Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze na dach - ceramika czy blacha?

Recommended Posts

Hej,

jestem tu nowa, nic jeszcze nie wiem o budowaniu, ale szukam aktywnie informacji. Jednym z kluczowych tematów jest pokrycie dachowe - mam dylemat, bo podobają mi się dachówki, ale ostatnio spodobał mi się dach w nowoczesnej odsłonie - z płaskiej blachy... No i co tu zrobić??? Chłopak optuje za ceramiką, a ja jestem w rozterce:bash: Pomożecie co tu robić, co wybrać? Dodam, że w projekcie mamy dachówkę :spam: już, więc ewentualna zmiana jest bez problemu możliwa...

Jestem bardzo ciekawa co powiecie :-)

Edytowane przez Greengaz

i to i to będzie ok. Nie zależało mi szczególnie na jakimś określonym materiale, dlatego zwróciłem uwagę na 1. cenę 2. walory użytkowe. Blachodachówka była rozwiązaniem przynajmniej 15 tys. tańszym od ceramiki. Estetycznie - nie do odróżnienia: ja mam blachę, sąsiad ceramikę, kolejny beton. Nikt prawidłowo nie odpowiada jaki materiał znajduje się na jakim dachu :lol2:

i to i to będzie ok. Nie zależało mi szczególnie na jakimś określonym materiale, dlatego zwróciłem uwagę na 1. cenę 2. walory użytkowe. Blachodachówka była rozwiązaniem przynajmniej 15 tys. tańszym od ceramiki. Estetycznie - nie do odróżnienia: ja mam blachę, sąsiad ceramikę, kolejny beton. Nikt prawidłowo nie odpowiada jaki materiał znajduje się na jakim dachu :lol2:

A jak wyglądają walory użytkowe? Nie jest gorąco albo nie przeszkadza deszcz, bo to główne wady blachy, o których czytam..?

Niczego, nigdy nie było słychać. W nocy podobno była mega ulewa a ja nawet nic nie słyszałem i zostawiłem auta z pootwieranymi szybami. Na poddaszu najzimniej (najprzyjemniej) w całym domu, a tylko 20 cm wełny między krokwiami jest (+ deskowanie). Jak stawiałem dach marzec/kwiecień rok temu, to blacha była tańsza od ceramiki, co pozwoliło mi zaoszczędzić 10-15 tys. zł. Potem cena stali mocno wzrosła, tak że aż ceramika stała się tańsza. Brałbym to co jest tańsze.

Przy dachu dwuspadowym było bardzo mało odpadów z blachy. Nie wiem jak to jest z ceramiką.

Z ceramika czy dachówka cementowa jest ten problem ze podstawowa załóżmy kosztuje 5zl co daje ok 50zl /m2 ale duże koszty to dachówki skrajne i gąsiory które potrafią kosztować po 40zl brutto sztuka.

Ja liczyłem na dach 240m2 dwuspad, garaż doklejony do domu potrzebuje ok 140sztuk dachówki skrajnej. Łatwo policzyć jak doją na tym produkcie.

Naprawdę przy 20cm wełny i blachodachowce w takie upały jak dziś masz chłód na poddaszu?

Z ceramika czy dachówka cementowa jest ten problem ze podstawowa załóżmy kosztuje 5zl co daje ok 50zl /m2 ale duże koszty to dachówki skrajne i gąsiory które potrafią kosztować po 40zl brutto sztuka.

Ja liczyłem na dach 240m2 dwuspad, garaż doklejony do domu potrzebuje ok 140sztuk dachówki skrajnej. Łatwo policzyć jak doją na tym produkcie.

Naprawdę przy 20cm wełny i blachodachowce w takie upały jak dziś masz chłód na poddaszu?

To trzeba budować dom wąski, a długi z dachem powiedzmy 30 stopni. Wtedy wyjdzie mniej. Bergamo widziałem po 55zł. Zwykła 11zł

Jednak nie wyobrażam sobie robić dwuspadu bez dachówki skrajnej. Znowu będę budował bezokapowy dom i tylko ze skrajną.

Edytowane przez pandzik

W największe upały robiliśmy prądy na poddaszu. Sam byłem w szoku że tak jest.

Tak samo jak pytała @Kate, przed podjęciem decyzji obawiałem się wyboru blachoachówki z uwagi na:

# wiatr - hałas

# deszcz - hałas

# gorąco

Jestem przyjemnie zaskoczony, że żadnego z tych problemów nie ma. Co do wytrzymałości - tę należy ocenić za +10 lat