Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie pionowe wylanej już płyty fundamentowej

grom3k

Recommended Posts

Cześć,

Mam taką zagwozdkę, jakiś już czas temu wylaliśmy płytę fundamentową pod budynek gospodarczy.

Bez XPS od spodu i bez burt.

Teraz przyszedł czas aby to jakoś ocieplić, myślałem o opasce przeciwwysadzinowej przyklejonej pionowo do brzegów płyty, jak to najlepiej technicznie rozwiązać?

Myślałem żeby ostrym szpadlem wykopać wokoło otwory i wsadzić XPS 5-10cm pionowo i przykleić do fundamentu - co o tym sądzicie.

Screenshot 2022-07-18 at 13.24.59.jpg

Nie jestem pewien tylko jak zagęścić później grunt między XPSem a brzegiem płyty fundamentowej, wlać jakieś rzadkiej zaprawy?

Teraz już wiem, że powinienem zakopać te burty i dopiero wylać płytę no ale człowiek uczy się na błędach..

• 1 year później...
Wykonujemy pianę na naszych monoslabach, piankę na podłodze i 2 stopy w dół od wierzchu betonu i dwie stopy na zewnątrz lub 4 stopy w dół na zewnątrz płyty. To jest w Wyoming, więc nie wiem, jak zimno robi się w Gruzji. Jeśli jest to piwnica, używamy po prostu plastiku, czasami ludzie proszą nas również o zainstalowanie ogrzewania podłogowego. 10.0.0.0.1 192.168.1.254 Pianka nie zastąpi paroizolacji. Niezależnie od tego nie będziesz chciał używać mniej niż 4 cali żwiru. Edytowane przez firth61