Pytajnick 08.07.2022 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Poczytaj sobie ile metrów gazu zużywają rocznie ludzie na ogrzanie domów, podobnych do Twojego, przelicz na kWh i sobie porównaj. Możesz być zaskoczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 08.07.2022 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 To ciekawe. 1 kWh gazu powinien dać 1 kWh ciepła (pomijam sprawność grzewczą kotła), czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.07.2022 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 4000 kWh to wartość którą przyjęliśmy na potrzeby obliczeń, hipotetycznie. Na m3 bym nie przeliczał bo właśnie po to wprowadzono rozliczenia w kwh za gaz, żebyś nie zawracał sobie kalorycznością głowy Dobra, wychodzi mi, że do niewielkiego domu taki jak mój gaz obecnie z wszystkimi kosztami eksploatacyjnymi kosztuje z grubsza 2x tyle, co PC w g12as (wtedy można pominąć wyższe koszty prądu przy pracy w domu). Jednak w moim przypadku (już opłacony i wykończony komin, przyłącze w linii ogrodzenia) nie opłaca się robić na tym etapie PC z uwagi na różnicę w cenie, która dodatkowo potęgowana przez koszty kredytu nie zwróci się przez 15 lat. Gdybym od razu zrobił PC (czyli bez komina, bez przyłącza gazowego, instalacji domowej, kwasówki, etc.), to koszty inwestycyjne byłyby dla PC wręcz niższe, ale gdy robiłem projekt i zaczynałem budowę, to gaz kosztował połowę tego, co teraz i robienie gazu wydawało się oczywistością. Ps. to jednak oznacza, że sytuacja zawsze może się zmienić w drugą stronę - cholera wie, czy gaz znów nie stanieje jak podczas pandemii. Czy stanieje czy nie to nie ma znaczenia bo jest na czarnej liście jako paliwo emisyjne, może po eksploatujesz i wymienisz za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.07.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 To ciekawe. 1 kWh gazu powinien dać 1 kWh ciepła (pomijam sprawność grzewczą kotła), czyż nie? A dlaczego pomijasz ? Dolicz jeszcze straty układu hydraulicznego który ma bezładność i dlatego temperatura nigdy nie będzie idealna, zawsze coś się zmarnuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Ile wynoszą te "straty ukłdu hydraulicznego" ? I co się marnuje, jak mam z domu temperaturę 21.4-21.9C ? Co do kalorycznośći gazu wg danych PGNiG to jakieś 11.3kWh z m3Przyjęcie do obliczeń 10kWh z nawiązką wyrównuje kwestie sprawności grzewczej kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2022 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Czy stanieje czy nie to nie ma znaczenia bo jest na czarnej liście jako paliwo emisyjne, może po eksploatujesz i wymienisz za kilka lat. Oj, chyba nie jesteś na bieżąco: https://www.dw.com/pl/ue-zielony-atom-i-gaz/a-62381429 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 08.07.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Czy stanieje czy nie to nie ma znaczenia bo jest na czarnej liście jako paliwo emisyjne, może po eksploatujesz i wymienisz za kilka lat. To akurat nie jest prawda, bo zakaz miał dotyczyć nowych instalacji, a nie przymuszenia do wymiany istniejących. I stanowisko UE zmieniło się z uwagi na wojnę z Rosją, tak jak kolega wyżej wskazał. Dodatkowo, za te 10 lat cena pomp ciepła może się nieco poprawić - niestety obecnie przewaga popytu nad podażą bardziej winduje ceny. Ale to tylko gdybanie, równie dobrze może się pogorszyć. W każdym razie akurat zakazami bym się nie przejmował, raczej opłacalnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 08.07.2022 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 To akurat nie jest prawda, bo zakaz miał dotyczyć nowych instalacji, a nie przymuszenia do wymiany istniejących. I stanowisko UE zmieniło się z uwagi na wojnę z Rosją, tak jak kolega wyżej wskazał. Dodatkowo, za te 10 lat cena pomp ciepła może się nieco poprawić - niestety obecnie przewaga popytu nad podażą bardziej winduje ceny. Ale to tylko gdybanie, równie dobrze może się pogorszyć. W każdym razie akurat zakazami bym się nie przejmował, raczej opłacalnością. a kto mówi o zakazach? Po prostu cena spowoduje spadek popularności, ceny będą kosmiczne ze względu na spadek podąży ze strony Rosji. "powrót do gazu" ma charakter chwilowy i interwencyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2022 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 a kto mówi o zakazach? Po prostu cena spowoduje spadek popularności, ceny będą kosmiczne ze względu na spadek podąży ze strony Rosji. "powrót do gazu" ma charakter chwilowy i interwencyjny. O, wróżka Akurat teraz cena gazu na giełdzie osiągnąła poziom z 2011r z silnym trendem spadkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.07.2022 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 4000 kWh to wartość którą przyjęliśmy na potrzeby obliczeń, hipotetycznie. Mocno hipotetycznie. W dobrze ocieplonym domu 117m2 pompa zżera mi przez cały rok niecałe 3000kWh co daje zapotrzebowanie rocznie ok 8000kWh na CO i CWU. Fakt, zimą mamy 24 w domu stopnie, ale żeby zużyć połowę tego to musiałbym żyć w temperaturze 17-18 stopni i myć się w zimnej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Ja na dom 106m2 zużywam rocznie około 730-750 m3 gazu z czego około 350 to CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2022 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) W dobrze ocieplonym domu 117m2 pompa zżera mi przez cały rok niecałe 3000kWh co daje zapotrzebowanie rocznie ok 8000kWh na CO i CWU. Fakt, zimą mamy 24 w domu stopnie, ale żeby zużyć połowę tego to musiałbym żyć w temperaturze 17-18 stopni i myć się w zimnej wodzie. To nie jest w takim razie dobrze ocieplony dom. 8000 kWh/r / 117 m2 = 68,38kWh/m2/r. Jak uwzględnimy straty w przesyle to nie zmieści się w limicie EP. A w temacie zużycia prądu przez PC tu jest składzik informacji. Ja na dom 106m2 zużywam rocznie około 730-750 m3 gazu z czego około 350 to CWU Licząc po 11,7kWh/m3 wychodzi EP=105 kWh/m2. To nawet WT 2017 nie spełnia o aktualnym nie wspominając. Edytowane 8 Lipca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 08.07.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Nie jest taniej. Przede wszystkim dlatego, że większość gazu grzeje powietrze w kuchni. Zdziwiłbyś się (jak jeszcze nie miałeś okazji) o ile szybciej indukcja o teoretycznie mniejsze mocy zagotowuje czajnik wody. A ogrzanie powietrza to też większe zużycie prądu przez limę. Ale na indukcji rosół z garku wychodzi!!1 O, wróżka Akurat teraz cena gazu na giełdzie osiągnąła poziom z 2011r z silnym trendem spadkowym. [ATTACH=CONFIG]459945[/ATTACH] Nie ma opisu ale domyślam się że to wykres ceny gazu w US (notabene największy producent na świecie), gdzie pożar gazoportu we Freeport spowodował czasową blokadę eksportu i spadek cen. W europie wygląda to troszku inaczej (ceny LNG w Rotterdamie): A w temacie zużycia prądu przez PC tu jest składzik informacji. Zepsuty link. Edytowane 8 Lipca 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.07.2022 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Zepsuty link. Sorki, poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.07.2022 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 To nie jest w takim razie dobrze ocieplony dom. 8000 kWh/r / 117 m2 = 68,38kWh/m2/r. Jak uwzględnimy straty w przesyle to nie zmieści się w limicie EP. Ocieplenie jest w stopce, co jeszcze mam dołożyć, żeby był dobrze ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 08.07.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Może termowizja i blow door test pokażą gdzie idzie to 8 kilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 08.07.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 Ocieplenie jest w stopce, co jeszcze mam dołożyć, żeby był dobrze ocieplony? Najpierw obniż temperaturę w domu do obliczeniowej, bo 24stC to tylko w łazienkach Później siedź i marznij, ale za to będziesz zgodny z teoriami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 08.07.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) Prąd niedługo w górę w całej PL. Jak mi się w zimie czasem nagrzeje na 24C to otwieram okno bo ciężko wytrzymać, no chyba że w samych gatkach jak w bloku. Edytowane 8 Lipca 2022 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2022 (edytowane) T Licząc po 11,7kWh/m3 wychodzi EP=105 kWh/m2. To nawet WT 2017 nie spełnia o aktualnym nie wspominając. No, ale jaki masz problem ? Ja budowałem w 2012 roku. Poza tym - możesz podać tok obliczeń jaki zastosowałeś, że otrzymałeś wynik 105 kWh/m2 ? (Pomijając to, że wsp. konw. wynosi u mnie 11.33 kWh/m3) Bardzo mnie to ciekawi Poza tym jaki ma sens ten wskaźnik, jeśli obejmuje przygotowanie CWU ? Ja zużywam, około 25-30m3 miesięcznie, a ktoś 12-15 (niektórzy maja tu takie zużycie) i to oznacza, tamten DOM cos spełnia, a mój nie ? Edytowane 8 Lipca 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.07.2022 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2022 (edytowane) Prąd niedługo w górę w całej PL. Przez rok cena realna spadła o ponad 15% a podnieść chcą tylko o 6%? Czyli realna cena dalej będzie spadała. Ocieplenie jest w stopce, co jeszcze mam dołożyć, żeby był dobrze ocieplony? Nie wiem. Może masz CWU na chudziaku i grzejesz grunt? Może mostki? Może nieszczelności? No, ale jaki masz problem ? Ja budowałem w 2012 roku. Poza tym - możesz podać tok obliczeń jaki zastosowałeś, że otrzymałeś wynik 105 kWh/m2 ? (Pomijając to, że wsp. konw. wynosi u mnie 11.33 kWh/m3) Problemu nie mam. Tylko co wrzucasz swoje dane do dyskusji o nowych domach? (750m3 x 11,33kWh/m3 x 1,1 / 0,87 / 0,85)/106m2 = 119,25kWh/m2/r Rzeczywiście się pomyliłem. Na styk spełnia WT 2014. Wytłuszczone mnożniki z Rozporządzenia w sprawie metodologii wyznaczania charakterystyki energetycznej budynku lub części budynku. Edytowane 9 Lipca 2022 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts