Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego domy z poddaszem użytkowym są takie popularne?

Recommended Posts

Od pewnego czasu rozeznaję temat budowy domu. Jestem na etapie przeglądania różnych projektów i rozważania plusów i minusów.

Zwróciłem uwagę, że jest od groma projektów domów z poddaszem użytkowym, natomiast mniej domów piętrowych. Wygląda na to, że więcej jest też budów domów z poddaszem.

Z mojego (mieszczuchowego, mieszkaniowego) punktu widzenia dom z poddaszem użytkowym ma więcej wad, niż zalet:

- skosy powodują, że pomieszczenia są nieustawne

- wysoka temperatura w lecie

- kosztowne okna dachowe i rolety

- generalnie mało naturalnego światła w pomieszczeniach na poddaszu

Patrząc z perspektywy kosztowej, nie widzę specjalnych różnic.

Skąd więc ta popularność domów z poddaszem użytkowym? Czy to kwestia ograniczeń planu zagospodarowania przestrzennego, czy lobby producentów okien dachowych, czy jedno i drugie? A może jeszcze coś innego?

Zależy co kto rozumie przez poddasze użytkowe a co przez piętro, ale są domy z poddaszem użytkowym co mają dużo miejsca na poddaszu , popatrz na moją sygnaturę, ja sobie trochę podniosłem ścianę kolankową i teraz wyprostowany dochodzę do ściany przy skosach, mam tylko jedno okno dachowe w łazience a tak w pokojach mam okna w ścianach, jest widno.

Są domy typowo parterowe z niskim poddaszem do adaptacji i w takim jest faktycznie ciasno , plusy takiego rozwiązania to niskie ściany szczytowe , w moim wypadku są wysokie po 9 metrów w szczycie dachu / za to nawet na strychu mogę spokojnie chodzić wyprostowany .

to jest coś posrodku pomiedzy kosztami a wykorzystaniem miejsca uzytkowego, z racji iz poddasze to glownie czesc sypialna i nocna to niepotrzeba jest tam az tyle miejsca "nad glowa" a caly dzien spedzamy w czesci parteru, natomiast jesli chodzi o koszty to jest tanszy w budowie niz pietrowy. Problem upalow w lecie mozna zlikwidowac instalujac klimatyzacje lub dobrze izolujac poddasze (deskowanie, papa, szczeliny dylatacyjne, welna, dachowka cementowa). Jesli ktos instaluje blache i daje tylko membrane to co sie potem dziwic, ze pali od gory ?

Okien dachowych nie musisz koniecznie isntalowac, wystarczy w szczytach wieksze okna scienne. Poza tym MPZP w duzej ilosci przypadkow narzuca dach 27-45 stopni wiec plaski dach odpada, jesli byloby inaczej pewnie sporo osob robilo by pietrowki z plaskim dachem

U mnie MPZP nie dopuszczał płaskiego dachu. Katy 35-45. Później zmienili, jeśli na sąsiedniej działce jest taki budynek, to można. Ewentualnie sąsiednie działki są puste, także można. W każdym razie, miałabym według obecnego MPZP płaski, bo sąsiad z czasów PRL ma garaż takim dachem.

Co do kosztów. Sumarycznie według mojej wiedzy, płaski dach z papą jest tańszy. Szczególnie że można sobie zamówić odpad w postaci sztucznego pumeksu za free. Wtedy koszt izolacji dachu jest zerowy. A dodatkowy strop plus jeszcze jeden pod papę, wyjdą taniej.

do 100m2 lepiej parter i lekki strop drewno lub wiazar, powyzej 100 a wiec taki typowo rodzinny juz lepiej poddasze, bo inaczej poplyniesz na fundamentach, scianach i dachu. Z drugiej strony jeszcze moze byc inna przyczyna, w miastach i na obrzezach dzialki to czesto 6-10 arow a wiec nie wcisniesz tam duzej parterowki dla rodziny, musowo isc w gore. A jesli juz wybieramy pojscie do gory taniej jest zrobic poddasze niz pelne pietro. Zbierajac wszystko do kupy dom z poddaszem ma wysoki wspolczynnik metry uzytkowe/koszt

do 100m2 lepiej parter i lekki strop drewno lub wiazar, powyzej 100 a wiec taki typowo rodzinny juz lepiej poddasze, bo inaczej poplyniesz na fundamentach, scianach i dachu. Z drugiej strony jeszcze moze byc inna przyczyna, w miastach i na obrzezach dzialki to czesto 6-10 arow a wiec nie wcisniesz tam duzej parterowki dla rodziny, musowo isc w gore. A jesli juz wybieramy pojscie do gory taniej jest zrobic poddasze niz pelne pietro. Zbierajac wszystko do kupy dom z poddaszem ma wysoki wspolczynnik metry uzytkowe/koszt

Ładnie uhwte. Zgadzam się. Z tą jednak różnicą, że powierzchnia przy której taniej wychodzi stawiać piętro to więcej niż 100 m2.

Niestety , nie wiedzieć czemu, większość MPZP nie pozwala budować dachów płaskich...