Wojtkowsky 22.06.2022 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Witam Forumowiczów! Mam wielką zagwozdkę przy swoim pierwszym ułożeniu paneli podłogowych. Pomieszczenie ma szerokość 295 cm (czyli po odliczeniu dylatacji po obu stronach po 1 cm - 293 cm do ułożenia). Panele mam o szerokości 138 cm. W załączniku umieszczam tabelkę nad którą główkowałem dłuższą chwilę. Jaka jest Wasza opinia? Czy przy podanych wymiarach zminimalizuję wystąpienie odpadów? A może macie swoją propozycję jak rozwiązać te sytuację? Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.06.2022 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2022 Panele mam o szerokości 138 cm Jaka maja długość? Kąty idealnie proste i w każdym miejscu szerokość pomieszczenia taka sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtkowsky 23.06.2022 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Jaka maja długość? Kąty idealnie proste i w każdym miejscu szerokość pomieszczenia taka sama? Panel ma wymiar 138x19,3 cm. Szerokość pomieszczenia z odchyłami do max. 5 mm, kąty w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 23.06.2022 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 Najprościej to to co zostaje z uciętego ostatniego panelu przenosić do kolejnego rzędu. Wtedy masz układanie bez odpadu. Odpad powstaje tylko z małych odcinków których nie dasz na kolejny rząd jak np na poniższym zdjęciu 2 cm na 9 rzędzie. Twoje układanie może i w excelu wygląda ok ale wystarczy że ucieknie ci 3 razy po 1 cm i już przy 4 rzędzie zabraknie ci 3 cm a piękna tabelka może się posypać. Samo cięcie też zabiera dobre kilka mm. Masz zapasu 18 cm na sumie 6 rzędów także może i to by nie był problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 23.06.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 To trochę zależy od paneli, ale przeważnie dobrze wyglądają położone "byle jak", z tym, że to też trzeba z głową. Kiepsko, jeśli łączenie w dwóch rzędach wychodzi za blisko - powinno być minimum o szerokość panelu przesunięte. O to chyba zadbałeś. Do tego niezbyt łatwo jest zrobić dobrze prezentujące się, regularne schodki, a tak zdaje się planujesz. Jeden wyjdzie o parę mm przesunięty i będzie widać.Moim zdaniem, lepiej pokombinować i rozrzucić łączenia "losowo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.06.2022 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Panel ma wymiar 138x19,3 cm. Szerokość pomieszczenia z odchyłami do max. 5 mm, kąty w porządku Czyli pomieszczenie ma szerokość 293 / 19,3 = To wychodzi 15 paneli i docinek 3,5cm. Słabo. Obetnij wzdłuż z pierwszego panela 8cm to na początku będziesz miał 11,3 a na końcu 11,5cm. Bo chyba nie pytasz o układ wzdłuż? Chyba na każdej paczce jest instrukcja, że zaczyna się tym, co zostało z poprzedniego rzędu o ile - nie jest krótszy niż 20-30cm - nie będzie skutkował tak krótkim docinkiem na końcu (wtedy zaczynasz od całego albo od innego kawałka). - przesunięcie względem sąsiedniego rzędu nie będzie za małe (wtedy zaczynasz od innego kawałka a ten zostawiasz na kolejny czy następny rząd). Odpady znikome przy skracaniu - za to mogą być znaczne na zwężaniu. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtkowsky 23.06.2022 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2022 (edytowane) Najprościej to to co zostaje z uciętego ostatniego panelu przenosić do kolejnego rzędu. Wtedy masz układanie bez odpadu. Odpad powstaje tylko z małych odcinków których nie dasz na kolejny rząd jak np na poniższym zdjęciu 2 cm na 9 rzędzie. [ATTACH=CONFIG]459817[/ATTACH] Twoje układanie może i w excelu wygląda ok ale wystarczy że ucieknie ci 3 razy po 1 cm i już przy 4 rzędzie zabraknie ci 3 cm a piękna tabelka może się posypać. Samo cięcie też zabiera dobre kilka mm. Masz zapasu 18 cm na sumie 6 rzędów także może i to by nie był problem. Jeśli zacznę całym panelem to już w pierwszym rzędzie miałbym docinek 17 cm, czyli tutaj odpada (chyba minimum to 20 cm, a najlepiej 30 cm). Moje założenie było właśnie, żeby zacząć nieco dociętym panelem, a później już zaczynać kolejny rząd tym co zostanie. Wyszło mi wtedy (przynajmniej teoretycznie), że siódmy rząd zaczynałbym tak samo jak pierwszy z racji tego, że po rzędzie wcześniej zostałby już krótki docinek. I nie chodzi mi tutaj o symetryczne przesunięcia, bo jak wspominałem założenie jest właśnie aby zaczynać kolejne rzędy tym co zostało. Edytowane 23 Czerwca 2022 przez Wojtkowsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 24.06.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 To rób tak jak opisałeś i będzie dobrze. O ile dobrze liczę to na 3,4 m2 masz 0,03 m2 odpadu, czyli 0,8 %, na 100 m2 dałoby to 0,8 m2 jakieś 4 panele, a zakładając nawet te 160 zł za m2 to masz 128 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts