Zibi201 30.07.2022 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Cześć, mam problem z izolacją rury wentylacyjnej w kuchni, przechodzącej przez sufit. Deweloper wykonał instalację na elsatycznej rurze, która się rozciągnęła, zrobił się syfon i zbierała się woda... Wywaliłem to w przeszłości i zastąpiłem sztywną rurą owiniętą wełną. Niestety przy przejściu przez sufit w zimie skrapla się woda, wełna namięka i woda zalewa sufit z płyty g-k. Na zdjęciu kolano jest owinięte srebrną taśmą, ale to dlatego że próbowałem już wszystkiego. To stan po 5 poprawce... Jak wykonać to przejście prawidłowo żeby nie skraplała się woda? Problem występuje tylko na kolanie przechodzącym przez sufit, reszta izolacji rury jest sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 30.07.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Jeśli masz taką możliwość, to wymień rurę na taką o mniejszej średnicy, a różnicę średnicy, gdzie rura przechodzi przez sufit owiń wełną, albo wypełnij pianką niskorozprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi201 30.07.2022 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Z wełną wydaje mi się, że będzie to samo co teraz.Ale pianka to może dobry pomysł.Pytanie jak to połączyć w miejscu przejścia przez sufit - rura wewnętrzna-pianka-rura zewnętrzna - folia przyklejona taśmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 30.07.2022 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Jeśli problem istnieje tylko zimą a na kominku jest daszek to można spróbować całą rurę a najlepiej przestrzeń w suficie dookoła rury należy ocieplić wełną. Dać dosyć grubą otulinę i owinąć folią.Natomiast jeśli wykraplanie występuje prawdopodobnie nie w powietrzu - tylko na wychłodzonych powierzchniach nawiewnika i samej rury który ma z jednej strony kontakt z zimnym powietrzem a z drugiej z ciepłym.Jeśli ocieplenie nie pomoże to należy rurę metalową wymienić na PCV. https://allegro.pl/oferta/waz-wentylacyjny-110mm-2pu-pur-przewod-odciagowy-7009973645 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2022 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 Tak ze 3cm szczeliny dookoła to minimum - lepiej więcej. Jak jest mniej, to rozkuj albo daj cieńszą rurę i psiknij pianę Polynor (nie inną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.07.2022 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Sprawdź poprawność pracy zaworu zwrotnego w okapie.Jeśli ten się nie domyka, to minimalny ciąg grawitacyjny sprawia, że w kanale skrapla się woda. Rurę zaizoluj w całości izolacją szczelną:https://sklep.centrumizolacji.com.pl/maty-kauczukowe Albo wymień całą rurę na:https://peflex.cennik24.pl/system-rozprowadzania-powietrza-pe-flex-eps-582 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts