Gik 27.01.2023 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Nie, i dlatego jeszcze nie mam. To Ty twierdzisz, że " sprzedaż = zysk." Udowodnisz zyskowność? . ? odpowiadasz tym samym pytaniem na pytanie... co za konwersacja... jaki poziom. Gratuluje. Nie dociera do Ciebie, że magazyn można ładować z sieci? I oddawać do sieci? Nie koniecznie trzeba go ładować z PV i zużywać na własne potrzeby. . Doskonale o tym wiem... ale co z tego, że można? Skoro się nie opłaca jeśli kupiłeś ten magazyn. No chyba, że magazyn będzie na tyle pojemny, że cykle będą dniowe a nie godzinowe. Wtedy i owszem. Ale policz sobie koszty dla takiego rozwiązania. Skoro 10kWh jest już drogie dla wielu ludzi. Minionego sierpnia właściciel magazynu mógł go ładować z sieci w taniej strefie po jakieś 34gr/kWh a sprzedawać po ponad 1zł/kWh (cały miesiąc jest stała cena). Ba, jak to zrobił sprytnie, to w dzień sprzedawał całą zawartość magazynu + prawie całą produkcję PV (prawie - bo coś oczywiście dom zużył w ciągu dnia), doładował jeszcze magazyn w dziennym okienku i też sprzedał, bo nawet w drogiej strefie prąd z sieci był tańszy, niż RCEm. A w nocy ładowanie do pełna. Z sieci oczywiście. Zimą podobnie ładowanie z sieci i sprzedaż do sieci. Owszem, mniej, niż w lecie - ale dalej codziennie magazyn może zarobić ponad 100% pojemności (przez doładowanie w dziennym okienku). I co? wyszedł w bilansie na plus? Energetyka oddała mu pieniądze które zarobił? Policzył amortyzację sprzętu? Jak wejdą cenniki godzinowe sytuacja się diametralnie zmieni jeśli chodzi o ceny. Nie odrazu oczywiście. A o takich różnicach zapomnij. No chyba, że Twoja instalacja zwróci się w rok czy dwa. tu jest ciekawe zdjecie, z innego kraju jak to wygląda. Ładowanie magazynu do pełna w nocy. Teoretycznie się opłaca, no cóż nie zawsze będzie. Bo ceny bywają różne. I tak suma sumarom wyjdzie, że trzeba płacić. To akurat przykład kiedy pojawiły się bardzo atrakcyjne ceny energii. Czasem się zdarzy. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Gik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2023 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) ? odpowiadasz tym samym pytaniem na pytanie... co za konwersacja... jaki poziom. Gratuluje. Nie bronisz tezy, którą sam postawiłeś? O wątpliwej zyskowności to ja pisałem. A Ty chcesz żebym udowadniał, że jest zysk? No chyba, że magazyn będzie na tyle pojemny, że cykle będą dniowe a nie godzinowe. Zależy, co nazywasz godzinowymi. Ładując 0,3C (albo i mniej) nie naładujesz w dziennym okienku od pustego do pełna nawet, jak się opłaci sprzedać przed południem (ale warto będzie po taniej strefie mieć pełny magazyn i do późnego popołudnia trzymać go, bo wtedy prąd jest najdroższy na giełdzie). Skoro 10kWh jest już drogie dla wielu ludzi. Przy 13K zł dofinansowania może nabrać sensu. Ale jest ryzyko, bo nie wiadomo jakie będą ceny. Energetyka oddała mu pieniądze które zarobił? Odda max 20% wartości prądu oddanego do sieci jak nie wyda na prąd przez 12 miesięcy. Jak wejdą cenniki godzinowe sytuacja się diametralnie zmieni jeśli chodzi o ceny. To info od wróża Macieja? https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn I na czym ta diametralna zmiana ma polegać? tu jest ciekawe zdjecie, z innego kraju jak to wygląda. Ładowanie magazynu do pełna w nocy. Teoretycznie się opłaca, no cóż nie zawsze będzie. Bo ceny bywają różne. A czemu podajesz z innego kraju, a nie z naszego? Nie mieszaj cen po jakich prosument sprzedaje prąd z cenami z taryfy po której kupuje - bo to zupełnie osobne cenniki. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 27.01.2023 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Nie bronisz tezy, którą sam postawiłeś? O wątpliwej zyskowności to ja pisałem. A Ty chcesz żebym udowadniał, że jest zysk? A niby gdzie ja napisałem, że przynosi zyski? Ty pisałeś... dobra dobra... ...Ogólnie rozmowa z Toba... to jak walka z wiatrakami... kompletnie nie ma sensu.. niech będzie po Kaizenowemu, ja bzudry wypisywałem a Ty oświeciłeś mnie i pewnie pół narodu... gdyby nie Kazien w jaskini byśmy siedzieli. Dziękuje Ci o guru wszechwiedzący. eot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.01.2023 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 a niby gdzie ja napisałem, że przynosi zyski? sprzedaż = zysk eot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 27.01.2023 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Podyskutowaliście, a ja dalej nie wiem jaka jest definicja "autokonsumpcji". Autokonsumcja = zużycie przez dom w kWh / produkcja PV w kWh *100% Mam rację? Ps. Mam 10kWp I 15kWh magazynu. Edytowane 27 Stycznia 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 27.01.2023 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2023 Podyskutowaliście, a ja dalej nie wiem jaka jest definicja "autokonsumpcji". Autokonsumcja = zużycie przez dom w kWh / produkcja PV w kWh *100% Mam rację? Ps. Mam 10kWp I 15kWh magazynu. Autokonsumcja = zużycie przez dom w kWh produkcji PV / całkowita produkcja PV w kWh *100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 28.01.2023 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) W tej wersji, przy magazynie, jest to nie do policzenia. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.01.2023 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) Podyskutowaliście, a ja dalej nie wiem jaka jest definicja "autokonsumpcji". Autokonsumcja = zużycie przez dom w kWh / produkcja PV w kWh *100% Mam rację? Ps. Mam 10kWp I 15kWh magazynu. ((wskazanie falownika- wskazanie licznika wyprodukowanej energii)/wskazanie falownika) *100 Edytowane 28 Stycznia 2023 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 28.01.2023 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) tylko "wskazanie licznika wyprodukowanej energii" (rozumiem, że chodzi o "sprzedaną energię" - 2.8.0) nie koniecznie musi pochodzić z PV. Może to być energia z taniej taryfy zgromadzona w bateriach w celu jej odsprzedaży w sytuacji, gdy cena sprzedaży energii jest bardzo wysoka. Dodatkowo zakładamy, że licznik od razu robi bilansowanie międzyfazowe (bo ja często na jednej fazie lub dwóch mam sprzedaż, ale na trzeciej zakup zdecydowanie większy) No, ale zakładając że nie sprzedajemy energii z baterii gdy cena jest wysoka, to mam taki wykres w systemie: Gdyby do "Direct user" dodać "To Battery", to byłaby to "autokonsumpcja". Zakładając, że później wszystko z baterii pójdzie do domu. PS. Rozumiem, że brakuje trochę nawiasów: ((wskazanie falownika- wskazanie licznika wyprodukowanej energii)/wskazanie falownika) *100% albo (1-wskazanie licznika wyprodukowanej energii/wskazanie falownika)*100% PS2. No a co ze stratami w procesie magazynowania prądu z PV w bateriach? Powinno to wchodzić w autokonsumpcję, czy nie? Edytowane 28 Stycznia 2023 przez gb987t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.01.2023 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Tak brakuje nawiasów wyedytujeNie rozumiem twoich rozważań opłacalność czasy zwrotu itp powinny być skalkulowane przed założeniem instalacji a autokonsumpcja jest jedną ze składowych. Akumulatory mają szanse zwrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.01.2023 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) tylko "wskazanie licznika wyprodukowanej energii" (rozumiem, że chodzi o "sprzedaną energię" - 2.8.0) nie koniecznie musi pochodzić z PV. Może to być energia z taniej taryfy zgromadzona w bateriach w celu jej odsprzedaży w sytuacji, gdy cena sprzedaży energii jest bardzo wysoka. Dodatkowo zakładamy, że licznik od razu robi bilansowanie międzyfazowe (bo ja często na jednej fazie lub dwóch mam sprzedaż, ale na trzeciej zakup zdecydowanie większy) No, ale zakładając że nie sprzedajemy energii z baterii gdy cena jest wysoka, to mam taki wykres w systemie: Chodzi o energię wyprodukowaną przez PV i jest to suma energii ładowarek MPPT i falowników ON-grid które masz w swoim systemie. [ATTACH=CONFIG]463469[/ATTACH] Gdyby do "Direct user" dodać "To Battery", to byłaby to "autokonsumpcja". Zakładając, że później wszystko z baterii pójdzie do domu. "Direct use" + "to battery" to jest wyprodukowana przez PV energia która pozostała w domu. To jest właśnie "autokonsumpcja". W zakładce "Consumption" widać ilości energii skonsumowanej z różnych źródeł. Jest tego mniej niż w zakładce "solar" bo część tej energii jest jeszcze w baterii. Część energii jest też tracona na konwersji DC-AC. PS2. No a co ze stratami w procesie magazynowania prądu z PV w bateriach? Powinno to wchodzić w autokonsumpcję, czy nie? Powinno bo to Twoja bateria tą energię "skonsumowała". Edytowane 28 Stycznia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 28.01.2023 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 @Stos: a bawisz się w ładowanie baterii tańszą Energia w G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.01.2023 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 @Stos: a bawisz się w ładowanie baterii tańszą Energia w G12? W tej chwili nie, ale może w przyszłości jak ceny EE zostaną uwolnione i zmieniane co godzinę. Teraz mam taryfę G11 i całe zapotrzebowanie mojego domu pokrywam z PV bo jestem na net-meteringu. Wczoraj dostałem fakturę z PGE za drugie półrocze 2022 i mam do zapłacenia 145 zł. opłat stałych. W magazynie pozostało ponad 2500kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.01.2023 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 W tej chwili nie, ale może w przyszłości jak ceny EE zostaną uwolnione i zmieniane co godzinę. Teraz mam taryfę G11 i całe zapotrzebowanie mojego domu pokrywam z PV bo jestem na net-meteringu. Wczoraj dostałem fakturę z PGE za drugie półrocze 2022 i mam do zapłacenia 145 zł. opłat stałych. W magazynie pozostało ponad 2500kWh. Czyli nie jesteś na net meteringu Takie doprecyzowanie. Bo skoro masz w "magazynie" tyle energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.01.2023 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 Czyli nie jesteś na net meteringu Takie doprecyzowanie. Bo skoro masz w "magazynie" tyle energii. Dlaczego twierdzisz że skoro mam 2500kWh w magazynie to nie jestem na "net-meteringu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.01.2023 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 zależy od pojęcia magazyn. Założyłem ,że w ZE masz ten dodatkowy "magazyn" Sorrka, mój błąd ps. czyli połasiłeś się na dofinansowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.01.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) zależy od pojęcia magazyn. Założyłem ,że w ZE masz ten dodatkowy "magazyn" Sorrka, mój błąd ps. czyli połasiłeś się na dofinansowania? Jestem w net-meteringu czyli nadal w starym prosumencie. "Magazyn" o którym piszę to ten który PGE tak nazywa i trzyma w nim moją wirtualną energię wysłaną prze ze mnie do sieci w miesiącach poprzednich. Zanim się zima skończy z tego "magazynu" będę jeszcze zasilał dom i jego ogrzewanie. (właściwie to dwa domy). Ci którzy są w net-bilingu nie mają w PGE "magazynu" tylko "konto" na którym zbierają pieniądze za wysłaną do sieci energię. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.01.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 O widzisz... a ja pokiełbasiłem wszystko, z net-billingiem . U mnie mój magazyn wygląda słabo o tej porze roku, ale ja mam 2x mniejsza pojemność. Jak wygląda u Ciebie minimalny SOC do którego rozładowuje się bateria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 28.01.2023 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 (edytowane) O widzisz... a ja pokiełbasiłem wszystko, z net-billingiem . U mnie mój magazyn wygląda słabo o tej porze roku, ale ja mam 2x mniejsza pojemność. Jak wygląda u Ciebie minimalny SOC do którego rozładowuje się bateria? Tak wygląda moje SOC przez ostatnie 90 dni. SOC utrzymuje się wysoko bo mam włączone "battery life" Jak widać od połowy listopada było tylko 8 dni ze słońcem. Edytowane 28 Stycznia 2023 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb987t 28.01.2023 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2023 A mógłbyś ładować do 100% w nocy a potem zużywać do początku dnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts