radonpos 27.06.2022 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 Jak ogarnąć tą pompę ciepła. Chętnie pozbyłbym się kotła na ekogroszek bo ciężkie czasy przyszły dla ‘miłośników węgla”. W ogóle się na tym nie znam? Od czego zacząć? Jaka wybrać? Do kogo się zwrócić z dotacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 27.06.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2022 (edytowane) Zacznij od tego tematu (link): Pompa Ciepła - powietrze woda - na grzejnikach - porady, uwagihttps://forum.muratordom.pl/showthread.php?367213-Pompa-Ciep%C5%82a-powietrze-woda-na-grzejnikach-porady-uwagi Dotację z Czystego Powietrza, albo załatwiasz samodzielnie, zakładając profil zaufany na gov.pl i wypełniając internetowy wniosek do wojewódzkiego oddziału Ochrony Środowiska.Albo idziesz do Ochrony Środowiska w lokalnym urzędzie (miejskim/gminnym) i tam wypełniasz formularze. Możliwe że nie wszystkie lokalne urzędy podjęły taką współpracę, trzeba popytać. Edytowane 28 Czerwca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milew36 04.07.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) Jak ogarnąć tą pompę ciepła. Chętnie pozbyłbym się kotła na ekogroszek bo ciężkie czasy przyszły dla ‘miłośników węgla”. W ogóle się na tym nie znam? Od czego zacząć? Jaka wybrać? Do kogo się zwrócić z dotacją? To łatwe przede wszystkim rozmawiać z firmami i zadawać trudne pytania. Ewentualnie skorzystać z doświadczeń innych. Zielona energia zawsze ma sens, szczególnie jak się patrzy na politykę unijna i wojnę w Ukrainie, na aktualny kryzys energetyczny i ocieplenie klimatu. Oto mój przykład. Domek 200 metrów w wyższej klasie energetyczności, 2-letni. Mam pompę powietrzną Viessmann i moduły monokrystaliczne – zależne od światła a nie tylko od słońca 10 kwp LG . Cały kompatybilny system instalowała mi firma - poszło bezproblemowo ale chwilkę to trwało. Wszystko działa na 30 letniej gwarancji. Mam od nich też 5 lat gwarancji na sam montaż i ubezpieczanie. To genialna zmiana bo wychowywałem się w domu z piecem na węgiel i jego obsługą też się zajmowałem. Człowiek teraz żyje bez zmartwień o ceny węgla, gazu, czy prądu. Odnawialna energia to wielka idea na którą powinna postawić cała Europa. Edytowane 4 Lipca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.07.2022 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 To łatwe przede wszystkim rozmawiać z firmami i zadawać trudne pytania. Ewentualnie skorzystać z doświadczeń innych. Zielona energia zawsze ma sens, szczególnie jak się patrzy na politykę unijna i wojnę w Ukrainie, na aktualny kryzys energetyczny i ocieplenie klimatu. Oto mój przykład. Domek 200 metrów w wyższej klasie energetyczności, 2-letni. Mam pompę powietrzną Viessmann i moduły monokrystaliczne – zależne od światła a nie tylko od słońca 10 kwp LG . Cały kompatybilny system instalowała mi firma Synergio - poszło bezproblemowo ale chwilkę to trwało. Wszystko działa na 30 letniej gwarancji. Mam od nich też 5 lat gwarancji na sam montaż i ubezpieczanie. To genialna zmiana bo wychowywałem się w domu z piecem na węgiel i jego obsługą też się zajmowałem. Człowiek teraz żyje bez zmartwień o ceny węgla, gazu, czy prądu. Odnawialna energia to wielka idea na którą powinna postawić cała Europa. To nie jest twój przykład spamerze Oto cześć dzisiejszego twojego postu, a własciwie spamu: "Ja natomiast bez kolejki, bez paniki, co prawda drożej niż zwykle kupiłem ekogroszek sztygar w sklepie internetowym. Jest go tam pod dostatkiem. Co prawda kupiłem, ale połowę potrzebnego na zimę bo ciągle mam nadzieję ze jednak w okolicach listopada potanieje. Sztygara mam sprawdzonego więc nic nie ryzykuje. Spalam go też mniej bo ma 2-3 dżule więcej iż najlepszy polski węgiel. Tyle w temacie" Tyle w temacie. Reszta dla moderatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Milew36 28.07.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Szanowny Rekordzisto, może niedokładnie opisałem temat, ale prawda jest taka, że sam mam pompę ciepła, a kupuję też węgiel dla rodziców po prostu - wiadomo elektroniczne zakupy są raczej nie do ogarnięcia dla 78-latków. Reasumując to tak jakbym miał dwa domy jednocześnie, w jednym spalam Sztygara a w drugim obsługuję pompę ciepła - taka rzeczywistość nic nie poradzę. Mam teraz eleganckie porównanie kosztów i automatyzacji stad służę poradą jak mogę. Posadzenie o spamowanie nawet mnie rozbawiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Mam pompę powietrzną Viessmann i moduły monokrystaliczne – zależne od światła a nie tylko od słońca 10 kwp LG . Cały kompatybilny system instalowała mi firma - poszło bezproblemowo ale chwilkę to trwało. Wszystko działa na 30 letniej gwarancji. Masz 30 lat gwarancji na PC PW? Nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts