Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styk drzwi i podestu z kostki brukowej

Recommended Posts

Mam pytanie do osób, które już zbudowały albo wiedzą jak to powinno być wykonane.

Jestem przed ociepleniem elewacji.

Po jej wykonaniu trzeba będzie wykonać podesty przed drzwiami wejściowymi i taras naziemny od strony ogrodu. Podesty i schodki będą z kostki brukowej.

Jak należy wykonać takie połączenie na styku z drzwiami.

Tam chyba nie będzie styropianu przy progi drzwi, bo przecież wchodząc, nie będziemy stawać na styropianie elewacyjnym? ;)

Jak ten detal powinien być wykonany?

taki próg montuje się razem z ościeżnicą.

Wiec jak ci nie zamontowali to problem.

485.jpg

top_4.jpg

Kiedy mi budowano dom takie ciepłe progi były rzadkością i musiałam go sobie sama wykonać.

Edytowane przez Elfir

Mam pytanie do osób, które już zbudowały albo wiedzą jak to powinno być wykonane.

Jestem przed ociepleniem elewacji.

Po jej wykonaniu trzeba będzie wykonać podesty przed drzwiami wejściowymi i taras naziemny od strony ogrodu. Podesty i schodki będą z kostki brukowej.

Jak należy wykonać takie połączenie na styku z drzwiami.

Tam chyba nie będzie styropianu przy progi drzwi, bo przecież wchodząc, nie będziemy stawać na styropianie elewacyjnym? ;)

Jak ten detal powinien być wykonany?

Drzwi masz zamontowane na podwalinie? Wtedy - robisz hydroizolację i kładziesz kostkę.

Podmurowanie? No to lipa. Nikt nie robi detali, bo kto by się chciał podpisywać pod słabym rozwiązaniem? Szukaj jakiegoś mocnego, cienkiego ciepłego materiału który zastąpi ocieplenie.. ja bym pytał o to fachowców od elewacji. "Stolarka" się tym nie zajmuje.

finlandia, drzwi są zamontowane na podwalinie ze szczelnym montażem.

Tak to wygląda.

62036e58486ac6b7med.jpg

Chodzi mi o to miejsce poniżej progu:

9b515235fac42597med.jpg

W tej chwili XPS jest położony do poziomu gruntu.

Czy XPS ma być ciągnięty w górę w strefie progu? Do jakiej wysokości poniżej poziomu podłogi?

W jaki sposób przejść z XPS na kostkę?

• 1 year później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...