coachu13 14.07.2022 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Cześć, Ktoś z tu obecnych rozeznawał już temat magazyny energii do PV ?A może ktoś już ma i mógłby opowiedzieć o + - - po czasie użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.07.2022 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Dla prosumentów z systemem Net-Metering nie widzę ekonomicznej opłacalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2022 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Cześć, Ktoś z tu obecnych rozeznawał już temat magazyny energii do PV ? A może ktoś już ma i mógłby opowiedzieć o + - - po czasie użytkowania ? Mam i jestem zadowolony. Przerwy w dostawie EE mnie nie interesują. Przez 8 miesięcy w roku jestem niezależny energetycznie. W miesiącach zimowych wykorzystuję 80% energii wysłanej w lecie do sieci. Płacę 260 zł rocznie za to że jestem podłączony do sieci. Czy to się kiedyś zwróci? Zależy co się wydarzy w przyszłości, bo dzisiaj tego nie wiemy. Jeśli ceny energii nie wzrosną to się nigdy nie zwróci (finansowo). Dla mnie ma kilka zalet które są bezcenne, a więc już mi się zwróciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.07.2022 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Aha robisz za UPS`a który wiecznie jest w domu.I bym chciał zobaczyć ten rachunek 260 zł rocznie bo mnie nie zużywającego nawet 1kWh kosztuje 350zł opłat stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 14.07.2022 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Aha robisz za UPS`a który wiecznie jest w domu. I bym chciał zobaczyć ten rachunek 260 zł rocznie bo mnie nie zużywającego nawet 1kWh kosztuje 350zł opłat stałych. Gdybyś się tu zachowywał normalnie, jak człowiek to może bym ci odpowiedział na twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.07.2022 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Gdybyś się tu zachowywał normalnie, jak człowiek to może bym ci odpowiedział na twoje pytanie. Żegnaj więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 15.07.2022 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Hej Stos,Masz PV podpięte już na nowych zasadach 2022 czy jeszcze na starych ?Jaki masz magazyn i ile mniej więcej za niego płaciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.07.2022 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Hej Stos, Masz PV podpięte już na nowych zasadach 2022 czy jeszcze na starych ? Jaki masz magazyn i ile mniej więcej za niego płaciłeś ? PV mam od kwietnia 2018 roku a więc na starych zasadach. Magazyn 20kWh na celach LFP Winston (400Ah). Cena 33k. Dzisiaj robiłbym na baterii z BMW i3 albo Leafa za może 2/3 tej ceny i ok 36kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.07.2022 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Masz inverter hybrydowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.07.2022 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 Masz inverter hybrydowy? 3 x MultiPlus-II Victron 1 x Fronius Symo 10kW 2 x MPPT (6kW w sumie) Victron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.07.2022 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 . Płacę 260 zł rocznie za to że jestem podłączony do sieci. .. W jakiej taryfie, te opłaty za który rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 15.07.2022 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2022 W jakiej taryfie, te opłaty za który rok? Rok 2021. Dokładnie 260.16zł PGE G11 Za 1 połowę 2022 roku jeszcze nie dostałem faktury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 16.07.2022 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Bez sensu kompletnie , sens miało by to jak byśmy mieli turbiny wiatrowe a nie panele zimą i cuż nam po tych panelach i magazynach zimą schit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 16.07.2022 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Bez sensu kompletnie , sens miało by to jak byśmy mieli turbiny wiatrowe a nie panele zimą i cuż nam po tych panelach i magazynach zimą schit . Dokładnie tak, no może jakiś sens miałby taki magazyn dla rozliczających się w nowym systemie czyli net-billingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 16.07.2022 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 W obecnym programie Mój Prąd 4.0 istnieje możliwość otrzymania dotacji na magazyn energii, program wygląda tak:- moc systemu PV od 2 do 10 kW* systemy PV - do 2 tys zł dla wcześniejszych beneficjentów, - do 4 tys. bez montażu dodatkowych urządzeń, - do 5 tys. przy montażu dodatkowych urządzeń> magazyn ciepła do 5 tys> magazyn energii elektrycznej do 7,5 tys. (minimalna poj. 2kWh, przy max cenie 4 tys. zł za 1 kWh) > system zarządzania energia elektryczną HEMS/EMS do 3 tys. złdodatkowo to konieczność rozliczeń w taryfie Net-billing (która obowiązuje od kwietnia 2022, od 1.07.2024 zmieniają się zasady obliczania ceny sprzedaży energii przez prosumenta) oraz zapis, że ilość energii wprowadzanej do sieci może przekraczać maksymalnie o 20 % ilość energii pobieranej z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2022 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 od 1.07.2024 zmieniają się zasady obliczania ceny sprzedaży energii przez prosumenta) oraz zapis, że ilość energii wprowadzanej do sieci może przekraczać maksymalnie o 20 % ilość energii pobieranej z sieci. Czy są magazyny energii których sterowanie umożliwia zaprogramowanie ich działania? Np. ładowanie magazynu z sieci do 6:00, potem oddawanie do osiągnięcia 20% pojemności, 13:30-15 ładowanie do 85% w tym brakujące ilość z sieci itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 16.07.2022 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 (edytowane) Czy są magazyny energii których sterowanie umożliwia zaprogramowanie ich działania? Np. ładowanie magazynu z sieci do 6:00, potem oddawanie do osiągnięcia 20% pojemności, 13:30-15 ładowanie do 85% w tym brakujące ilość z sieci itd.? Tak, są już takie systemy np. magazyn LUNA2000 (prod. Huawei) wraz z dedykowanym inteligentnym modułem zarządzającym oraz falownikiem hybrydowym zawierającym w sobie EMS. Całością steruję się za pomocą aplikacji w tel. komórkowym, Inni producenci nie pozostają w tyle i również oferuję komplety - falownik hybrydowy z wbudowanym EMS-em wraz z dedykowanym magazynem energii. Rynek szybko dopasowuje sie do Net-billigu. W dokumentacji LUNY znajdziemy z jakimi falownikami ten magazyn współpracuje. Pod koniec filmiku: zobaczysz jak ustawiać parametry o któch piszesz. Edytowane 16 Lipca 2022 przez mikomir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.07.2022 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2022 Pod koniec filmiku: zobaczysz jak ustawiać parametry o któch piszesz. Nie widzę tu ustawień godzin taniej strefy, w których ma ładować tani prąd z sieci i drogiej, w której ma ma zasilać z baterii zamiast sieci żeby zlikwidować pobór w drogiej strefie w zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 17.07.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Nie widzę tu ustawień godzin taniej strefy, w których ma ładować tani prąd z sieci i drogiej, w której ma ma zasilać z baterii zamiast sieci żeby zlikwidować pobór w drogiej strefie w zimie. Przeczytaj instrukcję obsługi. 3.1.2.Ustawianie trybu systemu magazynowania energii z przyłączem do sieci Czas stosowania "Należy włączyć funkcję ładowania z sieci." i kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 17.07.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2022 Nie widzę tu ustawień godzin taniej strefy, w których ma ładować tani prąd z sieci i drogiej, w której ma ma zasilać z baterii zamiast sieci żeby zlikwidować pobór w drogiej strefie w zimie. Poczytaj o systemach Victron-a. Tam mają wszystko o co pytasz. Można ustalić dowolne godziny ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts