Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klimatyzacja - jedna jednostka na całe mieszkanie.

Recommended Posts

Dzień dobry.

Czy w mieszkaniu z poniższego planu, Waszym zdaniem, jedna jednostka wewnętrzna klimatyzacji wystarczy żeby ochłodzić dwa mniejsze pokoje? Czy jednostka da radę przedmuchać powietrze z salonu do tych dwóch pokoi?

Przejście między salonem a p.pokojem zostanie poszerzone do 100cm i równe ze ścianą, więc powietrze powinno mieć swobodny przepływ. Te dwa pokoje są od strony północno-wschodniej. Oczywiście rozumiem, że drzwi do pokoi muszą być otwarte.

Jednostka wewnętrzna będzie miała 5kw lub 6kw.

W rozważaniu chodzi o koszty instalacji. Jedna jednostka to 5000zł, multisplit na trzy pomieszczenia to 15000zł : )

M40-1 2.jpg

Klimatyzator jest na ścianie Południowo-zachodniej.

Moc dobrana z przelicznika 1m2=100W

Czyli ta ściana przy loggi powoduje, że słońca wpada niewiele i dopiero późnym popołudniem z tej strony? A do pozostałych pokoi niewiele i wcześnie rano?

Przelicznik jakiś bezsensowny. Ważne, ile ciepła wpada przez okna - czyli ich wielkość i zacienienie. I tu spokojnie powinna wystarczyć najsłabsza klima.

Jeśli chodzi o słońce tak jak piszesz. Dodatkowo jest to środkowa kondygnacja.

W sprawie przelicznika rozmawiałem z wykonawcami i utwierdizli mnie w przekonaniu że powinno to być właśnie ok 5kw. Tak żeby klimatyzator dał radę z wszystkimi trzema pokojami. Jednak właśnie nie jestem pewien czy da radę mimo mocy. Nie musi być super zimno, chodzi o komfort.

Niechcialbym inwestować tyle w multisplit, ale z drugiej strony jeśli jedna jednostka nie da rady, może warto?

Stąd te pytanie :)

W sprawie przelicznika rozmawiałem z wykonawcami i utwierdizli mnie w przekonaniu że powinno to być właśnie ok 5kw. Tak żeby klimatyzator dał radę z wszystkimi trzema pokojami.

Wykonawcy mają tym większą marżę i droższe urządzenie sprzedadzą. Skoro przeliczają na m2 podłogi to bardzo źle o nich świadczy. Co innego mieszkanie z typowymi oknami od północy czy w domku w lesie, a co innego z wielkimi przeszkleniami od południa. Nagrzewanie przez wentylację przy WG jest znikome, bo zwyczajnie w upały ona nie działa (zwłaszcza, jak wewnątrz jest zimniej, niż na zewnątrz). Przez przenikanie też niewiele wpada, bo różnica temperatur to ledwo kilka stopni. To, co klima musi z domu tak naprawdę wyrzucić to zyski słoneczne i bytowe. A te nie zależą od powierzchni podłogi.

Ponieważ w sypialniach masz małe zyski bytowe i słoneczne, to po południu komfort się poprawi (przy otwartych drzwiach oczywiście) znacząco. Nie tylko przez zbicie nieco temperatury - ale też przez osuszenie. Jakby się okazało, że rano słońce za bardzo przypieka w sypialniach, to ustaw klimę, żeby się odpalała nad ranem z niższą zadaną temperaturą (co w pustym salonie nikomu nie będzie przeszkadzało) albo i zostaw na noc.

Powtórzę - najsłabsza klima da radę. Policz jakieś 1000W na m2 oświetlonej słońcem bezpośrednio podłogi + kilkaset W na zyski bytowe (zależy, jak dużo popołudniami pieczecie, gotujecie itp.).

A mocniejsza będzie taktowała jak ją puścisz na dłużej - czyli będzie chodziła z niską sprawnością = będzie chłodziła drożej.

Multisplit wyjdzie drożej, niż dwie klimy na pewno a pewnie i trzy (zwłaszcza, jak chcesz ciągnąć rury przez całe mieszkanie - a przy osobnych wystawisz za okno).

Edytowane przez Kaizen

Dzień dobry.

Czy w mieszkaniu z poniższego planu, Waszym zdaniem, jedna jednostka wewnętrzna klimatyzacji wystarczy żeby ochłodzić dwa mniejsze pokoje? Czy jednostka da radę przedmuchać powietrze z salonu do tych dwóch pokoi?

Przejście między salonem a p.pokojem zostanie poszerzone do 100cm i równe ze ścianą, więc powietrze powinno mieć swobodny przepływ. Te dwa pokoje są od strony północno-wschodniej. Oczywiście rozumiem, że drzwi do pokoi muszą być otwarte.

Jednostka wewnętrzna będzie miała 5kw lub 6kw.

W rozważaniu chodzi o koszty instalacji. Jedna jednostka to 5000zł, multisplit na trzy pomieszczenia to 15000zł : )

[ATTACH=CONFIG]459848[/ATTACH]

Głównym źródłem ciepła u mnie jest jeden klimatyzator 2,9 Kw na 130m2 powierzchni i na prawd daje radę. Do chłodzenia działa tylko czasem i to tak 2 h dziennie. Ale zamiast jednostki 5 lub 6 kw proponuję ci co najmniej 16 kW może zaczniesz myśleć jak będziesz miał w mieszkaniu przeciąg, hałas i kosmiczne rachunki.(to sarkazm oczywiście)

Jeżeli to kwestia chłodzenia to choć to nie tani gadżet ale mozliwy do zainstalowania zastanowiłbym sie nad żaluzjami zewnętrznymi to na pradę bardzo redukuje przegrzewanie pomieszczeń i wtedy klimatyzator to w saloniku ale na pradę bardzo mały i cichy i tak będzie taktował.

Jeżeli zarządca bloku nie zgodzi się na żaluzje zewnętrzne to wtedy ewentualnie coś tańszego czyli rolety wewnętrzne blekautowe takie jak do okien dachowych tanie (stosunkowo) i skuteczne.

Edytowane przez gawel

• 1 year później...

Jednostka 5-6 kW powinna być wystarczająca do chłodzenia dwóch mniejszych pokoi, zwłaszcza jeśli są one dobrze połączone z salonem i mają swobodny przepływ powietrza. Oczywiście, otwarte drzwi będą kluczowe dla efektywnego rozprowadzenia chłodnego powietrza. Co do kosztów, klimatyzacja kanałowa może być bardziej opłacalna niż system multisplit, zwłaszcza jeśli różnica w cenie jest tak znacząca. Polecam poczytać

Ja mam zupełnie inny układ mieszkania i jak odpalę klimę 3.5kw która mam w salonie to po godzinie dwóch chlod się rozchodzi po mieszkaniu, a w przypadku że zdjęcia będzie jeszcze lepiej bo klima będzie dmuchać na dwie sypialnie i korytarz. Tylko czy 5kw to nie za dużo, tam naprawdę jak napisał poprzednik jak odpalisz na auto to na początku głowę urwie a chodzący korytarzem dostaną zimnem po plecach

Właśnie robię instalację kanałówki na 4 rury. Własne sterowanie prędkością i przepustnicami na nawiewach. Zobaczymy, jak to zadziała, bo jest to jednak eksperyment...

Rozważam wpuszczenie (jako jeden z kanałów) powietrza w sufit obniżany. Tu mniejsza obawa polega na skraplaniu (bo sądzę, że skropli się już w jednostce) a większa na braku sprężu (czyli klimatyzator będzie dmuchał, ale ciśnienia nie będzie i chłodne powietrze nie doleci na koniec pokoju). Czy ma ktoś pewność/doświadczenie, że to nie zadziała?

Edytowane przez humidorek