GGemini 07.06.2022 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Hej,Mam pytanie. Czy powinno się zaizolować pionowo ścianę fundamentową od wewnątrz,?Ściana budowana z pustaka szalunkowego i zalewana betonem.Developer (i kierbud od niego) twierdzi, że nie powinno bo musi jakoś wilgoci wyjść ze ścianki i izolacja tylko z zewnątrz.Inspektor nadzoru twierdzi, że bezapelacyjnie trzeba izolować z obu stron. A ja juz zglupialem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 07.06.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Zrób jak w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.06.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Hej, Mam pytanie. Czy powinno się zaizolować pionowo ścianę fundamentową od wewnątrz,? Ściana budowana z pustaka szalunkowego i zalewana betonem. Developer (i kierbud od niego) twierdzi, że nie powinno bo musi jakoś wilgoci wyjść ze ścianki i izolacja tylko z zewnątrz. Inspektor nadzoru twierdzi, że bezapelacyjnie trzeba izolować z obu stron. A ja juz zglupialem:( Jeśli to nie Ty zatrudniasz kierbuda to on reprezentuje interesy dewelopera. Deweloper robi jak mu wygodniej a niekoniecznie zgodnie ze sztuką. Wszędzie pod powierzchnią gruntu występuje wilgoć, a w materiałach takich jak beton występują kapilary i zjawisko podciągania kapilarnego (chyba, że to beton napowietrzony), właściwie to podstawy fizyki ze szkoły. W związku z tym wszędzie tam gdzie beton fundamentu styka się z gruntem musi posiadać hydroizolację. Bez hydroizolacji beton będzie już stale narażony na działanie wilgoci gruntowej a wraz z nią na wiele substancji, które przyspieszają korozję betonu. Zgodnie ze sztuką hydroizolację nakłada się gdy wilgotność masowa betonu osiągnie te 3-5% a wówczas już nie za bardzo co ma "wychodzić ze ścianki". Ale widać deweloperowi się bardzo spieszy... a beton też nie może za szybko (przez pierwsze 7-14 dni zależnie od klasy betonu) odparować wilgoci, bo powstają rysy skurczowe, które nie są pożądanym zjawiskiem choć wielu je niesłusznie bagatelizuje. Przecież też nie znaczy, że od razu cały fundament z każdej strony musi zostać zasypany. Niech robią etapami. Albo niech fundament w strefie cokołowej wysmarują hydroizolację mineralną typu elastycznego - takie szlamy cementowe są otwarte dyfuzyjnie, więc tą stroną wilgoć będzie miała jeszcze szansę odparowywać z betonu.. Inna rzecz czym deweloper chce izolować ten fundament. Jeśli tylko wysmaruje dysperbitem to praktycznie jakby i tak nie było hydroizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts