karol_ol 01.06.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 (edytowane) Dzień dobry,Otrzymałem stary dom, po dziadkach, wybudowany w latach 60. Chciałbym dom wyremontować. Dom posiada piwnice. Z tego co wiem fundamenty maja około 1,7m i były wylewane dwu etapowo - pierwsze około 80cm a później reszta. Czytałem fora i nie do końca jestem pewien co robić. Fundamenty są dosyć krzywe z nadżerkami. Chciałbym:1.Zagruntować.2.Rapówka dla wyrównania3.Grunt pod izolacje 2 składnikową i następnie 2 warstwy izolacji 2 składnikowej.4.Styropian Aqua5.Folia bombelkowa6.Dom obsypać ziemią (obcnie fundamenty sa około 50cm ponad ziemie, wiec chciałem tak zrobić mała skarpe) Czy jest to dobre rozwiązanie? Czy rapówka nie odparzy się i nie odpadnie z całą resztą? Poniżej kilka zdjęć. https://iv.pl/image/20220601-085946.GI9LP3dhttps://www.fotosik.pl/zdjecie/42d0c25b3b54534dhttps://www.fotosik.pl/zdjecie/fb498b28cca63085 Edytowane 3 Czerwca 2022 przez karol_ol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.06.2022 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Czy jest to dobre rozwiązanie? Czy rapówka nie odparzy się i nie odpadnie z całą resztą? Poniżej kilka zdjęć. Nie widzę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ol 03.06.2022 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Zdjęcia pod linkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.06.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Czemu chcesz obsypać ziemią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ol 03.06.2022 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Obsypać oczywiscie po zaizolowaniu,ociepleniu i folii, chciałem z 2 powodów:1. wizualny - zeby zrobić sobie lagodna skarpe2. techniczny - zeby wzmocnic fundamenty obwodowo, żeby sie nie rozszedł na boki z biegiem lat, zawsze jakoś docisnie Jest to zły pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.06.2022 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Do części wizualnej nic nie mam, ale generalnie lepiej pozostawić te 30-50cm na ew. śnieg zalegający pod budynkiem. Te dodatkowe 50 cm ziemi raczej będzie wciskać fundament do środka niż zapobiegnie "rozchodzeniu".Druga sprawa to aqua, która nasiąka w miejscach cięcia. Lepiej dać XPS.Fundament jest popękany - są jakieś problemy z wilgocią w piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ol 03.06.2022 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Piwnica, stara, wilgotna, podczas zimowych roztopów zalana 15-20cm woda.Z tym śniegiem - trafna sugestia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.06.2022 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Rozumiem, że zakładasz, że te 20 cm wody jest z powodu niezaizolowanych ścian piwnicznych? A moze woda wybija spod posadzki? Robiłeś badania geologiczne - jaki jest poziom lustra wody i przekrój warstw? Może trzeba będzie zastosować dodatkowo drenaż i wtedy jakos odprowadzić wodę poza budynek. W najgorszym wypadku będziesz się musiał pogodzić z tą wodą w piwnicy albo położyć konkretne pieniądze na stół. Ja bym zaczął od rozwiazania hydrozagadki, a potem pytał o rapówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ol 03.06.2022 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Woda na pewno przechodzi przez ściany jak i od posadzki (w większości) ponieważ jest tam zwykły grunt, tylko w części jest posadzka betonowa. Chciałbym rozwiązać temat wzmocnienia/izolacji fundamentu, aby przetrwał kolejną połowę wieku.Woda w piwnicy mi nie przeszkadza, o ile nie powoduje to destruktywnego działania na budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 03.06.2022 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Na temat wzmocnienia fundamentu się nie wypowiem, bo nie jestem inżynierem budowlanym ani nie mam doświadczenia. Natomiast jak dla mnie nie ma sensu izolować ścian od wody skoro ona i tak wybija spod posadzki. Moim zdaniem powinieneś zacząć od dowiedzenia się, jaki jest poziom lustra wody i w jakich granicach się zmienia. Potem do tego dobrać rozwiązanie izolacji przeciwwodnej (ciężka czy lekka) oraz np drenaż wokół budynku wraz ze studniami chłonnymi. Nie myśl też, że wylanie posadzki betonowej na grunt w piwnicy rozwiąże problem. Woda wywiera ciśnienie i sobie poradzi bez problemu. Jak to mawiają budowlańcy: "woda jest cierpliwa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_ol 28.06.2022 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Na temat wzmocnienia fundamentu - jakaś rada, co z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts