Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łączenie ścian nośnych obniżony garaż.

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim forumowiczom,

Udało się nam zakończyć stan zero i powoli przymierzamy się do murowania ścian.

Ściany będziemy murować z silikatów. Garaż i kotłownia są obniżone względem reszty domu o 15 cm . Strop nad garażem ma 22 cm, a nad resztą domu 16 cm.

Zastanawiam się jak łączyć ściany konstrukcyjne które będą przechodzić z garażu do reszty domu.

pz03-parter-uskok.jpg

Bloczki mają wysokość 20 cm wiec zastanawiam się czy je przycinać do tych 15 cm na pierwszej warstwie w garażu czy może jest jakieś inne lepsze rozwiązanie na łączenie ścian ?

Może ktoś już mierzył się z takim problemem i może pokazać jak to rozwiązał u siebie ?

Edytowane przez malagus

Nic nie przycinaj. Jeśli dobrze zrozumiałem, będziesz mieć uskok między garażem i resztą domu, ale łatwo go zlikwidować poprzez nalanie betonu na bloczki. Chłopaki muszą zaszalować po całej długości ścianę i wylać beton. I dalej już murować w jednej wysokości. O to chodziło?

Zrób wg projektu.

Gdyby było w projekcie to bym nie pytał.

Liczyłem, że jakiś forumowicz robił coś takiego u siebie i będzie mógł się pochwalić jak rozwiązał ten problem.

Ciepły ten domek nie będzie w tym kształcie. :p

Kwestia grzania/ciepła w domu była uwzględniona na etapie projektu. Nie każdy chce mieszkać w stodole.

Gdyby było w projekcie to bym nie pytał.

Liczyłem, że jakiś forumowicz robił coś takiego u siebie i będzie mógł się pochwalić jak rozwiązał ten problem.

Kwestia grzania/ciepła w domu była uwzględniona na etapie projektu. Nie każdy chce mieszkać w stodole.

U mnie ekipa tak zrobiła: wyrównała wylanym betonem na pierwszej warstwie, gdzie wystąpił uskok i potem można było już ściany łączyć przewiązaniami.

Chodzi też o ścianę wspólną między garażem i częścią mieszkalną - będzie tamtędy uciekać ciepło. Już trochę późno na zmiany, ale może skonsultuj to z architektem.

ps. Wrzucisz rzut całego domu?