Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na ścianach przy oknie

Recommended Posts

Witam.

Jestem w trakcie budowy domu. Aktualnie rozpoczynamy wykończenie wnętrz. Mamy w salonie duże okno (od sufitu do podłogi). Zauważyłem, że ostatnio pojawiły się na obu ścianach przy oknie, przy podłodze plamy wilgoci (nie wiem, czy to nie jest już grzyb). Mój budowlaniec uważa, że to nie jest podmakanie z fundamentów, tylko brak wietrzenia domu. Uważa, że doszło do "spocenia" się okna i zamoknięcie ścian.. Musze przyznać, że przez dość dłuższy czas (może miesiąc) w którym były upały na przemian z deszczami dom nie był przewietrzany. Ta wilgoć pojawiła się tylko w tych dwóch miejscach, nigdzie więcej i co ważne do tej pory - a dom ze wstawionymi oknami stoi już drugie lato - takiego czegoś nie było. Budowlaniec uważa, że trzeba teraz wietrzyć i wilgoć zniknie.

Przyglądając się oknu na zewnątrz zauważyłem mokre plamy po lewej i prawej stronie pod parapetem tego okna.

Czy mógłbym prosić o Wasze opinie ? Jak sądzicie ? Co może być przyczyną tej wilgoci ? Boję się, że to grzyb i nie damy sobie rady z jego rozprzestrzenianiem (mamy małe dziecko).

Do tej wiadomości dołączam zdjęcia.

Dziękuję za każdą radę i opinię.

zewnątrz.jpg

20220806_101730729_iOS.jpg

20220806_101737459_iOS.jpg

Pocenie się i brak wietrzenia to jedno bo dom już widać ocieplony. Dodatkowo siatka z klejem zamoknięta tak samo jak blacha i cokół pod oknem więc widocznie deszcz zacina na ścianę więc jeśli okna montowane były bez taśmy paroizolacyjnych to nie ma siły aby woda nie wnikła do wewnątrz.

To o tą izolację chodzi Kol.@ Kaizen oraz poziomą pomiędzy ścianą fundamentową i ścian nadziemia.

Najprawdopodobniej wilgoć pochodzi z wewnątrz materiału bo oprócz wilgoci widać solne wykwity.

To na 100% nie jest grzyb bo ten powoduje ciemne czarne plamy.

........ Czy uważacie, że problem może leżeć w niewłaściwym montażu okna ? Zastanawiałem się jeszcze nad zewnętrznym parapetem tego okna. Czy nie jest on za krótki i woda z niego spływa po ścianie.

Nie wiadomo jak wyglądał montaż w związku z czym nie nam osądzać czy był zgodny z wymogami i przyczynił się do zaistniałej sytuacji.

Ciepły montaż czyli taśmy o których wspomniałem są opcją dodatkowo płatną do wyboru przez inwestora.

Parapet jest a okapnik wystaje poza mur więc raczej nie to jest przyczyną problemu. Powodem zacieków mógł być brak wywinięć blachy parapetu ku górze jak również nieprawidłowy spadek, jednak ze względu na niski cokół czyli bliskość poziomu gruntu powodem tego mogły być zbyt obfite opady powiązane z porwistym wiatrem zacinające w stronę ściany i tym samym okna balkonowego.

Budynek na działce lokuje się biorąc pod uwagę drogę , strony świata i sąsiednie działki z zabudowaniami a nie ze względu na wiejące wiatry i opady deszczu. Dlatego też to nie brak wymienionych izolacji był powodem widocznej wilgoci.

Jeśli zacinające na ścianę i okno opady będą się powtarzały to po wyschnięciu muru, styk ramy okiennej z murem po zabezpieczeniu taśmą malarską można zabezpieczyć silikonem w kolorze tynku lub bezbarwnym. To samo na styku parapetu.

Kaizen. Dołaczam dwa zdjęcia tego miejsca z ówczesnego etapu budowy (wewnątrz i zewnątrz). Widać na nich izolację z wewnątrz i zewnątrz

Chodziło mi o uszczelnienie montażu stolarki.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?219498-jaka-izolacja-pod-oknem-tarasowym&p=7674929&viewfull=1#post7674929