumieniem tego co przeczytałeś i nie dociera do ciebie to co i o czym piszesz. PC na już, to dostępne nie jest – najpierw ocieplenie, później instalacja a dopiero po tym o tym można myśleć, do tego jeszcze cholera wie jak w tym roku z zasilaniem w ee będzie już nie nadwiązując do tego za ile. Z założeniem tematu pomysł przedni tylko jak znam ciebie, to obiecanki cacanki i gruszki na wierzbie – no ale jak byś się jednak złamał i temat założył, to tu dobre miejsce na niego będzie : https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?73-Pompy-ciep%C5%82a . Tymi o których nadmieniasz przejmować się co nie ma – oczy zamykać będziem i lać po pyskach ile wejdzie. Na YT jest trochę filmów o tym, także by było czym się podeprzeć i nawet na tych filmach tłumaczyć i opowiadać. @DUNIA - nie przesadzaj - pilnować będziesz - nikt nikomu nic złego nie zrobi i na siłę niczego nie wciśnie - ja w dbaniu o to pomocny Ci będę. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.08.2022 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Teraz zacząłem znowu, ponieważ chcę zrezygnować z węgla i szukam innych opcji. No to masz problem, bo czasy takie, że kasa to już za mało - nawet ci co kasy dość mają, to są posrani, że przy brakach zasilania PV na nic będzie a PC bez prądu nie pójdzie choć by ze złota było - do tego te ich przepisy piepszone - na wszystko papier mieć musisz gdzie znaczenia nie ma czystość spalin a w dziedzinie czystego ogrzewania jest do rozważenia kilka rzeczy godnych - no ale bez papiera się nie da i do tego jeszcze to ich CEEB - możesz coś fajnego wykombinować ale co z tego jak w CEEB i z tym związanym nie przejdzie. Tu zaglądałeś : https://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?68-Ogrzewanie - na ten temat wiele jest o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.08.2022 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 I ty właśnie do takiej grupy należysz w tym wątku. Ty i tobie podobni wykorzystując ludzką niewiedzę wsadzili byście pompę ciepła nawet do nieocieplonego domu ze starą instalacją. Przypomina mi się widok z jednej posesji gdzie przed domem jest powietrzna pompa ciepła Buderusa, na placu solary a w piwnicy przez okienko widać sosnę. To się nazywa rozdawnictwo i robienie ludzi w ciul.. O czym ty do mnie rozmawiasz ? ja węglem skończyłem palić w marcu tego roku i nigdy na to nie narzekałem ba byłem bardzo zadowolony bo spalałem od 2-max 3 ton ekogrocha a 4 lata temu miałem zasypowca defro górniaka i poza dziennym rozpalaniem w sumie też nie narzekałem ale sam chyba też widzisz że to już koniec raczej i trzeba podejmować decyzje , mój dom nie nowy tylko budowany podczas początków Hitlera ale potrafiłem go dosyć dobrze docieplić chyba czując posdkurnie co za niedługo będzie no i nadeszło , a co do pompy to przecież da się ją zrobić naprawdę w małych pieniądzach ba 2 tony węgla w obecnych cenach na to wystarczą a jak prądu nie będzie co przy tych durniach poprzednich i obecnych bardzo możliwe to wstawię do salonu piec typu żar bo mam takowe gdzieś stać i tyle płakać nie będę ale czy maczety wtedy nie użyję tego jeszcze nie wiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.08.2022 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 Przykładowo Chiny zwiększyły w tym roku wydobycie o około 300 mln ton, czyli 6 razy więcej niż w Polsce wydobywamy rocznie. No właśnie - Chiny. Czyli chcesz być "Chinami Europy". Brudnym, zanieczyszczonym krajem, gdzie jednostka nie ma nic do powiedzenia - i jeśli trzeba, to się ją przesiedli 500km, bo przecież węgiel jest najważniejszy. "Raj, któy śpi na węglu" ) Nawet nie chcę pisać o poziomie bezpieczeństwa w chińskich kopalniach - kilkuset denatów rok w rok. No, ale przecież musi być tanio, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.08.2022 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 No właśnie - Chiny. Czyli chcesz być "Chinami Europy". Brudnym, zanieczyszczonym krajem, gdzie jednostka nie ma nic do powiedzenia - i jeśli trzeba, to się ją przesiedli 500km, bo przecież węgiel jest najważniejszy. "Raj, któy śpi na węglu" ) Nawet nie chcę pisać o poziomie bezpieczeństwa w chińskich kopalniach - kilkuset denatów rok w rok. No, ale przecież musi być tanio, prawda ? Czemu Ci tak to przeszkadza? Myślisz, że Chińczycy ubolewają nad swoim losem? Do kopalń na siłę nawet w Chinach nie zatrudniają. To biadolenie nad wyzyskiem Chińczyków słyszę od dobrych 20-tu lat, a tymczasem Chiny rzuciły rękawicę Amerykanom. Jak nie lubisz wspierać reżimów, to nie kupuj chińskim produktów, tylko jaką masz alternatywę? Niedługo będziemy ich błagać, żeby rzucili nam na rynek trochę komputerów i smartfonów, a co gorsza - samochodów. Coś za coś, a u nas coraz częściej coś za nic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 22.08.2022 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 No właśnie - Chiny. Czyli chcesz być "Chinami Europy". Brudnym, zanieczyszczonym krajem, gdzie jednostka nie ma nic do powiedzenia - i jeśli trzeba, to się ją przesiedli 500km, bo przecież węgiel jest najważniejszy. "Raj, któy śpi na węglu" ) Nawet nie chcę pisać o poziomie bezpieczeństwa w chińskich kopalniach - kilkuset denatów rok w rok. No, ale przecież musi być tanio, prawda ? Chińczycy na wyżynie lessowej od 1994 do 2009 zregenerowali wyjałowione ziemie o powierzchni dzisiejszej Belgii. Chińczycy pokryli szczyty gór Taihang panelami słonecznymi o mocy 321 megawatów. Docelowo farma słoneczna obniży emisję dwutlenku węgla do atmosfery o 251 000 ton rocznie. Pora się obudzić, Chiny to już nie jest kraj produkujący śmierdzące lalki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.08.2022 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Chińczycy na wyżynie lessowej od 1994 do 2009 zregenerowali wyjałowione ziemie o powierzchni dzisiejszej Belgii. Chińczycy pokryli szczyty gór Taihang panelami słonecznymi o mocy 321 megawatów. Docelowo farma słoneczna obniży emisję dwutlenku węgla do atmosfery o 251 000 ton rocznie. Pora się obudzić, Chiny to już nie jest kraj produkujący śmierdzące lalki. Ale kto by chciał mówić o ich wielkich osiągnięciach a nie robią tego tylko u siebie , lepiej szukać małych dupereli i się czepiać a prawda taka że bez nich my zdechniemy bo tak tzw wielcy Europejscy lewaccy barany prowadzą interesy że zostaniemy skansenem z czystym powietrzem bo fit for 55 jest najważniejszy nawet kosztem głodowania i zamarznięciach w swoich domach , staczamy się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 . Docelowo farma słoneczna obniży emisję dwutlenku węgla do atmosfery o 251 000 ton rocznie.. Wow ! A te 300mln ton węgla, którego wydobyli więcej, niż w roku uprzednim wyemituje do atmosfery 600 mln ton CO2. Nie pisze o PM i SOx Mam nadzieję, że im gór wystarczy ) Ja doskonale zdaję sobie sprawę, ze Chiny "to już nie jest kraj produkujący śmierdzące lalki.", ale o zanieczyszczeniu i prawach jednostki wiem od szkolących się w moim mieście Chińczyków. Choć bali się o tym mówić w szerszym gronie, bo obawiali się, że któryś z nich doniesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 23.08.2022 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Wow ! A te 300mln ton węgla, którego wydobyli więcej, niż w roku uprzednim wyemituje do atmosfery 600 mln ton CO2. Nie pisze o PM i SOx Mam nadzieję, że im gór wystarczy ) Ja doskonale zdaję sobie sprawę, ze Chiny "to już nie jest kraj produkujący śmierdzące lalki.", ale o zanieczyszczeniu i prawach jednostki wiem od szkolących się w moim mieście Chińczyków. Choć bali się o tym mówić w szerszym gronie, bo obawiali się, że któryś z nich doniesie Polecam obejrzeć znakomity dokument "Kiss The ground " żeby lepiej zrozumieć obieg CO2 w przyrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.08.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 (edytowane) Ja doskonale rozumiem. I wiem, że jak za rok znowu zwiększą wydobycie o 300mln tom, to przyrodzie nie pomogą, nawet, jeśli na jakimś skrawku swojego państwa zastosują rolnictwo regeneracyjne. Zresztą nie o nim jest ten temat Edytowane 23 Sierpnia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINOS 24.08.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Już nie musi bo kupiłem jej 2 palety ekogroszku z Taurona Da się... W tygodniu machnę jeszcze 2 tony karlika z PGG na patencie i do widzenia Co masz za patent? Ja 2 miesiace próbuję coś kupić dla rodziców i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.08.2022 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 (edytowane) Polecam obejrzeć znakomity dokument "Kiss The ground " żeby lepiej zrozumieć obieg CO2 w przyrodzie A już ci. Proponuję obejrzeć wywiad [ ze znakomitym Polskim odkrywcą i wynalazcą Stanisławem Skrzypczakiem co mówi o CO2 a nie oglądać filmy ze zdegenerowanego świata. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.08.2022 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Co masz za patent? Ja 2 miesiace próbuję coś kupić dla rodziców i nic Nie ma żadnego patentu i wypisuje bzdury. Udało mu się tak jak i mnie i struga cwaniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2022 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 A już ci. Proponuję obejrzeć wywiad [ ze znakomitym Polskim odkrywcą i wynalazcą Stanisławem Skrzypczakiem co mów o CO2 a nie oglądać filmy ze zdegenerowanego świata. Mam nadzieję, że oglądający nie wezmą sobie do serca słów p. Stanisława, żeby w kotłach spalać butelki PET ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darianus 25.08.2022 04:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 A już ci. Proponuję obejrzeć wywiad [ ze znakomitym Polskim odkrywcą i wynalazcą Stanisławem Skrzypczakiem co mów o CO2 a nie oglądać filmy ze zdegenerowanego świata. Dzięki, bardzo pouczający wywiad. Muszę sobie kupić ten katalizator do paliw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 25.08.2022 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Proponuję obejrzeć wywiad [ Po co do tego wracasz - w czasach gdy to zaistniało - ostry bój o to się toczył tu na FM-ie jak i na Info oraz w YT - byli i tacy co to testowali - tak czy inaczej projekt upadł a teraz, że na legalu już kopcić można, to po co sobie tym głowę zawracać. Lepiej byś co napisał o tym : Nazwa produktu: Kostka - Ziemowit - 1000 kg luz Waga towaru: 5000 kg Łączna cena towaru: 4391,10 zł Transport we własnym zakresie 2700,00 RAZEM: 7091,10 zł / 5 = 1418,22 za 1 tonę. I co dołażą jeśli dokładać będą do tego skoro węgiel po niżej ceny 1000 zł za tonę został kupiony. Albo tu : Już kupiłem jej 2 palety ekogroszku z Taurona. W tygodniu machnę jeszcze 2 tony karlika z PGG na patencie Wysyłają workowany na paletach. Cena stała nieważne gdzie 160 zł za palete. Jak zakładam w PGG cena za transport będzie podobna czy może nawet taka sama ? Jak to widzisz i uważasz : Dopłaty do węgla 2022 - można już złożyć wniosek. O dopłaty do węgla można wnioskować od 17 sierpnia do 30 listopada 2022.https://www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/doplaty-do-wegla-2022-wniosek-online-gdzie-skladac-wnioski-o-doplate-do-wegla-dla-kogo-3000-zl-od-kiedy-doplaty-do-wegla-gov-aa-JeUP-84z9-J1X9.html Ceny węgla mocno w górę. Wszystko przez rządowe dopłaty? https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/8521749,dodatek-weglowy-3-tysiace-zlotych-na-wegiel-ceny-surowca-handel.html Bo już „@”gada, że by wziąć dopłatę, to węgla kupować wcale nie trzeba - co też pokrywa się z szemraniem innych na ten temat – że bo niby wystarczy mieć zgłoszone do CEEB i zaświadczenie od nich a już o dopłatę można składać oraz że bo niby wszystkim ubiegającym się będą po 3000 zł wypłacać. Jak dostaniesz dopłatę to dalej na składzie zapłacisz 3000. Lepiej tą kasę (z dopłaty też ) wydać na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 25.08.2022 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 (edytowane) Po co do tego wracasz Czytaj dokładniej, pisałem o CO2 a nie o katalizatorze. Osobiście wolę naturę, szamot i wysoką temperaturę. że bo niby wystarczy mieć zgłoszone do CEEB i zaświadczenie od nich a już o dopłatę można składać oraz że bo niby wszystkim ubiegającym się będą po 3000 zł wypłacać. Bardziej mnie martwi inny zapis w tej deklaracji zgłoszeniowej. Edytowane 25 Sierpnia 2022 przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts