Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa ściany fundamentowej

GGemini

Recommended Posts

Hej,

Mam pytanie. Czy powinno się zaizolować pionowo ścianę fundamentową od wewnątrz,?

Ściana budowana z pustaka szalunkowego i zalewana betonem.

Developer (i kierbud od niego) twierdzi, że nie powinno bo musi jakoś wilgoci wyjść ze ścianki i izolacja tylko z zewnątrz.

Inspektor nadzoru twierdzi, że bezapelacyjnie trzeba izolować z obu stron.

A ja juz zglupialem:(

Hej,

Mam pytanie. Czy powinno się zaizolować pionowo ścianę fundamentową od wewnątrz,?

Ściana budowana z pustaka szalunkowego i zalewana betonem.

Developer (i kierbud od niego) twierdzi, że nie powinno bo musi jakoś wilgoci wyjść ze ścianki i izolacja tylko z zewnątrz.

Inspektor nadzoru twierdzi, że bezapelacyjnie trzeba izolować z obu stron.

A ja juz zglupialem:(

Jeśli to nie Ty zatrudniasz kierbuda to on reprezentuje interesy dewelopera. Deweloper robi jak mu wygodniej a niekoniecznie zgodnie ze sztuką.

Wszędzie pod powierzchnią gruntu występuje wilgoć, a w materiałach takich jak beton występują kapilary i zjawisko podciągania kapilarnego (chyba, że to beton napowietrzony), właściwie to podstawy fizyki ze szkoły. W związku z tym wszędzie tam gdzie beton fundamentu styka się z gruntem musi posiadać hydroizolację. Bez hydroizolacji beton będzie już stale narażony na działanie wilgoci gruntowej a wraz z nią na wiele substancji, które przyspieszają korozję betonu.

Zgodnie ze sztuką hydroizolację nakłada się gdy wilgotność masowa betonu osiągnie te 3-5% a wówczas już nie za bardzo co ma "wychodzić ze ścianki". Ale widać deweloperowi się bardzo spieszy... a beton też nie może za szybko (przez pierwsze 7-14 dni zależnie od klasy betonu) odparować wilgoci, bo powstają rysy skurczowe, które nie są pożądanym zjawiskiem choć wielu je niesłusznie bagatelizuje.

Przecież też nie znaczy, że od razu cały fundament z każdej strony musi zostać zasypany. Niech robią etapami. Albo niech fundament w strefie cokołowej wysmarują hydroizolację mineralną typu elastycznego - takie szlamy cementowe są otwarte dyfuzyjnie, więc tą stroną wilgoć będzie miała jeszcze szansę odparowywać z betonu..

Inna rzecz czym deweloper chce izolować ten fundament. Jeśli tylko wysmaruje dysperbitem to praktycznie jakby i tak nie było hydroizolacji.