Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopłata do węgla i do pompy ciepła

Ratpaw

Recommended Posts

Z mojej strony żadnych błędów raczej nie ma, bo Twój wujek jest darczyńcą a Ty jesteś obdarowanym w zamian dożywocia i tak jak napisałeś w ramach tego na Ciebie spada obowiązek opieki, w tym zapewnienia ogrzewania.

Tak jak tu zaistniało z formalno-prawnego punku widzenia – tylko Twój wujek może węgiel kupić i wystąpić o dofinansowanie po zakupie tego węgla - na podstawie dowodu zakupu jeśli cena węgla będzie przekraczać preferowaną wysokość.

„z tego co wiem o żaden węgiel w tym całym dodatku węglowym nie chodzi, tylko o ulgę finansową w związku ze szczytującymi cenami tegoż węgla. To są dwie różne sprawy.”

Dodatek jest na zakupiony węgiel jeśli główne źródło ciepła jest opalane węglem – na zakupiony węgiel jest wstawiana faktura i powinien być do tego wystawiony certyfikat.

Względem kotła – porównaj sobie powierzchnię odbioru wyprodukowanego ciepła np. w mpm-ie z powierzchnią odbioru ciepła tego Viadrusa. Zwróć uwagę jak węglem się w nim pali a jak palić się będzie drewnem – zwróć uwagę jak i ile czasu się węgiel spala a jak i ile czasu będzie drewno się spalać bez zadymy z komina.

Twój wujek ma swoje lata i swój stan zdrowia – nie zapominaj o tym, bo może się tak stać, że to Ty w tej kotłowni będziesz siedzieć i z niej wychodzić nie będziesz lub koszty ogrzewania elektrycznego w zamian poniesiesz.

Prawniczka odpowiedziała Ci na zadane jej pytanie ale wątpię byś jej wyłożył kawę na ławę tak jak to tu jest ukazane i z tego co napisałeś o tym – nawiedzona, bo nie dopytała się o sytuację z tym związaną, więc dalej jej odpowiedź nie ma związku z tą sprawą tutaj.

@Kaizen napisał dokładnie jak z tym jest czyli w ustawie ale w innym temacie też zwracał uwagę na to :

Art. 193. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd urzędnika lub osoby publicznego zaufania, albo kto takiego świadectwa używa, podlega karze więzienia do lat 2 lub aresztu do lat 2.

Co pewnie jest tylko jakimś początkiem tego wszystkiego i z tym związanego, to że tak jak napisałeś o tym : „z tego co wiem o żaden węgiel w tym całym dodatku węglowym nie chodzi, tylko o ulgę finansową w związku ze szczytującymi cenami tegoż węgla. To są dwie różne sprawy.”

Zgodzić się z tym nie można, bo nikt nikomu nie będzie dawał niczego ot tak tylko dlatego, że ktoś swoje widzi mi się ma – jest CEEB i zaświadczenia z tego – jest biuro meldunkowe i u nich w budynku zameldowane osoby, są rachunki na zakupiony węgiel – po uzyskaniu dofinansowania też mogą w kotłowni lub na terenie posesji sprawdzić czy przedstawiony stan jest zgodny z rzeczywistym – nie na wszystko jest przedawnienie a jeśli na to jest to ile : 2 lata czy lat 5 – co w sytuacji jak ktoś kupi i uzyska dofinansowanie na węgiel a ten węgiel odsprzeda, bo np. ogrzewać się będzie spalanym drewnem i skutkiem donosu lub w czasie kontroli rzecz na jaw wyjdzie a i jeszcze antysmogowe do tego.

Jeszcze przykład taki : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?378785-Rozdawnictwo-najpierw-kazali-przej%C5%9B%C4%87-na-gaz-a-teraz-dop%C5%82acaj%C4%85-tym-co-maj%C4%85-w%C4%99giel&p=8147104&viewfull=1#post8147104

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?377787-Zakup-w%C4%99gla-w-PGG-czytaj-sklepie&p=8143169&viewfull=1#post8143169

Nazwa produktu: Kostka - Ziemowit - 1000 kg luz

Waga towaru: 5000 kg

Łączna cena towaru: 4391,10 zł

Transport we własnym zakresie 2700,00

RAZEM: 7091,10 zł / 5 = 1418,22 za 1 tonę.

I co dołożą jeśli dokładać będą do tego skoro węgiel po niżej ceny 1000 zł za tonę został kupiony.

Albo tu :

Już kupiłem jej 2 palety ekogroszku z Taurona.

W tygodniu machnę jeszcze 2 tony karlika z PGG na patencie

Wysyłają workowany na paletach. Cena stała nieważne gdzie 160 zł za palete.

Jak zakładam w PGG cena za transport będzie podobna czy może nawet taka sama ?

Rozważ.

tylko Twój wujek może węgiel kupić i wystąpić o dofinansowanie po zakupie tego węgla - na podstawie dowodu zakupu jeśli cena węgla będzie przekraczać preferowaną wysokość.

No i tu się nie zgadzamy, bo nic nie wiem o konieczności zakupu węgla. Dodatek do węgla ma funkcjonować jak dodatek osłonowy.

Względem kotła – porównaj sobie powierzchnię odbioru wyprodukowanego ciepła np. w mpm-ie z powierzchnią odbioru ciepła tego Viadrusa. Zwróć uwagę jak węglem się w nim pali a jak palić się będzie drewnem – zwróć uwagę jak i ile czasu się węgiel spala a jak i ile czasu będzie drewno się spalać bez zadymy z komina.

Nie znam się. Jak będę musiał czymś palić, to biegnę po pompę ciepła, nawet taką z klimatyzatora. To chore, że w ogóle ktokolwiek opala mały, nieźle ocieplony domek koksem czy węglem. Powinno się leczyć takie podejście jak nałóg.

Prawniczka odpowiedziała Ci na zadane jej pytanie ale wątpię byś jej wyłożył kawę na ławę tak jak to tu jest ukazane i z tego co napisałeś o tym – nawiedzona, bo nie dopytała się o sytuację z tym związaną, więc dalej jej odpowiedź nie ma związku z tą sprawą tutaj.

Opowiedziałem jak jest, bo chciałem mieć pewność, że mnie rozumie. Jak uważasz, ze jest inaczej, to podaj podstawę prawną czy choćby link do jakiegoś artykułu w branżowej prasie (byle nie Onet czy Pudelek).

Art. 193. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd urzędnika lub osoby publicznego zaufania, albo kto takiego świadectwa używa, podlega karze więzienia do lat 2 lub aresztu do lat 2.

Kto i niby co wyłudza, bo nie rozumiem skąd ta uwaga do mnie?

nikt nikomu nie będzie dawał niczego ot tak tylko dlatego, że ktoś swoje widzi mi się ma – jest CEEB i zaświadczenia z tego – jest biuro meldunkowe i u nich w budynku zameldowane osoby, są rachunki na zakupiony węgiel – po uzyskaniu dofinansowania też mogą w kotłowni lub na terenie posesji sprawdzić czy przedstawiony stan jest zgodny z rzeczywistym – nie na wszystko jest przedawnienie a jeśli na to jest to ile : 2 lata czy lat 5 – co w sytuacji jak ktoś kupi i uzyska dofinansowanie na węgiel a ten węgiel odsprzeda, bo np. ogrzewać się będzie spalanym drewnem i skutkiem donosu lub w czasie kontroli rzecz na jaw wyjdzie a i jeszcze antysmogowe do tego.

Odpływasz. Nigdzie nie pisałem, że każdy może dostać dodatek węglowy na piękne oczy. Wiem, że potrzebny jest wpis do CEEB, co zresztą mam za sobą. 5 lat na sprawdzenie czego??? Że zakupiłem węgla za 3000 zł? Na 5 lat??? Może na miesiąc, góra dwa! :D

I co Ty z tym meldunkiem? Gdzie jest napisane, że trzeba byćzameldowanym? Zresztą to nieważne, bo wujek jest zameldowany w tym domku i to on (i tylko on) może wystąpić o dodatek. Jak uważasz inaczej, to podaj źródło informacji.

Nie chcę mi się czytać, mam wrażenie, że rozmawiamy o dwóch różnych dofinansowaniach.

Od tej prawniczki trzeba zacząć – jak by Ci wytłumaczyła tak jak tu przeczytałeś o tym tutaj, to by nie było z tym tego całego gadania i tłumaczenia sobie przez wzgląd na to co o tym napisałeś.

Ja nic nie imputuje Tobie tylko próbuję stać przy tym co napisałeś o tym – i nie bądź taki dosłowny, bo bałaganu już będzie z tym dosyć.

Nic więcej do dodania w tym temacie nie mam a faktycznie tak na wyrost trochę napisałem, bo : „z tego co wiem o żaden węgiel w tym całym dodatku węglowym nie chodzi, tylko o ulgę finansową w związku ze szczytującymi cenami tegoż węgla. To są dwie różne sprawy.” no i jeszcze do tego gadać już zaczęli, że płacić będą tak jak próbowałem wytłumaczyć, że tak nie będzie.

Edytowane przez samsu

• 2 months później...
Węgiel mimo że kiedyś przestanie się nim palić dalej będzie potrzebny do tysiąca zastosowań patrz węgiel i kopalnie koksujące ich nie dotyczczy zamykanie tak jak kop z węglem energetycznym.

W końcu ktoś próbuje mi odpowiedzieć na proste pytanie: do czego nam węgiel? Dziękuję! Więc konkretnie: do ogrzewania domów potrzebny koniecznie nie jest, elektrownie też możemy postawić na atomie, pozostaje przemysł, ale ile konkretnie?

Co z węgla się robi, to info na poziomie szkoły podstawowej – przemysłu chemicznego zasadniczo już nie mamy (rozpiepszony został), to co teraz z węgla zrobić możemy a skoro po tym co piszesz o tym – to jak tobie i tym samym wujkowi twemu nie potrzeby, to zamknąć w cholerę kopalnie wszystkie nie wyłączając w tym tych z węglem brunatnym i postawić tak jak napisałeś o tym i niech przyszłe pokolenia decydują sobie o tym czy ma pozostać pod ziemią czy jednak będą nim handlować i go przetwarzać czy może sprzedadzą w cholerę wszystko, by się z tym nie babrać.

Z wydobywania gazu ziemnego i ropy naftowej też zrezygnujmy jak i produkcji prądu – wytopu stali i przetwarzania ropy naftowej – na cholerę nam to wszystko – wszystko wszak dziś kupić można.

A tak z ciekawości spytam – skoro my Polacy do niczego swojego węgla nie potrzebujemy, to czego wy chceta od niego, po co wam on i dlaczego on wam tak niezbędny.