Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Rotenso Aquami Split 8 kW

toma1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykres Rotenso wygląda tak:

Rotenso_6_8_10.jpg

na wykresie monobloki, do porównania Split 10 kW i wykres niewiele się różni między mono a split.

Dlaczego akurat 8 kW ?

Masz policzone OZC ?

Jaka strefa klimatyczna ?

Ogrzewanie podłogowe, czy grzejnikowe ?

A jak grzejnikowe, to jaka moc grzejników ? Potrzebują +45*C ; +55*C czy +65*C - bo to ma znaczenie i wpływ na wydajność grzewczą PC.

Powiem tak był u mnie koleś co szukają chętnych na pompy ciepła zobaczył jaki mam dom wyliczył ozc i wyszło mu że do mojego domu pasuję pompa 8kw.

To ja odpowiem tak:

złapał Cię akwizytor szukający jeleni do strzyżenia.

Plus z tego taki, że już wiesz że są Pompy Ciepła, teraz dobrze by było się tematem zainteresować i dowiedzieć się jakie są różnice między PC i wymagania co do instalacji CO, by potem nie obudzić się z ręką w nocniku (czytaj z rachunkiem za sezon na 6'000 zł).

A jeśli weszłyby w przyszłym roku podwyżki prądu to będzie drożej.

Poczytaj to, nabierzesz nieco rozeznania:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi

a na stronie 6 są wykresy różnych PC PW:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi&p=8050092&viewfull=1#post8050092

Już poprzez różne artykuły próbują nas mentalnie przygotować, jedni wieszczą 50% podwyżki, inni 70%, a wczoraj czytałem artykuł o możliwej podwyżce na 300%. Z 0,70 zł do 2,15 zł za 1 kWh (szacunki na podstawie cen korporacyjnych).

Tu wzmiankowany artykuł:

https://globenergia.pl/500-zl-miesiecznie-za-prad-zamiast-180-zl-tak-moze-wygladac-twoj-rachunek-w-2023-roku/

Edytowane przez Marco36

Soryy piszę nie dokładnie jaki mam dom itd.ale o rachunki za prąd się nie mam co martwić mam fotowotanike i solar i przyszedł czas na PC wreszcie bo wszelkiego rodzaju kopciuchy i

kotły gazowe to porażka takie jest moje zdanie. Ale PC już zamówione więc dzięki za pomoc a co do monterów to każdy polecał praktycznie pompę o tej samej mocy wiecnie myślę że nabijali mnie w butelkę. A czy daję za pompę 1000zl czy 40.000 to tak samo się dowiaduję bo to i to pieniądze.

Czy dobra to się okaże jak przyjdzie zima:) parametrami nie odbiega od liderów PC a nawet ma lepsz.

Nie ośmieszaj się - wg jakich liderów ?

Liderzy to Mitsubichi i Daikin - firmy Japońskie:

Rotenso-Daikin-Mitsu.jpg

Liderzy mają dużo bardziej elastyczny zakres pracy, niżej modulują w temp. dodatnich i więcej mocy uzyskują poniżej -15*C.

Rotenso ustępuje nawet PC budżetowym, ale dużych firm LG czy Panasonic:

Rotenso-LG-Panas.jpg

Dopiero Panasonić SDC J 7 kW wypada słabiej, i to tylko w zakresie -8*C do -15*C, bo poniżej -15*C już Panasonic wyciąga więcej mocy z kompresora.

Wykresy na przykładzie budynku z OZC 8 kW i grzejnikami (przewymiarowanymi) przeliczonymi na temp. wody do +45*C.

Z Twojego wpisu można wyciągnąć dwa wnioski:

1) albo jesteś zawiedzionym klientem i sam przed sobą próbujesz usprawiedliwiać zakup, że złapałeś się na pierwszą ofertę jaka sama do Ciebie przyszła.

2) jesteś akwizytorem, sprzedawcą Rotenso i próbujesz nabrać nieświadomych klientów na hasełka, że Rotenso nie ustępuje (liderom - tylko jakim ?).

A może miałeś na myśli liderów chińskich firm :stirthepot:

Edytowane przez Marco36

• 3 months później...
Ja narazie PC śmiga super pracuje na 3-4kw mocy we wrześniu pociagla prądu 59kwh. Tylko sterownik nie pokazuje poszczególnych dni zużycia prądu, współczynnika cop itd. Tylko całościowo pokazuje wszystko i to mi się nie podoba.

Albo nie zrozumiałeś przedstawionych wcześniej wykresów albo udajesz... Powyżej zera wszystko jest z Rotenso ok. Problemy zaczynają się przy niższych temperaturach.

Na co poszło to 59kWh we wrześniu? Na CWU?