grom3k 18.07.2022 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Cześć, Mam taką zagwozdkę, jakiś już czas temu wylaliśmy płytę fundamentową pod budynek gospodarczy. Bez XPS od spodu i bez burt. Teraz przyszedł czas aby to jakoś ocieplić, myślałem o opasce przeciwwysadzinowej przyklejonej pionowo do brzegów płyty, jak to najlepiej technicznie rozwiązać? Myślałem żeby ostrym szpadlem wykopać wokoło otwory i wsadzić XPS 5-10cm pionowo i przykleić do fundamentu - co o tym sądzicie. Nie jestem pewien tylko jak zagęścić później grunt między XPSem a brzegiem płyty fundamentowej, wlać jakieś rzadkiej zaprawy? Teraz już wiem, że powinienem zakopać te burty i dopiero wylać płytę no ale człowiek uczy się na błędach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.07.2022 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Oj no weź poszukaj w sieci "opaska przeciwwysadzinowa wokół płyty". Opaskę daje się poziomo. Niestety brak termoizolacji pod i na boku płyty da Ci się we znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 19.07.2022 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 U nas będzie 60 cm XPS 5 cm ułożone pod kątem ok 20° (na oko wygląda jak pozioma opaska). XPS bo zostało trochę z płyty. ew. uzupełnię jakimś EPS hydro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smoczaskala 20.07.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2022 Ech, ciężka sprawa. Niestety to trochę działa tak jak z tym przykładem ze słoikiem, piaskiem i kamieniami. Znajomy miał podobną sytuację i niestety potem było czuć mocno w zimie. _________________https://otomedi.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firth61 04.12.2023 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 (edytowane) Wykonujemy pianę na naszych monoslabach, piankę na podłodze i 2 stopy w dół od wierzchu betonu i dwie stopy na zewnątrz lub 4 stopy w dół na zewnątrz płyty. To jest w Wyoming, więc nie wiem, jak zimno robi się w Gruzji. Jeśli jest to piwnica, używamy po prostu plastiku, czasami ludzie proszą nas również o zainstalowanie ogrzewania podłogowego. 10.0.0.0.1 192.168.1.254 Pianka nie zastąpi paroizolacji. Niezależnie od tego nie będziesz chciał używać mniej niż 4 cali żwiru. Edytowane 6 Grudnia 2023 przez firth61 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts