masera 28.06.2022 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Komin murowany z cegły - po kilku sezonach palenia drewnem w za małej temperaturze przez zaprawę przelazła smoła w okolicy góry komina i wylazła na ścianach. W pomieszczeniu śmierdzi jak w wędzarni. Co z tym teraz zrobić w aspekcie wnętrza i "zewnętrza" komina? Rozbierać? Skuć ściany i zabezpieczyć jakimiś środkami a do komina wpuścić komin stalowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 28.06.2022 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Wpuścić wkład stalowy albo ceramiczny, ale wcześniej może trzeba będzie wyfrezować przewód kominowy.https://www.youtube.com/watch?v=s2U47hfmDro Popytaj w okolicy, czasem firmy montujące kominki oferują taką usługę. W środku to nie wiem co z tym zrobić. Szedł bym w kierunku zaimpregnowania komina i ponownego otynkowania, ale nie miałem takich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 28.06.2022 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Niestety, ale najlepiej komin rozebrać i postawić nowy. Przerabiałem to w starym domu tylko, że tam "tylko" śmierdziało, żadnych wykwitów nie było widać. Walczyłem z tym kilka lat w każde wakacje (całość tynku skuwana i robienie od nowa), ale nic nie pomagało. Stosowałem szkło wodne, żywice epoksydową, ale niestety zapach wracał. Robiłem różne modyfikacje warstwami: klej do płytek, żywice epoksydowe, szkło wodne, tynk CW w różnych konfiguracjach. Sama zabawa z tynkiem to co najmniej 2 tygodnie, bo wszystko musi przeschnąć... Wszystko to co czuć "siedzi" w cegle, zaprawie, a dodatkowo jest to raczej bardzo szkodliwe. Jak chcesz mieć spokój to rozebranie komina i postawienie od nowa z odpowiednim wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts