kreskowiec 18.07.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Witam Szanownych Państwa, gdy wróciłem z urlopu na początku lipca, zauważyłem, że moi sąsiedzi zainstalowali sobie klimatyzację. Nad wejściem do mieszkania wisi "wiatraczek" Mieszkamy na 11 piętrze w bloku z wielkiej płyty. Zastanawiam się, czy takie umiejscowienie "wiatraczka" jak na zdjęciu jest dopuszczalne. Mieszkają w głębi korytarza, za kratownicą, do najbliższego okna jest około 5 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 18.07.2022 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Zainstalowali w części wspólnej budynku. To, że tam jest krata, nie oznacza że to jest ich własność. Wg. mnie, na 99% nie mają zgody wspólnoty, spółdzielni itp. Całe ciepłe powietrze będzie szło na korytarz.. Cały hałas jednostki zewnętrznej pozostanie na klatce. Zgłosić problem do administracji. Jak nie będzie reakcji, to do nadzoru budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreskowiec 18.07.2022 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2022 Zainstalowali w części wspólnej budynku. To, że tam jest krata, nie oznacza że to jest ich własność. Wg. mnie, na 99% nie mają zgody wspólnoty, spółdzielni itp. Całe ciepłe powietrze będzie szło na korytarz.. Cały hałas jednostki zewnętrznej pozostanie na klatce. Zgłosić problem do administracji. Jak nie będzie reakcji, to do nadzoru budowlanego. dzięki za odpowiedź. hałas (na który jestem aż do przesady wyczulony) na szczęście tłumią moje drzwi, natomiast gdy się je uchyli, dostaje się w twarz sauną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.07.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Jak zaczną jeszcze grzać zimą, to będą chłodzić korytarz. Przyznam szczerze, że fantazja ludzi nie zna granic. A w tym przypadku także głupota instalatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.07.2022 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Jak zaczną jeszcze grzać zimą, to będą chłodzić korytarz. Przyznam szczerze, że fantazja ludzi nie zna granic. A w tym przypadku także głupota instalatora... Instalator za teki montaż powinien stracić licencję i prawo do wykonywania zawodu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 19.07.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 Ciekawe gdzie dali odpływ. Niektórzy, jak widać, idą na rympał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 19.07.2022 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 To jest samowolka. Przerabiałem u siebie temat ostatnio i z uwagi na zbyt mały balkon nie uzyskałem zgody na montaż jednostki zewnętrznej. Każda spółdzielnia ma wytyczne na podstawie których udziela lub nie zgody na montaż jednostki zewnętrznej. Zwykle musi być ona powieszona tak żeby jej górna krawędź nie wystawała poza obrys balkonu. Tak jak kolega wyżej napisał ciekawe gdzie zrobili odpływ skroplin.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 19.07.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2022 pewnie przekupili sąsiada darmową wodą i skropliny lądują u sąsiada w wannie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreskowiec 07.09.2022 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Było cicho, bo chyba sobie wyjechali, dzisiaj wrócili i choć temperatura za oknem znacznie spadła i nie ma już skwaru, to nadal się kręci. Mam wrażenie, że jakby zaczepy się poluzowały bo coś dziwnie tam trzeszczy. Słychać na poniższym nagraniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 07.09.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2022 Nie ważne co trzeszczy. Idź to administracji czy spółdzielni. Mają to ściagnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 08.09.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 1. Część wspólna - wymaga zgody 2. Zaburza działanie wentylacji budynku (ryzyko pojawienia się pleśni) 3. Pojemność powietrza w korytarzu jest bardzo mała, więc sprawność tej klimy jest bardzo niska, czyli sąsiedzi trochę bez sensu wydali pieniądze. Skoro jeszcze w miarę nowa niech puszczą urządzenie na olx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.09.2022 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2022 1. Część wspólna - wymaga zgody 2. Zaburza działanie wentylacji budynku (ryzyko pojawienia się pleśni) 3. Pojemność powietrza w korytarzu jest bardzo mała, więc sprawność tej klimy jest bardzo niska, czyli sąsiedzi trochę bez sensu wydali pieniądze. Skoro jeszcze w miarę nowa niech puszczą urządzenie na olx Ad. 1 - w tym przypadku to co najmniej dyskusyjne, czy to część wspólna. Definicja z Ustawy o własności lokali: 2. Nieruchomość wspólną stanowi grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Skoro to jest za kratą i, jak rozumiem, tylko właściciele tego mieszkania tam mają dostęp, to służy wyłącznie im więc częścią wspólną nie jest. Ale zupełnie inaczej to wygląda, jeżeli tam jest spółdzielnia mieszkaniowa, a jeszcze inaczej gdy zarządza spółdzielnia ale już większość lokali jest wydzielona (a i to w uproszczeniu). Ad. 2. nie zaburza wentylacji, bo nie wymienia powietrza ze światem zewnętrznym. Wentylator w domu nie zaburza wentylacji (no, chyba, że bezpośrednio dmucha/wyciąga przy kratce wentylacyjnej). Ad. 3. Do chłodzenia różnie to bywa. Pamiętaj, że jeszcze jest wentylacja. A i tak na korytarzach w upały jest zazwyczaj dosyć chłodno, bo mają znikome zyski bytowe i słoneczne. Ale jak przyjdzie do grzania, to będą pompować do swojego mieszkania "darmowe" ciepło z ogrzewania korytarza i "wysysać" ciepło przez wychłodzony korytarz od sąsiadów... A właśnie, może oni tym CWU grzeją? Tak czy inaczej - spróbować z administracją warto. Może się okazać, że i klima, i krata znikną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts