Ravn79 18.07.2022 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Dzień dobry, Piszę artykuł o rozwiązaniach smart home dla osób niepełnosprawnych. Aktualnie szukam informacji o drzwiach i oknach smart, które można otwierać poprzez aplikację. Na razie znalazłem informacje o rozsuwanych drzwiach tarasowych, a do drzwi jednoskrzydłowych tylko tyle, że istnieją siłowniki elektryczne, do których, jak sądzę, trzeba by zainstalować przełącznik WiFi, w tym może jakiś podtynkowy przełącznik bistabilny. Czy ktoś miałby może jakąś większą wiedzę w tym temacie i mógłby mnie poprawić lub coś dodać? I może ktoś wie, czy można kupić elektrycznie otwierane okna elewacyjne? Sam widzę w Internecie głównie dachowe, czyli montowane na skos (nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w ich otwieraniu chyba może brać udział grawitacja? PozdrawiamR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.07.2022 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Coś czuję, ze zaraz się dowiemy kto sprzedaje albo montuje takie super rozwiązania dla niepełnosprawnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ravn79 18.07.2022 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 A jeśli nie przedstawię żadnej informacji w ogóle, to co powiesz? Mogę nawet przesłać Ci link, gdy już skończę. W każdym razie, byłbym wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.07.2022 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 A jeśli wywiąże się z Twojego pytania merytoryczna dyskusja, to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 23.07.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Elektrycznie rozsuwanego HS-a można kupić w każdym większym sklepie z oknami. Koszt szacunkowy - 2x tyle co zwykły HS.Okien elewacyjnych elektrycznych nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ravn79 23.07.2022 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 A czy w ogóle istnieją okna z zawiasami montowanymi w połowie wysokości? Trudno mi znaleźć, ale może do takiego dałoby się zamontować siłownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.07.2022 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2022 Są systemy które otwierają okna, może nie sa dedykowane jako okna "dla niepełnosprawnych" ale są firmy które mają np siłowniki do okien do oddymiania czy napowietrzania. Nie musisz mieć zawiasów w połowie skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ravn79 24.07.2022 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Wiem, że można okno uchylić elektrycznie, ale jest to opcja mocno ograniczona. Szczególnie, że montaż takiego mechanizmu blokuje możliwość otwarcia danego skrzydła na oścież. Natomiast otwarcie okna poprzez obrót na zawiasach w połowie daje dużo większy przepływ powietrza. Nie jestem jednak nawet pewien, czy można okno takiego rodzaju zamontować pionowo. Na razie jednak nie widzę w Internecie takich okien elewacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kpam 27.07.2022 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Są oka "skandynawskie" które maja możliwość otwierania poprzez obrót skrzydła np. strona http://www.skandpol.eu, lub http://www.oknonet.pl tam są typy okuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts