Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC 8KW - jaki bufo CO?

paolo_zsd

Recommended Posts

Witam

Czytam, słucham... ale im więcej tym mniej rozumiem :)

Panie i panowie, pompa ciepła będzie Rotenso Aquami Monoblock AQM80X1 R13. Jaki zastosować bufor do tej pompy? W domu obecnie same grzejniki. Planuje tez podłączyć obecny kocioł CO na drewno aby w razie silnych mrozów przez dłuższy czas dogrzać się drewnem (ale to plan który nie wiem czy wykonam)

Zastanawiam się nad buforem z wężownicą aby zalać PC glikolem (może jeszcze jakieś awaryjne zabezpieczanie zrobię przed zmarznięciem w przypadku zaniku prądu na dłuższy czas).

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi (może źle szukam) czy wężownica jest po stronie pompy ciepła czy po stronie grzejników?

Czy gdy bufor będzie z wężownicą to minimalny zład wody oblicza się dla całej instalacji w domu (po jednej i drugiej stronie bufora)? Czy tylko to co tłoczy pompa ciepła do bufora? Zrozumiałem, że dla całej instalacji ale chcę się upewnić.

Jaka minimalna powierzchnia powinna być wężownicy?

No i czy ktoś coś może polecić w rozsądnych pieniążkach?

Panie i panowie, pompa ciepła będzie Rotenso Aquami Monoblock AQM80X1 R13.

- Jaki zastosować bufor do tej pompy? W domu obecnie same grzejniki.

- Planuje tez podłączyć obecny kocioł CO na drewno aby w razie silnych mrozów

przez dłuższy czas dogrzać się drewnem (ale to plan który nie wiem czy wykonam)

- Zastanawiam się nad buforem z wężownicą, aby zalać PC glikolem (może jeszcze jakieś awaryjne zabezpieczanie zrobię przed zmarznięciem w przypadku zaniku prądu na dłuższy czas).

Jakie OZC budynku?

Poczytaj ;https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378121-Pompa-ciep%C5%82a-Rotenso-Aquami-Split-8-kW

Kocioł na drewno musi pracować w układzie otwartym,

a PC w układzie zamkniętym

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?374487-Cz%C4%99ste-uruchamianie-si%C4%99-pompy-ciep%C5%82a-na-grzanie-centralnego-ogrzewania/page7

Można pokusić się o kominek powietrzy -bez zasilania energią elektryczną

Edytowane przez Andrzej5101

Z linku w 4 poście (krótki post) nie znalazłem nic co by pasowało do mojej instalacji/mojego pytania... tam autor łączy PC z ogrzewaniem podłogowym z dwoma kolejnymi źródłami ciepła...

Proszę mnie poprawić jeśli źle rozumuję. Wężownica w buforze C.O jest po stronie pompy ciepła. Minimalny zład wody dla pompy ciepła Rotenso będzie w całej instalacji i nie powinien być mniejszy niż 17L wody na 1KW pompy (zalecenia producenta)... czyli w całej instalacji powinno być minimum 136L wody (lub wody i glikolu).

Pozostaje pytanie, jakiej powierzchni powinna być wężownica w buforze C.O dla tej pompy ciepła? Pomijam jak na razie kocioł na drewno ponieważ może być użyty sporadycznie lub wcale.

Nie związane z tematem... miałem panele fotowoltaiczne 3,6KW od dwóch lat i nie płaciłem za prąd nic prócz abonamentu, zwiększyłem moc paneli jeszcze w marcu do 9,4KW u operatora i teraz mam 9.4KW... która spokojnie powinna mi wystarczyć na zasilanie PC i dalej płacić tylko abonament... i stąd wybór PC jako ogrzewania.

Jeśli chcesz zalać PC glikolem a instalacji nie to lepszym rozwiązaniem będzie wymienni woda /woda a nie zwykły bufor z lub bez wężownicy, z racji tego że mają większą "moc grzewczą" coś takiego https://allegro.pl/oferta/wymiennik-ciepla-plytowy-20-kw-20-plyt-izolacja-6543967807?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=NmI2NTBjNWUtODE1OC00NTFmLWE4NGQtNTNmMGMxNDI3ZTM1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6b7fd857-2dc5-4489-9f03-1428d81e36e9

Są nawet 50kW mocy bo im więcej tym szybciej odda ciepło z glikolu do wody , a są tańsze niż bojlery z wężownicami..

za takim wymiennikiem dajesz pompę obiegową i jakiś bufor, bojler cwu , sprzęgło hydrauliczne i co tam jeszcze chcesz

hmmm.. wymiennik ciepła...

Rozumiem, że wówczas schemat instalacji mógłby wyglądać tak jak na foto (zapożyczone gdzieś z sieci):

image.thumb.png.56f7ff79c38aac36160504cd187d4654.png

Czy wymiennik podany w linku z poprzedniej odpowiedzi będzie odpowiedni? Rozumiem, że im większej mocy tym lepszy.

Rozumiem z rysunku, że pompa obiegowa pcha wodę na C.O do bufora i z niego dalej na grzejniki. Zawój trójdrożny przekierowuje w razie potrzeby grzanie C.O lub C.W.U.

Zainteresowałeś mnie tym wymiennikiem ciepła. Pytanie co jest wydajniejsze... wymiennik ciepła czy jednak bufor z wężownica?

Pytanie o powierzchnię wężownicy dalej aktualne, o wymienniku muszę poczytać...

Wężownica w buforze C.O jest po stronie pompy ciepła.

Tak

Minimalny zład wody dla pompy ciepła Rotenso będzie w całej instalacji i nie powinien być mniejszy niż 17L wody na 1KW pompy (zalecenia producenta)... czyli w całej instalacji powinno być minimum 136L wody (lub wody i glikolu).

Tak

Pozostaje pytanie, jakiej powierzchni powinna być wężownica w buforze C.O dla tej pompy ciepła?

Nie znam takiego rozwiązania,

Poczytaj; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?355533-Instalacja-PC-monoblok-w-domu-z-grzejnikami

Nie związane z tematem... miałem panele fotowoltaiczne 3,6KW od dwóch lat i nie płaciłem za prąd nic prócz abonamentu, zwiększyłem moc paneli jeszcze w marcu do 9,4KW u operatora i teraz mam 9.4KW... która spokojnie powinna mi wystarczyć na zasilanie PC i dalej płacić tylko abonament... i stąd wybór PC jako ogrzewania.

Zapotrzebowanie policzone, link:

https://cieplo.app/wynik/11zxh

Bardzo dużo te 15tys kWh

Zabraknie Ci prądu z PV. Pewnie podłączysz pod to jeszcze CWU i może indukcję?

Powierzchnia grzejników nie została zwiększona?

Co do wymiennika. Tam po drodze powinien być jakiś bufor o pojemności wskazanej przez producenta.

Wymienniki które są dla kotłów CO, są przewidziane dla dużej dużej delty.

Dla PC tej mocy proponowałbym wymiennik minimum o powierzchni wymiany1,2m2 lub jeszcze więcej.

paolo_zsd

Od razu zaznaczam, że hydraulikiem nie jestem.

Wstawiony schemat wygląda na amatorski, w tym schemacie brakuje trzeciej pompki obiegowej z bufora na grzejniki.

Pierwsza pompka jest w Pompie Ciepła, druga między wymiennikiem, a buforem i trzecia za buforem na grzejniki.

Musi tak wyjść bo w tym schemacie woda poleci najkrótszą drogą i wróci z bufora do wymiennika, więc potrzeba kolejnej pompki za buforem.

Dziwi mnie też pompka obiegowa na zasilaniu. Co prawda przy wymienniku płytowym nie będzie tak dużych różnic temperatur, ale:

- przy kotłach węglowych pompka na powrocie chroniła pompkę przed ewentualną temp. wody +90*C;

- przy PC daje się przed wymiennikiem (też powrót) by dawała na wymienniku nadciśnienie. Montowana na zasilaniu da podciśnienie na wymienniku, gdzie przy skrajnych różnicach temperatur i niskim ciśnieniu dojdzie do kawitacji. Dlatego powinna być na powrocie, przed wymiennikiem.

Ja bym schemat zmienił tak:

Schemat hydrauliczny.jpg

- z tym, że przy wymienniku płytowym, gdy nie podepniesz dodatkowego kotła to można się zastanowić czy bufor będzie potrzebny ?!?

A jak już, to tylko takiej pojemności bufor by uzyskać zalecaną pojemność wodną układu.

Tu na logikę pojawia się kolejna wątpliwość, czy bufor i głowienie się nad pojemnością wodną ma sens przy wymienniku płytowym ?!?

Bo układ będzie odseparowany od PC przez właśnie owy wymiennik.

Tu masz dobieranie wężownicy w bojlerze CWU do mocy PC wg Galmeta:

CWU dobor Galmet.jpg

optymalna powierzchnia wężownicy, która będzie w stanie przenieść moc generowaną przez PC.

Prawdopodobnie można też to odnieść do potrzebnej wężownicy w buforze.

Co do wymiennika płytowego, to zwróć uwagę przy jakich temp. wody uzyskują swoją wydajność 20 kW.

Bo może być jak przy grzejnikach. Grzejnik ma moc 1'000 Watt przy wodzie +55*C, ale gdy podasz na niego wodę +45*C to uzyska moc 590 Watt.

Tu dochodzimy do kolejnego tematu. Jak chcesz grzać tanio PC PW, to musisz przeliczyć moc grzejników i przewymiarować je tak by grzać temp. wody do +45*C przy -20*C. A biorąc pod uwagę, że PC PW grzeje krzywą pogodową to uzyskasz wtedy +30*C (przy +15*C) ; +38*C (przy 0*C) ; +40*C (przy -10*C) i docelowo +45*C (przy -20*C).

Na tym etapie współpraca PC PW i kotła ogniowego się kłóci. Bo PC jest niskotemperaturowa (najkorzystniej do +45*C), a kocioł czy kominek jest wysokotemperaturowy +65*C do +75*C.

Mam podobne OZC 7,15 kW i grzeję właśnie takimi temp. wody.

Zima 2020/2021 r. zużyła 3'922 kWh prądu.

Zima 2021/2022 r. zużyła 3'750 kWh prądu.

Przy tej samej PC PW i słabszych grzejnikach potrzebujących wody do +55*C - mogłoby być ze 30% drożej (słabszy COP i więcej prądu).

Edytowane przez Marco36

Zainteresowałeś mnie tym wymiennikiem ciepła. Pytanie co jest wydajniejsze... wymiennik ciepła czy jednak bufor z wężownica?

Pytanie o powierzchnię wężownicy dalej aktualne, o wymienniku muszę poczytać...

Poczytaj/przestudiuj tematy ze zrozumieniem,

-czytaj parę razy aż do skutku,

Koszt monobloka z nagrzewnicą kolegi bobrow + dodatki + duży udziału pracy własnej (lider forum ) ;

- wyszedł porównywalny z kosztami za split,

- glikol, nagrzewnica - to potencjalne straty

Montaż PC będzie gdzieś w połowie sierpnia, myślę, że do tego czasu zaczerpnę trochę informacji i coś w między czasie znajdę odpowiedniego dla mnie. Pompa stoi zapakowana i czeka na montaż.

@klaudiusz_x

Dzięki za info o powierzchni wężownicy. Zacząłem szukać takiej coś Ok 2 m2. Mam już jedną podpowiedź od Ciebie jaka powinna być minimalna... ale pewnie będzie większa.

Czy prądu wystarczy? Zobaczymy 15tyś KW to moc grzewcza a pompa ma swoją sprawność w zależności od temperatury. Nie wiem ile mi zeżre prądu, panele już oddają do magazynu. Zobaczę po zimie jak to wyszło 8-)

@Marco36

Tez nie jestem hydraulikiem a z zawodu elektrykiem/automatykiem i po troszku informatykiem. Hydraulikę ogarnie mi znajomy.

Schemat, który wstawiłem to zaciągnięty gdzieś z sieci, to nie moje dzieło, wstawiłem dla przykładu czy to o to chodzi z tym wymiennikiem.

Wskazówki Twoje też są cenne i nie zapomnę o nich.

Dzięki też za pokazanie Twoich zużyć prądu biorąc pod uwagę podobne OZC.

@Andrzej5101

Dzięki, dzięki. Tak właśnie robię, czytam, słucham innych, dzwonie też i rozmawiam ze znajomymi jak mają zrobioną instalację PC i czy są zadowoleni. jak pisałem wcześniej, montaż PC gdzieś w połowie sierpnia.

Niektórzy się pytają mnie dlaczego monoblok... a no dlatego, że panele oraz pompę ciepła mam bez narzutu. Panele zakładałem sam, pompę założę z pomocą znajomego. Skoro pompa bez narzutu to i bez instalacji instalatora a wiadomo, że do monobloka nie trzeba żadnych papierów. Tu parę tysi, tu parę tysi i się nazbiera niezła sumka. A skoro mam odpowiednie narzędzia i (tak mi się wydaje) umiejętności - to czemu nie :)

Fajne forum, dzięki za wskazówki, czytam i słucham dalej. Jak będę miał jeszcze coś do rozkminienia to znów się odezwę :)

Wstawiony schemat wygląda na amatorski, w tym schemacie brakuje trzeciej pompki obiegowej z bufora na grzejniki.

Pierwsza pompka jest w Pompie Ciepła, druga między wymiennikiem, a buforem i trzecia za buforem na grzejniki.

Musi tak wyjść bo w tym schemacie woda poleci najkrótszą drogą i wróci z bufora do wymiennika, więc potrzeba kolejnej pompki za buforem.

Bufor ;

- same grzejniki - nie jest konieczny, jedynie do zwiększenia zładu,

- bufor jest w szeregu - więc czy na pewno potrzebna jest 3 pompa obiegowa???

- nie korzystniej gdyby był na samym powrocie??

Bufor ;

- same grzejniki - nie jest konieczny, jedynie do zwiększenia zładu,

- bufor jest w szeregu - więc czy na pewno potrzebna jest 3 pompa obiegowa???

- nie korzystniej gdyby był na samym powrocie??

A przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem :D

O trzech pompkach pisałem w przypadku schematu, który wstawił paolo_zsd .

W schemacie, który przerobiłem starczy jedna dodatkowa pompka, łącznie z tą w PC.

Uważam, że bufor na zasilaniu będzie akumulował wodę +40*C, gdy na powrocie za grzejnikami będzie akumulował wodę o temp. +30*C. Po uwzględnieniu delty grzejnikowej 10*C.

Więc korzystniejsze będzie posiadanie dodatkowych 150L wody o temp. +40*C niż posiadanie wody o temp. +30*C. Będzie więcej energii cieplnej w układzie w chwili rozpoczęcia defrostu.

klaudiusz_x

Wartość powierzchni 1,2 m2 - to taka z kapelusza.

Wstawiłem wyżej tabelkę powierzchni wężownic zalecanych przez producenta PC (Galmet).

Do PC PW o mocy 9 kW zalecana powierzchnia to 3,24 m2 (a minimalna konieczna powierzchnia to 2,43 m2).

Więc dla PC o mocy 8 kW będzie niewiele mniej. Szacuję że zalecana powierzchnia wyniesie 3 m2, a minimalna 2,2 m2.

Zamocowanie wężownicy 1,2 m2 będzie dławiło możliwości PC i przy mrozie rzędu -15*C do -20*C braknie mocy grzewczej, bo wężownica więcej nie wydoli.

Do paolo_zsd

zależy na co się zdecydujesz, jeśli założysz wymiennik płytowy, to bufor może już być bez wężownicy (prosta beczka).

Albo wężownica, albo wymiennik płytowy - będą tym separatorem oddzielającym instalację domową od tej dworowej do Monobloka (gdzie chcesz dolać glikolu).

Edytowane przez Marco36

Przy wymienniku płytowym ten bufor jest tylko dodatkiem , ewentualnie zabezpieczeniem zladu wody , zależy od wielkości grzejników i tego czy nie będą wszystkie zakręcone bo coś musie odebrać to ciepło z pompy ciepła . Jeśli grzejniki będą dobrze dobrane do niższego parametru wody i nie będą zakręcane / pompa będzie sterowana pogodówką lub harmonogramem/ odpowiednia ilość wody to wywal bufor z układu. Jeśli byłby potrzebny to wystarczy zwykły bufor / nie bojler / przelotowy bez wężownic