Krzysiek06666 30.07.2022 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 (edytowane) Witam. Jestem na etapie adaptacji projektu szafranowy c374c. Projekt oczywiście dosyć kosztowny ale niestety mpzp wymaga 37 stopni nachylenia dachu więc chcą mieć parterowke z garażem wyjdzie potężny dach i poddasze które bedzie nie użytkowe. Pytanie jest na czym tutaj można zaoszczędzić abym nie wydał na to miliona? link do projektu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-murator-c374c-szafranowy-wariant-iii-WAJ3981 Edytowane 30 Lipca 2022 przez Krzysiek06666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 30.07.2022 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 obniż poddasze - bez ściany kolankowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 30.07.2022 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2022 obniż poddasze - bez ściany kolankowej Tylko czy to nie popsuje wizualnie bryły domu? W sensie że dach będzie zbyt duży w stosunku do elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.08.2022 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Tylko czy to nie popsuje wizualnie bryły domu? W sensie że dach będzie zbyt duży w stosunku do elewacji? tak jest po obiżeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 03.08.2022 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 Chyba jednak nie zdecyduje się na rezygnację ze ściany kolankowej... Pozbawię się wtedy możliwości ewentualnej adaptacji. A nigdy nie wiadomo co dzieci w przyszłości wymyśla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 03.08.2022 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2022 A tutaj zamieszczam rzut parteru. Co myslicie o tym układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2022 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 jedna łazienka? Drzwi do małych pomieszczeń otwierane do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 04.08.2022 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 jedna łazienka? Drzwi do małych pomieszczeń otwierane do środka? No cóż chcemy zaoszczędzić na wykończeniu. A wiadomo łazienka generuje spore koszta. A co do drzwi to pewnie mój architekt wyrysowal jak chciał a ja zrobię już po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.08.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2022 Planujesz budowę ogromnego poddasza, bo może dzieci, kiedyś, w przyszłości.... Ale oszczędzasz na zwykłej toalecie? Nigdy nie zrozumiem tego sposobu myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 05.08.2022 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Do małego pomieszczenia naprzeciwko łazienki podciagniemy kanalize żeby w przyszłości moc zrobić toaletę w razie potrzeby. Właściwie wszystko zależy ile kasy zostanie na końcu... Z tym poddaszem był trochę dylemat no ale gdyby jednak kiedyś trzeba było coś tam robić to trochę lipa gdyby nie było ściany kolankowej. Ale z takich rzeczy na przyszłość to robimy tylko to. Żadnych okien dachowych, w szczytach okna raczej mniejsze, dachu też nie bedziemy ocieplac tylko strop. Mamy takie założenie żeby zmieścić się w 600 tys za sam dom więc nie możemy robić wszystkiego co nam się zamarzy. Ceny są kosmos teraz. Za SSO za sama robotę wyjdzie 120 tysi. Murarze 80 i dekarze 40. Tak więc niestety nie ma lekko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 05.08.2022 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Do małego pomieszczenia naprzeciwko łazienki podciagniemy kanalize żeby w przyszłości moc zrobić toaletę w razie potrzeby. Właściwie wszystko zależy ile kasy zostanie na końcu... Z tym poddaszem był trochę dylemat no ale gdyby jednak kiedyś trzeba było coś tam robić to trochę lipa gdyby nie było ściany kolankowej. Ale z takich rzeczy na przyszłość to robimy tylko to. Żadnych okien dachowych, w szczytach okna raczej mniejsze, dachu też nie bedziemy ocieplac tylko strop. Mamy takie założenie żeby zmieścić się w 600 tys za sam dom więc nie możemy robić wszystkiego co nam się zamarzy. Ceny są kosmos teraz. Za SSO za sama robotę wyjdzie 120 tysi. Murarze 80 i dekarze 40. Tak więc niestety nie ma lekko... Nie kombinuj. Druga łazienka to podstawa komfortu. Nie wiem ile osób będzie mieszkać w tym domu, ale już sama opcja mieszkania z kobietą obliguję do zrobienia drugiej łazienki Garderobę zrobiłbym w miejscu pralni, a pralnie i wc umieścił w garderobie. Po co to wycięcie w salonie ? Zrób ogromny salon w kwadracie. Będziesz miał wiele opcji aranżacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 05.08.2022 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Do małego pomieszczenia naprzeciwko łazienki podciagniemy kanalize żeby w przyszłości moc zrobić toaletę w razie potrzeby. Właściwie wszystko zależy ile kasy zostanie na końcu... Z tym poddaszem był trochę dylemat no ale gdyby jednak kiedyś trzeba było coś tam robić to trochę lipa gdyby nie było ściany kolankowej. Ale z takich rzeczy na przyszłość to robimy tylko to. Żadnych okien dachowych, w szczytach okna raczej mniejsze, dachu też nie bedziemy ocieplac tylko strop. Mamy takie założenie żeby zmieścić się w 600 tys za sam dom więc nie możemy robić wszystkiego co nam się zamarzy. Ceny są kosmos teraz. Za SSO za sama robotę wyjdzie 120 tysi. Murarze 80 i dekarze 40. Tak więc niestety nie ma lekko... A i jeszcze coś. Jeśli nie planujesz adaptacji poddasza od razu, z normalnymi schodami, oknami i ociepleniem dachu, to prawdopodobnie nigdy go nie zrobisz. Z tym budżetem szukałbym innego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 05.08.2022 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 A i jeszcze coś. Jeśli nie planujesz adaptacji poddasza od razu, z normalnymi schodami, oknami i ociepleniem dachu, to prawdopodobnie nigdy go nie zrobisz. Z tym budżetem szukałbym innego projektu. Wiesz jeśli mpzp wymaga nachylenia dachu 37 stopni to inny projekt niewiele tu zmieni. Dach i tak wyjdzie potężny. Musiałbym wybrać projekt z poddaszem użytkowym a nam się podobają parterowymi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.08.2022 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) sama opcja mieszkania z kobietą obliguję do zrobienia drugiej łazienki święta prawda. Moje uwagi: # zgadzam się - salon w kwadracie # IMO garderoba to pomyłka per se - tylko szafy w zabudowie do sufitu # druga łazienka must have 600 tys. zł planowałbym na budowę prostego domu max 120m2 albo przygotować się że znaczną część prac zrobię sam / masz dojścia do materiałów lub usług. Garaż w bryle (pod dachem) też znacznie wpłynie na koszt. Zamiast niego masz dwa pokoje w tej samej cenie, a bez (tańszy dach). Są prostsze projekty, szczególnie parterowe - może jeszcze masz czas na zmianę? Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Sativum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 05.08.2022 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 święta prawda. Moje uwagi: # zgadzam się - salon w kwadracie # IMO garderoba to pomyłka per se - tylko szafy w zabudowie do sufitu # druga łazienka must have 600 tys. zł planowałbym na budowę prostego domu max 120m2 albo przygotować się że znaczną część prac zrobię sam / masz dojścia do materiałów lub usług. Garaż w bryle (pod dachem) też znacznie wpłynie na koszt. Zamiast niego masz dwa pokoje w tej samej cenie, a bez (tańszy dach). Są prostsze projekty, szczególnie parterowe - może jeszcze masz czas na zmianę? Salon w kwadracie spoko ale musiałbym zrezygnować z podcienia tarasowego:/ Garderoba to pomyłka... Wytłumacz to mojej żonie Za pozno juz na zmiane. Będziemy robic sporo rzeczy sami. ile się da. Robie cały czas wyceny na składach i na OLX. i różnice są naprawde duże, nieraz jestem zaskoczony że aż tyle mogą sie rożnic. Kiedyś policzyłem że na wkrętach i gwozdziach zamawiając z allegro zaoszczedze ponad 1tys a to ten sam towar przecież... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.08.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Salon w kwadracie spoko ale musiałbym zrezygnować z podcienia tarasowego:/ Garderoba to pomyłka... Wytłumacz to mojej żonie Za pozno juz na zmiane. Będziemy robic sporo rzeczy sami. ile się da. Robie cały czas wyceny na składach i na OLX. i różnice są naprawde duże, nieraz jestem zaskoczony że aż tyle mogą sie rożnic. Kiedyś policzyłem że na wkrętach i gwozdziach zamawiając z allegro zaoszczedze ponad 1tys a to ten sam towar przecież... Dwie porady: 1) szukajcie alternatyw / wielu potencjalnych wykonawców, bo różnice są ogromne. 2) oszczędna budowa, to taka, gdzie kontrolujesz wszystkie wydatki. Budowa to 10.000 wydatków, tylko wybierając rozsądnie / oszczędzając na większości jest się w stanie spinać budżet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 05.08.2022 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Dwie porady: 1) szukajcie alternatyw / wielu potencjalnych wykonawców, bo różnice są ogromne. 2) oszczędna budowa, to taka, gdzie kontrolujesz wszystkie wydatki. Budowa to 10.000 wydatków, tylko wybierając rozsądnie / oszczędzając na większości jest się w stanie spinać budżet. No tak musimy robic nie ma innej drogi:) a pamiętam w zeszłym roku kiedy planowaliśmy budowe... Co może pojść nie tak, mamy działke, mamy 300 tys na start. Przecież to kupa kasy, dobierze sie troche kredytu i bedzie ok. I niestety ceny zaczeły rosnąc i kupa kasy stała sie kupką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reperandt 11.08.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć. My budujemy C374C z antresolą i użytkowym poddaszem + sypialnia zamiast garażu. Mamy SSO na ten moment. Prowadzę dokładny kosztorys prac, jak chcesz to na priv mogę przekazać co i jak. Tak tylko napomnę że sam dach kryty dachówką przy więźbie w cenie z lutego 2021, dachówce z listopada 2021 oraz robocizną więźba+dachówka na poziomie 81 zł m2 to koszt 100-105 tys zł. Odpytywałem z ciekawości dostawcę dachówki jak prezentują się ceny teraz to dachówka podstawowa +2zł, a skrajne +18 zł sztuka w stosunku do cen które ja płaciłem w listopadzie. Dodatkowo fundamenty praktycznie robiliśmy sami, dopiero mury i dach ekipa. Strop zamieniony na Ackerman. Nie jest to tani dom w budowie nawet jeśli sporo rzeczy zrobisz sam. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez reperandt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 11.08.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Cześć. My budujemy C374C z antresolą i użytkowym poddaszem + sypialnia zamiast garażu. Mamy SSO na ten moment. Prowadzę dokładny kosztorys prac, jak chcesz to na priv mogę przekazać co i jak. Tak tylko napomnę że sam dach kryty dachówką przy więźbie w cenie z lutego 2021, dachówce z listopada 2021 oraz robocizną więźba+dachówka na poziomie 81 zł m2 to koszt 100-105 tys zł. Odpytywałem z ciekawości dostawcę dachówki jak prezentują się ceny teraz to dachówka podstawowa +2zł, a skrajne +18 zł sztuka w stosunku do cen które ja płaciłem w listopadzie. Dodatkowo fundamenty praktycznie robiliśmy sami, dopiero mury i dach ekipa. Strop zamieniony na Ackerman. Nie jest to tani dom w budowie nawet jeśli sporo rzeczy zrobisz sam. [ATTACH=CONFIG]460287[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]460288[/ATTACH] Hej. Nawet przez chwile nie pomyślałem że jest to tani dom ale uważam że na kilku rzeczach da sie zaoszczedzic. U mnie poddasze będzie nieużytkowe a na dachu- blachodachówka. Jeśli mogłbys podesłać swoj kosztorys byłoby super. Napisze na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek06666 08.10.2022 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2022 Witajcie. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw, podjelismy z zona trudna decyzje o zmianie projektu na duzo prostszy i mniejszy. Bedzie to parterówka ale bez garazu do ok 100m2. Zastanawiamy się nad tym:https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lipiennikach-mad62419ad0eaa albo https://www.extradom.pl/projekt-domu-mokka-modern-WOF1116Napiszcie co sądzicie o tych projektach a może macie jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts