Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mam taką zagwozdkę, jakiś już czas temu wylaliśmy płytę fundamentową pod budynek gospodarczy.

Bez XPS od spodu i bez burt.

Teraz przyszedł czas aby to jakoś ocieplić, myślałem o opasce przeciwwysadzinowej przyklejonej pionowo do brzegów płyty, jak to najlepiej technicznie rozwiązać?

Myślałem żeby ostrym szpadlem wykopać wokoło otwory i wsadzić XPS 5-10cm pionowo i przykleić do fundamentu - co o tym sądzicie.

Screenshot 2022-07-18 at 13.24.59.jpg

Nie jestem pewien tylko jak zagęścić później grunt między XPSem a brzegiem płyty fundamentowej, wlać jakieś rzadkiej zaprawy?

Teraz już wiem, że powinienem zakopać te burty i dopiero wylać płytę no ale człowiek uczy się na błędach..

https://forum.murator.pl/topic/269343-ocieplenie-pionowe-wylanej-ju%C5%BC-p%C5%82yty-fundamentowej/

Ech, ciężka sprawa. Niestety to trochę działa tak jak z tym przykładem ze słoikiem, piaskiem i kamieniami. Znajomy miał podobną sytuację i niestety potem było czuć mocno w zimie.

https://otomedi.pl/

• 1 year później...
Wykonujemy pianę na naszych monoslabach, piankę na podłodze i 2 stopy w dół od wierzchu betonu i dwie stopy na zewnątrz lub 4 stopy w dół na zewnątrz płyty. To jest w Wyoming, więc nie wiem, jak zimno robi się w Gruzji. Jeśli jest to piwnica, używamy po prostu plastiku, czasami ludzie proszą nas również o zainstalowanie ogrzewania podłogowego. 10.0.0.0.1 192.168.1.254 Pianka nie zastąpi paroizolacji. Niezależnie od tego nie będziesz chciał używać mniej niż 4 cali żwiru. Edytowane przez firth61