Marek1011 31.07.2022 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Witam,mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - 3 pokoje (około 60 m2). Chcę się zabrać za remont kuchni i salonu, natomiast problem polega na tym, że przedpokój, łazienka i wc jest już niestety po remoncie. Czy jest możliwość położenia nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu bez większego rozwalania na nowo tych pomieszczeń, o których wyżej pisałem, że są już "odremontowane"? Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 31.07.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 Czy jesteś świeżym lokatorem tego mieszkania, czy jednak przy poprzednim remoncie "zapomniałeś " o elektryce ?Czy teraz sam będzie robił elektroinstalację ? Sugeruję wezwać fachowca i on rozwiąże problem = zaproponuje jakieś rozwiązanie, ale musi mieć trochę wyobraźni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 01.08.2022 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Witam, mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - 3 pokoje (około 60 m2). Chcę się zabrać za remont kuchni i salonu, natomiast problem polega na tym, że przedpokój, łazienka i wc jest już niestety po remoncie. Czy jest możliwość położenia nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu bez większego rozwalania na nowo tych pomieszczeń, o których wyżej pisałem, że są już "odremontowane"? Z góry dzięki za odpowiedź Punktem wyjścia jest położenie rozdzielnicy elektrycznej. Zastanów się, którędy poprowadzisz nowe trasy kablowe od rozdzielnicy do Twoich pomieszczeń. Zgaduję, że wejście instalacji jest gdzieś w przedpokoju, a przedpokój jak piszesz już wyremontowałeś. To może da się osłonić przewody w jakichś korytkach/rurkach, ukryć i pomalować, aby się nie rzucały w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 01.08.2022 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Witam, mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - 3 pokoje (około 60 m2). Chcę się zabrać za remont kuchni i salonu, natomiast problem polega na tym, że przedpokój, łazienka i wc jest już niestety po remoncie. Czy jest możliwość położenia nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu bez większego rozwalania na nowo tych pomieszczeń, o których wyżej pisałem, że są już "odremontowane"? Z góry dzięki za odpowiedź Baz jakiejs tam demolki przedpokoju się nie obejdzie, wiele zależy od układu mieszkania. Pytanie czy instalacja w łazience została wymieniona. Rozdzielnica w wielkiej płycie jeśli jest to w przedpokoju. Jeśli remont instalacji to też wymiana WLZ czyli tego odcinka między licznikiem a rozdzielnicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1011 01.08.2022 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Panowie dzięki za wszystkie podpowiedzi. Nie chcę samemu robić instalacji, chcę wziąść fachowca bo się po prostu nie znam na tyle, a tym bardziej nie mam żadnych uprawnień w tym fachu - zbyt poważna sprawa.Chciałem po prostu dopytać czy jest taka możliwość pociągnąć nową instalację bez całkowitego rozwalania niektórych pomieszczeń wcześniej już wyremontowanych (głównie przedpokoju i łazienki). Rozdzielnica jest w przedpokoju, właściwie w centralnym punkcie mieszkania, bo do niego są połączone wszystkie inne pomieszczenia - kuchnia, wc, łazienka i wszystkie pokoje. Zdaję sobie sprawę, że coś będzie trzeba rozwalić - mam na przedpokoju położony kamień na wszystkich ścianach (coś mi jeszcze zostało z niego) + sufity podwieszane. Myślałem że od nowej rozdzielnicy na przedpokoju dałoby się poprowadzić przewody rozwalając jeden czy dwa rzędy tego kamienia lub wyprowadzić na sufit i sufitem przeciągnąć dalej na inne pomieszczenia ale nie wiem czy tak da radę, czy to zgodne ze sztuką dlatego dopytuję Was. Jak już wspomniałem w pierwszym poście planuję za niedługo zabrać się za remont reszty mieszkania, a więc pokojów i (przede wszystkim) kuchni i nie chciałbym mieć mieszkania całego "zrobionego", a instalację elektryczną starą aluminiową. Dzięki za udzielane podpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 01.08.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Zrób nową instalcję w remontowanych pomieszczeniach w taki sposób, aby kiedyś łatwo połączyć ją z resztą mieszkania. Inaczej się nie da niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts