budowadomu12394 22.07.2022 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Witam. Mam małą zagwozdkę, będę wdzięczny za pomoc.Otóż mam strop teriva i będę podwieszał sufit jakieś 15-17cm gdzie będą schowane rurki od wentylacji mechanicznej, oraz instalacja elektryczna. Czy pusta przestrzeń między płytą gk, a stropem musi być wypełniona wełną/styropianem...? W projekcie jest ocieplenie stropu 35cm od góry stropu, oraz brak sufitów podwieszanych. Zdecydowałem się na "podniesienie" ścian o jeden bloczek żeby okna nie wchodziły pod okap dachu, no i żeby "upchać" instalacje. Poddasze nieużytkowe, będzie tam nieocieplona graciarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Styropian nie, ale 5 cm wełny możesz dać żeby wygłuszyć sufit. Możesz też dać podwójną płytę GK. Jako ocieplenie lepiej izolować od góry, bo dojdziesz nim do wieńców, a izolując od dołu pozostawisz potężne mostki cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowadomu12394 22.07.2022 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Dziękuję za odpowiedź, czy te wygłuszanie jest konieczne? Co tam będzie słychać? Wolałbym ocieplać od góry, z tym że nie mam drugiego wieńca tylko jeden równo lany ze stropem i na to murłata nie wiem jak to ugryźć z drugą warstwą styropianu na górze, bo pierwsza warstwa mi się zlicuje z murłatą, a co z drugą? Przy krawędziach już przeszkadzają krokwie... docinać i chować krokwie w drugiej warstwie styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Może być słyszany pogłos z wnętrza, spod płyty GK. Dojeżdżasz styropianem elewacyjnym do połaci i od strony poddasza dosuwasz do niego styropian na wieńcu i za murłatą. Wszelkie szczeliny uszczelniasz pianką z pistoletu. Tam się zmieści tak mało otuliny wokół wieńca, że każdy cm styropianu jest na wagę złota. Czasem murłata nie leży równo na wieńcu - wszelkie szczeliny pianujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowadomu12394 22.07.2022 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Czyli praktycznie chowam murłatę w styropianie, dzięki za cenne wskazówki, a co sądzisz o ociepleniu na stropie 35cm + od spodu np 10cm wełny? Jest sens? I jak ją mocować do terivy na drewnianym stropie to wiem że się sznurkuje, a tutaj bezpośrednio się kładzie na stelaże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Chowasz murłatę i wieniec i tworzysz ciągłą izolację między elewacją i stropem. Musisz przeliczyć, czy te 10 cm wełny od dołu nie spowoduje zbytniego obniżenia temperatury pary wodnej i przekroczenia punktu rosy, zwłaszcza przy wieńcu Umiesz? Z dwojga złego lepiej mieć ucieczkę ciepła niż grzyba w narożnikach pokoi. Mocujesz wełnę klejąc ją do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowadomu12394 22.07.2022 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Czy problem z grzybem, który opisujesz może w takiej sytuacji rozwiązać rekuperacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 22.07.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 Czy problem z grzybem, który opisujesz może w takiej sytuacji rozwiązać rekuperacja? Tak, moze, ale czy nie lepiej dać podwójną płytę GK, a nie bawić się w wełnę i jakieś docieplenia dzielone między górę i dół? Ja nie twierdzę, że ta wełna musi być pod stropem, tylko że przy pojedynczej GK może dochodzić do pogłosów i w takim wypadku możesz dać te 5 cm wełny. Postaraj się jednak przy tej murłacie, zrób szczelnie. Nie wiem, czy masz wentylowane połacie w projekcie. Jak nie, to jedziesz styropianem do połaci i wszystko szczelnie opianowujesz. Inaczej musisz zostawić kilku cm szczelinę między murłatą a połacią. Z tego wszystkiego najwazniejszy jest wieniec, bo tam najtrutniej ocieplić i jednocześnie najwięcej wieje. Poszukaj w sieci "ocieplenie murłaty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts