karolinawarzycha 03.06.2022 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Na jakiej wysokości należy "otworzyć" kanał wentylacyjny w kuchni, żeby po tynkach nie było problemu z podłączeniem okapu? Chodzi mi, żeby dziurę ukryć w estetycznej zabudowie okapu, więc sądzę że otwór trzeba zrobić na tyle nisko żeby tej zabudowy starczyło. Majster z kolei mówi, że trzeba robić według książki tak jak kratkę wentylacyjną 15 cm od sufitu, a jak będzie za wysoko to trzeba będzie dłuższą rurę wentylacyjną założyć. Tyle, że u jednych jest sufit na 2,6m u innych na 2,9m więc jest rozrzut, a sądzę że okap ma jakiś standard. Poradzi ktoś jak to ustalić jakoś sensownie, może są jakieś standardy? Szukałam rysunków technicznych od okapu, ale nie ma tam takich informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.06.2022 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2022 Rozumiem, że to ma być gówniaty okap. Taki badziew okapopodobny.To mozna podłączyć go byle jak. DOBRY okap potrafi przerzucić do prawie 1000m3/godz.W szczelnym domu z np. kominkiem (rozpalonym) spokojnie wyciągnie na salony wielką ilość czadu i komora gazowa gotowa.Śmierć jest szybka i lekka a nawet kolorki na buźkach zostają... Spadkobiercy zamontują ten okap zgodnie ze sztuką - Z KUCHNI DO KUCHNI !Za kontrolę wilgotności w domu odpowiada WENTYLACJA.Za zapachy i mgłę tłuszczową znad garnka - ten okap... BEZ wydmuchiwania ich na zewnatrz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 04.06.2022 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2022 Musi być rysunek okapu. Chyba, że planujesz zakup jakiejś chińszczyzny. Przecież przed jego zabudową trzeba to wymierzyć. Ja mam Toflesz Fala 90cm i jest bardzo dokładnie zwymiarowany na rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.06.2022 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Proponuję coś takiego: wentylator dachowy Dospel WD 200. Jest to najsłabszy model, wydajność 1200 m³/h. Cena 630 zł. Okap najtańszy jaki był według gustu żony (chodziło o to aby wyglądał ładnie z wierzchu) i działa on jako atrapa, przełącznik biegów i oświetlenie. Zaraz po kupnie nowiutki silnik powędrował w prezencie do kogoś. 3-biegowy przełącznik połączony 5-żyłowym kablem z wentylatorem dachowym. Według przedstawiciela handlowego Dospel bardzo dużo przydrożnych restauracji pracuje na tym modelu (lub większym). Okap połączony przewodem elastycznym z kanałem wywiewnym do wentylatora dachowego. Całość zakryta frontem meblowym takim samym jak wszystkie szafki w kuchni. Na 1. biegu wentylatora w ogóle nie słychać, na 2. biegu trzeba się wsłuchać, a na 3 biegu słuchać szum powietrza. Natomiast na strychu słychać mocno silnik na 3. biegu, ale co mnie to obchodzi? Jest to rozwiązanie, które się sprawdza znakomicie i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.06.2022 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Zapomnałeś dopisać, że trzeba by jakie jedno okno wybić i zostawić dziurę na stałe.Kuchnia się wyziębi, ale ryby czuć nie będzie... Pomyliłeś dom mieszkalny z garkuchnią przydrożną... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.06.2022 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2022 Pomyliłeś dom mieszkalny z garkuchnią przydrożną... Adam M. Dzięki tej pomyłce mam tani, cichy i wydajny okap, a nikt nie każe uruchamiać go na 3. biegu i cały czas. Znajomi jak słyszą jak cichutko chodzi i jak wciąga kartkę szacują cenę okapu na 3 tys. - 4 tys. złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 07.06.2022 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Przecież wystarczy uchylić okno w tej kuchni i okap będzie miał skąd zaciągać powietrze. Zresztą i tak będzie miał skąd zaciągać, chyba, że ktoś ma superpasywny termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2022 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 No, wystarczy...Ale jak za oknem jest -20 i wszystkie szpary zatkane są szmatami, w kominku napalone, to ktoś będzie okna otwierał, bo chce okap załaczyć?Budowa okapu po to, żeby sąsiadowi watroba zzieleniała to głupota...A czad jest bez smaku, bez zapachu...Cicha śmierć...Można mieć taki okap i kilka lat i nic się nie dzieje.Wystarczy RAZ spełnić te szczególne warunki, aby przenieść się na ten lepszy, podobno, świat.Głupota nie boli, a szkoda! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 07.06.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 No, wystarczy... Ale jak za oknem jest -20 i wszystkie szpary zatkane są szmatami, w kominku napalone, to ktoś będzie okna otwierał, bo chce okap załaczyć? Budowa okapu po to, żeby sąsiadowi watroba zzieleniała to głupota... A czad jest bez smaku, bez zapachu... Cicha śmierć... Można mieć taki okap i kilka lat i nic się nie dzieje. Wystarczy RAZ spełnić te szczególne warunki, aby przenieść się na ten lepszy, podobno, świat. Głupota nie boli, a szkoda! Adam M. Nie mam kominka (nawet elektrycznej imitacji paleniska). Z rzeczy stanowiących potencjalne źródło tlenku węgla mam kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania typu C z koncentrycznym przewodem powietrzno-spalinowym, ale w kondygnacji podziemnej wentylowanej mechanicznie instalacją oddzielną od parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 TY tak masz.Nie wszyscy tak mają, to rady nie są uniwersalne!Uniwersalne i niezmienne są prawa fizyki... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts