Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przymarznie, podmurowanie okien

Recommended Posts

Witam szanownych użytkowników. Mam zagwozdkę odnośnie tematu przymarzania. Znajoma poprosiła mnie bym rozłożył jej styropian pod wylewki. Problem w tym że jej teść podmurowal jej pod okna cegły (12 w pionie). Wysokość podmurowania to ok 14 cm, wysokość styropianu wylewkowego ok 12 cm, od zewnątrz będzie ocieplone styropianem grubosci 15 cm. Problem w tym że te +-2 cm od środka będą bez styropianu czyli otulone sama wylewka i oczywiście od góry też będzie cegła na dlugosc ok 10 cm tylko zalana wylewka. Nie wiem czy to kuc i podkładać styropian jak najbliżej okna czy co ale wg mnie tak być nie może. Przepraszam za chaos w moim poście.

Od zewnątrz ocieplenie niewiele wnosi w tym miejscu. Od wewnątrz robiąc dylatację obwodową posadzki można wykonać przy progu grubszą dylatację z paska styropianu grubości 2-3cm, to ma szansę nieco poprawić termikę, ale niewiele więcej to da i okładzina podłogi może stracić oparcie (lepiej płytki).

Najlepiej byłoby odkuć te cegły (oczywiście odcinkami) i sukcesywnie wciskać pod ramę bloki z XPS. Ale jak pisał kolega wyżej, potrzeba zdjęć, żeby ocenić co się da z tym zrobić.

Chciałbym się podzielić zdjęciami ale nie wiem jak je tu wrzucić. Sprawa dotyczy 5 okien.

1. 2 skrzydłowy FIX szer ok 2,30

2 2 okna balkonowe w pokojach ok 80 cm

3. Okno 2 skrzydłowe w sypialni szer ok 1.40m

I niestety okno tarasowe z progiem szer ok 3.30m

Tak jak kolega wyżej wspomniał też myślałem o wykuciu cegieł ale troszkę strach przy tym oknie tarasowym szczególnie. Jedyny plusik że bezpośrednio pod oknami są poszerzenia ok 6-8 cm.

A jeśli bym np podkul żeby zostawić jak najwęższy kawałek pod oknem i do niego dosunac styropian wylewkowy?