Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sąsiad zniszczył mi tuje

Recommended Posts

Jak w temacie. Mój płot stoi w granicy mojej działki , zwykły płot z siatki przy którym zostały posadzone tuje, co roku były przycinane tzn nadmiar zielonego od str działki sąsiada, za jego zgodą, że mogę wejść i przyciąć tuje -gałązki, które przechodzą przez siatkę. sąsiad od kilku lat gromadzi na moim płocie drewno opałowe i tym samym zniszczył mi tuje tam gdzie było drzewo tuje są zdrewniałe a przez to, że pali ognisko blisko płotu część jest opalona wręcz spalona. Dodam,że nie mam z dobrych relacji ze wzglęów osobistych, facet ma wiele za uszami ale to nie o to mi chodzi tylko o te moje rośliny w jakiej odległości od mojego ogrodzenia sąsiad może gromadzić swoje drewno inne śmieci. Nie chę aby dotykał mojego płotu, czy mogę żądać zadośćuczynienia za zniszczone rośliny?Gaga

nie bardzo rozumiem - gromadzi drewno opałowe a jednocześnie pali ognisko? Pali je na tym składowanym drewnie opałowym?

Przepisy rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie w zakresie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych.

Chyba, ze postawi ściankę oddzielenia p.poż.

• Like 1

nie bardzo rozumiem - gromadzi drewno opałowe a jednocześnie pali ognisko? Pali je na tym składowanym drewnie opałowym?

Przepisy rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie w zakresie ochrony przeciwpożarowej budynków w § 4 ust. 1 pkt 6 zabraniają składowania poza budynkiem w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki sąsiedniej gałęzi, chrustu i innych materiałów palnych.

Chyba, ze postawi ściankę oddzielenia p.poż.

Sprawa jest prostrza jest już chyba ogólnopolski ale na pewno w woj mazowieckim zakas palenia ognisk za to jest prezent 500 a w Krakowie chyba więcej.

Nie można składować opału w granicy działki.

https://www.prawo-budowlane.info/czy-skladzik-na-drewno-mozna-postawic-przy-granicy-dzialki,383,material_prawo_budowlane.html

W moim mieście nie można też palić ogniska, w Pszczynie pewnie jest tak samo

http://www.pszczynska.pl/zakaz-spalania-odpadow-zielonych-na-posesjach.html

http://rodpszczyna.blogspot.com/2015/06/zakaz-palenia.html

Uświadom go odnośnie jednego i drugiego.

No nie, drewno składuje opałowe a ognisko robi z tego co uzbiera sezonowo po pracach ogrodowych na jesień

Uświadom go jeszcze, że zamiast palić to te resztki z ogrodu można kompostować. Będzie zdrowiej i bardziej komfortowo dla wszystkich bez dymu a i na przyszły sezon będzie miał ekstra nawóz.

coś mi się obiło o uszy,że tuje muszą być posadzone 40 cm od płotu . Co do gromadzenia drewna to nic nie zwojujesz, powie,że na chwilę je zostawił i przeniesie je

nie ma przepisów prawnych określających odległości sadzenia roślin od granicy.

nie ma przepisów prawnych określających odległości sadzenia roślin od granicy.

Tak ale warto pamiętać, że zgodnie z art. 150 k.c.4 sąsiad może wyciąć wszystko co do niego przechodzi od gałęzi po korzenie, co dla rośliny niekoniecznie może być zdrowe.

W sporach sądowych sędziowie posiłkują się regulaminem działkowców, a tam są już konkretne wartości. Żywopłot - minimum połowę jego wysokości od granicy działki.

Ja nie mam w tych sprawach żadnej wiedzy ale za to mam sąsiada, który delikatnie i uprzejmie mnie uświadamia :D Ostatnio, jak zobaczył że się kręcę przy płocie, zapytał co porabiam, więc odpowiedziałem, że zastanawiam się, gdzie postawić domek narzędziowy a on od razu - ale wiesz, że minimum 1,5m od ogrodzenia? :cool: Nie sprawdzałem,bo mi to wsio ryba,ale na podstawie wcześniejszych doświadczeń zakładam, że ma rację :D

Edytowane przez Pytajnick

Tak ale warto pamiętać, że zgodnie z art. 150 k.c.4 sąsiad może wyciąć wszystko co do niego przechodzi od gałęzi po korzenie, co dla rośliny niekoniecznie może być zdrowe.

Oczywiście, że może. Odnosiłam się wyłącznie do rzekomych odległości.

Co więcej, sąsiad może uznać, że nasadzenie drzew zwiększyło negatywną immisję na jego działkę i też dochodzić swoich praw.

BTW. domek narzędziowy - 3 m ściana bez okien.

1,5 m lub w granicy wyłącznie jeśli jest na pozwolenie na budowę i sprawdzasz obszar oddziaływania.