paolo_zsd 04.07.2022 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Witam Czytam, słucham... ale im więcej tym mniej rozumiem Panie i panowie, pompa ciepła będzie Rotenso Aquami Monoblock AQM80X1 R13. Jaki zastosować bufor do tej pompy? W domu obecnie same grzejniki. Planuje tez podłączyć obecny kocioł CO na drewno aby w razie silnych mrozów przez dłuższy czas dogrzać się drewnem (ale to plan który nie wiem czy wykonam) Zastanawiam się nad buforem z wężownicą aby zalać PC glikolem (może jeszcze jakieś awaryjne zabezpieczanie zrobię przed zmarznięciem w przypadku zaniku prądu na dłuższy czas). Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi (może źle szukam) czy wężownica jest po stronie pompy ciepła czy po stronie grzejników? Czy gdy bufor będzie z wężownicą to minimalny zład wody oblicza się dla całej instalacji w domu (po jednej i drugiej stronie bufora)? Czy tylko to co tłoczy pompa ciepła do bufora? Zrozumiałem, że dla całej instalacji ale chcę się upewnić. Jaka minimalna powierzchnia powinna być wężownicy? No i czy ktoś coś może polecić w rozsądnych pieniążkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.07.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) Panie i panowie, pompa ciepła będzie Rotenso Aquami Monoblock AQM80X1 R13. - Jaki zastosować bufor do tej pompy? W domu obecnie same grzejniki. - Planuje tez podłączyć obecny kocioł CO na drewno aby w razie silnych mrozów przez dłuższy czas dogrzać się drewnem (ale to plan który nie wiem czy wykonam) - Zastanawiam się nad buforem z wężownicą, aby zalać PC glikolem (może jeszcze jakieś awaryjne zabezpieczanie zrobię przed zmarznięciem w przypadku zaniku prądu na dłuższy czas). Jakie OZC budynku? Poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378121-Pompa-ciep%C5%82a-Rotenso-Aquami-Split-8-kW Kocioł na drewno musi pracować w układzie otwartym, a PC w układzie zamkniętym https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374487-Cz%C4%99ste-uruchamianie-si%C4%99-pompy-ciep%C5%82a-na-grzanie-centralnego-ogrzewania/page7 Można pokusić się o kominek powietrzy -bez zasilania energią elektryczną Edytowane 4 Lipca 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 04.07.2022 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Zapotrzebowanie policzone, link: https://cieplo.app/wynik/11zxh Linki które podałeś, przeczytam ale nie jednego dnia Pierwszy ma kolejne linki które prowadzą do wątków już po kilkanaście stron Moje pytania dalej aktualne w międzyczasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.07.2022 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?376875-Pompa-ciep%C5%82a-kominek-z-p%C5%82aszczem-jaka-wielko%C5%9B%C4%87-bufora - Pompa ciepła + kominek z płaszczem - jaka wielkość bufora. Edytowane 23 Lipca 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 04.07.2022 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Z linku w 4 poście (krótki post) nie znalazłem nic co by pasowało do mojej instalacji/mojego pytania... tam autor łączy PC z ogrzewaniem podłogowym z dwoma kolejnymi źródłami ciepła... Proszę mnie poprawić jeśli źle rozumuję. Wężownica w buforze C.O jest po stronie pompy ciepła. Minimalny zład wody dla pompy ciepła Rotenso będzie w całej instalacji i nie powinien być mniejszy niż 17L wody na 1KW pompy (zalecenia producenta)... czyli w całej instalacji powinno być minimum 136L wody (lub wody i glikolu). Pozostaje pytanie, jakiej powierzchni powinna być wężownica w buforze C.O dla tej pompy ciepła? Pomijam jak na razie kocioł na drewno ponieważ może być użyty sporadycznie lub wcale. Nie związane z tematem... miałem panele fotowoltaiczne 3,6KW od dwóch lat i nie płaciłem za prąd nic prócz abonamentu, zwiększyłem moc paneli jeszcze w marcu do 9,4KW u operatora i teraz mam 9.4KW... która spokojnie powinna mi wystarczyć na zasilanie PC i dalej płacić tylko abonament... i stąd wybór PC jako ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 04.07.2022 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Jeśli chcesz zalać PC glikolem a instalacji nie to lepszym rozwiązaniem będzie wymienni woda /woda a nie zwykły bufor z lub bez wężownicy, z racji tego że mają większą "moc grzewczą" coś takiego https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-plytowy-20-kw-20-plyt-izolacja-6543967807?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=NmI2NTBjNWUtODE1OC00NTFmLWE4NGQtNTNmMGMxNDI3ZTM1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6b7fd857-2dc5-4489-9f03-1428d81e36e9 Są nawet 50kW mocy bo im więcej tym szybciej odda ciepło z glikolu do wody , a są tańsze niż bojlery z wężownicami.. za takim wymiennikiem dajesz pompę obiegową i jakiś bufor, bojler cwu , sprzęgło hydrauliczne i co tam jeszcze chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 04.07.2022 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 hmmm.. wymiennik ciepła... Rozumiem, że wówczas schemat instalacji mógłby wyglądać tak jak na foto (zapożyczone gdzieś z sieci): Czy wymiennik podany w linku z poprzedniej odpowiedzi będzie odpowiedni? Rozumiem, że im większej mocy tym lepszy. Rozumiem z rysunku, że pompa obiegowa pcha wodę na C.O do bufora i z niego dalej na grzejniki. Zawój trójdrożny przekierowuje w razie potrzeby grzanie C.O lub C.W.U. Zainteresowałeś mnie tym wymiennikiem ciepła. Pytanie co jest wydajniejsze... wymiennik ciepła czy jednak bufor z wężownica? Pytanie o powierzchnię wężownicy dalej aktualne, o wymienniku muszę poczytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.07.2022 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 Wężownica w buforze C.O jest po stronie pompy ciepła. Tak Minimalny zład wody dla pompy ciepła Rotenso będzie w całej instalacji i nie powinien być mniejszy niż 17L wody na 1KW pompy (zalecenia producenta)... czyli w całej instalacji powinno być minimum 136L wody (lub wody i glikolu). Tak Pozostaje pytanie, jakiej powierzchni powinna być wężownica w buforze C.O dla tej pompy ciepła? Nie znam takiego rozwiązania, Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.07.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Nie związane z tematem... miałem panele fotowoltaiczne 3,6KW od dwóch lat i nie płaciłem za prąd nic prócz abonamentu, zwiększyłem moc paneli jeszcze w marcu do 9,4KW u operatora i teraz mam 9.4KW... która spokojnie powinna mi wystarczyć na zasilanie PC i dalej płacić tylko abonament... i stąd wybór PC jako ogrzewania. Zapotrzebowanie policzone, link: https://cieplo.app/wynik/11zxh Bardzo dużo te 15tys kWh Zabraknie Ci prądu z PV. Pewnie podłączysz pod to jeszcze CWU i może indukcję? Powierzchnia grzejników nie została zwiększona? Co do wymiennika. Tam po drodze powinien być jakiś bufor o pojemności wskazanej przez producenta. Wymienniki które są dla kotłów CO, są przewidziane dla dużej dużej delty. Dla PC tej mocy proponowałbym wymiennik minimum o powierzchni wymiany1,2m2 lub jeszcze więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 05.07.2022 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) paolo_zsd Od razu zaznaczam, że hydraulikiem nie jestem. Wstawiony schemat wygląda na amatorski, w tym schemacie brakuje trzeciej pompki obiegowej z bufora na grzejniki. Pierwsza pompka jest w Pompie Ciepła, druga między wymiennikiem, a buforem i trzecia za buforem na grzejniki. Musi tak wyjść bo w tym schemacie woda poleci najkrótszą drogą i wróci z bufora do wymiennika, więc potrzeba kolejnej pompki za buforem. Dziwi mnie też pompka obiegowa na zasilaniu. Co prawda przy wymienniku płytowym nie będzie tak dużych różnic temperatur, ale: - przy kotłach węglowych pompka na powrocie chroniła pompkę przed ewentualną temp. wody +90*C; - przy PC daje się przed wymiennikiem (też powrót) by dawała na wymienniku nadciśnienie. Montowana na zasilaniu da podciśnienie na wymienniku, gdzie przy skrajnych różnicach temperatur i niskim ciśnieniu dojdzie do kawitacji. Dlatego powinna być na powrocie, przed wymiennikiem. Ja bym schemat zmienił tak: - z tym, że przy wymienniku płytowym, gdy nie podepniesz dodatkowego kotła to można się zastanowić czy bufor będzie potrzebny ?!? A jak już, to tylko takiej pojemności bufor by uzyskać zalecaną pojemność wodną układu. Tu na logikę pojawia się kolejna wątpliwość, czy bufor i głowienie się nad pojemnością wodną ma sens przy wymienniku płytowym ?!? Bo układ będzie odseparowany od PC przez właśnie owy wymiennik. Tu masz dobieranie wężownicy w bojlerze CWU do mocy PC wg Galmeta: optymalna powierzchnia wężownicy, która będzie w stanie przenieść moc generowaną przez PC. Prawdopodobnie można też to odnieść do potrzebnej wężownicy w buforze. Co do wymiennika płytowego, to zwróć uwagę przy jakich temp. wody uzyskują swoją wydajność 20 kW. Bo może być jak przy grzejnikach. Grzejnik ma moc 1'000 Watt przy wodzie +55*C, ale gdy podasz na niego wodę +45*C to uzyska moc 590 Watt. Tu dochodzimy do kolejnego tematu. Jak chcesz grzać tanio PC PW, to musisz przeliczyć moc grzejników i przewymiarować je tak by grzać temp. wody do +45*C przy -20*C. A biorąc pod uwagę, że PC PW grzeje krzywą pogodową to uzyskasz wtedy +30*C (przy +15*C) ; +38*C (przy 0*C) ; +40*C (przy -10*C) i docelowo +45*C (przy -20*C). Na tym etapie współpraca PC PW i kotła ogniowego się kłóci. Bo PC jest niskotemperaturowa (najkorzystniej do +45*C), a kocioł czy kominek jest wysokotemperaturowy +65*C do +75*C. Mam podobne OZC 7,15 kW i grzeję właśnie takimi temp. wody. Zima 2020/2021 r. zużyła 3'922 kWh prądu. Zima 2021/2022 r. zużyła 3'750 kWh prądu. Przy tej samej PC PW i słabszych grzejnikach potrzebujących wody do +55*C - mogłoby być ze 30% drożej (słabszy COP i więcej prądu). Edytowane 5 Lipca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.07.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Zainteresowałeś mnie tym wymiennikiem ciepła. Pytanie co jest wydajniejsze... wymiennik ciepła czy jednak bufor z wężownica? Pytanie o powierzchnię wężownicy dalej aktualne, o wymienniku muszę poczytać... Poczytaj/przestudiuj tematy ze zrozumieniem, -czytaj parę razy aż do skutku, Koszt monobloka z nagrzewnicą kolegi bobrow + dodatki + duży udziału pracy własnej (lider forum ) ; - wyszedł porównywalny z kosztami za split, - glikol, nagrzewnica - to potencjalne straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paolo_zsd 05.07.2022 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Montaż PC będzie gdzieś w połowie sierpnia, myślę, że do tego czasu zaczerpnę trochę informacji i coś w między czasie znajdę odpowiedniego dla mnie. Pompa stoi zapakowana i czeka na montaż. @klaudiusz_x Dzięki za info o powierzchni wężownicy. Zacząłem szukać takiej coś Ok 2 m2. Mam już jedną podpowiedź od Ciebie jaka powinna być minimalna... ale pewnie będzie większa. Czy prądu wystarczy? Zobaczymy 15tyś KW to moc grzewcza a pompa ma swoją sprawność w zależności od temperatury. Nie wiem ile mi zeżre prądu, panele już oddają do magazynu. Zobaczę po zimie jak to wyszło @Marco36 Tez nie jestem hydraulikiem a z zawodu elektrykiem/automatykiem i po troszku informatykiem. Hydraulikę ogarnie mi znajomy. Schemat, który wstawiłem to zaciągnięty gdzieś z sieci, to nie moje dzieło, wstawiłem dla przykładu czy to o to chodzi z tym wymiennikiem. Wskazówki Twoje też są cenne i nie zapomnę o nich. Dzięki też za pokazanie Twoich zużyć prądu biorąc pod uwagę podobne OZC. @Andrzej5101 Dzięki, dzięki. Tak właśnie robię, czytam, słucham innych, dzwonie też i rozmawiam ze znajomymi jak mają zrobioną instalację PC i czy są zadowoleni. jak pisałem wcześniej, montaż PC gdzieś w połowie sierpnia. Niektórzy się pytają mnie dlaczego monoblok... a no dlatego, że panele oraz pompę ciepła mam bez narzutu. Panele zakładałem sam, pompę założę z pomocą znajomego. Skoro pompa bez narzutu to i bez instalacji instalatora a wiadomo, że do monobloka nie trzeba żadnych papierów. Tu parę tysi, tu parę tysi i się nazbiera niezła sumka. A skoro mam odpowiednie narzędzia i (tak mi się wydaje) umiejętności - to czemu nie Fajne forum, dzięki za wskazówki, czytam i słucham dalej. Jak będę miał jeszcze coś do rozkminienia to znów się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.07.2022 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Jeśli bierzesz wymiennik, to minimum te 1,2m2. Dla wężownicy, kilka razy większa powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.07.2022 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Wstawiony schemat wygląda na amatorski, w tym schemacie brakuje trzeciej pompki obiegowej z bufora na grzejniki. Pierwsza pompka jest w Pompie Ciepła, druga między wymiennikiem, a buforem i trzecia za buforem na grzejniki. Musi tak wyjść bo w tym schemacie woda poleci najkrótszą drogą i wróci z bufora do wymiennika, więc potrzeba kolejnej pompki za buforem. Bufor ; - same grzejniki - nie jest konieczny, jedynie do zwiększenia zładu, - bufor jest w szeregu - więc czy na pewno potrzebna jest 3 pompa obiegowa??? - nie korzystniej gdyby był na samym powrocie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 05.07.2022 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) Bufor ; - same grzejniki - nie jest konieczny, jedynie do zwiększenia zładu, - bufor jest w szeregu - więc czy na pewno potrzebna jest 3 pompa obiegowa??? - nie korzystniej gdyby był na samym powrocie?? A przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem O trzech pompkach pisałem w przypadku schematu, który wstawił paolo_zsd . W schemacie, który przerobiłem starczy jedna dodatkowa pompka, łącznie z tą w PC. Uważam, że bufor na zasilaniu będzie akumulował wodę +40*C, gdy na powrocie za grzejnikami będzie akumulował wodę o temp. +30*C. Po uwzględnieniu delty grzejnikowej 10*C. Więc korzystniejsze będzie posiadanie dodatkowych 150L wody o temp. +40*C niż posiadanie wody o temp. +30*C. Będzie więcej energii cieplnej w układzie w chwili rozpoczęcia defrostu. klaudiusz_x Wartość powierzchni 1,2 m2 - to taka z kapelusza. Wstawiłem wyżej tabelkę powierzchni wężownic zalecanych przez producenta PC (Galmet). Do PC PW o mocy 9 kW zalecana powierzchnia to 3,24 m2 (a minimalna konieczna powierzchnia to 2,43 m2). Więc dla PC o mocy 8 kW będzie niewiele mniej. Szacuję że zalecana powierzchnia wyniesie 3 m2, a minimalna 2,2 m2. Zamocowanie wężownicy 1,2 m2 będzie dławiło możliwości PC i przy mrozie rzędu -15*C do -20*C braknie mocy grzewczej, bo wężownica więcej nie wydoli. Do paolo_zsd zależy na co się zdecydujesz, jeśli założysz wymiennik płytowy, to bufor może już być bez wężownicy (prosta beczka). Albo wężownica, albo wymiennik płytowy - będą tym separatorem oddzielającym instalację domową od tej dworowej do Monobloka (gdzie chcesz dolać glikolu). Edytowane 5 Lipca 2022 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 05.07.2022 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Przy wymienniku płytowym ten bufor jest tylko dodatkiem , ewentualnie zabezpieczeniem zladu wody , zależy od wielkości grzejników i tego czy nie będą wszystkie zakręcone bo coś musie odebrać to ciepło z pompy ciepła . Jeśli grzejniki będą dobrze dobrane do niższego parametru wody i nie będą zakręcane / pompa będzie sterowana pogodówką lub harmonogramem/ odpowiednia ilość wody to wywal bufor z układu. Jeśli byłby potrzebny to wystarczy zwykły bufor / nie bojler / przelotowy bez wężownic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.07.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Podaj grubość ścianki wężownicy. W wymienniku są znacznie cieńsze, stąd ich powierzchnia może być mniejsza.Piszę z komórki i nie dam rady zerknąć na tę tabelę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 05.07.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 klaudiusz_x Teraz już coś mieszasz, podane wyżej wymienniki to wymienniki płytowe - to gdzie tu powierzchnia wężownicy? Jak piszesz o wężownicy to czytam, że mowa o wężownicy w buforze. Bo tam są wężownice rurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 05.07.2022 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Zgadza się.W temacie jest o wężownicy w buforze i o wymienniku płytowym.Wymiennik posiada powierzchnię wymiany, tak samo jak wężownica.Dlatego pytam o grubość ścianki wężownicy, wtedy można to przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 06.07.2022 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Tu wymiennik płytowy ma powierzchnię wymiany 1,6m2, czyli potrzebne byłyby dwa. Jakim sposobem zatem w danych wymiennika figuruje moc 110kW?https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-50-plytowy-110-kw-1-nordic-tec-5178708846 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts