toma1 19.06.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2022 Witam czy wie ktoś coś na temat tej pompy I czy warto ją kupić. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 20.06.2022 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Wykres Rotenso wygląda tak: na wykresie monobloki, do porównania Split 10 kW i wykres niewiele się różni między mono a split. Dlaczego akurat 8 kW ? Masz policzone OZC ? Jaka strefa klimatyczna ? Ogrzewanie podłogowe, czy grzejnikowe ? A jak grzejnikowe, to jaka moc grzejników ? Potrzebują +45*C ; +55*C czy +65*C - bo to ma znaczenie i wpływ na wydajność grzewczą PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 20.06.2022 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2022 Powiem tak był u mnie koleś co szukają chętnych na pompy ciepła zobaczył jaki mam dom wyliczył ozc i wyszło mu że do mojego domu pasuję pompa 8kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.06.2022 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 toma1 Kolega odpowiada tak, jak gdyby pompa PC kosztowała 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 21.06.2022 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) Powiem tak był u mnie koleś co szukają chętnych na pompy ciepła zobaczył jaki mam dom wyliczył ozc i wyszło mu że do mojego domu pasuję pompa 8kw. To ja odpowiem tak: złapał Cię akwizytor szukający jeleni do strzyżenia. Plus z tego taki, że już wiesz że są Pompy Ciepła, teraz dobrze by było się tematem zainteresować i dowiedzieć się jakie są różnice między PC i wymagania co do instalacji CO, by potem nie obudzić się z ręką w nocniku (czytaj z rachunkiem za sezon na 6'000 zł). A jeśli weszłyby w przyszłym roku podwyżki prądu to będzie drożej. Poczytaj to, nabierzesz nieco rozeznania: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi a na stronie 6 są wykresy różnych PC PW: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8050092&viewfull=1#post8050092 Już poprzez różne artykuły próbują nas mentalnie przygotować, jedni wieszczą 50% podwyżki, inni 70%, a wczoraj czytałem artykuł o możliwej podwyżce na 300%. Z 0,70 zł do 2,15 zł za 1 kWh (szacunki na podstawie cen korporacyjnych). Tu wzmiankowany artykuł: https://globenergia.pl/500-zl-miesiecznie-za-prad-zamiast-180-zl-tak-moze-wygladac-twoj-rachunek-w-2023-roku/ Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 21.06.2022 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Soryy piszę nie dokładnie jaki mam dom itd.ale o rachunki za prąd się nie mam co martwić mam fotowotanike i solar i przyszedł czas na PC wreszcie bo wszelkiego rodzaju kopciuchy i kotły gazowe to porażka takie jest moje zdanie. Ale PC już zamówione więc dzięki za pomoc a co do monterów to każdy polecał praktycznie pompę o tej samej mocy wiecnie myślę że nabijali mnie w butelkę. A czy daję za pompę 1000zl czy 40.000 to tak samo się dowiaduję bo to i to pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.06.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2022 Klasyka gatunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.06.2022 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 (edytowane) Dobra pompa, grzałki, izolacja, tryb cichy. No bajka....!!! Wczoraj zaklepałem przed ostatnią dostępną w tym roku EDIT: zaklepałem ale sprzedali komuś innemu:/ Edytowane 23 Czerwca 2022 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 26.06.2022 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Czy dobra to się okaże jak przyjdzie zima:) parametrami nie odbiega od liderów PC a nawet ma lepsz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.06.2022 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 parametrami nie odbiega od liderów PC a nawet ma lepsz. Przy -20 C ma tylko 3,0 kW mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 26.06.2022 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 (edytowane) Czy dobra to się okaże jak przyjdzie zima:) parametrami nie odbiega od liderów PC a nawet ma lepsz. Nie ośmieszaj się - wg jakich liderów ? Liderzy to Mitsubichi i Daikin - firmy Japońskie: Liderzy mają dużo bardziej elastyczny zakres pracy, niżej modulują w temp. dodatnich i więcej mocy uzyskują poniżej -15*C. Rotenso ustępuje nawet PC budżetowym, ale dużych firm LG czy Panasonic: Dopiero Panasonić SDC J 7 kW wypada słabiej, i to tylko w zakresie -8*C do -15*C, bo poniżej -15*C już Panasonic wyciąga więcej mocy z kompresora. Wykresy na przykładzie budynku z OZC 8 kW i grzejnikami (przewymiarowanymi) przeliczonymi na temp. wody do +45*C. Z Twojego wpisu można wyciągnąć dwa wnioski: 1) albo jesteś zawiedzionym klientem i sam przed sobą próbujesz usprawiedliwiać zakup, że złapałeś się na pierwszą ofertę jaka sama do Ciebie przyszła. 2) jesteś akwizytorem, sprzedawcą Rotenso i próbujesz nabrać nieświadomych klientów na hasełka, że Rotenso nie ustępuje (liderom - tylko jakim ?). A może miałeś na myśli liderów chińskich firm Edytowane 26 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 26.06.2022 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Ad1. Czy będę niezadowolony z PC to się okaże po zimię jak pisałem wyżej.Ad2. Absolutnie nie namawiam nikogo do zakupu PC jak Ja.A ty kolego nie wróż z fusów bo nie trafiłeś w żaden punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.06.2022 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 ..... A ty kolego nie wróż z fusów bo nie trafiłeś w żaden punkt. Trafił, okreslenie ze Rotenso ma lepsze parametry niz Daikin czy Mistubishi nie ma zadnego pokrycia w parametrach tych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 06.10.2022 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Ja narazie PC śmiga super pracuje na 3-4kw mocy we wrześniu pociagla prądu 59kwh. Tylko sterownik nie pokazuje poszczególnych dni zużycia prądu, współczynnika cop itd. Tylko całościowo pokazuje wszystko i to mi się nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 06.10.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Ja narazie PC śmiga super pracuje na 3-4kw mocy we wrześniu pociagla prądu 59kwh. Tylko sterownik nie pokazuje poszczególnych dni zużycia prądu, współczynnika cop itd. Tylko całościowo pokazuje wszystko i to mi się nie podoba. Albo nie zrozumiałeś przedstawionych wcześniej wykresów albo udajesz... Powyżej zera wszystko jest z Rotenso ok. Problemy zaczynają się przy niższych temperaturach. Na co poszło to 59kWh we wrześniu? Na CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 06.10.2022 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Na ogrzewanie poszło tyle prądu.Cwu robią solary lub grzałkaPrzy temperaturach w nocy jak było 0-10 stopni pompa pracuje na 3-4 kw mocy więc zobaczymy jak będzie mróz co pokażę.Jestem na etapie robienia drugiej instalacji PV jak ją połączyć z PC sensownie podpowie ktoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.10.2022 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Instalacji PV nie łączymy z PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Instalacji PV nie łączymy z PC. Oczywiście że łączymy on grida u mnie na 1 fazie jest 5kW i na tej fazie podpięta jest sprężarka pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.10.2022 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 I chcesz powiedzieć, że jak PC nie pracuje w danej chwili to energia jest przekazywana do sieci (do magazynu), a inne urządzenia w domu z niej nie korzystają, aby zwiększyć autokonsumpcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 07.10.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2022 Skoro nie wiesz jak działa inwerter nie będę Ci tłumaczył, ponieważ to mija się z celem. Ale przypomnę Ci co napisałeś: "Instalacji PV nie łączymy z PC."A w stopce czytamy: PC IVT Geo 312C i PV 10,2kw.Swojego ograniczenia intelektualnego nie musisz wylewać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts