borkur 02.06.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Od pewnego czasu rozeznaję temat budowy domu. Jestem na etapie przeglądania różnych projektów i rozważania plusów i minusów. Zwróciłem uwagę, że jest od groma projektów domów z poddaszem użytkowym, natomiast mniej domów piętrowych. Wygląda na to, że więcej jest też budów domów z poddaszem. Z mojego (mieszczuchowego, mieszkaniowego) punktu widzenia dom z poddaszem użytkowym ma więcej wad, niż zalet: - skosy powodują, że pomieszczenia są nieustawne- wysoka temperatura w lecie- kosztowne okna dachowe i rolety - generalnie mało naturalnego światła w pomieszczeniach na poddaszu Patrząc z perspektywy kosztowej, nie widzę specjalnych różnic. Skąd więc ta popularność domów z poddaszem użytkowym? Czy to kwestia ograniczeń planu zagospodarowania przestrzennego, czy lobby producentów okien dachowych, czy jedno i drugie? A może jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 02.06.2022 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2022 Zależy co kto rozumie przez poddasze użytkowe a co przez piętro, ale są domy z poddaszem użytkowym co mają dużo miejsca na poddaszu , popatrz na moją sygnaturę, ja sobie trochę podniosłem ścianę kolankową i teraz wyprostowany dochodzę do ściany przy skosach, mam tylko jedno okno dachowe w łazience a tak w pokojach mam okna w ścianach, jest widno. Są domy typowo parterowe z niskim poddaszem do adaptacji i w takim jest faktycznie ciasno , plusy takiego rozwiązania to niskie ściany szczytowe , w moim wypadku są wysokie po 9 metrów w szczycie dachu / za to nawet na strychu mogę spokojnie chodzić wyprostowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.06.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 głownie MPZP promujące chatki jak z XIX wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 05.06.2022 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 to jest coś posrodku pomiedzy kosztami a wykorzystaniem miejsca uzytkowego, z racji iz poddasze to glownie czesc sypialna i nocna to niepotrzeba jest tam az tyle miejsca "nad glowa" a caly dzien spedzamy w czesci parteru, natomiast jesli chodzi o koszty to jest tanszy w budowie niz pietrowy. Problem upalow w lecie mozna zlikwidowac instalujac klimatyzacje lub dobrze izolujac poddasze (deskowanie, papa, szczeliny dylatacyjne, welna, dachowka cementowa). Jesli ktos instaluje blache i daje tylko membrane to co sie potem dziwic, ze pali od gory ? Okien dachowych nie musisz koniecznie isntalowac, wystarczy w szczytach wieksze okna scienne. Poza tym MPZP w duzej ilosci przypadkow narzuca dach 27-45 stopni wiec plaski dach odpada, jesli byloby inaczej pewnie sporo osob robilo by pietrowki z plaskim dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 05.06.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 Też tego nie rozumiem ale pewnie dlatego że najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.06.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 U mnie MPZP nie dopuszczał płaskiego dachu. Katy 35-45. Później zmienili, jeśli na sąsiedniej działce jest taki budynek, to można. Ewentualnie sąsiednie działki są puste, także można. W każdym razie, miałabym według obecnego MPZP płaski, bo sąsiad z czasów PRL ma garaż takim dachem.Co do kosztów. Sumarycznie według mojej wiedzy, płaski dach z papą jest tańszy. Szczególnie że można sobie zamówić odpad w postaci sztucznego pumeksu za free. Wtedy koszt izolacji dachu jest zerowy. A dodatkowy strop plus jeszcze jeden pod papę, wyjdą taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 05.06.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2022 do 100m2 lepiej parter i lekki strop drewno lub wiazar, powyzej 100 a wiec taki typowo rodzinny juz lepiej poddasze, bo inaczej poplyniesz na fundamentach, scianach i dachu. Z drugiej strony jeszcze moze byc inna przyczyna, w miastach i na obrzezach dzialki to czesto 6-10 arow a wiec nie wcisniesz tam duzej parterowki dla rodziny, musowo isc w gore. A jesli juz wybieramy pojscie do gory taniej jest zrobic poddasze niz pelne pietro. Zbierajac wszystko do kupy dom z poddaszem ma wysoki wspolczynnik metry uzytkowe/koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 06.06.2022 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Odpowiedź - Wymogi MPZP90% budujących wolałaby dom z plaskim dachem ale mało gdzie można taki postawić.... na szczęscie powoli to się zmienia, ale bardzo powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 06.06.2022 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 do 100m2 lepiej parter i lekki strop drewno lub wiazar, powyzej 100 a wiec taki typowo rodzinny juz lepiej poddasze, bo inaczej poplyniesz na fundamentach, scianach i dachu. Z drugiej strony jeszcze moze byc inna przyczyna, w miastach i na obrzezach dzialki to czesto 6-10 arow a wiec nie wcisniesz tam duzej parterowki dla rodziny, musowo isc w gore. A jesli juz wybieramy pojscie do gory taniej jest zrobic poddasze niz pelne pietro. Zbierajac wszystko do kupy dom z poddaszem ma wysoki wspolczynnik metry uzytkowe/koszt Ładnie uhwte. Zgadzam się. Z tą jednak różnicą, że powierzchnia przy której taniej wychodzi stawiać piętro to więcej niż 100 m2. Niestety , nie wiedzieć czemu, większość MPZP nie pozwala budować dachów płaskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts