Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obniżenie wysokości otworu bramy garażowej

Recommended Posts

Podpowiecie mi jak najlepiej i czym obniżyć otwór garażowy? wysokość jaką mam to 220cm a brama ma 2125

Zastanawiałem się czy podklejenie gazobetonu ma sens <--- czy nie odpadnie poczasie. Widziałem też specialne kątowniki i przykręcić je do górnej belki i do nadproża a od spodu dać 8cm styropianu.

Pomocy :(

Już masz tę bramę? Jeśli nie, to kup na wymiar i po problemie. Jeśli tak, to mi sprzedawca Wiśniowskiego radził, abym przykleił styropian :)

Aktualnie wyceniałem: typowa wysokość 8400. 5m wyższa - 1200zł więcej.. Za 30-50 zł będą systemowe uchwyty do listwy nadprożowej. Resztę trzeba będzie obniżyć styropianem (zamiast 2 cm dać 5), tylko trzeba dopilnować "elewatorów" bo spotkałem takich, co dali 2... i zostawili niezakrytą listwę :( :bash:

Aktualnie wyceniałem: typowa wysokość 8400. 5m wyższa - 1200zł więcej.. Za 30-50 zł będą systemowe uchwyty do listwy nadprożowej. Resztę trzeba będzie obniżyć styropianem (zamiast 2 cm dać 5), tylko trzeba dopilnować "elewatorów" bo spotkałem takich, co dali 2... i zostawili niezakrytą listwę :( :bash:

Ty chyba jesteś wszędzie na tym forum ^^ No właśnie trochę jest dopłaty ;/ masz może nazwę albo linka do tych uchwytów? widziałem fotki jak to właśnie tak montują bramy "z luką u góry".

A jeszcze powiedz mi w markecie widziałem bramę Wiśniowskiego tańszą prawie o 2k tam jest oszczędność na wszystkim czy na automacie ?

Nie mam zdjęcia uchwytu - zwykły kawałek odpowiednio wyprofilowanej blachy dopasowanej do kształtu listwy.. (aktualna cena to 14zł / szt :( ! a potrzeba ich 8 na bramę 2,5m). Jak ich nie było, to stosowałem zwykłe kątowniki stolarskie, ciesielskie (coś na czym można stabilnie zawiesić listwę z uszczelką (waga ok 10kg) do której dolegają panele po zamknięciu).

Nie wiem czym się różni brama w markecie. Okaże się po kilku latach. Widzę wysyp fot z bramami 5-10lat na których schodzi okleina :(