samsu 12.07.2022 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Parsknąłem na monitor Kiedyś domy trzeba było wygrzewać, żeby nie zgniły. Powietrze wewnątrz miało nawet 30 stopni, a ściany przy podłodze ledwo powyżej punktu rosy. Wentylację zapewniały wszelkie nieszczelności i wieczorne "wietrzenie". Nad grzejnikami na ścianach widać było spalony kurz, czyli odchody roztoczy poddane pirolizie. Wilgotność względna była tak niska, że aż oczy piekły. Tak tak, te domy były zdrowe, sure Mam dom wybudowany z magicznych silikatów i sobie chwalę Pożiwiom, obaczim. O Zamku Królewskim w WARSZAWIE prawisz czy może o Wawelu w „krakowie” a może o dworkach szlacheckich tudzież pałacach magnatów. Rad jestem, że wnioski wyciągnąłeś – jak mniemam - z doświadczeń rodzinnych i osobistych jak i cieszy mnie to, że do ocieplenia nie użyłeś tzw. leszu lub będąc bardziej zamożnym – trocin z wapnem, tudzież nie posłużyłeś się tzw. pustką powietrzną. Z jednej strony geniusz swój próbujesz prezentować a z drugiej strony z ciemnotą swoją się obnosisz – co z tobą jest – też świadomości tego nie masz, że zainfekowany jesteś. Jak się może porównywać do Thomy - jak swój bunkier porównywać możesz z tym do czego nawiązałeś i do tego o czym w tym gadają – co do choroby ciężkiej masz przeciw temu co cytujesz i o czym tu np. gadają : Odcinek 1. "Alarm dla domów z drewna" Jak strasznie zniewolony być musisz, że nie dasz się przekonać do tego, że drzewa z których jest drewno CO2 redukują i są wspaniałymi magazynami CO2, że to też jest między innymi wspaniały materiał budowlany oraz dzięki nim zasadniczo nic nie zostaje wyciągane z pod ziemi - co przez matkę naturę zostało tam uwięzione dzięki czemu na ziemi mogło powstać i rozwijać się życie. Pożiwiom, obaczim. Dlaczego was z ONZ-tu nie wywalili - dlaczego was tylko zawiesili? Rosja zawieszona w Radzie Praw Człowieka ONZ. Przeciw były m.in. Chiny, Białoruś, Korea Północna, Iran i Kuba. https://www.rp.pl/dyplomacja/art36034631-rosja-zawieszona-w-radzie-praw-czlowieka-onz-chiny-byly-przeciw a co z "białorusią" - no i do tego gdzie ten ONZ jest ze swymi zobowiązaniami i możliwościami w statucie zawartymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Skoro mowa o infekcji przedstaw wiarygodne wyniki badan na obecnosc grzybów i innych biologicznych sladów w domach ocieplonych styropianem ze sprawną wentylacją mechaniczną z rekuperacją z odpowiednimi filtrami i wymienianymi w odpowiednim czasie. Porzuc ten pretensjonalny ton bo tej dziedzinie nie masz nic do powiedzenia. Do lekarza wybierz sie Ty bo naprawdę to nie zaszkodzi a jedynie moze Tobie pomóc. Kto tak tak twierdzi? COP=8 owszem moze taki byc chwilowo, ale w PC nawazniejszy jest SCOP, niby podobnie a jaka wielka roznica. Tylko tyle ze trzeba sie orientowac w temacie znim sie cokolwiek napisze a przy okazji chce sie wysłac kogos do lekarza.Czytaj : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378193-Mia%C5%82o-by%C4%87-tak-pi%C4%99knie-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-skrzynka-przed-ka%C5%BCdym-domem-quot-GAZ-quot&p=8142146&viewfull=1#post8142146 – Pokażesz gdzie tu o SCOP prawicie – bo jakoś nie kojarzę i na siłę szukać tego nie będę a jeśli o zejście z COP 8 na COP 5 chodzi, to co nie pamiętasz już tej zadymy z „arturos/ogóros/sznuros” który Cię zwyzywał za to, żeś na zlecenie klienta kocioł na groch mu dobierał. Dużo was czytam a do tego też dużo się za tym rozglądam i stąd ma wiedza – to jak z tym rocznym zapotrzebowaniem na tą CWU w kW/h będzie – dasz radę chłopakom to podrzucić – czy dalej w tym temacie taką postawę trzymać będziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) Czytaj : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378193-Mia%C5%82o-by%C4%87-tak-pi%C4%99knie-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-skrzynka-przed-ka%C5%BCdym-domem-quot-GAZ-quot&p=8142146&viewfull=1#post8142146 – Pokażesz gdzie tu o SCOP prawicie – bo jakoś nie kojarzę i na siłę szukać tego nie będę a jeśli o zejście z COP 8 na COP 5 chodzi, to co nie pamiętasz już tej zadymy z „arturos/ogóros/sznuros” który Cię zwyzywał za to, żeś na zlecenie klienta kocioł na groch mu dobierał. Dużo was czytam a do tego też dużo się za tym rozglądam i stąd ma wiedza – to jak z tym rocznym zapotrzebowaniem na tą CWU w kW/h będzie – dasz radę chłopakom to podrzucić – czy dalej w tym temacie taką postawę trzymać będziesz. Od kiedy to wiedza forumowa jest obowiązująca, od kiedy forumowicze są decyzyjni w zakresie parametrów, norm i osiągów PC. Co do Arturo, to jestes kolejnym forumowym pieniaczem bo inaczej tego nazwac nie mozna. Wytłumacz dlaczego wykonywanie obliczen ozc jest dla niektórych tak nikczemną czynnością. Czy ja mam sie wstydzic ze jestem audytorem? Inwestorzy zamawiają te obliczenia w róznych celach, nic mi do tego. Staram sie je wykonywac zgodnie z metodyką, rozporzadzeniami i obowiazujacymi przepisami. Czy jest taki srodowiskowy ostracyzm wobec tych audytorów których obliczenia ktos kiedys wykorzystał do doboru mocy kotła na ekogroszek? Czy to jest zle ze ktos chciał dobrac moc na podstawie dokladnych obliczen, a nie jakiegos kalkulatora. Dla Ciebie jest to chyba zle bo o tym wspominasz. Nie dziwne to bo wpisujesz sie w narracje ze ozc to samo zło. I kto mówi o lekarzu? Jezeli chodzi o zuzycie energii na cwu to przyjmuje sie srednio ok 1000 kWh/osob*rok. Jest to wartosc srednia nie uwzgledniajaca wieku, płci, preferencji higienicznych, rodzaju instalacji, sposobu sterowania cyrkulacji cwu. Edytowane 12 Lipca 2022 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Jezeli chodzi o zuzycie energii na cwu to przyjmuje sie srednio ok 1000 kWh/osob*rok. Jest to wartosc srednia nie uwzgledniajaca wieku, płci, preferencji higienicznych, rodzaju instalacji, sposobu sterowania cyrkulacji cwu.Uderz w stół a nożyce jakie pierwsze się odezwą – moja propozycja jest taka : zacznij spokojnie czytać od tego : #67 do #83 – po przeczytaniu zastanów się nad tym co przeczytałeś i wnioski wyciągnij z tego, bo ja nie zamierzam Ci udowadniać, że to nie ja na Ciebie napadłem tylko, że to Ty napadłeś na mnie. Ale nie o tym chciałem - dzięki za parametry dzięki którym chłopacy w końcu będą mogli zakończyć swe zmagania o to czy PC czy może jednak kocioł na gaz jak już ktoś ma dom z kominem. Mam nadzieją przy tem, że nie są aż tak bardzo zainfekowani by nie dali sobie rady z przeliczeniem tego na miesiące czy dni w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Uderz w stół a nożyce jakie pierwsze się odezwą – moja propozycja jest taka : zacznij spokojnie czytać od tego : #67 do #83 – po przeczytaniu zastanów się nad tym co przeczytałeś i wnioski wyciągnij z tego, bo ja nie zamierzam Ci udowadniać, że to nie ja na Ciebie napadłem tylko, że to Ty napadłeś na mnie. Ale nie o tym chciałem - dzięki za parametry dzięki którym chłopacy w końcu będą mogli zakończyć swe zmagania o to czy PC czy może jednak kocioł na gaz jak już ktoś ma dom z kominem. Mam nadzieją przy tem, że nie są aż tak bardzo zainfekowani by nie dali sobie rady z przeliczeniem tego na miesiące czy dni w roku. A szkoda, udowodnij ze styropian jest be z domach z prawidłowo działającą wentylacją mechaniczną z rekuperacją, odwodnij ze w takich domach az roi sie od grzybów i pleśni. To nie wina styropianu, a brak prawidłowej wentylacji, tylko tyle i az tyle. Zrozumienie związku przyczynowo skutkowego w tej materii nie wszystkim widac dane. Czy ja napadłem? o ile tak sie teraz nazywa prostowanie głupot i bzdur to tak, napadłem i dalej będę napadał i dalej zamierzam byc tymi nożycami. Palnąłeś w #75 poście babola o oddychaniu domów??? i wykręcasz kota ogonem. Nie mam zamiaru czytac wczesniejsze posty, odniosłem sie do postu 75 a własciwie jego fragmentu, nie interesuje mnie pozostała dyskusja, co chciałem napisac napisałem. W odpowiedzi zostałem odesłany do lekarza, oraz mam sie tłumaczyc dlaczego ozc dla doboru mocy kotła na ekogroszek jest złe tak nawiasem mówiac to było to ok 7-8 lat temu. Nie ma to jak argumenty z czapy. Co do infekcji to obawiam sie, a nawet jestem pewien ze jednak dopadła ona Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) O matko - jak stara nakręcana i do tego nieserwisowana kataryna nadajesz – dużo tego nie ma - czytać nie chcesz – dowodów się domagasz – azbest kiedyś zgodnie z badaniami był wspaniałym materiałem budowlanym. Pierdzielisz coś o tej wentylacji mechanicznej tylko, że jakoś nigdzie jej nie widzę na nowych osiedlach wielorodzinnych – ani czerpni powietrza nie widać – ani wyrzutni – ani central. Nawet po tych nowych solówkach czy bliźniakach też tego nie widać patrząc po odległości okna do dachu i teraz skąd to o czym prawisz w starych ocieplonych domach gdzie mieszkanie ma 2.20m czy 2,30m wysokości a na tym poddasze. O blokach z wielkiej płyty też zapominać nie możemy no i jak już, to też itp. itd. Wywalasz mi jakieś zarzuty których nigdy i nigdzie nie podnosiłem a wręcz przeciwnie zawsze i wszędzie wskazywałem na to by choć z tak prostego kalkulatora OZC korzystać w celu wyrobienia poglądu sobie na sprawę jakiegoś. #75 powiadasz – proszę :Kiedyś się domy budowało tak by oddychały – żeby dzięki temu były suche i zdrowe oraz by żyło w nich się szczęśliwie i dobrze – teraz styro na oślep się wali i co po niektórych widać, że rodniki grzybów mózgi im zaatakowały – będąc nie świadomymi tego różne rzeczy wymyślają i opowiadają – to po prostu bez opamiętania coś piepszą by komuś coś na siłę wcisnąć. Zestawienie ze sobą dwóch rzeczy i wyciągnięcie wniosków z tego – sprawia im problem a zestawienie trzech z wyciągnięcie wniosków, to już dramat. KSIĘŻYCOWE DREWNO - UKRYTA WIEDZA O DRZEWACH I DREWNIE NA NOWO ODKRYTA - – 17:45. Księżycowe drewno - domy od Thomy – https://www.youtube.com/watch?v=y7rB0P84eT4. Jaki jest wpływ grzybów i pleśni na życie w naszych domach? https://www.aquapol.pl/blog/wplyw-grzybow-i-plesni-na-zycie-w-naszych-domach/ Jak każda żyjąca materia tak i grzyby na ścianie pozostawia po sobie produkty. W tym przypadku są to mikrotoksyny i betaglikany. Niektóre z nich są rakotwórcze i powodują nieodwracalne skutki w Naszych organizmach. Szacuje się, że u do 50% ludzi, którzy posiadają stwierdzona alergię są również uczuleni na alergeny pochodzące od grzybów. Badania prowadzone prze z wiele ośrodków naukowych stwierdzają, że w środowisku, gdzie mamy do czynienia z występującymi grzybami na ścianie i pleśniami na ścianie układ immunologiczny noworodków nie rozwija się prawidłowo a to z kolei wpływa negatywnie zdrowy rozwój dziecka. Przykładowe grzyby i ich wpływ na zdrowie - https://www.hydrotakt.pl/przykladowe-grzyby-i-ich-wplyw-na-zdrowie/ Polska 2035 - ENERGETYCZNY ARMAGEDON - 11 lip 2022 „Bardzo kontrowersyjną decyzje podjął Parlament Europejski, który zadecydował o zakazie rejestracji oraz sprzedaży w salonach osobowych samochodów spalinowych oraz lekkich dostawczych do 3,5 tony od 2035 roku.” Nie chcesz czytać mojego czytaj swoje proszę : Tym były zdrowsze im bardziej ruszało zasłonami przy oknie, a jak tak zawiało dymem (własnym i sąsiadów) i zimnym powietrzem, to bylo tak zdrowo jak nigdy i nigdzie indziej. Faktycznie te rodniki grzybów mozg Tobie zaatakowały ze takie głupoty wypisujesz.Skoro mowa o infekcji przedstaw wiarygodne wyniki badan na obecnosc grzybów i innych biologicznych sladów w domach ocieplonych styropianem ze sprawną wentylacją mechaniczną z rekuperacją z odpowiednimi filtrami i wymienianymi w odpowiednim czasie. Porzuc ten pretensjonalny ton bo tej dziedzinie nie masz nic do powiedzenia. Do lekarza wybierz sie Ty bo naprawdę to nie zaszkodzi a jedynie moze Tobie pomóc.Kto tak tak twierdzi? COP=8 owszem moze taki byc chwilowo, ale w PC nawazniejszy jest SCOP, niby podobnie a jaka wielka roznica. Tylko tyle ze trzeba sie orientowac w temacie znim sie cokolwiek napisze a przy okazji chce sie wysłac kogos do lekarza.Od kiedy to wiedza forumowa jest obowiązująca, od kiedy forumowicze są decyzyjni w zakresie parametrów, norm i osiągów PC. Co do Arturo, to jestes kolejnym forumowym pieniaczem bo inaczej tego nazwac nie mozna. Wytłumacz dlaczego wykonywanie obliczen ozc jest dla niektórych tak nikczemną czynnością. Czy ja mam sie wstydzic ze jestem audytorem? Inwestorzy zamawiają te obliczenia w róznych celach, nic mi do tego. Staram sie je wykonywac zgodnie z metodyką, rozporzadzeniami i obowiazujacymi przepisami. Czy jest taki srodowiskowy ostracyzm wobec tych audytorów których obliczenia ktos kiedys wykorzystał do doboru mocy kotła na ekogroszek? Czy to jest zle ze ktos chciał dobrac moc na podstawie dokladnych obliczen, a nie jakiegos kalkulatora. Dla Ciebie jest to chyba zle bo o tym wspominasz. Nie dziwne to bo wpisujesz sie w narracje ze ozc to samo zło. I kto mówi o lekarzu? Jezeli chodzi o zuzycie energii na cwu to przyjmuje sie srednio ok 1000 kWh/osob*rok. Jest to wartosc srednia nie uwzgledniajaca wieku, płci, preferencji higienicznych, rodzaju instalacji, sposobu sterowania cyrkulacji cwu.A szkoda, udowodnij ze styropian jest be z domach z prawidłowo działającą wentylacją mechaniczną z rekuperacją, odwodnij ze w takich domach az roi sie od grzybów i pleśni. To nie wina styropianu, a brak prawidłowej wentylacji, tylko tyle i az tyle. Zrozumienie związku przyczynowo skutkowego w tej materii nie wszystkim widac dane. Czy ja napadłem? o ile tak sie teraz nazywa prostowanie głupot i bzdur to tak, napadłem i dalej będę napadał i dalej zamierzam byc tymi nożycami. Palnąłeś w #75 poście babola o oddychaniu domów??? i wykręcasz kota ogonem. Nie mam zamiaru czytac wczesniejsze posty, odniosłem sie do postu 75 a własciwie jego fragmentu, nie interesuje mnie pozostała dyskusja, co chciałem napisac napisałem. W odpowiedzi zostałem odesłany do lekarza, oraz mam sie tłumaczyc dlaczego ozc dla doboru mocy kotła na ekogroszek jest złe tak nawiasem mówiac to było to ok 7-8 lat temu. Nie ma to jak argumenty z czapy. Co do infekcji to obawiam sie, a nawet jestem pewien ze jednak dopadła ona Ciebie. Że bo niby dyskutować chcesz – tylko o czym, bo jak na razie wypłakujesz się ciągle na to co Cię na FM-ie spotkało i do tego narzekasz na poziom FM-u niski – no jak może być inaczej skoro o PC dyskutujesz z ciemniakami i to oni Cię rozumu uczą a nie Ty ich. Skoro lekarza się czepiłeś i przez cały czas zasadniczo udowadniasz mi, że Ci już na lekarz za późno – no cóż Ci poradzić mogę – ale choć nie – jest ksiądz jeszcze – o i to tak – tak właśnie Ci radzę byś z posługi duszpasterskiej skorzystał wszak jeszcze młody jesteś i Ciebie też mi szkoda. Nowe ze starym trzeba łączyć a nie odwrotnie – ot i filozofia moja cała. Ps. Chcesz faktycznie o tym pogadać, to określ ramy rozmowy i przestań się mazać. Jak wilgoci nie ma, to jakim sposobem grzyby rozwijać się mogą. Gdzie to o tym tak pierdzielą w tym co zarzuciłem - pokażesz? Edytowane 23 Lipca 2022 przez samsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 .... Że bo niby dyskutować chcesz – tylko o czym, bo jak na razie wypłakujesz się ciągle na to co Cię na FM-ie spotkało i do tego narzekasz na poziom FM-u niski – no jak może być inaczej skoro o PC dyskutujesz z ciemniakami i to oni Cię rozumu uczą a nie Ty ich. ... Ten dalej swoje, po co są tacy na fm?, niby kto mnie uczy rozumu? Szkoda dalszej dyskusji, jezeli ktos tak bardzo jest przekonany o swojej nieomylnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Ten dalej swoje, po co są tacy na fm?, niby kto mnie uczy rozumu? Szkoda dalszej dyskusji, jezeli ktos tak bardzo jest przekonany o swojej nieomylnosci. Też się zastanawiam nad tym - skoro jak po tym widać tylko brać chcesz - to jak na forum można co z Ciebie wyorać tak by było dobrodziejstwem wspólnym. Chcesz faktycznie o tym pogadać, to określ ramy rozmowy i przestań się mazać. Jak wilgoci nie ma, to jakim sposobem grzyby rozwijać się mogą. Gdzie to o tym tak pierdzielą w tym co zarzuciłem - pokażesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Też się zastanawiam nad tym - skoro jak po tym widać tylko brać chcesz - to jak na forum można co z Ciebie wyorać tak by było dobrodziejstwem wspólnym. Jak zwykle kota ogonem, co chcę brac? Od Ciebie? Te steki bzdur, ktore tu wypisujesz??Chociaz za grosz samokrytyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Jak zwykle kota ogonem, co chcę brac? Od Ciebie? Te steki bzdur, ktore tu wypisujesz??Chociaz za grosz samokrytyki.No widzisz – może myślałeś sobie, że tylko Ty możesz być taki jak w Twoich pokazałem ale by Cię z błędu wyprowadzić – chciałem nie chciałem – chcą Cię z błędu wyprowadzić pokazać Ci musiałem, że i ja ugryznąć mogę i potrafię.Chcesz faktycznie o tym pogadać, to określ ramy rozmowy i przestań się mazać. Jak wilgoci nie ma, to jakim sposobem grzyby rozwijać się mogą. Gdzie to o tym tak pierdzielą w tym co zarzuciłem - pokażesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 12.07.2022 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Jak zwykle kota ogonem, co chcę brac? Od Ciebie? Te steki bzdur, ktore tu wypisujesz??Chociaz za grosz samokrytyki. Po co Ty wogóle z nim rozmawiasz? Jemu trzeba współczuć, ale jednocześnie ignorować. Swoją drogą moderacja mogłaby coś z nim zrobić... Przecież to czytają postronni ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 No widzisz – może myślałeś sobie, że tylko Ty możesz być taki jak w Twoich pokazałem ale by Cię z błędu wyprowadzić – chciałem nie chciałem – chcą Cię z błędu wyprowadzić pokazać Ci musiałem, że i ja ugryznąć mogę i potrafię. Dawno kiedys tu na forum był niejaki T.B. (Tomasz Brzeczkowski) fantasta, ktory swoje teorie uzasadniał swoimi cytatami. Nie idz tą drogą, ona naprawde nie prowadzi do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.07.2022 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Po co Ty wogóle z nim rozmawiasz? Jemu trzeba współczuć, ale jednocześnie ignorować. Swoją drogą moderacja mogłaby coś z nim zrobić... Przecież to czytają postronni ludzie... Racja, ale potem krzyk ze moderator, ze wolnosc wypowiedzi, ze cenzura, ze ban, ze itp........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 12.07.2022 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Swoją drogą moderacja mogłaby coś z nim zrobić... Przecież to czytają postronni ludzie...No i właśnie o to chodzi – tylko o to i o nic więcej – ci ludzie co tu zaglądają potrzebują rady i pomocy – wsparcia jakiego w rozwiązaniu problemu swego – a od ciebie czego mogą się dowiedzieć – co im serwujesz w maniakalnym uporze – PC i koniec – do tego podłogówka rzecz nieodzowna i konieczna i tak wszędzie - może tyłek ruszysz i na Śląsk się udasz do tych ludzi co pod kopalniami warują by choć trochę węgla kupić - bądź im tam kagankiem wiedzy i mądrości - wyprowadź do światła tych wszystkich ociemniałych a później pokazuj i się ciskaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 13.07.2022 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 No i właśnie o to chodzi – tylko o to i o nic więcej – ci ludzie co tu zaglądają potrzebują rady i pomocy – e - może tyłek ruszysz i na Śląsk się udasz do tych ludzi co pod kopalniami warują by choć trochę węgla kupić - bądź im tam kagankiem wiedzy i mądrości - wyprowadź do światła tych wszystkich ociemniałych a później pokazuj i się ciskaj. I to właśnie sens pisania kolegi Samsu - warto pod tym kątem popatrzeć i przemyśleć swoje wypowiedzi jak się ma już napisane ten tysiąc postów z mądrościami zamiast uderzać w innych warto innym pomagać.Przynajmniej próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.07.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 I to właśnie sens pisania kolegi Samsu - warto pod tym kątem popatrzeć i przemyśleć swoje wypowiedzi jak się ma już napisane ten tysiąc postów z mądrościami zamiast uderzać w innych warto innym pomagać.Przynajmniej próbować.Dzięki a przy okazji może wyrazisz swoje zdanie na temat zawartego w #75, bo ja dalej tak uważam i nie zamierzam zdania na ten temat zmieniać, że domy z drewna są lepsze i zdrowsze od murowanych a walenie sytropianu bez opamiętania z pominięciem przy tym spraw związanych z wentylacją, to paranoja jest jakaś. Już spotkałem się z takimi przypadkami, że po ociepleniu domu w niektórych miejscach na ścianach pleśń się pojawiła ku zdziwieniu domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.07.2022 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Dzięki a przy okazji może wyrazisz swoje zdanie na temat zawartego w #75, bo ja dalej tak uważam i nie zamierzam zdania na ten temat zmieniać, że domy z drewna są lepsze i zdrowsze od murowanych a walenie sytropianu bez opamiętania z pominięciem przy tym spraw związanych z wentylacją, to paranoja jest jakaś. Już spotkałem się z takimi przypadkami, że po ociepleniu domu w niektórych miejscach na ścianach pleśń się pojawiła ku zdziwieniu domowników. Pleśn sie pojawi i w domach drewnianych jezeli pominiemy jak to ująles sprawy z wentylacją. Wentylacja i to mechaniczna z rekuperacją przy szczelnych domach a takie powinny byc niezaleznie czy są z drewna czy murowane to konieczność. Styropian nie ma nic do tego, jeszcze raz powtórze zle okreslasz przczyne powstawania plesni i grzybów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.07.2022 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Pleśn sie pojawi i w domach drewnianych jezeli pominiemy jak to ująles sprawy z wentylacją. Wentylacja i to mechaniczna z rekuperacją przy szczelnych domach a takie powinny byc niezaleznie czy są z drewna czy murowane to konieczność. Styropian nie ma nic do tego, jeszcze raz powtórze zle okreslasz przczyne powstawania plesni i grzybówA ten znowu swoje. Podasz w którym, to miejscu źle określiłem przyczynę powstawania pleśni i grzybów. ...Jak wilgoci nie ma, to jakim sposobem grzyby rozwijać się mogą. Gdzie to o tym tak pierdzielą w tym co zarzuciłem - pokażesz?... No ale dobrze – spróbujesz to jakoś wytłumaczyć jak z tym było, że przed ociepleniem pleśni w domu nie było – tylko zaś nie wciskaj kitu tego : Tym były zdrowsze im bardziej ruszało zasłonami przy oknie, a jak tak zawiało dymem (własnym i sąsiadów) i zimnym powietrzem, to bylo tak zdrowo jak nigdy i nigdzie indziej. O konieczności piszesz – podasz co na to mówi prawo budowlane, bo mi się nie wydaje by do kuchni, łazienek, kotłowni, garaży w budynku dołożone zostały np. sypialnie, salony i temu podobne. Tak namiętnie o tej wentylacji mechanicznej prawisz a co na to prawo budowlane – jest wymóg na to jakiś czy to tylko dobra wola inwestora pod warunkiem, że są możliwości techniczne ku temu. Co jeśli ktoś ma wentylację naturalną i pokoje sobie wietrzy lub do tego ma lekutko rozszczelnione okno. Pleśń w domach drewnianych – rozwiniesz to jakoś – podasz jakiś przykład wiarygodny. Wyrazisz swoje zdanie na temat które domy są lepsze z drewna czy murowane i czy domy z drewna też ocieplać trzeba styropianem. Chcesz mnie drylować – daj coś od siebie w zamian a stanie się to dobrodziejstwem wspólnym. Do ocieplania jest jeszcze wełna – wyrazisz swoją opinię co lepsze wełna czy styropian. Okna – czy te obecne dwu-szybowe są zdecydowanie lepsze od tych skrzynkowych co były tzw. dubeltowe gdzie zewnętrzna szyba od wewnętrznej oddalona była na jakieś 15 cm. Teraz jeśli ktoś ma te nowe dwu-szybowe a dom ociepla to co z uwagi na współczynniki ma te dwu-szybowe wywalić i trzy-szybowe założyć czy może na zasadzie skrzynkowych - jak jeszcze jedną parę w odległości 15 cm dołoży to będzie dobrze lub względnie czy to gra nie warta świeczki. Co z tym PC i instalacją grzejnikową – jeśli grzejniki są pod PC dobrane - to co – trzeba je z instalacją wywalić, bo mus do tego, że podłogówka być musi i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.07.2022 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 A ten znowu swoje. Podasz w którym, to miejscu źle określiłem przyczynę powstawania pleśni i grzybów. ...Jak wilgoci nie ma, to jakim sposobem grzyby rozwijać się mogą. Gdzie to o tym tak pierdzielą w tym co zarzuciłem - pokażesz?... No ale dobrze – spróbujesz to jakoś wytłumaczyć jak z tym było, że przed ociepleniem pleśni w domu nie było – tylko zaś nie wciskaj kitu tego : Tym były zdrowsze im bardziej ruszało zasłonami przy oknie, a jak tak zawiało dymem (własnym i sąsiadów) i zimnym powietrzem, to bylo tak zdrowo jak nigdy i nigdzie indziej. O konieczności piszesz – podasz co na to mówi prawo budowlane, bo mi się nie wydaje by do kuchni, łazienek, kotłowni, garaży w budynku dołożone zostały np. sypialnie, salony i temu podobne. Tak namiętnie o tej wentylacji mechanicznej prawisz a co na to prawo budowlane – jest wymóg na to jakiś czy to tylko dobra wola inwestora pod warunkiem, że są możliwości techniczne ku temu. Co jeśli ktoś ma wentylację naturalną i pokoje sobie wietrzy lub do tego ma lekutko rozszczelnione okno. Pleśń w domach drewnianych – rozwiniesz to jakoś – podasz jakiś przykład wiarygodny. Wyrazisz swoje zdanie na temat które domy są lepsze z drewna czy murowane i czy domy z drewna też ocieplać trzeba styropianem. Chcesz mnie drylować – daj coś od siebie w zamian a stanie się to dobrodziejstwem wspólnym. Do ocieplania jest jeszcze wełna – wyrazisz swoją opinię co lepsze wełna czy styropian. Okna – czy te obecne dwu-szybowe są zdecydowanie lepsze od tych skrzynkowych co były tzw. dubeltowe gdzie zewnętrzna szyba od wewnętrznej oddalona była na jakieś 15 cm. Teraz jeśli ktoś ma te nowe dwu-szybowe a dom ociepla to co z uwagi na współczynniki ma te dwu-szybowe wywalić i trzy-szybowe założyć czy może na zasadzie skrzynkowych - jak jeszcze jedną parę w odległości 15 cm dołoży to będzie dobrze lub względnie czy to gra nie warta świeczki. Co z tym PC i instalacją grzejnikową – jeśli grzejniki są pod PC dobrane - to co – trzeba je z instalacją wywalić, bo mus do tego, że podłogówka być musi i koniec. Jeszcze raz i tak do znudzenia, nie styropian jest tu winien a brak odpowiedniej wentylacji. Ocieplenie to nie tylko zmiana izolacyjnosci przegród a tez uszczelnienie budynku. Skoro uszczelnienie, a jest ono konieczne by spadły straty na wentylacji (straty na infiltracji) to jest konieczne aby aby zapewnic prawidłowo działającą wentylację. Wentylacja naturalna inaczej zwana grawitacyjną ma swoje minusy bo w zimie działa az za bardzo, w lecie słabo albo w ogole. Jezeli chodzi o prawo budowlane a dokladniej o WT to moim zdaniem popełniono bład i to duzy błąd ze nie nakazano w nowych budynkach montazu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją a jednoczesnie pozwolono na patologię w postaci oszukanczego Ep w charakterystyce energetycznej. Dzieki tej oszukaczej praktyce nowe budynki a własciwie ich projekty uzyskały PNB bez rekuperacji. Na szczescie program Moje ciepło troche ukróci te naganne praktyki bo wymagane Ep=63 kWh/m2*a w tym roku i 56 kWh/m2*a bez rekuperacji i PV jest niemozliwe do siągniecia bez rekuperacji. Które domy sa lepsze, to dyskusja akademicka, i jedne i drugie mają swoje minusy i plusy. Jezeli chodzi o ocieplanie są przypadki gdzie lepszy styropian, są przypadki gdzie lepsza wełna. W kazdym razie opowiesci o tzw. oddychaniu scian to mit, w zaleznosci od rodzaju materiału konstrukcyjnego przenikanie powietrza nie przekracza 1,5% , czyli tyle co nic. Mając nowe 2 szybowe, czy zmieniac je na 3 szybowe?, opłacalne to nie jest. Jezeli mamy instalację grzejnikową a chcemy miec PC to nie trzeba jej zmieniac, wystarczy policzyc (tu klania sie ozc którego nie jestes zwolennikiem) straty dla poszczegolnych pomieszczen i odpowiednio przewymiarowac grzejniki, zrobic roszady, cos dołozyc. Nie musi byc podłogówka, bedzie troche mniejszy SCOP ale dalej bedzie to opłacalne. Masz jeszcze jakies pytania? Cos tam wiesz, wiecej nie wiesz, wypowiadasz sie niczym znawca, a skromnosci i pokory jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 13.07.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Za odpowiedź – serdeczne dzięki. Jeszcze raz i tak do znudzenia, nie styropian jest tu winien a brak odpowiedniej wentylacji. Ocieplenie to nie tylko zmiana izolacyjnosci przegród a tez uszczelnienie budynku. Skoro uszczelnienie, a jest ono konieczne by spadły straty na wentylacji (straty na infiltracji) to jest konieczne aby aby zapewnic prawidłowo działającą wentylację. Wentylacja naturalna inaczej zwana grawitacyjną ma swoje minusy bo w zimie działa az za bardzo, w lecie słabo albo w ogole. Jezeli chodzi o prawo budowlane a dokladniej o WT to moim zdaniem popełniono bład i to duzy błąd ze nie nakazano w nowych budynkach montazu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperacją a jednoczesnie pozwolono na patologię w postaci oszukanczego Ep w charakterystyce energetycznej. Dzieki tej oszukaczej praktyce nowe budynki a własciwie ich projekty uzyskały PNB bez rekuperacji. Na szczescie program Moje ciepło troche ukróci te naganne praktyki bo wymagane Ep=63 kWh/m2*a w tym roku i 56 kWh/m2*a bez rekuperacji i PV jest niemozliwe do siągniecia bez rekuperacji. Które domy sa lepsze, to dyskusja akademicka, i jedne i drugie mają swoje minusy i plusy. Jezeli chodzi o ocieplanie są przypadki gdzie lepszy styropian, są przypadki gdzie lepsza wełna. W kazdym razie opowiesci o tzw. oddychaniu scian to mit, w zaleznosci od rodzaju materiału konstrukcyjnego przenikanie powietrza nie przekracza 1,5% , czyli tyle co nic. Mając nowe 2 szybowe, czy zmieniac je na 3 szybowe?, opłacalne to nie jest. Jezeli mamy instalację grzejnikową a chcemy miec PC to nie trzeba jej zmieniac, wystarczy policzyc (tu klania sie ozc którego nie jestes zwolennikiem) straty dla poszczegolnych pomieszczen i odpowiednio przewymiarowac grzejniki, zrobic roszady, cos dołozyc. Nie musi byc podłogówka, bedzie troche mniejszy SCOP ale dalej bedzie to opłacalne. Masz jeszcze jakies pytania? Cos tam wiesz, wiecej nie wiesz, wypowiadasz sie niczym znawca, a skromnosci i pokory jak na lekarstwo.No widzisz - w niezamierzony sposób coś jednak się udało – nie wiem jak inni ale ja walor zyskałem – niech który i jaki teraz mi się nawinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts