BartoszC 12.06.2022 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Dzień dobry, Mimo że czasy niepewne a ceny związane z budową wysokie, planujemy w zacząć budowę. WZ w trakcie wyrabiania, architekt ugadany, czas przystąpić do obmyślania projektu Do dyspozycji mam sporą działkę z wjazdem od wschodu. Dom dla rodziny 2+2(w planach;) ), z założeń prosty, niedrogi i funkcjonalny. Projekt na którym się bazowałem wizualnie to HK80g2 Założenia: -Dom 2+2 -Prosta bryła, dach 2-spadowy, bez okapów, -WM,Pompa ciepła- brak gazu na działce, -Pokoje na południe, -Rolety/żaluzje w pokojach oraz kuchni, -Master bedroom, -Kuchnia od strony ogrodu, bezpośrednie wyjście na taras -Okna stałe lub stałe+uchylne, wszystkie do ziemi. -Prosta instalacja wod-kan Technologia wykonania tradycyjna- ławy, ściany silikat, strop monolityczny. Z "ekstrawagancji" zostawiliśmy jeno okno narożne i może HS-a w salonie. Zapraszam do dyskusji i pomocy w optymalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.06.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2022 Jaka jest sytuacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 13.06.2022 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Strefa dzienna wygląda na ciasną i okna raczej będą utrudniać aranżację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.06.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Salon od wschodu? Drzwi do pokoi dzieci umiejscowiłbym przy ich wspólnej ścianie. Brakuje kibelka w rejonie wejścia do domu. Chyba ze do łazienki dzieci mają wszyscy biegać. Ja bym chyba kuchnie zrobił od południa a tv dał Na północnej ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszC 13.06.2022 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 Salon jest od południa/zachodu, wejście do domu od północy. Salon rzeczywiście wygląda na ciasny, może dlatego że meble na wizualizacji są dość duże (stół 2,4m długości , narożnik 3,8x1,8m). Chciałbym się zmieścić w ok.120m2, więc ewentualne powiększenie salonu musiałoby się odbyć kosztem czegoś. Przesuniecie drzwi w pokojach dzieci wymusza ustawienie łóżka od korytarza /ściany salonu/MB albo ustawienie łóżek/szaf na wprost drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.06.2022 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Sam też wybieram taki domek. Rozwiązanie z sypialnią na końcu domu jest wygodne dla architekta, a idiotyczne ze względu na dzieci, którym w sąsiedztwie salonu cicho w nocy nie będzie. TV na ścianie pokoju dziecko, drzwi na rogu. To bez sensu. Sypialnia powinna być przy salonie, a pokoje dzieci na koncu. Można zaprojektować też domek w kształcie L. Tak na szybko. https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-mekintoszach-8-m40b22c09d9c97 https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-berberysach-g2-m21e24ecb75bc5 Też mają swoje wady, np łazienka przy pokoju dzieci. Kibelek za łóżkiem W drugim na koncu dajesz pokoje dzieci, Za salonem kotłownia i łazienka i sypialnia rodziców. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartoszC 13.06.2022 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Problem w tym że cała koncepcja opiera się na umieszczeniu pokojów na ścianie południowej a salonu z kuchniom od zachodu Wciskając coś pomiędzy salon a pokoje musiałbym przerzucić jeden na północ/wschód (co wcale nie musi być gorszym rozwiązaniem). Muszę to jeszcze rozrysować Edytowane 13 Czerwca 2022 przez BartoszC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 10.08.2022 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 Mam bardzo podobny dom tylko u mnie przy ścianie salonu jest sypialnia master, a pokoje dzieci są na końcu, czyli tu gdzie Twoja sypialnia i garderoba MB - dom jest o tyle mały, że i tak hałasy się niosą z salonu, więc myślę, że możesz zostawić jak jest.Okna w sypialniach zrób uchylno otwierne - sam nie zrobiłem i po 2 latach mieszkania czeka mnie demolka - chciałoby się wyskoczyć do ogrodu prosto z sypialni czy też żeby dzieciaki mogły.Garderoba MB i łazienka MB pomyśl tak, żeby drzwi do nich były przesuwne - mam tak i jest dla mnie petarda - najczęściej w ogóle się ich nie zamyka...Taborety z wyspy usunąłem, a powiększyłem wyspę i od strony stołu mam szuflady na talerze, sztućce, szkło - upierdliwe noszenie ze zmywarki ale mi nie przeszkadza, za to wystawianie na stół to chwila moment.Zaplanuj, pomyśl by na poddaszu było trochę m2 np na pokój z TV dla dzieci i biurko do Home office - da się to zrobić bezboleśnie przy odpowiednim pomyśleniu wcześniej - może to być w formie otwartej przestrzeni ale tak byś mógł powiedzieć dzieciom tam jest Wasz TV - bajki włączane w salonie to istny koszmar dla rodziców, pokoje dzieci są jednak małe, mam 2 po 12m2 i czasami jak wpadną dzieci sąsiadów robi się ich około 10 i zwyczajnie się nie mieszczą - taka powierzchnia o jakiej piszę, nawet w skosach i tylko z podłogą i jakimś materacem jest dla mnie marzeniem - niestety nie myślałem o tym przy budowie - uważałem że jak przeniosę się z 60 m2 na 120 m2 to będzie git - jednak przy dzieciach ciasno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JuliaGlab 10.08.2022 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2022 super temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts