Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w bloku z wielkiej płyty.

Recommended Posts

Witam,

mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - 3 pokoje (około 60 m2). Chcę się zabrać za remont kuchni i salonu, natomiast problem polega na tym, że przedpokój, łazienka i wc jest już niestety po remoncie.

Czy jest możliwość położenia nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu bez większego rozwalania na nowo tych pomieszczeń, o których wyżej pisałem, że są już "odremontowane"?

Z góry dzięki za odpowiedź

Witam,

mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - 3 pokoje (około 60 m2). Chcę się zabrać za remont kuchni i salonu, natomiast problem polega na tym, że przedpokój, łazienka i wc jest już niestety po remoncie.

Czy jest możliwość położenia nowej instalacji elektrycznej w mieszkaniu bez większego rozwalania na nowo tych pomieszczeń, o których wyżej pisałem, że są już "odremontowane"?

Punktem wyjścia jest położenie rozdzielnicy elektrycznej. Zastanów się, którędy poprowadzisz nowe trasy kablowe od rozdzielnicy do Twoich pomieszczeń. Zgaduję, że wejście instalacji jest gdzieś w przedpokoju, a przedpokój jak piszesz już wyremontowałeś. To może da się osłonić przewody w jakichś korytkach/rurkach, ukryć i pomalować, aby się nie rzucały w oczy.

Witam,

Baz jakiejs tam demolki przedpokoju się nie obejdzie, wiele zależy od układu mieszkania. Pytanie czy instalacja w łazience została wymieniona. Rozdzielnica w wielkiej płycie jeśli jest to w przedpokoju. Jeśli remont instalacji to też wymiana WLZ czyli tego odcinka między licznikiem a rozdzielnicą.

Panowie dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Nie chcę samemu robić instalacji, chcę wziąść fachowca bo się po prostu nie znam na tyle, a tym bardziej nie mam żadnych uprawnień w tym fachu - zbyt poważna sprawa.

Chciałem po prostu dopytać czy jest taka możliwość pociągnąć nową instalację bez całkowitego rozwalania niektórych pomieszczeń wcześniej już wyremontowanych (głównie przedpokoju i łazienki).

Rozdzielnica jest w przedpokoju, właściwie w centralnym punkcie mieszkania, bo do niego są połączone wszystkie inne pomieszczenia - kuchnia, wc, łazienka i wszystkie pokoje. Zdaję sobie sprawę, że coś będzie trzeba rozwalić - mam na przedpokoju położony kamień na wszystkich ścianach (coś mi jeszcze zostało z niego) + sufity podwieszane. Myślałem że od nowej rozdzielnicy na przedpokoju dałoby się poprowadzić przewody rozwalając jeden czy dwa rzędy tego kamienia lub wyprowadzić na sufit i sufitem przeciągnąć dalej na inne pomieszczenia ale nie wiem czy tak da radę, czy to zgodne ze sztuką dlatego dopytuję Was.

Jak już wspomniałem w pierwszym poście planuję za niedługo zabrać się za remont reszty mieszkania, a więc pokojów i (przede wszystkim) kuchni i nie chciałbym mieć mieszkania całego "zrobionego", a instalację elektryczną starą aluminiową.

Dzięki za udzielane podpowiedzi...