Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt szafranowy C374c wariant 3

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie adaptacji projektu szafranowy c374c. Projekt oczywiście dosyć kosztowny ale niestety mpzp wymaga 37 stopni nachylenia dachu więc chcą mieć parterowke z garażem wyjdzie potężny dach i poddasze które bedzie nie użytkowe. Pytanie jest na czym tutaj można zaoszczędzić abym nie wydał na to miliona? :)

link do projektu:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-c374c-szafranowy-wariant-iii-WAJ3981

Edytowane przez Krzysiek06666

Do małego pomieszczenia naprzeciwko łazienki podciagniemy kanalize żeby w przyszłości moc zrobić toaletę w razie potrzeby. Właściwie wszystko zależy ile kasy zostanie na końcu... Z tym poddaszem był trochę dylemat no ale gdyby jednak kiedyś trzeba było coś tam robić to trochę lipa gdyby nie było ściany kolankowej. Ale z takich rzeczy na przyszłość to robimy tylko to. Żadnych okien dachowych, w szczytach okna raczej mniejsze, dachu też nie bedziemy ocieplac tylko strop. Mamy takie założenie żeby zmieścić się w 600 tys za sam dom więc nie możemy robić wszystkiego co nam się zamarzy. Ceny są kosmos teraz. Za SSO za sama robotę wyjdzie 120 tysi. Murarze 80 i dekarze 40. Tak więc niestety nie ma lekko...

Do małego pomieszczenia naprzeciwko łazienki podciagniemy kanalize żeby w przyszłości moc zrobić toaletę w razie potrzeby. Właściwie wszystko zależy ile kasy zostanie na końcu... Z tym poddaszem był trochę dylemat no ale gdyby jednak kiedyś trzeba było coś tam robić to trochę lipa gdyby nie było ściany kolankowej. Ale z takich rzeczy na przyszłość to robimy tylko to. Żadnych okien dachowych, w szczytach okna raczej mniejsze, dachu też nie bedziemy ocieplac tylko strop. Mamy takie założenie żeby zmieścić się w 600 tys za sam dom więc nie możemy robić wszystkiego co nam się zamarzy. Ceny są kosmos teraz. Za SSO za sama robotę wyjdzie 120 tysi. Murarze 80 i dekarze 40. Tak więc niestety nie ma lekko...

Nie kombinuj. Druga łazienka to podstawa komfortu. Nie wiem ile osób będzie mieszkać w tym domu, ale już sama opcja mieszkania z kobietą obliguję do zrobienia drugiej łazienki :) Garderobę zrobiłbym w miejscu pralni, a pralnie i wc umieścił w garderobie. Po co to wycięcie w salonie ? Zrób ogromny salon w kwadracie. Będziesz miał wiele opcji aranżacji.

A i jeszcze coś. Jeśli nie planujesz adaptacji poddasza od razu, z normalnymi schodami, oknami i ociepleniem dachu, to prawdopodobnie nigdy go nie zrobisz. Z tym budżetem szukałbym innego projektu.

A i jeszcze coś. Jeśli nie planujesz adaptacji poddasza od razu, z normalnymi schodami, oknami i ociepleniem dachu, to prawdopodobnie nigdy go nie zrobisz. Z tym budżetem szukałbym innego projektu.

Wiesz jeśli mpzp wymaga nachylenia dachu 37 stopni to inny projekt niewiele tu zmieni. Dach i tak wyjdzie potężny. Musiałbym wybrać projekt z poddaszem użytkowym a nam się podobają parterowymi:)

sama opcja mieszkania z kobietą obliguję do zrobienia drugiej łazienki :)

święta prawda.

Moje uwagi:

# zgadzam się - salon w kwadracie

# IMO garderoba to pomyłka per se - tylko szafy w zabudowie do sufitu

# druga łazienka must have

600 tys. zł planowałbym na budowę prostego domu max 120m2 albo przygotować się że znaczną część prac zrobię sam / masz dojścia do materiałów lub usług.

Garaż w bryle (pod dachem) też znacznie wpłynie na koszt. Zamiast niego masz dwa pokoje w tej samej cenie, a bez (tańszy dach).

Są prostsze projekty, szczególnie parterowe - może jeszcze masz czas na zmianę?

Edytowane przez Sativum

święta prawda.

Moje uwagi:

# zgadzam się - salon w kwadracie

# IMO garderoba to pomyłka per se - tylko szafy w zabudowie do sufitu

# druga łazienka must have

600 tys. zł planowałbym na budowę prostego domu max 120m2 albo przygotować się że znaczną część prac zrobię sam / masz dojścia do materiałów lub usług.

Garaż w bryle (pod dachem) też znacznie wpłynie na koszt. Zamiast niego masz dwa pokoje w tej samej cenie, a bez (tańszy dach).

Są prostsze projekty, szczególnie parterowe - może jeszcze masz czas na zmianę?

Salon w kwadracie spoko ale musiałbym zrezygnować z podcienia tarasowego:/

Garderoba to pomyłka... Wytłumacz to mojej żonie

Za pozno juz na zmiane. Będziemy robic sporo rzeczy sami. ile się da.

Robie cały czas wyceny na składach i na OLX. i różnice są naprawde duże, nieraz jestem zaskoczony że aż tyle mogą sie rożnic.

Kiedyś policzyłem że na wkrętach i gwozdziach zamawiając z allegro zaoszczedze ponad 1tys a to ten sam towar przecież...

Salon w kwadracie spoko ale musiałbym zrezygnować z podcienia tarasowego:/

Garderoba to pomyłka... Wytłumacz to mojej żonie

Za pozno juz na zmiane. Będziemy robic sporo rzeczy sami. ile się da.

Robie cały czas wyceny na składach i na OLX. i różnice są naprawde duże, nieraz jestem zaskoczony że aż tyle mogą sie rożnic.

Kiedyś policzyłem że na wkrętach i gwozdziach zamawiając z allegro zaoszczedze ponad 1tys a to ten sam towar przecież...

Dwie porady:

1) szukajcie alternatyw / wielu potencjalnych wykonawców, bo różnice są ogromne.

2) oszczędna budowa, to taka, gdzie kontrolujesz wszystkie wydatki. Budowa to 10.000 wydatków, tylko wybierając rozsądnie / oszczędzając na większości jest się w stanie spinać budżet.

• Like 1

Dwie porady:

1) szukajcie alternatyw / wielu potencjalnych wykonawców, bo różnice są ogromne.

2) oszczędna budowa, to taka, gdzie kontrolujesz wszystkie wydatki. Budowa to 10.000 wydatków, tylko wybierając rozsądnie / oszczędzając na większości jest się w stanie spinać budżet.

No tak musimy robic nie ma innej drogi:) a pamiętam w zeszłym roku kiedy planowaliśmy budowe... Co może pojść nie tak, mamy działke, mamy 300 tys na start. Przecież to kupa kasy, dobierze sie troche kredytu i bedzie ok. I niestety ceny zaczeły rosnąc i kupa kasy stała sie kupką;)

Cześć. My budujemy C374C z antresolą i użytkowym poddaszem + sypialnia zamiast garażu. Mamy SSO na ten moment. Prowadzę dokładny kosztorys prac, jak chcesz to na priv mogę przekazać co i jak. Tak tylko napomnę że sam dach kryty dachówką przy więźbie w cenie z lutego 2021, dachówce z listopada 2021 oraz robocizną więźba+dachówka na poziomie 81 zł m2 to koszt 100-105 tys zł. Odpytywałem z ciekawości dostawcę dachówki jak prezentują się ceny teraz to dachówka podstawowa +2zł, a skrajne +18 zł sztuka w stosunku do cen które ja płaciłem w listopadzie. Dodatkowo fundamenty praktycznie robiliśmy sami, dopiero mury i dach ekipa. Strop zamieniony na Ackerman. Nie jest to tani dom w budowie nawet jeśli sporo rzeczy zrobisz sam.

rzut_parteru.jpg

rzut_poddasza.jpg

Edytowane przez reperandt

Cześć. My budujemy C374C z antresolą i użytkowym poddaszem + sypialnia zamiast garażu. Mamy SSO na ten moment. Prowadzę dokładny kosztorys prac, jak chcesz to na priv mogę przekazać co i jak. Tak tylko napomnę że sam dach kryty dachówką przy więźbie w cenie z lutego 2021, dachówce z listopada 2021 oraz robocizną więźba+dachówka na poziomie 81 zł m2 to koszt 100-105 tys zł. Odpytywałem z ciekawości dostawcę dachówki jak prezentują się ceny teraz to dachówka podstawowa +2zł, a skrajne +18 zł sztuka w stosunku do cen które ja płaciłem w listopadzie. Dodatkowo fundamenty praktycznie robiliśmy sami, dopiero mury i dach ekipa. Strop zamieniony na Ackerman. Nie jest to tani dom w budowie nawet jeśli sporo rzeczy zrobisz sam.

[ATTACH=CONFIG]460287[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]460288[/ATTACH]

Hej. Nawet przez chwile nie pomyślałem że jest to tani dom ale uważam że na kilku rzeczach da sie zaoszczedzic. U mnie poddasze będzie nieużytkowe a na dachu- blachodachówka. Jeśli mogłbys podesłać swoj kosztorys byłoby super. Napisze na priv

• 1 month później...

Witajcie. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, podjelismy z zona trudna decyzje o zmianie projektu na duzo prostszy i mniejszy. Bedzie to parterówka ale bez garazu do ok 100m2. Zastanawiamy się nad tym:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lipiennikach-mad62419ad0eaa

albo https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-modern-WOF1116

Napiszcie co sądzicie o tych projektach a może macie jakieś inne propozycje?