Brylak 28.07.2022 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Jak człowiek widzi jak drogi jest węgiel, gaz i benzyna to człowiek zastanawia się nad tą energią odnawialną. Mam dość stary dom ale dobrze ocieplony z nowymi oknami i drzwiami i tak myślę o tej pompie ciepła. Czytam o tym i tak naprawdę nie wiem jak ugryźć temat. Od czego zacząć i jak dobrać urządzenie i znaleźć odpowiednich ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 29.07.2022 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Ja zaczynałem od oferteo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.07.2022 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Jak człowiek widzi jak drogi jest węgiel, gaz i benzyna to człowiek zastanawia się nad tą energią odnawialną. Mam dość stary dom ale dobrze ocieplony z nowymi oknami i drzwiami i tak myślę o tej pompie ciepła. Czytam o tym i tak naprawdę nie wiem jak ugryźć temat. Od czego zacząć i jak dobrać urządzenie i znaleźć odpowiednich ludzi? Zacząć od OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marat35 29.07.2022 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 (edytowane) Jak człowiek widzi jak drogi jest węgiel, gaz i benzyna to człowiek zastanawia się nad tą energią odnawialną. Mam dość stary dom ale dobrze ocieplony z nowymi oknami i drzwiami i tak myślę o tej pompie ciepła. Czytam o tym i tak naprawdę nie wiem jak ugryźć temat. Od czego zacząć i jak dobrać urządzenie i znaleźć odpowiednich ludzi? Polecam pompę ciepła – powietrzna – taka właśnie posiadam i za mną pierwszy sezon grzewczy. Dom oczywiście wcześniej ociepliłem 180 metrów. Kosztorys wyszedł bardzo optymistyczne aż sam nie wierzyłem obliczeniom ale co najważniejsze nie różnił się bardzo od rzeczywistości. O komforcie użytkowania pompy ciepła po wyrzuceniu pieca chyba nie musze wspominać, to jak przesiąść się z rydwanu konnego do najnowszej tesli. Koszy miesięcznie biorąc pod uwagę 12 miesięcy i grzanie wody dla 4-osobowej rodziny to koszt jakieś 350-380 zł. Uważam ze rewelacja. Ale by pompa dobrze działała potrzebny jest audyt budynku i wyliczenie potrzeb i doboru odpowiedniej pompy. Za naszą instalację pompy -projekt i realizację – odpowiadała firma . Wszystko poszło gładko, choć nie obyło się bez niespodzianek ze strony naszej instalacji grzewczej. Jestem zadowolony z całego montażu i tej wielkiej zmiany w naszym życiu. W sytuacji niedostępności surowców – tanich rosyjskich – tylko energia odnawialna może nas uratować. Dodam, że złożyłem papieru na zwrot kosztów i dostałem 25 tysięcy za które planuje budowę instalacji fotowoltaicznej. Edytowane 29 Lipca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.07.2022 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Jak człowiek widzi jak drogi jest węgiel, gaz i benzyna to człowiek zastanawia się nad tą energią odnawialną. Mam dość stary dom ale dobrze ocieplony z nowymi oknami i drzwiami i tak myślę o tej pompie ciepła. Czytam o tym i tak naprawdę nie wiem jak ugryźć temat. Od czego zacząć i jak dobrać urządzenie i znaleźć odpowiednich ludzi? Pompa ciepła "chodzi" na prąd. Węgiel, gaz i benzyna są drogie. Sądzisz, że prąd będzie tani? PC i energia odnawialna to dwa różne tematy. Energia odnawialna może służyć do zasilania PC ale musisz posiadać źródło energii odnawialnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 01.08.2022 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 A niby te kWh wyciągnięte z ziemi czy z powietrza przez PC to jest energia nieodnawialna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts