Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

magazyn energii do PV

coachu13

Recommended Posts

Cześć,

Ktoś z tu obecnych rozeznawał już temat magazyny energii do PV ?

A może ktoś już ma i mógłby opowiedzieć o + - - po czasie użytkowania ?

Mam i jestem zadowolony.

Przerwy w dostawie EE mnie nie interesują.

Przez 8 miesięcy w roku jestem niezależny energetycznie.

W miesiącach zimowych wykorzystuję 80% energii wysłanej w lecie do sieci.

Płacę 260 zł rocznie za to że jestem podłączony do sieci.

Czy to się kiedyś zwróci?

Zależy co się wydarzy w przyszłości, bo dzisiaj tego nie wiemy.

Jeśli ceny energii nie wzrosną to się nigdy nie zwróci (finansowo).

Dla mnie ma kilka zalet które są bezcenne, a więc już mi się zwróciło.

Hej Stos,

Masz PV podpięte już na nowych zasadach 2022 czy jeszcze na starych ?

Jaki masz magazyn i ile mniej więcej za niego płaciłeś ?

PV mam od kwietnia 2018 roku a więc na starych zasadach.

Magazyn 20kWh na celach LFP Winston (400Ah).

Cena 33k.

Dzisiaj robiłbym na baterii z BMW i3 albo Leafa za może 2/3 tej ceny i ok 36kWh.

W obecnym programie Mój Prąd 4.0 istnieje możliwość otrzymania dotacji na magazyn energii, program wygląda tak:

- moc systemu PV od 2 do 10 kW

* systemy PV

- do 2 tys zł dla wcześniejszych beneficjentów,

- do 4 tys. bez montażu dodatkowych urządzeń,

- do 5 tys. przy montażu dodatkowych urządzeń

> magazyn ciepła do 5 tys

> magazyn energii elektrycznej do 7,5 tys. (minimalna poj. 2kWh, przy max cenie 4 tys. zł za 1 kWh)

> system zarządzania energia elektryczną HEMS/EMS do 3 tys. zł

dodatkowo to konieczność rozliczeń w taryfie Net-billing (która obowiązuje od kwietnia 2022, od 1.07.2024 zmieniają się zasady obliczania ceny sprzedaży energii przez prosumenta) oraz zapis, że ilość energii wprowadzanej do sieci może przekraczać maksymalnie o 20 % ilość energii pobieranej z sieci.

od 1.07.2024 zmieniają się zasady obliczania ceny sprzedaży energii przez prosumenta) oraz zapis, że ilość energii wprowadzanej do sieci może przekraczać maksymalnie o 20 % ilość energii pobieranej z sieci.

Czy są magazyny energii których sterowanie umożliwia zaprogramowanie ich działania? Np. ładowanie magazynu z sieci do 6:00, potem oddawanie do osiągnięcia 20% pojemności, 13:30-15 ładowanie do 85% w tym brakujące ilość z sieci itd.?

Czy są magazyny energii których sterowanie umożliwia zaprogramowanie ich działania? Np. ładowanie magazynu z sieci do 6:00, potem oddawanie do osiągnięcia 20% pojemności, 13:30-15 ładowanie do 85% w tym brakujące ilość z sieci itd.?

Tak, są już takie systemy np. magazyn LUNA2000 (prod. Huawei) wraz z dedykowanym inteligentnym modułem zarządzającym oraz falownikiem hybrydowym zawierającym w sobie EMS. Całością steruję się za pomocą aplikacji w tel. komórkowym, Inni producenci nie pozostają w tyle i również oferuję komplety - falownik hybrydowy z wbudowanym EMS-em wraz z dedykowanym magazynem energii. Rynek szybko dopasowuje sie do Net-billigu.

W dokumentacji LUNY znajdziemy z jakimi falownikami ten magazyn współpracuje.

Pod koniec filmiku:

zobaczysz jak ustawiać parametry o któch piszesz.

Edytowane przez mikomir

Pod koniec filmiku:

zobaczysz jak ustawiać parametry o któch piszesz.

Nie widzę tu ustawień godzin taniej strefy, w których ma ładować tani prąd z sieci i drogiej, w której ma ma zasilać z baterii zamiast sieci żeby zlikwidować pobór w drogiej strefie w zimie.

Nie widzę tu ustawień godzin taniej strefy, w których ma ładować tani prąd z sieci i drogiej, w której ma ma zasilać z baterii zamiast sieci żeby zlikwidować pobór w drogiej strefie w zimie.

Przeczytaj instrukcję obsługi.

3.1.2.Ustawianie trybu systemu magazynowania energii z przyłączem do sieci

Czas stosowania

"Należy włączyć funkcję ładowania z sieci."

i kolejne

Poczytaj o systemach Victron-a.

Tam mają wszystko o co pytasz.

Można ustalić dowolne godziny ładowania.