Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie do mieszkania 32m

polepiony

Recommended Posts

Tu masz rację znalazłem już kilka nieboszczyków w łazienkach :)

Wiesz odczucia komfortu są subiektywne dla jednego 20st to upał dla drugiego 28st na podłodze to lodownia.

Maksymalne dopuszczalne temperatury podłogi o ile się orientuję nie nastąpiły tutaj żadne zmiany.

Jeśli chodzi o podłogówkę to zawsze były takie wymagania termoizolacyjne aby tak zaizolować żeby nie przekraczać temperatur podłogi. Jeśli nie da się tego zrobić to budynek nie nadaje się do ogrzewania podłogowego.

Stosowane temperatury podłogi wynikają nie tylko z izolacyjności termicznej budynku. Ważne jest także co i gdzie leży na podłodze.

Dawniej układanie w salonie na podłodze kamienia, kafli itp to była siara. Marketing zmienił upodobania w zakresie wykańczania i użytkowania pomieszczeń i jak ktoś jest gotów zrezygnować z upodobań albo uległ marketingowi to być może o ten 1 lub 2 st. temperaturę podłogi obniży.

Co nie zmienia kwestii zdrowotnych.

P

Po co pisac o maksymalnych temperaturach podłogi skoro obecnie w nowobudowanych domach nie są przekraczane a nawet daleko im do osiagniecia tej granicznej. Dawniej temperatury podłogi były wyzsze bo było słabsze ocieplenie, teraz są duzo nizsze a aktualnych badan brak. Po co pisac o szkodliwosci podłogówki skoro ze spadkiem temperatury podłogi ta szkodliwosc spadła jezeli całkiem zanikneła. Pokrycie podłogi nie ma wpływu na jej temperaturę, ma wpływ na Tz, ale to nas interesuje w kontekscie sprawnosci urzadzenia grzewczego czyli w zasdzie PC. Temperatura podłogi uzalezniona jest tylko od strat danego pomieszczenia od niczego wiecej, ani zadnego marketingu to czysta fizyka nic wiecej. Co do wymagan termoizolacyjnych to one zalezały od aktualnych WT, a nie od temperatury granicznej posadzki

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 134
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po co pisac o maksymalnych temperaturach podłogi skoro obecnie w nowobudowanych domach nie są przekraczane a nawet daleko im do osiagniecia tej granicznej. Dawniej temperatury podłogi były wyzsze bo było słabsze ocieplenie, teraz są duzo nizsze a aktualnych badan brak. Po co pisac o szkodliwosci podłogówki skoro ze spadkiem temperatury podłogi ta szkodliwosc spadła jezeli całkiem zanikneła. Pokrycie podłogi nie ma wpływu na jej temperaturę, ma wpływ na Tz, ale to nas interesuje w kontekscie sprawnosci urzadzenia grzewczego czyli w zasdzie PC. Temperatura podłogi uzalezniona jest tylko od strat danego pomieszczenia od niczego wiecej, ani zadnego marketingu to czysta fizyka nic wiecej. Co do wymagan termoizolacyjnych to one zalezały od aktualnych WT, a nie od temperatury granicznej posadzki

Ciekawe kiedy zmieni się podejście deweloperów do termomooszczednosci domów i dbałości o późniejsze rachunki użytkowników domów i mieszkań. Wystarczyły konkretne podwyżki rachunków i jest wielki krzyk bo rachunki z kosmosu , mnie to nie dziwi.

Co do podłogówki w bloku to w sumie od pierwszego pietra ma każdy no chyba że ma pecha i pustostan nieogrzewany w niższej bezpośredniej kondygnacji .

Wiesz odczucia komfortu są subiektywne dla jednego 20st to upał dla drugiego 28st na podłodze to lodownia.

Maksymalne dopuszczalne temperatury podłogi o ile się orientuję nie nastąpiły tutaj żadne zmiany.

Jeśli chodzi o podłogówkę to zawsze były takie wymagania termoizolacyjne aby tak zaizolować żeby nie przekraczać temperatur podłogi. Jeśli nie da się tego zrobić to budynek nie nadaje się do ogrzewania podłogowego.

Stosowane temperatury podłogi wynikają nie tylko z izolacyjności termicznej budynku. Ważne jest także co i gdzie leży na podłodze.

Dawniej układanie w salonie na podłodze kamienia, kafli itp to była siara.

Marketing zmienił upodobania w zakresie wykańczania i użytkowania pomieszczeń i jak ktoś jest gotów zrezygnować z upodobań albo uległ marketingowi to być może o ten 1 lub 2 st. temperaturę podłogi obniży.

Podobnie marketing zmienia gusta w zakresie innych upodobań . Np. obniżenie temperatury w pomieszczeniach, rezygnacja z kuchni gazowych na rzecz elektrycznych, rezygnacja z kuchni na rzecz robienia salonu w kuchni tzw. salon z aneksem kuchennym itd itd.

Ja np. nie akceptuję salonu w kuchni, natomiast inni nie wyobrażają sobie żeby było inaczej.

Tak z tym jest dokładnie a na FM-ie marketingu nie ma przecież, bo moderatorzy dbają o to by ktoś wbrew regulaminowi tu czegoś lub kogoś nie reklamował sobie lub beszczelnie wrecz na chama próbował coś wcisnąć komuś na siłę by go po brzytwie spóścić.
Ok, czyli jak rozumiem folie grzewcze mogę dać zarówno pod panele w pokojach jak i pod glazurę w łazience tak?
Na ogrzewaniu podłogowym CO można podłogę z drewna układać, to dlaczego jak pytasz być nie może - wszak, to tak samo działa.

Później na tym mebelki ustawisz, dywaniki, dywany rozłożysz i ogrzewanie podłogowe tak se będzie działać.

Jak o przyczynę tego tu spytasz, to się dowiesz, że źle moc sobie tego dobrałeś i trzeba wszystko rozwalać i od nowa robić by to poprawić.

Tak przy okazji jeszcze, było już tu o tym, że w ścianach, sufitach i oknach też można coś takiego zastosować.

Tu na temat ogrzewania podłogowego jest wiele :

Nie jestem alfą i omegą, to tylko Twoje stwierdzenie nie wiadomo z czego wziete.

Owszem swiat pedzi do przodu szkoda ze nie w dziedzinie instalacji hybrydowej. Rozumiem ze jedni chcą tak a inni inaczej, tylko ze tych co chcą miec instalację hybrydową nie ma. O grzecznosci na forum nawet nie pisz, cos takiego praktycznie tu nie istnieje. Skoro nie ma chętnych na instalacje hybrydowe, to oznacza nie mniej nie wiecej ze inwestorzy nie posiadają nadmiaru rozsądku, rozumu i wyobrazni bo nie chcą miec instalacji hybrydowej. Byc moze musi to byc inwestor z wysokim IQ, moze z duzą wyobraznią do konca nie wiadomo, wiadomo tylko to ze tu na forum ich nie ma.

Co do wniosków to nie słyszałem jeszcze narzekania na prawidłowo zaprojektowaną, wykonaną i sterowaną podłogówkę. Jezeli masz takie przyklady to podaj linki do tych opinii, chetnie poczytam. To czy monter ma wygodnie i opłacalne nie ma nic do rzeczy. Podłogówki jak kazdej innej instalacji nikt charytatywnie nie wykonuje, a zle wykonac mozna wszystko. Nawet to co jest opłacalne i wygodne dla montera również.

Już ja to widzę jak @polepiony bierze kredy, ściąga fachmanów i się z chaty na czas remontu wyprowadza – ma instalację do rozprowadzenia ciepłą – no ale jakoś tak dziwnie się stało, że gadanie o tym źródle gdzieś się zapodziało.

Dawniej temperatury podłogi wcale nie były wyższe. Były dokładnie takie same jak obecnie. Jak już pisałem ten kto chciał niskotemperaturowe ogrzewanie np. podłogówkę nie mógł stosować minimalnych wymagań izolacyjności np. z WT tylko ocieplał dużo więcej tyle ile podłogówka tego wymagała dokładnie tak jak jest teraz. Konieczność porządnego ocieplenia budynku przy podłogówce to nic nowego zawsze tak było.

Do podłogówki najlepszym źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny , potem PC o ile nie jest to PC powietrzna tylko gruntowa.

Tak na marginesie. Pokrycie podłogi ma jak najbardziej znaczenie na temperaturę podłogi. Trzeba popatrzeć na to szerzej niż na samo wykończenie podłogi. Jak postawisz łóżko, szafę i do tego jeszcze gruby dywan to ograniczasz powierzchnię grzewczą i musisz albo z tego zrezygnować albo podciągnąć temperaturę podłogi. Ale to chyba każdy wie.

Dawniej temperatury podłogi wcale nie były wyższe. Były dokładnie takie same jak obecnie. Jak już pisałem ten kto chciał niskotemperaturowe ogrzewanie np. podłogówkę nie mógł stosować minimalnych wymagań izolacyjności np. z WT tylko ocieplał dużo więcej tyle ile podłogówka tego wymagała dokładnie tak jak jest teraz. Konieczność porządnego ocieplenia budynku przy podłogówce to nic nowego zawsze tak było.

Do podłogówki najlepszym źródłem ciepła jest kocioł kondensacyjny , potem PC o ile nie jest to PC powietrzna tylko gruntowa.

Tak na marginesie. Pokrycie podłogi ma jak najbardziej znaczenie na temperaturę podłogi. Trzeba popatrzeć na to szerzej niż na samo wykończenie podłogi. Jak postawisz łóżko, szafę i do tego jeszcze gruby dywan to ograniczasz powierzchnię grzewczą i musisz albo z tego zrezygnować albo podciągnąć temperaturę podłogi. Ale to chyba każdy wie.

Były wyzsze bo to zalezy od izolacji termicznej, pare tys obliczen OZC wykonałem to mam przeglad jakie były standardy 12 lat temu ocieplen, a jakie obecnie. To wychodziło tez na projektach podłogówki ktore liczyłem. Podaj zródło danych o tych temperaturach, ja ze swojej praktyki mam przeglad w ciągu ostatnich kilkunastu lat i wiem co piszę.

Co do tej koniecznosci to inwestorzy ocieplali jak chcieli i do tego miała byc podłogówka. Nie uzalezniali posiadania podłogówki od przyjetego ocieplenia, to fakty.

Skad przekonanie o najlepszym zródle ciepła do podłogówki czyli kotle gazowym a dopiero pozniej PC, jakies dane, wyniki badań, czy znowu hipotezy bez pokrycia.

Jezeli jest mowa o wykonczeniu podłogi bo tylko do tego sie odniosłem to rodzaj pokrycia nie ma znaczenia, jezeli czesc podłogi bedzie zakryta czymkolwiek to wiadomym jest emisja ciepłą przez ten zakryty fragment podłogi bedzie mniejsza i wtedy pozostała odkryta czesc podłogi musi miec wyzsza temperature, to jest oczywiste. Twoj post sugerował ze przez zmiane wykonczenia podłogi zmienia sie jej temperatura a to nieprawda

Edytowane przez asolt

C...

Co do podłogówki w bloku to w sumie od pierwszego pietra ma każdy no chyba że ma pecha i pustostan nieogrzewany w niższej bezpośredniej kondygnacji .

Jakie podłogówki, to ze miedzy kondygnacjami nie ma róznicy temperatur albo jest minimalna, albo na gornej kondygnacji jest chłodniej niz na nizszej nie oznacza ze to jest podłogowka, bo nie jest. Po co pisac takie androny zeby nie powiedziec bzdury.

• Like 1

Były wyzsze bo to zalezy od izolacji termicznej, pare tys obliczen OZC wykonałem to mam przeglad jakie były standardy 12 lat temu ocieplen, a jakie obecnie. To wychodziło tez na projektach podłogówki ktore liczyłem. Podaj zródło danych o tych temperaturach, ja ze swojej praktyki mam przeglad w ciągu ostatnich kilkunastu lat i wiem co piszę.

Co do tej koniecznosci to inwestorzy ocieplali jak chcieli i do tego miała byc podłogówka. Nie uzalezniali posiadania podłogówki od przyjetego ocieplenia, to fakty.

Skad przekonanie o najlepszym zródle ciepła do podłogówki czyli kotle gazowym a dopiero pozniej PC, jakies dane, wyniki badań, czy znowu hipotezy bez pokrycia.

Jezeli jest mowa o wykonczeniu podłogi bo tylko do tego sie odniosłem to rodzaj pokrycia nie ma znaczenia, jezeli czesc podłogi bedzie zakryta czymkolwiek to wiadomym jest emisja ciepłą przez ten zakryty fragment podłogi bedzie mniejsza i wtedy pozostała odkryta czesc podłogi musi miec wyzsza temperature, to jest oczywiste. Twoj post sugerował ze przez zmiane wykonczenia podłogi zmienia sie jej temperatura a to nieprawda

asolt przeczytaj uważnie moje wypowiedzi bo mam wrażenie że ja piszę sobie a Ty sobie. Takie wypisywanie że niby znowu hipotezy to mało sympatyczne. Samemu nie podajesz argumentów tylko własne odczucia i że naliczyłeś sie tysiącami OZC, OK. nikt Ci tego nie odbiera,

ale nie tylko Ty liczysz w OZC.

Piszę już po raz kolejny, bo chyba się nie rozumieny w przypadku podłogówki bardzo ważna od zawsze nie tylko teraz była jest i będzie minimalizacja strat. WT podają zawsze minimum. Kiedyś to minimum nie starczało dla podłogówki więc trzeba było ocieplać dużo lepiej. Może teraz WT podają wielkości wystarczające. Nie ma to znaczenia podłogówka ma swoje wymagania takie same kiedyś i teraz. Jest to wiadome juz od dawana

No chyba że rozważasz przypadki, że przed domem od podłogówki śnieg na chodniku topnieje.

Jeśli uważasz że kocioł kondensacyjny doprecyzowuje gazowy GZ50 nie jest najlepszym źródłem dla ogrzewania niskotemperaturowego to co nim jest ?

Subiektywnie uzasadnim czemu uważam że kocioł kondensacyjny jest najlepszy.

- stosunkowo niewielki koszt inwestycyjny kotłowni w tym CWU

- zajmuje mało miejsca i może być nawet w przedpokoju,

- praktycznie nie chałasuje

- możliwość b. szybkiego nagrzania budynku i załadowania CWU

- niezależnie od temperatury zewnętrznej b. duża maksymalna sprawność (przy inst. niskotemperaturowej)

- nie ma problemów przy temperaturach poniżej - 10st

- najpewniejsze medium grzewcze GZ50

- niskie koszty utrzymania

- duża trwałość dostępne i niedrogie części

- bo taki mam od ponad 20 lat i wiem co potrafi , a każdy chwali to co ma :yes:

Z cenami nośników energii i kosztów jest szaleństwo trudno coś porównywać .

Jeśli jednak miały by być porównane jakieś koszty to miarodajne były by jedynie całkowite koszty za powiedzmy 20-25 lat

Czyli koszty: inwestycyjne , utrzymania, utylizacji, oraz zakupionej energii/gazu.

Jeśli potrafisz to zrobić to bardzo chętnie się zapoznam.

Proponuję warunki referencyjne takie jakie mi pasują czyli temperatura w pokojach 23st, w łazienkach 24-25 st w zasobniku CWUtemp. bezpieczna 55st.

Do kosztów energi przy PC oczywiście doliczane dogrzewanie elektryczne przy niskich temperaturach, albo doliczenie do kosztów PC ceny wymiennika gruntowego. Straty budynku przy - 25 st. powiedzmy 6kW moc na podgrzanie CWU 25kW pojemnośc zasobnika 120L (bo u mnie wszyscy lubią kompać się w wannie).

Ale się rozpisałem no ale to chyba lepsze niż nieporozumienia.

Edytowane przez inwestor

asolt przeczytaj uważnie moje wypowiedzi bo mam wrażenie że ja piszę sobie a Ty sobie. Takie wypisywanie że niby znowu hipotezy to mało sympatyczne. Samemu nie podajesz argumentów tylko własne odczucia i że naliczyłeś sie tysiącami OZC, OK. nikt Ci tego nie odbiera,

ale nie tylko Ty liczysz w OZC.

Piszę już po raz kolejny, bo chyba się nie rozumieny w przypadku podłogówki bardzo ważna od zawsze nie tylko teraz była jest i będzie minimalizacja strat. WT podają zawsze minimum. Kiedyś to minimum nie starczało dla podłogówki więc trzeba było ocieplać dużo lepiej. Może teraz WT podają wielkości wystarczające. Nie ma to znaczenia podłogówka ma swoje wymagania takie same kiedyś i teraz. Jest to wiadome juz od dawana

No chyba że rozważasz przypadki, że przed domem od podłogówki śnieg na chodniku topnieje.

Jeśli uważasz że kocioł kondensacyjny doprecyzowuje gazowy GZ50 nie jest najlepszym źródłem dla ogrzewania niskotemperaturowego to co nim jest ?

Subiektywnie uzasadnim czemu uważam że kocioł kondensacyjny jest najlepszy.

- stosunkowo niewielki koszt inwestycyjny kotłowni w tym CWU

- zajmuje mało miejsca i może być nawet w przedpokoju,

- praktycznie nie chałasuje

- możliwość b. szybkiego nagrzania budynku i załadowania CWU

- niezależnie od temperatury zewnętrznej b. duża maksymalna sprawność (przy inst. niskotemperaturowej)

- nie ma problemów przy temperaturach poniżej - 10st

- najpewniejsze medium grzewcze GZ50

- niskie koszty utrzymania

- duża trwałość dostępne i niedrogie części

- bo taki mam od ponad 20 lat i wiem co potrafi , a każdy chwali to co ma :yes:

Z cenami nośników energii i kosztów jest szaleństwo trudno coś porównywać .

Jeśli jednak miały by być porównane jakieś koszty to miarodajne były by jedynie całkowite koszty za powiedzmy 20-25 lat

Czyli koszty: inwestycyjne , utrzymania, utylizacji, oraz zakupionej energii/gazu.

Jeśli potrafisz to zrobić to bardzo chętnie się zapoznam.

Proponuję warunki referencyjne takie jakie mi pasują czyli temperatura w pokojach 23st, w łazienkach 24-25 st w zasobniku CWUtemp. bezpieczna 55st.

Do kosztów energi przy PC oczywiście doliczane dogrzewanie elektryczne przy niskich temperaturach, albo doliczenie do kosztów PC ceny wymiennika gruntowego. Straty budynku przy - 25 st. powiedzmy 6kW moc na podgrzanie CWU 25kW pojemnośc zasobnika 120L (bo u mnie wszyscy lubią kompać się w wannie).

Ale się rozpisałem no ale to chyba lepsze niż nieporozumienia.

Rozpisałes się ale niewiele to dalo.

Po kolei, podaję nie moje odczucia a fakty, fakty czyli obserwacja jaka na przestrzeni zmieniała sie grubosc i jakosc termoizolacji. WT okresla minimum tylko tyle ze te minima są na papierze. Dawniej mało kto je wypełniał bo nie było takiej potrzeby, oszust architekt wpisał co potrzeba aby uzyskac PNB. Pomimo ze w bardzo wielu przypadkach mimima okreslone w WT nie były spełnione inwestorzy i tak decydowali sie na podłogówkę. To nie tak ze podłogówkę mieli tylko ci którzy spełnili WT, ci ktorzy nie spełnili tez chcieli miec podłogówkę i ja mieli. Ze temperatura podłogi musiała byc wyzsza to trudno, cos za cos. W tzw. miedzyczasie zmieniały sie wymagania WT a dzieki temu zmalały straty co spowodowało znowu zmniejszenie temperatury podłogi. Co w tym niezrozumiałego, wiekszosc to rozumie, niektórzy nie. Minimalizacja strat dotyczy nie tylko podłogówki a przede wszystkim zmniejszenia kosztów ogrzewania. Co do rzeczy ma fakt ze nie tylko liczę ja. To ze inni liczą zmienia cos w wieloletnich obserwacjach jak zmieniała sie termoizolacja? Nie za bardzo rozumiem o co chodzi. Moze to nikt nie potwierdza ze dawniej ocieplenie budynków było gorsze, a było.

Wracajac do kotła to nie tak dawno wykonywalismy kotłownie opartą na Vaillant EcoTecPlus, zasobnik 120 l tez Vaillant, sprzegło, 2 pompy wilo, 2 pompy cyrkulacyjne cwu LFP, wylot spalin i obróbka komina i wyszło ponad 20 tys. Czy to jest stosunkowo niewielki koszt inwestycyjny nie wiem ale mały to on nie jest

Zwykle kotły montujemy w kotłowni szkoda na to korytarza, zresztą PC, bufory i inne urzadzenia grzewcze tez montujemy w kotłowni, na korytarzu nigdy, widocznie moi klienci nie mają takiej fantazji. Jak przy podłogowce mozna nagrzac bardzo szybko dom i jak to robi kocioł gazowy a dlaczego nie potrafi tego PC. Widocznie to jakis cudowny kocioł który potrafi sprawic ze podłogówka oddaje duzo wiecej mocy niz jej ma, tylko czy to jest wpływ kotła gazowego, czy moze inne dotychczas niezbadane zjawisko fizyczne? Jakies cuda, po raz pierwszy spotykam sie tak niecodziennymi własciwosciam tego kotła, mozna wiedziec co to za typ.

Co sprawnosci to fakt ale mnie bardziej interesuje SCOP czyli sprawnosc całosezonowa, a ta w przypadku PC w zaleznosci od typu, rodzaju moze sie wahac od 3 do 4, czasem odczytuję zuzycia PC Daikin i SCOP wychodzi od 3,5do 3,7 lub 3,8. Dla kotła gazowego w zaleznosci jak liczymy ta sprawnosc nie przekroczy 100%.

Wspomiałes cos o hałasie (piszemy przez samo h, ale to tak na marginesie, tak jak kąpiemy sie a nie kompiemy), PC tez są ciche a szczegolnie jednostki wewnetrzne.

Czy PC , kotły na pellet czy elektryczne mają problem przy -10 oC, w przypadku PC załaczą sie albo i nie grzałki, kocioł na pellet tez tego nie odczuje, dla kotła elektrycznego nie ma zadnego znaczenia jaka jest temperatura zewnetrzna. Czy GZ50 jest obecnie najpewniejszym nosnikiem energii? masz jakies przecieki co do następnego sezonu grzewczego, nie bedzie zadnych zakłocen w dostawach, skad to wiesz, jezleli wiesz wiecej niz pozostali podziel sie tymi wiadomosci, uspokoisz zaniepokojonych.

Co do niskich kosztów utrzymania to i owszem bo praktycznie ich nie ma poki sie nie zepsuje. Niestety producenci nie podają statystyk dotyczacych awaryjnosci ich wyrobów wiec trudno ocenic faktyczną trwałosc. A tak przy okazji masz od 20 lat kondensata? ile razy sie zepsuł, czy jego sprawnosc po tylu latach nie spadła?

Te tanie czesci dotyczą wszystkich modeli i producentów czy tylko najtanszych modeli?

Odnosnie obliczen to dlaczego mam do zuzycia PC doliczac zuzycie na grzałki? PC charakteryzują sie SCOP w ktorym jest ujete calkowite zuzycie energii.

Liczenie opłacalnosci jest zawsze bardzo trudne jezeli w ogole mozliwe. Jak przwidziec ceny nosników energii w ciągu 25 lat? Tego nie potrafię, tego nie potrafi nikt. To jest przepowiadanie przyszłosci, nikomu sie udało to zrobic dokladnie. Kolejna trudnosc to oszacowanie trwałosci kotła, PC. Nawet jakby były wiarygodne dane na ten temat, a nie ma, bo producenci nie publikują takich danych Kolejny problem to koszt takiego samego lub podobnego urzadzenia po wielu latach. Mając tak wiele niewiadomych a mając tylko w miare wiarygodne zapotrzebowanie na ciepło i cwu, nie mozna dokladnie obliczyc co sie bardziej opłaca. Zresztą w przypadku kotłow gazowych nie ma to zadnego sensu bo gaz został uznany przez UE za wplywający negatywnie na klimat i po przejsciowym okresie ma byc wycofany z ogrzewania i cwu. Pozostanie tylko do celów przemysłowych glownie w przemysle chemicznym.

Edytowane przez asolt

Po kolei, podaję nie moje odczucia a fakty, fakty czyli obserwacja

Aaa.. to dobre Twoja subiektywna obserwacja to fakty :jawdrop: Rozumiem że masz monopol na wiedzę ;)

Owszem przykre to ża jakiś oszóst architekt Cie oszukał .:(

Dalej jednak nie rozumiesz :no: co zostało napisane.

Przypomnę, przeciwskazania medyczne podłogówki dotyczą warunków idealnych. Podawane są w literaturze dotyczącej prawidłowych instalacji w b.dobrze izolowanych budynkach lepiej niż w WT . Nie ma tu nic do rzeczy Twój przypadek architekta oszósta Twoje subiektywne poglądy i obserwacje - jest to po prostu nie na temat.

Z gazem to nie strasz nie strasz bo się ....... Kotły gazowe są chyba jeszcze cały czas dofinansowywane a z UE to nie wiadomo ile jeszcze pociągnie, zmienia sę jak w kalejdoskopie raz jest tak raz siak. Jak na razie to buduje się gazociągi (no poza jednym) i gazoporty. Gaz jest najpweniejszym medium, jeśli masz gaz i masz prąd to porównaj sobie ile jest przerw w dostawie gazu a ile prądu.

Rozumiem że masz przecieki, że będą na jesieni odłączać odbiorców indywidualnych:sick: czy aby żeś się za mocno telewizora nie naoglądał :D

Koszt kotłowni z kotłem kondensacyjnym to cena dobrego kotła ok. 8 tys + jego montaż może 1000zł + ok. 1000zł za system kominowy z montażem

Z tego co podałeś asolt to musisz strasznie łupić swoich klientów :(.

Rozumiem że Twoim zdaniem główna zaleta PC to b.wysoki koszt inwestycyjny bo wtedy masz większy zarobek :D

Nie bardzo mi sę chce wieżyć że nie wiesz jak przy pomocy kotła kondensacyjnego można szybko nagrzać zasobnik CWU i dom przy pomocy instalacji niskotemperaturowej ?

Jakoś też kondensat nie potrzebuje grzałek elektrycznych dużej mocy żeby przy silnych mrozach było ciepło.

Jeśli chodzi o sprawność kotła to dziękuję za zaineresowanie praktycznie taka jak nowego :)

co prawda tysiące obliczeń OZC za tobą, to jednak bardzo dobże że nie zrobiłeś porównania kosztów całkowitych ;).

Jest jeszcze jeden drobiazg koszt jednej kWh w gazie jest ponad 3 x niższy niż energii elektrycznej.

Energia z gazu podawana na fakturach jest bez ciepła utajonego, natomiast kocioł kondensacyjny odzyskuje ciepło utajone czyli energia z gazu wychodzi jeszcze taniej.

Rozumiem że te SCOP odczytane dla PC to przy 23st w pokojach i 24-25 w łazienkach ;-)

Edytowane przez inwestor

Aaa.. to dobre Twoja subiektywna obserwacja to fakty :jawdrop: Rozumiem że masz monopol na wiedzę ;)

Owszem przykre to ża jakiś oszóst architekt Cie oszukał .:(

Dalej jednak nie rozumiesz :no: co zostało napisane.

Przypomnę, przeciwskazania medyczne podłogówki dotyczą warunków idealnych. Podawane są w literaturze dotyczącej prawidłowych instalacji w b.dobrze izolowanych budynkach lepiej niż w WT . Nie ma tu nic do rzeczy Twój przypadek architekta oszósta Twoje subiektywne poglądy i obserwacje - jest to po prostu nie na temat.

Z gazem to nie strasz nie strasz bo się ....... Kotły gazowe są chyba jeszcze cały czas dofinansowywane a z UE to nie wiadomo ile jeszcze pociągnie, zmienia sę jak w kalejdoskopie raz jest tak raz siak. Jak na razie to buduje się gazociągi (no poza jednym) i gazoporty. Gaz jest najpweniejszym medium, jeśli masz gaz i masz prąd to porównaj sobie ile jest przerw w dostawie gazu a ile prądu.

Rozumiem że masz przecieki, że będą na jesieni odłączać odbiorców indywidualnych:sick: czy aby żeś się za mocno telewizora nie naoglądał :D

Koszt kotłowni z kotłem kondensacyjnym to cena dobrego kotła ok. 8 tys + jego montaż może 1000zł + ok. 1000zł za system kominowy z montażem

Z tego co podałeś asolt to musisz strasznie łupić swoich klientów :(.

Rozumiem że Twoim zdaniem główna zaleta PC to b.wysoki koszt inwestycyjny bo wtedy masz większy zarobek :D

Nie bardzo mi sę chce wieżyć że nie wiesz jak przy pomocy kotła kondensacyjnego można szybko nagrzać zasobnik CWU i dom przy pomocy instalacji niskotemperaturowej ?

Jakoś też kondensat nie potrzebuje grzałek elektrycznych dużej mocy żeby przy silnych mrozach było ciepło.

Jeśli chodzi o sprawność kotła to dziękuję za zaineresowanie praktycznie taka jak nowego :)

co prawda tysiące obliczeń OZC za tobą, to jednak bardzo dobże że nie zrobiłeś porównania kosztów całkowitych ;).

Linków do tych opracowan dalej brak, mnie nie oszukał zaden architekt (jak by to niby miał zrobic w zakresie ozc i charakterystyki?), oszukiwanymi czasami na własne zyczenie są wyłacznie sami inwestorzy. Gdzie napisałem ze mnie oszukał. Nadinterpretacja czy czy przekłamanie mojego wpisu, stawiam na przeklamanie. Przekłamanie wynikające z calkowitego braku wiedzy na temat obliczen ozc, charakterystyki energetycznej, czy swiadectw energetycznych, oraz parametrów cieplnych budynku podawanych w projektach, najczesciej gotowych.

.

Dobry kocioł z zasobnikiem 8 tys.? moze vaillant ecotec plus z zasobnikiem, podaj namiar za 8 biorę cały kontener za taką cene kompletu. Dobrze sie liczy czyjes pieniadze, jaki problem wystaw taką cene, nie opedzisz sie od klientów. Do domu z 420 m2 podłogówki (bo o takim pisałem) zrobisz kotłownie z vaillantem za 10000 zł. Trzeba miec jakies elementarne pojecie na temat cen i elementów instalacji do tak duzego domu, łatwiej napisac glupote o łupieniu.

Podpowiedz jak szybko mozna nagrzac dom podłogówką zasilaną z kotła gazowego, nie chodzi mi o cwu, o nagrzanie domu wyłacznie podłogówka , czekam na wyjaśnienia, wszyscy piszą o duzej czy bardzo duzej bezwładnosci podłgówki, czy twoj kocioł gazowy ma jakis sposób na obejscie tego ograniczenia. Jezeli ma to podaj jaki, rozumiem ze inne zródla grzewcze nie mają takiego wplywu na wydajnosc podłogowki jak kocioł gazowy. Nigdy nie spotkałem z opisem ze podłogówka ma chwilowo wieksza moc jezeli jest zasilana z kotła gazowego. A faktycznie to bzdura do kwadratu i dlatego nie wiem dlaczego kocioł gazowy moze szybko nagrzac dom z podłgówką, a nie moze tego chociazby kocioł na pellet, PC, kocioł na ekogroszek czy elektryczny. Gdzie napisałem ze głowną zaletą PC jest wysoki koszt inwestycyjny? znowu przekłamanie, co złego w grzałce PC,

niekoniecznie duzej mocy? Moze gdy jest mała moc przyłaczeniowa to faktycznie wada, ale nikt nie montuje PC jezli nie spełnia wymogu odpowiedniej wielkosci zabezpieczen, zreszta nie problem jest w zwiekszeniu tej mocy.

Co do jakosci moich obliczen ozc a audytow masz jakies zastrzezenia? Ile tych błedów popelniłem, komu zle wyliczyłem lub zaprojektowałem podłogówkę?

Czy anonimowosc moze nie taka calkowita uprawnia Ciebie do takich uwag, podaj konkrety. Skoro masz zastrzerzenia , a rozumiem ze posiadasz wiedzę z tego zakresu wieksza niz ja, bo jak innaczej mozna sprawdzisz poprawnosc obliczen czy projektów to wal smiało, wystarczy nick z forum, rodzaj błedu i jego wielkosc. Naprawde nie obrazam sie na prawdę i potrafie sie przyznac do błedu czy niewiedzy. Masz takie dane i odwagę na publikację.

....

Jest jeszcze jeden drobiazg koszt jednej kWh w gazie jest ponad 3 x niższy niż energii elektrycznej.

Energia z gazu podawana na fakturach jest bez ciepła utajonego, natomiast kocioł kondensacyjny odzyskuje ciepło utajone czyli energia z gazu wychodzi jeszcze taniej.

Rozumiem że te SCOP odczytane dla PC to przy 23st w pokojach i 24-25 w łazienkach ;-)

Dobrze, a nie "dobże"

Co energii z gazu, dokształc sie i w tym zakresie. Na fakturach za gaz jest podawany tzw. wspołczynnik konwersji ktory faktycznie jest wartosciowo równy ciepłu spalania.

Co to jest ciepło spalania znajdz w literaturze, dla ułatwienia podam ze ciepło spalania obejmuje równiez energie z kondensacji pary wodnej. Pomyliło sie Tobie z tzw wartoscią opałową gazu.

Co do kosztu podaj koszt 1 kWh w gazie w porównaniu do niskiej taryfy w G13 (Tauron) i G12w (PGE, Energa), wiadomym jest ze zdecydowana wiekszosc uzytkowników którzy nie maja instalacji PV korzysta z tych taryf, ci co mają PV mają zwykle G11, ale nie co porównywac skoro najczesciej mają pokrycie w zuzyciu lub niewiele im brakuje.

SCOP dla Daikin Altherma III LT dla przecietnie 21-22 w pokojach i 24-25 w łazienkach dla III strefy klimatycznej (okolice Małopolski, Podkarpacia, Swietokrzyskiego)

Dla innych stref czyli I i II moze byc nawet wiekszy, dla IV i V nieco mniejszy. Oczywiscie ocieplenie spełnia aktualne WT

@asolt czemu miałbym Ci podawać linki ? To są płatne wydawnictwa fachowe kup sobie. Ja kupiłem i co niby miałbym Ci skanować ?

Najpierw piszesz o oszuście architekcie że oszukał teraz, że nie oszukał :stirthepot: kto za Tobą trafi po co wypisujesz takie suchary ?

Nie wiem gdzie się zaopatrujesz, ale przyzwoity kocioł kondensacyjny spokojnie bez rabatu każdy kupi za 8tys. brutto.

Aż się boje zapytać ile bierzesz za montaż kotła z kominem ?

Piszę wyłącznie o moich domysłach i przypuszczeniach na podstawie Twoich wypowiedzi.

Pisałem też wyłącznie o kotle kondensacyjnym gazowym bo chodziło o porównanie źródła, Ty napisałeś o kotle z zasobnikiem (uważam subiektywnie że z wbudowanym zasobnikiem to zły wybór) . Moim subiektywnym zdaniem zasadne jest więc przypuszczenie że zamiast kotła bez zasobnika za 10tyś (materiał + montaż) klient od Ciebie dostaje obowiązkowo kocioł z zasobnikiem CWU za 20tyś z montażem ? Jak chcesz więc porównać koszty źródeł ? Do PC też jest u Ciebie obowiązkowy zasobnik ? Nie napisałeś też czy wymiennik gruntowy czy powietrzny ? I ile za gruntowy sobie liczysz ?

Zanim zaczniesz znowu pouczenia pisać to najpierw przeczytaj uważnie i zastanów się niby czemu nie można szybko nagrzać zasobnika CWU i domu kotłem kondensacyjnym z instalacją niskotemperaturową.

Piszę już trzeci raz że chodzi o niskotemperaturową, może w końcu dotrze że nie pisałem ani razu że chodzi tutaj o podłogówkę, akurat to jest kolejna poważna wada podłogówki.

Uważne czytanie ponownie się kłania, zamiast zafiksowywać się na swoich wyobrażeniach przeczytaj uważnie i popatrz na sprawę szerzej a nie nakręcasz się.

Nie bardzo też wiem o co Ci chodzi z tysiącami obliczeń OZC przecież to są Twoje słowa.

Skąd niby miałbym wiedzieć ile robisz w nich błędów, to tylko Ty sam wiesz ? Przecież ja ich nawet nie widziałem.

Skąd Twój następny pomysł że posiadam wiedzę ? Wyraźnie napisałem że Ty masz na to monopol.

Natomiast wyraźnie zaznaczyłem przy kondensacie że to jest moja subiektywna ocena. Gdzie pisałem że jestem specjalistą ?

Jako niefachowiec przyjmuję też naukę od fachowca w kwestii ciepła utajonego tu pokazałeś klasę szacun Ci za to :cool:

Piszesz o taryfach za energie el. więc jak to jest z ekonomią ?

Jest najlepszy kondensat do niskotemperaturowego ogrzewania czy nie ? A jak nie to co jest lepsze ?

Zamiast jako FACHOWIEC przedstawić wszystkim rzetelne porównania źródeł, żeby wiedzieli co lepsze a co gorsze co się bardziej opłaci a co nie to sorry że to napiszę zająłeś się biciem piany o oszustach architektach, tysiącach obliczeń i błędach itp itd..

Mam tylko prośbę nie wchodź na tematy polityczne np. UE

Edytowane przez inwestor
  • Like 1

@asolt czemu miałbym Ci podawać linki ? To są płatne wydawnictwa fachowe kup sobie. Ja kupiłem i co niby miałbym Ci skanować ?

Najpierw piszesz o oszuście architekcie że oszukał teraz, że nie oszukał :stirthepot: kto za Tobą trafi po co wypisujesz takie suchary ?

Nie wiem gdzie się zaopatrujesz, ale przyzwoity kocioł kondensacyjny spokojnie bez rabatu każdy kupi za 8tys. brutto.

Aż się boje zapytać ile bierzesz za montaż kotła z kominem ?

Piszę wyłącznie o moich domysłach i przypuszczeniach na podstawie Twoich wypowiedzi.

Pisałem też wyłącznie o kotle kondensacyjnym gazowym bo chodziło o porównanie źródła, Ty napisałeś o kotle z zasobnikiem (uważam subiektywnie że z wbudowanym zasobnikiem to zły wybór) . Moim subiektywnym zdaniem zasadne jest więc przypuszczenie że zamiast kotła bez zasobnika za 10tyś (materiał + montaż) klient od Ciebie dostaje obowiązkowo kocioł z zasobnikiem CWU za 20tyś z montażem ? Jak chcesz więc porównać koszty źródeł ? Do PC też jest u Ciebie obowiązkowy zasobnik ? Nie napisałeś też czy wymiennik gruntowy czy powietrzny ? I ile za gruntowy sobie liczysz ?

Zanim zaczniesz znowu pouczenia pisać to najpierw przeczytaj uważnie i zastanów się niby czemu nie można szybko nagrzać zasobnika CWU i domu kotłem kondensacyjnym z instalacją niskotemperaturową.

Piszę już trzeci raz że chodzi o niskotemperaturową, może w końcu dotrze że nie pisałem ani razu że chodzi tutaj o podłogówkę, akurat to jest kolejna poważna wada podłogówki.

Uważne czytanie ponownie się kłania, zamiast zafiksowywać się na swoich wyobrażeniach przeczytaj uważnie i popatrz na sprawę szerzej a nie nakręcasz się.

Nie bardzo też wiem o co Ci chodzi z tysiącami obliczeń OZC przecież to są Twoje słowa.

Skąd niby miałbym wiedzieć ile robisz w nich błędów, to tylko Ty sam wiesz ? Przecież ja ich nawet nie widziałem.

Skąd Twój następny pomysł że posiadam wiedzę ? Wyraźnie napisałem że Ty masz na to monopol.

Natomiast wyraźnie zaznaczyłem przy kondensacie że to jest moja subiektywna ocena. Gdzie pisałem że jestem specjalistą ?

Jako niefachowiec przyjmuję też naukę od fachowca w kwestii ciepła utajonego tu pokazałeś klasę szacun Ci za to :cool:

Piszesz o taryfach za energie el. więc jak to jest z ekonomią ?

Jest najlepszy kondensat do niskotemperaturowego ogrzewania czy nie ? A jak nie to co jest lepsze ?

Zamiast jako FACHOWIEC przedstawić wszystkim rzetelne porównania źródeł, żeby wiedzieli co lepsze a co gorsze co się bardziej opłaci a co nie to sorry że to napiszę zająłeś się biciem piany o oszustach architektach, tysiącach obliczeń i błędach itp itd..

Mam tylko prośbę nie wchodź na tematy polityczne np. UE

Nie prosze o caly tekst tylko o autora i tytuł opracowania, czy to wymaga zakupu, skanowania itd, tylko tytuł i autor, ale jezeli tak ciezko to podac.

Zacytuj moj post gdzie napisalem ze mnie oszukano, wielokrotnie pisałem o oszustach architektach bo mam podstawy aby aby twierdzic ze tacy są, ale nigdy ze ja jestem oszukany. Pisałes o czytaniu ze zrozumieniem, szkoda ze nie widzisz swojego nierozumnego czytania.

Co do kotła napisałem jaki typ zamontowałem i do jakiego domu, po co pisac ze kosztuje tyle i tyle a wystarczy sprawdzic to nie jest tajne, nie pisac o przyzwoitym kotle bez zasobnika. Nie wiem co masz do zasobnika, skad ma byc cwu? Pierwszy raz sie spotykam z zarzutem ze montuje kotły z zasobnikiem oczywiscie chodzi o zasobnik zewnętrzny, a nie kocioł zintegrowany z zasobnikiem. Nie mam statystyk ale gdzies czytałem ze ponad 90% kotłow gazowych montowanych jest z zewnetrznym zasobnikiem, jezeli uwazasz ze to zle to nie ma o czym dyskutowac. Wracajac do tego kotła to powtórnie pytam dlaczego szybkie nagrzanie domu (nie chodzi o szybko nagrzanie cwu) kotłem gazowym to zaleta skoro inne urzadzenia grzewcze tez to potrafią, zaletą by było jakby to potrafił tylko kocioł gazowy, a tak nie jest, to tylko cecha prawie wszystkich

urzadzen grzewczych. Jezeli chodzi o opłacalnosc róznych zródeł grzewczych, to jasnowidzem nie jestem i nie potrafie przewidzeć przyszłosci tej najblizszej tak do roku a co dopiero 20 i wiecej lat. Mozesz pisac ze bije piane a ja uczciwie sie przyznam ze nie potrafie tego zrobic ze wzgledu na nieprzewidywalnosc cen nosników i energii oraz polityki klimatycznej. W zasadzie kazde obliczenia oparte na prognozach, analizach, projekcjach mozna zakwestionowac, przyjmowanie dzisiejszych cen i aktualnej inflacji wcale nie jest wiarygodne.

@asolt tak na wstępie z laski Twojej zanim coś napiszesz to weź i przeczytaj dokładnie co zostało napisane.

Napisałeś o architekcie oszuście że oszukał. Nic nie napisałeś że nie Ciebie oszukał więc miej pretensję do siebie i nie bij piany że inni nie domyślili się Twoich wywodów.

Co tyczy się kotła odpowiadając na kwestie dotyczące źródła ciepła w postaci kotła kondensacyjnego wrzuciłeś kocioł ok. ale po co :confused: zasobnik z innymi gratami przecież źródłem ciepła zasobnik z innymi akcesoriami nie jest ? Ma się to nijak do meritum kwestii jakim jest porównanie różnych źródeł ciepła dla instalacji niskotemperaturowych i zaciemnia możliwość oceny w zakresie funkcjonalnym technicznym i ekonomicznym. Więc nie pisz czy ja czegoś nie rozumiem. Wypowiedz się precyzyjnie i na temat jak na FACHOWCA przystało.

Podajesz się za FACHOWCA z tysiącami obliczeń i projektów, więc nie pytaj się o podstawowe rzeczy bo w pierwszej kolejności to Ty powinieneś, nam to powyjaśniać, zrobić porównanie, przedstawić zalety i wady różnych rozwiązań a nie w kółko tylko się pytać.A jak sią z czymś nie zgadzaśz to wyjaśnić z podaniem przepisów literatury i komentarzem dla maluczkich.

Wiesz jak by do mnie przyszedł FACHOWIEC z tysiącąmi obliczeń OZC za sobą, oraz wieloma projektami i zamiast wyjaśnić różne aspekty rozwiązań i przekonać co i jak powinno być, tylko się pytał , to po co komu taki FACHOWIEC.

Myślałem także że jako FACHOWIEC co ma tysiące obliczeń OZC za sobą to wiesz o wiele dłużej niż ja jakie są przeciwwskazania medyczne podłogówki, jej wady funkcjonalne i techniczne a jakie zalety a tu kurcze kompletnie nic.

Nawet taka prosta i oczywista sprawa że znacząca część energii jest zużywana na podgrzew CWU a nie na ogrzewanie budynku, u mnie np. w granicach 60-70% idzie na CWU a tu kompletnie zero jakiejkolwiek porady FACHOWCA ani nawet najmniejszego zająknięcia się, że PC trzeba optymalizować nie na CO ale na CWU. I to pod każdym względem nie tylko sprawności ale np. hałasu (przez samo h). Po co komu PC która przy długotrwałym obciążeniu np. wymuszonym ładowaniem zasobnika CWU np. przy - 15 st w czasie dajmy na to imprezy karnawałowej w środku nocy ryczy niczym odrzutowiec i budzi okolicznych sąsiadów?

Nie wspomnę już jaka jest przy -15st sprawność PC na ładowanie zasobnika o wymaganej bezpiecznej temperaturze + 55st ? Czyli temperatura zasilania gdzieś 65st.

Nie potrafisz jako FACHOWIEC oszacować opłacalności na podstawie przyjętych założeń OK.

Nie potrafisz choćby sformułować założeń Ok.

Ala jeśli nie potrafisz choćby wskazać wad i zalet technicznych i funkcjonalnych, oraz kosztów inwestycyjnych i eksploatacyjnych w odniesieniu do różnych źródeł to już moim osobistym zdaniem zdaniem tandeciarstwo.

Mam nadzieję że jako FACHOWIEC co ma tysiące obliczeń OZC za sobą, oraz wiele wiele projektów zamist skończyć bić pianę zaczniez wypowiadać sie merytorycznie i technicznie a zwracać się z pytaniami o porady.

Temat że kondensat na gaz GZ50 jest najlepszym źródłem do instalacji niskotemperaturowych jest otwarty jeśli uważasz że inne źródło jest lepsze i potrafisz to FACHOWO uzasadnić to tylko wszyscy na to czekają Weź też takie teoretyczne założenia że 60-70% energii idzie na CWU i zacznijmy dyskusję merytoryczną

Edytowane przez inwestor

....

Mam nadzieję że jako FACHOWIEC co ma tysiące obliczeń OZC za sobą, oraz wiele wiele projektów zamist skończyć bić pianę zaczniez wypowiadać sie merytorycznie i technicznie a zwracać się z pytaniami o porady.

....

Kiedy i kogo pytałem albo prosiłem o poradę? A opracowanie o rzekomej szkodliwosci podłogówki dalej tajne, czego mozna było spodziewac, tak samo jak hipoteza o szybkim nagrzewaniu domu przez podłogówke zasilaną kotłem gazowym, jak sie pisze bzdury to ich potem broni do upadłego. Co do porad to ty ich nie potrzebujesz, bo wiesz wszystko. To ze nie piszę o tym czy o tamtym nie oznacza ze tego nie wiem. Nie oceniaj poziomu mojej wiedzy bo nie masz zadnych kompetencji do tego. Nie o wszystkim co wiem tu pisze, bo nie mam na ani czasu ani potrzeby. Skąd wiesz o czym rozmawiam z klientami i co im doradzam?. Nie wiesz tego, ale do oceny jestes pierwszy. Przedstaw opinie jakiegos niezadowolonego mojego klienta, a nie rzucaj hasłami bez pokrycia. O jakim tandeciarstwie piszesz, miałem Tobie opracowac jakies porównania, zlecalałes mi to, ja sie podjąłem i nic nie zrobiłem?. Nie przypominam sobie takiego faktu, czy sie tu deklarowałem ze takie opracowanie Tobie przedstawie? Cos Tobie sie poprzestawiało i to całkiem sporo. Problem jest w tym ze nie zgadzami sie z twoimi opiniami i dlatego spada na mnie wszelka krytyka. To zresztą czesto sie zdarza ze mam inne opinie niz interlokutorzy i wtedy są wytaczane przeciwko mnie rózna zarzuty, a to finansowe, a to ze obliczenia złe, a to ze na niczym sie nie znam jak to w Twoim przypadku. Nie zamierzam poklepywac po pleckach i potakiwac jak ktos pisze głupoty. Taka nieustanna walka, ale jak to mówią psy szczekaja karawana idzie dalej

@asolt

co Ty sobie dalej zmyślasz !

Przeczytaj swoje wypowiedzi i policz ile jest zdań pytających zakończonych znakiem zapytania.

Piszesz o jakichś tajnościach i swoich hipotezach i że niby ktoś Cię ocenia.

Żeby było co oceniać to najpierw trzeba coś konkretnego napisać a u Ciebie co - sama tylko piana bez konkretów technicznych i merytorycznych.

Nie wiem co sobie roisz ale wyraźnie napisałem że jak dla mnie to brak elementarnych zasad wiedzy u FACHOWCA Twojej klasy co to tysiące ma obliczeń za sobą i projektów to tandeciarstwo Czy zabronione jest mieć swoje subiektywne zdanie ?. Wyraźnie napisałem że to moja ocena. Że to ja bym takiego FACHOWCA co nie potrafi elementarnych zalet i wad przedstawić co do oferowanych rozwiązań to dla mnie tandeciarstwo, powiem więcej amatorszczyzna.

Może przestań bić pianę i weź się za konkrety i o ile w ogóle potrafisz cokolwiek merytorycznego , fachowego, technicznego i użytecznego podać to się wypowiedz a nie pytaj się w kółko.

To Ty podajesz się za FACHOWCA co tysiące obliczeń ma za sobą i nie wiadomo ile projektów.

Pytania i tezy techniczne zostały podane.

Nie wiadomo czy zgadzasz czy z tym czy masz coś lepszego do zaoferowania.

Nie interesuje Cię jakie są przeciwwsakazania instalacji które zakładasz swoim klientom :oto przykre. Ja jako niefachowiec podałem Ci na tacy . Tobie to wisi Ok. nawet nie chciało Ci się z tym zapoznać Ok. taki styl FACHOWCA.

Nikt nie oczekuje poklepywania po pleckach i popierania. Jak się z czymś nie zgadzasz przecież wystarczy napisać podać przepisy literaturę kontrargumenty, lepsze rozwiązania itd. Ty nic kompletnie nie piszesz co twoim zdaniem jest dobre co złe. Czemu twoim zdaniem złe a czemu dobre.

Wiesz moim subiektywnym zdaniem to takie drobne cwaniaczkowanie żeby nie napisać więcej czym to naprawdę jest....

Moim subiektywnym zdaniem to takie naganianie sobie łatwych nieobytych technicznie klientów z forum.

Powtarzam pytania i tezy techniczne zostały podane.

Masz szansę się zrehabilitować tak jak wykazałeś się tym że potrafisz zrozumieć co to jest ciepło opałowe a co ciepło spalania.

@asolt

co Ty sobie dalej zmyślasz !

Przeczytaj swoje wypowiedzi i policz ile jest zdań pytających zakończonych znakiem zapytania.

Piszesz o jakichś tajnościach i swoich hipotezach i że niby ktoś Cię ocenia.

Żeby było co oceniać to najpierw trzeba coś konkretnego napisać a u Ciebie co - sama tylko piana bez konkretów technicznych i merytorycznych.

Nie wiem co sobie roisz ale wyraźnie napisałem że jak dla mnie to brak elementarnych zasad wiedzy u FACHOWCA Twojej klasy co to tysiące ma obliczeń za sobą i projektów to tandeciarstwo Czy zabronione jest mieć swoje subiektywne zdanie ?. Wyraźnie napisałem że to moja ocena. Że to ja bym takiego FACHOWCA co nie potrafi elementarnych zalet i wad przedstawić co do oferowanych rozwiązań to dla mnie tandeciarstwo, powiem więcej amatorszczyzna.

Może przestań bić pianę i weź się za konkrety i o ile w ogóle potrafisz cokolwiek merytorycznego , fachowego, technicznego i użytecznego podać to się wypowiedz a nie pytaj się w kółko.

To Ty podajesz się za FACHOWCA co tysiące obliczeń ma za sobą i nie wiadomo ile projektów.

Pytania i tezy techniczne zostały podane.

Nie wiadomo czy zgadzasz czy z tym czy masz coś lepszego do zaoferowania.

Nie interesuje Cię jakie są przeciwwsakazania instalacji które zakładasz swoim klientom :oto przykre. Ja jako niefachowiec podałem Ci na tacy . Tobie to wisi Ok. nawet nie chciało Ci się z tym zapoznać Ok. taki styl FACHOWCA.

Nikt nie oczekuje poklepywania po pleckach i popierania. Jak się z czymś nie zgadzasz przecież wystarczy napisać podać przepisy literaturę kontrargumenty, lepsze rozwiązania itd. Ty nic kompletnie nie piszesz co twoim zdaniem jest dobre co złe. Czemu twoim zdaniem złe a czemu dobre.

Wiesz moim subiektywnym zdaniem to takie drobne cwaniaczkowanie żeby nie napisać więcej czym to naprawdę jest....

Moim subiektywnym zdaniem to takie naganianie sobie łatwych nieobytych technicznie klientów z forum.

Powtarzam pytania i tezy techniczne zostały podane.

Masz szansę się zrehabilitować tak jak wykazałeś się tym że potrafisz zrozumieć co to jest ciepło opałowe a co ciepło spalania.

Twoja ocena kompletnie mnie intersuje, rehabilitacja przed Tobą?, twoje zdanie na temat naganiania klientów z forum (kompletnie nieprawdziwe) rowniez mnie nie interesuje.

Nie musze i nie chce odpowiadac na twoje pytania. Skąd wiesz ze nie interesuja mnie wady i zalety moich rozwiazan. To wszystko sobie dopowiadasz i przekłamujesz i zmyslasz, to takie odwracanie kota ogonem. Na twoje pytania i tezy wypowiadac sie nie zamierzam. Dyskutuj sobie z innymi, takie dyskusje zresztą juz na fm prowadziłes i twoi rozmówcy sobie szybko je odpuszczali, i ja równiez tak zamierzam. Miałem kilka PW z uwagami zeby nie karmic trolla w tym wątku i zamierzam posłuchac tych rad.

Twoja ocena kompletnie mnie intersuje, rehabilitacja przed Tobą?, twoje zdanie na temat naganiania klientów z forum (kompletnie nieprawdziwe) rowniez mnie nie interesuje.

Nie musze i nie chce odpowiadac na twoje pytania. Skąd wiesz ze nie interesuja mnie wady i zalety moich rozwiazan. To wszystko sobie dopowiadasz i przekłamujesz i zmyslasz, to takie odwracanie kota ogonem. Na twoje pytania i tezy wypowiadac sie nie zamierzam. Dyskutuj sobie z innymi, takie dyskusje zresztą juz na fm prowadziłes i twoi rozmówcy sobie szybko je odpuszczali, i ja równiez tak zamierzam. Miałem kilka PW z uwagami zeby nie karmic trolla w tym wątku i zamierzam posłuchac tych rad.

A już myślałem, że czegoś się w końcu konkretnie dowiem i jak zakładam inni też mieli takie nadzieje oraz ci co za tym patrzeć będą – no ale cóż – jak znowu się okazało DUPA z tego, bo przecież :

Dawniej układanie w salonie na podłodze kamienia, kafli itp to była siara.

Marketing zmienił upodobania w zakresie wykańczania i użytkowania pomieszczeń i jak ktoś jest gotów zrezygnować z upodobań albo uległ marketingowi to być może o ten 1 lub 2 st. temperaturę podłogi obniży.

Podobnie marketing zmienia gusta w zakresie innych upodobań . Np. obniżenie temperatury w pomieszczeniach, rezygnacja z kuchni gazowych na rzecz elektrycznych, rezygnacja z kuchni na rzecz robienia salonu w kuchni tzw. salon z aneksem kuchennym itd itd.

Ja np. nie akceptuję salonu w kuchni, natomiast inni nie wyobrażają sobie żeby było inaczej.

Tak z tym jest dokładnie a na FM-ie marketingu nie ma przecież, bo moderatorzy dbają o to by ktoś wbrew regulaminowi tu czegoś lub kogoś nie reklamował sobie lub beszczelnie wrecz na chama próbował coś wcisnąć komuś na siłę by go po brzytwie spóścić.
Ok, czyli jak rozumiem folie grzewcze mogę dać zarówno pod panele w pokojach jak i pod glazurę w łazience tak?
Na ogrzewaniu podłogowym CO można podłogę z drewna układać, to dlaczego jak pytasz być nie może - wszak, to tak samo działa.

Później na tym mebelki ustawisz, dywaniki, dywany rozłożysz i ogrzewanie podłogowe tak se będzie działać.

Jak o przyczynę tego tu spytasz, to się dowiesz, że źle moc sobie tego dobrałeś i trzeba wszystko rozwalać i od nowa robić by to poprawić.

Tak przy okazji jeszcze, było już tu o tym, że w ścianach, sufitach i oknach też można coś takiego zastosować.

Tu na temat ogrzewania podłogowego jest wiele :

Nie jestem alfą i omegą, to tylko Twoje stwierdzenie nie wiadomo z czego wziete.

Owszem swiat pedzi do przodu szkoda ze nie w dziedzinie instalacji hybrydowej. Rozumiem ze jedni chcą tak a inni inaczej, tylko ze tych co chcą miec instalację hybrydową nie ma. O grzecznosci na forum nawet nie pisz, cos takiego praktycznie tu nie istnieje. Skoro nie ma chętnych na instalacje hybrydowe, to oznacza nie mniej nie wiecej ze inwestorzy nie posiadają nadmiaru rozsądku, rozumu i wyobrazni bo nie chcą miec instalacji hybrydowej. Byc moze musi to byc inwestor z wysokim IQ, moze z duzą wyobraznią do konca nie wiadomo, wiadomo tylko to ze tu na forum ich nie ma.

Co do wniosków to nie słyszałem jeszcze narzekania na prawidłowo zaprojektowaną, wykonaną i sterowaną podłogówkę. Jezeli masz takie przyklady to podaj linki do tych opinii, chetnie poczytam. To czy monter ma wygodnie i opłacalne nie ma nic do rzeczy. Podłogówki jak kazdej innej instalacji nikt charytatywnie nie wykonuje, a zle wykonac mozna wszystko. Nawet to co jest opłacalne i wygodne dla montera również.

Już ja to widzę jak @polepiony bierze kredy, ściąga fachmanów i się z chaty na czas remontu wyprowadza – ma instalację do rozprowadzenia ciepłą – no ale jakoś tak dziwnie się stało, że gadanie o tym źródle gdzieś się zapodziało.

A cóże to za troollee do ciebie na pw pisały – czy że bo niby takie :

Rozumiem że powód w tym postępowaniu nazywa się "szumowina z Kaliningradu" ?
Nie pisałem, że wszyscy są faszystami, ale skoro w tej grupie znajdował się zaskakująco duży procent faszystów, to wniosek nasuwa się sam.

Co również znamienne, występowanie faszystów, fundamentalistów religijnych i rasistów jakoś zawsze pojawia się razem. A i jeszcze grupa socjalistów głosująca na pis.

Jesteś dumny z bycia naziolem?

Jednak z trolem nie ma sensu dyskutować.

Art 216 par.1 w zb. z art.216 par.2

Klasyka nad klasykami.

U mnie 349PLN za 105m3. Czyli jakieś 3.32PLN/M3.

Skoro mowa o infekcji przedstaw wiarygodne wyniki badan na obecnosc grzybów i innych biologicznych sladów w domach ocieplonych styropianem ze sprawną wentylacją mechaniczną z rekuperacją z odpowiednimi filtrami i wymienianymi w odpowiednim czasie.

Styknie ???

Też się zastanawiam nad tym - skoro jak po tym widać tylko brać chcesz - to jak na forum można co z Ciebie wyorać tak by było dobrodziejstwem wspólnym.
Jak zwykle kota ogonem, co chcę brac? Od Ciebie? Te steki bzdur, ktore tu wypisujesz??Chociaz za grosz samokrytyki.
Po co Ty wogóle z nim rozmawiasz? Jemu trzeba współczuć, ale jednocześnie ignorować.

Swoją drogą moderacja mogłaby coś z nim zrobić... Przecież to czytają postronni ludzie...

Racja, ale potem krzyk ze moderator, ze wolnosc wypowiedzi, ze cenzura, ze ban, ze itp........
One z sotni twojej czy ty do ich sotni należysz.

Ciosów „gołoty” na siłce czy na dzielni się nauczyłeś – zacznij kropki nad literami stawiać a później nam tu dyktanda będziesz mógł urządzać.